Za područje

  Postavljanje ivičnjaka

  Članak je pregledalo čak 16444+ korisnika
  Ivičnjak je element koji služi za razgraničavanje površina, pa je kao takav neizostavni deo spoljašnjeg uređenja i voznih površina. U zavisnosti od namene, razlikuju se tri vrste: baštenski, dvorišni i putni ivičnjaci. Jači i deblji ivičnjaci se koriste u javnoj niskogradnji, za uređenje trotoara, puteva, parkinga i ulica, a tanji i sitniji za uređenje bašta, parkova i staza.
  Stručni članak 16444
  omiljen
  postavljanje ivicnjaka
  Imamo čak 406 izvođača radova za područje Niskogradnja:

  1. Dimenzije ivičnjaka

  U građevini, tačnije, niskogradnji, bilo javnoj bilo privatnoj, ivičnjaci su neizostavni element pri projektovanju i uređenju infrastrukture, pa se zato proizvode u različitim veličinama i od raznih materijala, a jednako višefunkcionalna im je i namena. Dimenzije im se kreću u rasponu od 5,5x20x100 cm do 15x24x100 cm. Treba imati u vidu da se oni sitniji lakše postavljaju, ali zato kasnije ima više posla oko fugovanja.

  Baštenski (dvorišni) betonski ivičnjaci:

  • ivičnjak 5,5/20, polukružni, hemisfera
  • ivičnjak 5,5/20, ravni,
  • ivičnjak 5,5/25, polukružni,
  • ivičnjak 6 kosi,
  • ivičnjak 8 kosi,
  • ivičnjak 8 ravni.

  Putni betonski ivičnjaci:

  • ivičnjak 10 kosi,
  • ivičnjak 12 kosi,
  • ivičnjak 15 kosi,
  • ivičnjak 15 kosi sa žlebom.

  2. Postavljanje ivičnjaka: vrste i materijali

  U zavisnosti od namene i materijala razlikuje se više vrsta ivičnjaka. Pre početka rada, ne bi bilo loše da saznate ponešto o karakteristikama svake vrste, jer to može uticati na brzinu i kvalitet obavljanja posla. U proizvodnji i upotrebi postoje putni, dvorišni i baštenski ivičnjaci. Oni koji se koriste za puteve moraju biti takvi da podnose veliko opterećenje i frekventnu upotrebu, pa su zato uglavnom betonski. Za dvorišta i bašte pored betonskih ivičnjaka mogu da se koriste sasvim drugačiji, dekorativni, metalni, drveni ili kameni, budući da se izlažu samo uticaju atmosferskih prilika.

  3. Kako se postavljaju ivičnjaci?

  3.1. Podloga za postavljanje ivičnjaka

  Za postavljanje ivičnjaka prvo se kopa kanal u koji se postavlja betonska podloga najmanje debljine od 20 cm. Za baštenske površine koristi se beton marke C16/20, a za površine puteva C20/25. Za postavljanje ivičnjaka na kolovozne površine potrebna je ugradnja betona veće čvrstine – recimo, C25/30. U tom slučaju, postavljaju se i armaturne šipke duž ivičnjaka i to one prečnika Ø12 mm, minimalno.

  3.2. Postavljanje ivičnjaka zahteva drenažu

  Da bi postavljanje ivičnjaka bilo kvalitetno, istovremeno mora da se izvede i kvalitetna drenaža. Drenaža je sistem za odvod vode sa kolovoza. Zbog ivičnjaka, voda ne bi mogla da se sliva preko okolnog zemljišta, što bi značilo da bi ostajala i nakupljala se na kolovozu. Da bi se to sprečilo, asfaltiranje ili popločavanje se izvodi pod određenim nagibom a duž ivičnjaka se ostavljaju drenažni otvori i slivnici, pa tako voda otiče sa puta ili staze. Zbog toga je pravilno projektovanje slivnog sistema duž putnih pravaca vrlo važno.

  Pravilno planirani i projektovani ivičnjaci imaju i drenažne otvore
  Pravilno planirani i projektovani ivičnjaci imaju i drenažne otvore

  3.3. Postavljanje ivičnjaka

  Kada se podloga pripremi, počinje se sa ređanjem ivičnjaka. Oni se postavljaju na dobro pripremljenu, čvrstu, stabilnu i suvu betonsku podlogu sa minimalnim rastojanjem od 5 mm. Ako su u pitanju povozne površine taj razmak će biti najmanje 10 mm. Linija betonskih ivičnjaka 15 sa žlebom, postavlja se na rastojanjima od 5 mm, i to bez fugovanja. Ivičnjaci se ravnaju prema gornjoj površini i za to se koristi gumeni čekić. Nakon toga sledi betoniranje bočnih ivica, odnosno, zalivanje betonom, premda se preporučuje da se isto radi i sa prednje strane, ako način postavljanja ivičnjaka to dozvoljava.

  3.4. Fugovanje ivičnjaka

  Polaganje ivičnjaka se završava fugovanjem, koje treba da se radi što je moguće pažljivije. Fugovanjem spojeva ivičnjaka osigurava se njihova čvrstina i dugotrajnost, a sprečava pomeranje. Zapravo, zahvaljujući dobrom fugovanju ivičnjaci se neće rasklimati. U ovom delu izvođenja posla, vrlo je važan izbor kvalitetne mase za fugovanje, isto koliko i pravilno izvođenje fugovanja, pošto jedan rasklimani ivičnjak uvek povlači pomeranje ostalih. Zato se najčešće za fugovanje bira cementna smesa. Fugne treba da su oko 10 mm duboke za putne, odnosno, ivičnjake pored povoznih površina i 5 mm za pohodne, odnosno, dvorišne i baštenske. Kada se fugne osuše i pravljenje ivičnjaka je završeno.

  Pravilnim oblikovanjem fugni sprečava se mrvljenje gornjih slojeva na spojevima, gde dolazi do delovanja dinamičkih sila i statičkog opterećenja.
  Ravnanje ivičnjaka pre fugovanja
  Ravnanje ivičnjaka pre fugovanja

  4. Da li je postavljanje ivičnjaka zahtevan posao?

  Ako se pitate možete li sami da postavite ivičnjake, odgovor je da. To je relativno nezahtevan zadatak koji ne iziskuje preterano iskustvo. Postavljanje ivičnjaka je, međutim, fizički prilično naporno, jer su neki komadi, naročito veći, poprilično teški. Ako se odlučite na to da radite sami, imajte u vidu da će vam svakako biti potrebna pomoć pri podizanju, premeštanju i ređanju ovih betonskih elemenata. Međutim, uopšteno govoreći, ako se budete pridržavali datih uputstava sigurni smo da ćete sve obaviti uspešno.

  5. Postavljanje ivičnjaka - cena

  Na primer, nabavka, isporuka, ugradnja i zalivanje betonom ivičnjaka od 8 cm izlazi oko 12-18 EUR/m. Cene samih ivičnjaka u zavisnosti od dimenzija, materijala i oblika se kreću između 3 i 6 EUR po dužnom metru.

  Pravilno postavljanje i ugradnja su najvažniji za dugotrajnost ivičnjaka, pa pronađite iskusnog izvođača radova.

  Stručni članak 16444
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Niskogradnja?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 406 izvođača radova za područje Niskogradnja:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana