Za područje

  Uređenje vrta, bašte, dvorišta: planiranje i zasad

  Članak je pregledalo čak 4927+ korisnika
  Uređenje okućnice mora biti promišljeno i sveobuhvatno, s detaljno osmišljenim i precizno izrađenim konceptom, ako želite da boravak u njemu bude prijatan i udoban. Celovit pejzažni plan, osim predloga biljnih vrsta, obuhvata i sve ključne elemente, koji se takođe mogu kontinuirano oduzimati ili dodavati. Važno je da se promenom tih elemenata ne naruše ni estetika ni funkcionalnost eksterijera.
  Stručni članak 4927
  nacrt vrta
  Imamo čak 2116 izvođača radova za područje Pejzažna arhitektura:

  1. Smernice za uređenje vrta ili bašte

  1.1. Pregled lokacije

  Uređenje okućnice se započinje obilaskom terena i promišljenim, celovitim planom uređenja pejzaža; zbog toga je uvek preporučljivo da potražite pomoć stručnjaka, pejzažnog arhitekte, koji će umeti da proceni trenutno stanje i predloži optimalna rešenja. Ključna stvar pri ovom obilasku i proceni lokacije, jeste da se uvide svi potencijali, prednosti i slabosti, samog terena kao i mogući način realizacije. Tek uz ovako procenjeno faktografsko stanje stvari, moguće je posvetiti se uklapanju želja i potreba naručioca, jer će samo tako okućnica postati poželjno i omiljeno mesto za prijatan boravak. Važnu ulogu u donošenju odluke o sadnji, igra i analiza osunčanosti lokacije na osnovu koje se određuje sunčani i senoviti deo dvorišta. Ako je kuća pravilno orijentisana i uklopljena u širu okolinu, bašta će moći da se smesti na južnu stranu, gde tokom dana ima najviše svetlosti. Sama sadnja zelenila treba da bude osmišljena tako da biljke dobijaju dovoljno svetlosti i toplote, ali da ih sunce ne izgori.

  1.2. Plan uređenja okućnice

  Pravljenje plana uređenja pejzaža odnosi se na uklapanje želja ukućana i njihovog životnog stila s mogućnostima koje pruža sam teren. Preporučujemo da zapišete ili skicirate svoje ideje u vezi sa svim onim što biste hteli da imate u dvorištu. Što se namene delova okućnice tiče, uvek ima više mogućnosti, jer se prostor može koristiti za opuštanje i odmor, za igru i razne slobodne aktivnosti, a dobro je uzeti u obzir potrebe dece i/ili kućnih ljubimaca.

  Savet stručnjaka iz firme STUDIO ART DESIGN S.A.D.

  1. STUDIO ART DESIGN S.A.D. se bavi projektovanjem zelenih površina, šta to tačno podrazumeva?

  Projektovanje zelenih površina spada u delatnosti planiranja i projektovanja koje se odnose na izradu idejnih rešenja i glavnih projekata za uređenje zelenih površina eksterijera, dizajn vrta, uređenje dvorišta, javnih i komercijalnih prostora, projektovanje sistema za navodnjavanje, uređenje terasa i žardinjera, biodekoracije enterijera pa sve do projektovanja zelenih zidova i zelenih krovova. To je proces u kome se arhitektonski elementi kombinuju sa biljnim elementima tako da se postigne maksimalna održivost i estetika prostora. Pri izradi se vodi računa o tome da se postigne estetski, funkcionalni i ekološki kvalitet u skladu sa potrebama i zahtevima klijenata.

  2. Šta se mora uzeti u obzir prilikom uređenja zelenih površina?

  Prilikom uređenja zelenih površina u obzir se uzimaju prvo dimenzije i funkcije prostora, osunčanost površine, kao i potrebe korisnika tog prostora. Prilikom izrade osnovnog koncepta idejnog rešenja važno je sačiniti plan, koji će sadržati osnovne informacije o prostoru i grafički prikaz idejnog rešenja. U zavisnosti od složenosti sadržaja unutar zelene površine i njene veličine, plan uređenja otvorenog prostora može biti jednostavan, s osnovnim grafičkim prikazom i specifikacijom materijala i radova. Sa složenošću objekta koji se planira, rastu  i potrebe za detaljnijom analizom postojećeg stanja i predmerom materijala koliko i procenom troškova izgradnje. U slučaju složenijeg objekta, neophodno je nakon izrade idejnog projekta uraditi i glavni projekt koji sadrži sve informacije neophodne za izvođenje radova.

  3. Koliko u proseku košta uređenje dvorišta?

  Cena uređenja dvorišta svakako zavisi od kompleksnosti samog projekta i težine izvođenja radova. Ona može da varira, jer u nju ulaze nabavka biljnog i sadnog materijala, sadnja, instalacija sistema za navodnjavanje, za zelene zidove ili  krovove, izvođenje građevinskih radova, izrada idejnog i projektnog rešenja. Kad se sve to uzme u obzir, investicija može da izađe nekoliko stotina evra, ako je u pitanju samo sadnja biljaka bez nekih velikih građevinskih radova, pa sve do nekoliko hiljada evra, ako plan iziskuje sve gore navedene radove. Ugovaranje cene se u glavnom vrši tek nakon pregleda prostora i postojaćeg stanja i kada se planom utvrdi šta će biti obuhvaćeno u izvođenju plana projekta.

  gđa Jovana Pavlović dipl. inž. pejzažne arhitekture, STUDIO ART DESIGN S.A.D.

  1.3. Pejzaž u stilu kuće

  Nepotrebno je reći da bi okućnica i kuća trebalo da budu, u arhitektonskom, stilskom, estetskom, ali i funkcionalnom smislu, skladna celina. Treba uzeti u obzir da svi materijali, elementi, oblici, boje i ostalo budu usklađeni te da eksterijer i enterijer budu u logičnoj vezi. Nije svaki stil uređenja primeren svakoj kući, odnosno, dvorište i neposredno okruženje treba da ulepšaju i učine udobnijim za život koliko vaš dom toliko i širu okolinu, očuvaju tradicionalne vrednosti, ali i prirodnu sredinu.

  Planiranje vrta, dvorišta ili bašte uključuje brojne elemente, od potpornih zidova ili stepenica do ribnjaka i rastinja
  Planiranje vrta, dvorišta ili bašte uključuje brojne elemente, od potpornih zidova ili stepenica do ribnjaka i rastinja

  2. Cveće, povrće, voće – pejzažni plan

  2.1. Uređenje delova dvorišta prema njihovoj nameni

  Planiranje okućnice znači razmatranje elementa koje biste hteli u svom najbližem okruženju. Elementi o kojima govorimo kolokvijalno se nazivaju prednjim i zadnjim dvorištem, čiji su delovi prilaz, terasa ili trem, garaža ili parking mesto, cvetne leje, paviljon, povrtnjak ili voćnjak, ali i igralište ili sportski teren, u zavisnosti od vaših  želja i sklonosti. Pod pojmom okućnice podrazumeva se celokupan životni prostor oko kuće, a svi nabrojani elementi su u funkcionalnoj i/ili logičkoj vezi sa njom. Bilo koji pejzažni plan skoro uvek podrazumeva sadnju bilja, cveća, rastinja i drveća, pa treba razmisliti o vrstama koje vam se sviđaju i koje bi mogle lepo da uspevaju.

  2.2. Planiranje boravka na otvorenom

  Ne mora se posebno naglasiti da je prevashodna svrha sređivanja okućnice zapravo boravak na otvorenom, u ambijentu koji prija svim čulima, pa zato nekako u prvi plan uvek dolazi prostor neposredno uz kuću, kao produžetak dnevnog boravka ili trpezarije. Ovakav raspored omogućava ukućanima direktnu komunikaciju između eksterijera i enterijera, mada taj prostor može biti i sasvim odvojen, udaljeniji od kuće, ukoliko je okućnica dovoljno prostrana za takvo rešenje.

  Da bi boravak na otvorenom bio baš onakav kakav želite, ne sme se zaboraviti ni na adekvatnu zaštitu od vremenskih prilika, pa se u tom smislu preporučuju ozelenjen paviljon, natkrivena letnja kuhinja ili terasa u sklopu kuće. Odlično mesto za odmor može se stvoriti i ispod pergole, obavijene biljkama puzavicama ili nekim drugim vrstama, koje stvaraju hlad. Najvažniji i osnovni faktor pri planiranju ovakve bašte je tzv. orijentacija u prostoru. To zapravo znači da deo dvorišta u kome će biti mesto za odmor treba da bude okrenut jugu, kako bi uvek bilo dovoljno svetlosti i toplote za prijatan boravak tokom cele ili najvećeg dela godine. Kvalitetno pejzažno planiranje znači i posvećivanje pažnje svakom detalju, pa i tome da ceo raspoloživ prostor bude podeljen upravo prema orjentaciji.

  2.3. Zasadi: cveće, povrće, voće

  Shodno afinitetima ukućana, oko kuće se može posaditi cveće, povrće ili voće. Svo bilje voli svetlost i toplotu te ga treba zasaditi na sunčanoj strani, ali ima i onog koje više voli senke. Nikad nije na odmet da uz biljke stoji česma s koritom ili neki drugi izvor vode. Cvetne leje se obično sade bliže kući, na mestu koje se vidi sa balkona ili terase tako da se prijatan miris širi prostorom na kome provodite najviše vremena. Ako se odlučite za povrtnjak, nastojte da ga uredite tako da bude što teže dostupan štetočinama. To se može postići i postavljanjem ograde ili gusto tkane mreže.

  Zasebna, skrivena mesta za razmišljanje ili meditaciju dodatno će oplemeniti pejzaž
  Zasebna, skrivena mesta za razmišljanje ili meditaciju dodatno će oplemeniti pejzaž

  3. Najbitniji elementi planiranja bašte

  3.1. Planiranje: staze

  Staze su važan element svake okućnice, jer omogućavaju vezu između pojedinih delova. Raspored i pravac staza treba da je takav da obezbedi funkcionalnu i smislenu komunikaciju. Zato se najčešće postavljaju tako da predstavljaju i razgraničenje između pojedinih celina dvorišta, kao što su, recimo, travnjaka i cvetne leje ili zasadi povrća i drveća. U manjim dvorištima treba imati u vidu da staza ne treba da vodi direktno po sredini, jer se tako optički deli, odnosno, smanjuje ionako mali prostor.

  3.2. „Tematski ćoškovi“

  U zavisnosti od vaših sklonosti, uređenje okućnice može da znači i stvaranje „tematskih ćoškova“ koji će svakom članu porodice biti „samo njegovo omiljeno mesto“. To može biti mesto za vatru, jezerce, bazenčić, joga paviljon, letnja kuhinja i slično. Na primer, možete stvoriti svoj vlastiti kutak za opuštanje uz stočić, fotelju ili klupu i zasad mirišljavog cveća ili kutak za čitanje gde se možete udubiti u omiljeno štivo u hladu zelenila. Mogućnosti za ovakvo uređenje dvorišta su brojne, zavisne samo od raspoloživog prostora i budžeta.

  3.3. Rasveta

  Osvetljenje se, takođe, smatra važnim elementom koji se mora uvrstiti u svako sistematsko planiranje eksterijera. To se prvenstveno odnosi na prilaze kući, staze, terasu i, eventualno, garažu i sportski teren. Nema potrebe da rasveta bude komplikovana ni skupa; dovoljno je, recimo, svetlo na terasi, tako da na njoj možete sedeti dugo u noć. Osim toga, imajte u vidu da jaka svetla mogu smetati okolnim domaćinstvima.

  Kada planirate sadnju vrta, ostavite praznog prostora za slobodne aktivnosti
  Kada planirate sadnju vrta, ostavite praznog prostora za slobodne aktivnosti

  4. Koliko košta uređenje okućnice?

  Cena profesionalnog pejzažnog plana za uređenje dvorišta kreće se od 200 EUR do 1.000 EUR u zavisnosti od veličine, brojnosti elemenata i zahteva klijenta i radi se u razmeri 1:100.

  5. Koliko košta sadnja zelenila?

  Ako odlučite da sadnju vrta ili bašte prepustite profesionalcima, na raspolaganju vam stoje brojni ponuđači. Cene su različite, ali uporedive. Sadnja prvo zahteva posetu stručnjaka koja će potrajati sat-dva, koliko je potrebno za pregled lokacije i preliminarni dogovor. Cena pejzažnih radova, odnosno, sadnica i rada zavisi od složenosti zahteva, potrebnih radova, veličine parcele i biljnih vrsta za koje se opredelite.

  Stručni članak 4927
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Pejzažna arhitektura?

  Imamo čak 2116 izvođača radova za područje Pejzažna arhitektura:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 2116 izvođača radova za područje Pejzažna arhitektura
  9.6
  0

  BRANISLAVA SELENIĆ VASELEK PR PROJEKTNI BIRO KREATIV PROJEKT RUMA


  9.5
  0

  DUŠAN VELJKOVIĆ PR, RADNJA ZA UREDJENJE ZELENIH POVRŠINA I TRGOVINU GREEN WORLD BEOGRAD (VOŽDOVAC)


  8.7
  0

  Projektni biro Arhi Mlava


  9.1
  0

  SILVER TARA MALČ


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana