Za područje
    OTP banka

    Postavljanje kamena - izvođenje i cena

    Članak je pregledalo čak 1409+ korisnika
    Postavljanje kamena se smatra zahtevnim procesom, koji je najbolje prepustiti profesionalcima. Proces popločavanja ili ugradnje kamena sastoji se od većeg broja koraka, koji iziskuju pažljivo razmatranje i proveru svih karakteristika, mera i parametara terena pre realizacije. Ovog puta smo izabrali da se detaljnije pozabavimo ovim poslom i troškovima koji ga prate.
    Stručni članak 1409
    postavljanje kamena izvodjenje cena
    Imamo čak 1193 izvođača radova za područje Popločavanje:

    1. Priprema za postavljanje kamena

    1.1. Iskop i priprema noseće podloge

    Kada je u pitanju popločavanje na otvorenom, počinje se od iskopavanja i pravilne pripreme podloge, takozvanog tampona. Tu je bitna dubina iskopa, koji ne sme biti dublji od oko 25 cm, jer je važno da cela površina ostane kompaktna. Dno iskopa mora biti pravilno konsolidovano, odnosno, sabijeno i napravljeno u odgovarajućoj ravni. Važno je i to da dno iskopa ima odgovarajući pad od 2% kako bi voda neometano oticala. Takođe, treba predvideti dovoljan broj drenažnih elemenata kakvi su kanali, kanalete, šahtovi i slično.

    1.2. Izbor odgovarajućeg kamena prema načinu rada

    Odabir pravog kamena je takođe važan za uspešno popločavanje. Kamen kao materijal za ovu svrhu, mora biti čvrst i ne sme se kruniti, raspadati, ljuštiti ni listati niti raslojavati na neki drugi način. Treba obratiti pažnju i na to da kamene ploče budu ujednačene debljine, pri čemu debljina samog kamena mora biti prilagođena specifičnoj nameni i očekivanim opterećenjima (ne može se koristiti ista vrsta kamena kao dekorativna obloga za zidove ili za pohodne i povozne površine). Izabrani kamen isto tako treba da je od vrste otporne na mraz.

    Postavljanje prirodnog kamena na betonsku podlogu zahteva odgovarajući pad radi drenaže i dilatacija protiv pucanja
    Postavljanje prirodnog kamena na betonsku podlogu zahteva odgovarajući pad radi drenaže i dilatacija protiv pucanja

    2. Postavljanje kamena

    2.1. Postavljanje kamena na beton

    Neposredno pre početka popločavanja, valja se uveriti da je kamen čist i suv. Ako se počne s oblaganjem zidne ili pohodne površine na odgovarajućoj armirano-betonskoj ploči pod kosinom, za postavljanje se može koristiti debeloslojni lepak. Ako AB ploča još nije postavljena, kamen se postavlja na sveže izliven beton, ojačan Q armaturnom mrežom. Na bočne strane iskopa postavlja se oplata koja služi za sprečavanje razlivanja betona i istovremeno omogućava da se kamen postavi direktno, od ivice do ivice planirane površine.

    Prilikom popločavanja takođe valja voditi računa o tome da popunjavanje betonom ili lepkom sa donje strane kamena bude bez praznina te da ostavljene fugne budu ujednačene širine.

    2.2. Precizno postavljanje kamena

    Prilikom postavljanja kamena potrebno je voditi računa o pravilnom ređanju i poravnanju, inače će popločana površina biti neravna i kriva. Upotrebom distancera dobijaju se ravnomerna rastojanja između kamenja i ispravno izvedena šara (ako je ima). Takođe se moraju uzeti u obzir pravci prirodnih tekstura i boja kamena da bi se postigao estetski privlačan izgled.

    2.3. Dilatacije

    Između kamenova mora se održati adekvatan razmak, odnosno, takozvana dilatacija da bi se omogućilo prirodno širenje i skupljanje kamena usled klimatskih uslova i sprečilo pucanje ili podizanje. Pošto su popločane površine na otvorenom izložene velikim temperaturnim kolebanjima, dilatacije moraju biti šire i gušće. Pravilna veličina tih fugni zavisi od vrste i veličine kamena kao i od upotrebljenog veziva.

    2.4. Fugovanje kamena

    Fugne, koje se obavezno ostavljaju između kamenova, zbog prirodnih procesa skupljanja i širenja materijala pod atmosferskim uticajima, treba da budu široke 1-3 cm. Za fugovanje se mogu koristiti različiti materijali, smese ili veziva. Jedan od najčešće upotrebljavanih je mešavina kvarcnog peska (najfinijeg praha), cementa i vode kojoj se dodaje poseban aditiv za bolje prianjanje i elastičnost. Pre fugovanja, važno je dobro očistiti sve fugne tako da budu neophodne dubine i sasvim suve. Kada se popločavanje vrši na otvorenom, najpogodnije vreme za rad je umerena temperatura. Važno je da se fugne ispune do vrha.

    Čišćenje se počinje tek onda kada se fugne dovoljno stvrdnu da se materijal iz njih ne može isprati.
    Popločavanje se izvodi na razne načine, pa i u kombinaciji sa ozelenjenim fugnama da bi dvorište delovalo što prirodnije
    Popločavanje se izvodi na razne načine, pa i u kombinaciji sa ozelenjenim fugnama da bi dvorište delovalo što prirodnije

    3. Održavanje i čišćenje postavljenog kamena

    Nakon celokupnog završenog posla oko popločavanja, čišćenje i održavanje su takođe važni za trajnost kamena, a dobro je to što uopšte nisu zahtevni. Nakon procesa postavljanja i fugovanja, ostaci cementne mase zadržaće se tu i tamo po površinama, ali će se vremenom sami isprati, zapravo, ispraće ih kišnica ili ukloniti mehaničko trenje. Postavljeni kamen je najbolje očistiti metlom ili vodenim mlazom.

    Kada se na površini kamenova ili oko njih pojave alge, mahovina i ostaci nečistoća, uklanjaćete ih ili vodenim mlazom pod pritiskom ili posebnim sredstvima za čišćenje.

    4. Kada se spoljne površine popločavaju kamenom?

    Za postavljanje kamena na vanjske površine pogodan period je vreme kada su temperature umerene, odnosno, proleće i jesen. Zimi, zbog mraza, čestih padavina i niskih temperatura, se izvođenje radova na otvorenom ne preporučuje. Leti, međutim, može da se radi u periodima sa blažim temperaturama, pošto ekstremno visoke temperature utiču na sušenje lepka i pomeranje postavljenog kamena.

    5. Cene postavljanja kamena

    Majstori veoma različito naplaćuju svoj rad prema materijalu, podlozi te dezenu i traženom izgledu. Popločavanje se naplaćuje vrlo različito - za standardne dimenzije i materijale je jedna cena, za nestandardne ili izvođenje mozaika te sličnih šara, druga. Tako, recimo, za granitne kocke se obično naplaćuje oko 5-11 EUR/m2, za betonske površine oko 10 EUR/m2, a za behaton-ploče oko 6 EUR/m2.

    Fizički i vremenski zahtevni načini popločavanja su svakako skuplji
    Fizički i vremenski zahtevni načini popločavanja su svakako skuplji
    Stručni članak 1409
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Popločavanje?

    Imamo čak 1193 izvođača radova za područje Popločavanje:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1193 izvođača radova za područje Popločavanje
    9.5
    0

    TODIĆ GRADNJA 024


    9.1
    0

    Bojović Gradnja


    10
    9

    PREDRAG IVANOVIĆ PR JUG COLOR


    9.2
    0

    BRADEKS


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana