Za područje

    Uređenje dvorišta: sređena okućnica na koju ćete biti ponosni

    Članak je pregledalo čak 2466+ korisnika
    Dvorišta su važan deo svake kuće. Ona su i prvi kontakt prolaznika i gostiju sa vašim domom, pa je posebno važno kako su sređena. Uređena dvorišta su ona koja, pored dobre funkcionalnosti,nude još više - estetski kvalitet koji ne samo da povećava vrednost imanja već i celog idejnog koncepta. Uz nekoliko praktičnih saveta želimo da vam pomognemo i pojednostavimo uređenje vašeg dvorišta - razlika će biti očigledna!
    Stručni članak 2466
    uredjenje dvorista
    Imamo čak 417 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta:

    Uređenje i pravilno osvetljenje

    Jedna od prvih stvari o kojima valja razmišljati kada se radi o uređenju dvorišta, svakako je rasveta. Veoma je važno da je osmišljena s puno mere i takta za akcentovanjem pravih mesta. Postoje dva nivoa dvorišne rasvete koje vredi kombinovati i uklopiti u harmoničnu celinu: funkcionalno i ambijentalno osvetljenje. Prvi tip je namenjen lakšoj orijentaciji i bezbednom kretanju tokom večernjih i noćnih sati. Ta rasveta treba da je dovoljno jaka da vidite stazu pod nogama, ali i dovoljno suptilna da ne predstavlja smetnju za okolinu, u bilo kom smislu. Ne sme biti zaklonjena biljkama, inače neće služiti svojoj svrsi. Drugi tip rasvete - ambijentalno osvetljenje - namenjen je stvaranju prijatnog ambijenta za boravak na otvorenom. Ambijentalno osvetljenje čine meka, difuzna svetla.

    Svetiljke za ambijentalno osvetljenje postavljaju se na neočekivana mesta - na primer, ispod drveta, tako da osvetljava njegovu raskošnu krošnju ili u žbunje, da stvori svetlosni oreol i slično. Pustite mašti na volju!
    Osvetljenje dvorišta mora biti osmišljeno promišljeno sa puno takta za prava mesta
    Osvetljenje dvorišta mora biti osmišljeno promišljeno sa puno takta za prava mesta

    Nastrešnica - da ili ne?

    Nastrešnice su ozloglašeni element naših dvorišta. Obično su prevelike, previše masivne i blokiraju pogled na okolinu. Uglavnom se dodaju kasnije, kada je kuća već izgrađena, i stoga deluju kao samostalni element koji ni sa čim nema ništa zajedničko - kako u pogledu dizajna, tako i u pogledu materijala i konstrukcije. Tako nešto treba izbeći kad god se to može, prevashodno zbog toga što postoji i druga vrsta nastrešnica, ona koja, za razliku od prve, harmonično dopunjuje arhitekturu kuće i čini svaku okućnicu lepšom. Takve nastrešnice su projektovane kao deo objekta i planiraju se tokom planiranja gradnje. Zajedno sa kućom čine koherentnu celinu i daju joj poseban karakter.

    Nastrešnica dvorište može učiniti lepšim ili gorim, u zavisnosti od toga da li je deo arhitektonskog rešenja ili nije
    Nastrešnica dvorište može učiniti lepšim ili gorim, u zavisnosti od toga da li je deo arhitektonskog rešenja ili nije

    Možete li zamisliti sređeno dvorište bez uređenih staza?

    Odgovor je jednostavan i naravno glasi: ne. Uređene staze su neizostavni deo svakog dvorišta. Iako im je namena prvenstveno pragmatična, to je element koji okućnici, bilo velikoj bilo maloj, daje poseban karakter i odvaja je od susednih. Prilikom projektovanja staza na izboru su vam zaista beskrajne mogućnosti: možete birati između raznih materijala (kamen, kaldrma, cigla, drvene daske, pesak, trava), različitih oblika (pravilni, ortogonalni, kružni, krivudave staze), dinamične sekvence (proširenja, prekidi, spajanja) i tako dalje. Posebnu pažnju valja posvetiti detaljima kakvi su spojevi raznolikih materijala, veze između staza i travnatih površina i tome slično.

    Nema negovanog dvorišta bez uređenih staza
    Nema negovanog dvorišta bez uređenih staza

    Kanalete u dvorištu

    Okućnica mora biti lepa, ali i funkcionalna. Jedan od ključnih, premda nažalost, često zanemarenih elemenata, jesu kanalete pored staza ili platoa. Kanalete omogućavaju pravilno odvodnjavanje vode sa pešačkih ili povoznih površina (popločanih ili betonskih), gde voda ne može da se sliva prirodnim padom. Ako se vodi ne omogući prirodno kretanje, zadržavaće se i stagnirati na površini što može dovesti do poplava pri obilnim pljuskovima. Stajaća voda je takođe idealna podloga za alge i buđ, koje se vrlo brzo šire i na fasadu. Kanalete su stoga neophodan deo svake moderne okućnice.

    Danas postoji toliko varijanti i modela kanaleta da će se sigurno naći neki proizvod i za najzahtevnije kupce - one koji žele da ih učine sasvim nevidljivim i potpuno stopljenim sa neposrednim okruženjem.
    Kanalete sprečavaju stagnaciju vode na popločanim površinama
    Kanalete sprečavaju stagnaciju vode na popločanim površinama

    Betoniranje dvorišta

    Nekada se verovalo da je betoniranje prečica, odnosno, pojednostavljeno i jeftino rešenje koje ne može da se meri sa popločavanjem. To odavno nije tako - betonska dvorišta se smatraju prestižnim, estetskim i funkcionalnim, a istovremeno se, zahvaljujući svom neutralnom izgledu, savršeno prilagođavaju različitim arhitektonskim rešenjima. Postoji više načina tretiranja betonskih površina: brušenje, peskiranje, štokovanje, poliranje, štampanje. Koju vrstu tretmana ćete odabrati zavisi od celokupnog koncepta okućnice.

    Betoniranje dvorišta je tipično za modernu arhitekturu
    Betoniranje dvorišta je tipično za modernu arhitekturu

    Uređenje dvorišta biljkama

    Ponekad su biljke dovoljne da bi okućnica delovala uredno. Iako većina kuća ima bašte pozadi, podalje od puta, vredi razmisliti o tome kako izbor pravih vrsta biljaka i maštovita sadnja mogu da ulepšaju i ulaznu stranu vaše parcele. Za prilazno dvorište posebno su pogodni otporni patuljasti grmovi koji ne rastu preterano, a istovremeno štite travu pored pločnika na prilazu od korova.

    Uredno dvorište: biljke pomažu više nego što mislite
    Uredno dvorište: biljke pomažu više nego što mislite

    Nasipanje dvorišta

    Mešavina peska i šljunka za nasipanje dvorišta koja se još naziva granulatom ili frakcijom, odličan je izbor za područja neposredno pored popločanih površina i prilaza. Takav teren je mnogo lakši za održavanje od trave. Iako sprečava korov, omogućava da se zasade biljke i oživi dvorište. Ako želite da vaša okućnica uvek deluje sređeno, a pritom nemate ni vremena ni volje da je sami održavate, nasipanje je pravi izbor za vas.

    Mešavina peska i šljunka za dvorišta može biti raznih boja i veličine granulata
    Mešavina peska i šljunka za dvorišta može biti raznih boja i veličine granulata

    Malo, ali dobro održavano dvorište

    Mala dvorišta su poseban izazov. Uređenje je još važnije kada su u pitanju manje površine, jer treba stvoriti estetski prijatnu, a kompaktnu, minijaturnu celinu. Ako imate tako malo dvorište, važno je unapred skicirati sve elemente dizajna i njihove pozicije. Tako ćete brzo videti koliko prostora je ostalo za koji element, gde se mogu postaviti biljke i koliko široke mogu biti staze. Preporučujemo da, uprkos skučenosti prostora, pokušate da očuvate što više zelenih površina, jer one predstavljaju ono najkvalitetnije na svakom mestu.

    Ne preterujte sa velikim drvećem - sve biljke treba da budu proporcionalne veličini okućnice.
    Malo, ali kompaktno, malo sređeno dvorište
    Malo, ali kompaktno sređeno dvorište

    Čuvajte veličanstveno drveće

    Ako na vašoj parceli stoji zdrav, veličanstven, stogodišnji hrast ili velika stara lipa, nikako ga/je nemojte čupati. Velika i stara stabla su zadivljujuća i neverovatno vredna, naročito tokom leta kada šire bogatu hladovinu i daju vašoj parceli poseban šarm. Zapamtite da se posečeno staro drvo ne može zameniti novim - čak i da posadite novo, mlado drvo, biće potrebne decenije da dostigne veličinu prethodnog. Stoga na stara stabla koja stoje dovoljno daleko od vaše kuće i ne ometaju gradnju, gledajte kao na retko blago i dodatnu vrednost koja vaše dvorište čini posebnim.

    Staro, veličanstveno drveće je neprocenjivo vredan element dvorišta
    Staro, veličanstveno drveće je neprocenjivo vredan element dvorišta
    Stručni članak 2466
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Uređenje dvorišta?

    Imamo čak 417 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 417 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta
    8.8
    0

    Prirodni kamen dn


    9.8
    0

    HERBA


    9.2
    0

    ROSE GARDEN DOO


    9.4
    0

    BOJAN ŠUŠIĆ PR ODRŽAVANJE OKOLINE ZEDEKO DOBRICA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana