Za područje
  Daibau Benefit kartica

  Mali vrt - koje ukrasno drveće možete posaditi ove jeseni?

  Ako imate mali vrt, a ipak biste želeli da posadite drvo koje će ga ukrašavati i pružiti hlad u toplim letnjim danima, za to postoji rešenje. Određeno ukrasno drveće ne traži puno mesta za rast i razvoj, a predstavlja svojevrstan ukras u vrtu koji će dodati i dozu privatnosti, zapravo, zaštititi vas od neželjenih pogleda. Evo koje ukrasno drveće možete posaditi ove jeseni.
  Stručni članak 158
  mali vrt
  Imamo čak 375 izvođača radova za područje Hortikultura, bašta, dvorište:

  Kada je reč o sadnji stabala, bilo onih dekorativnih ili voćnih, jesen je najbolji izbor, odnosno period kada vegetacija u potpunosti stane. Postoje dva razloga zbog kojih je jesenja sadnja drveća bolja od prolećne - smanjen je takozvani stres kod biljaka, a postoji i dovoljno vremena da vodeni talog siđe u zonu korenovog sistema i istisne vazduh koji je prilikom sadnje ostao na tom mestu, a zemlja će se dovoljno slegnuti.

  Na jednu stvar je naročito važno obratiti pažnju - pronaći odgovarajuće mesto za sadnju, u skladu s oblikom i pozicijom vrta. Razlog je jednostavan - drvo će opstati više decenija, a ne podnosi dobro presađivanje na drugo mesto. Takođe, pazite da ukrasno drveće ne sadite tik uz kuću kako ne biste svako malo morali da podrezujete njihovo granje.

  Ukrasno drveće koje je idealno za mali vrt jeste:

  Crvenolisna šljiva unosi toplinu u mali vrt

  Postoje dva osnovna razloga zbog kojih je crvenolisna šljiva idealan izbor za mali vrt - odlikuje je spor i nizak rast (biće joj potrebno čak 15 godina kako bi dostigla visinu od 8, a širinu od 5 metara) i izuzetna otpornost čak i na nepovoljne uslove - crvenolisna šljiva pokazuje dobru toleranciju na niske temperature (čak do -35°C) i mraz te joj dodatna zaštita tokom zime nije potrebna, a prilagodiće se gotovo svakoj vrsti zemljišta, jedino je važno izbeći previše vlažan teren.

  Crvenolisna šljiva je vrlo cenjena zbog svoje dekorativnosti. Bledoroze cvetovi se na granama javljaju krajem marta meseca i ima ih mnogo, a osim cvetovima, mali vrt ukrašava i svojim upečatljivim tamnocrvenim listovima po kojima je i dobila naziv. Oni unose toplinu tokom jeseni i imaju i jednu bitnu prednost - opadaju ujednačeno te ćete lišće sakupiti znatno lakše i brže.

  Crvenolisna šljiva
  Crvenolisna šljiva je cenjena zbog svoje dekorativnosti

  Tokom maja se na granama pojavljuju i jajasto-okruglasti plodovi prečnika oko 2 cm. Krošnja ove biljke jeste gusta i pravilna, širine oko 5 metara. Potrebno je jednom godišnje orezati crvenolisnu šljivu da bi se uklonile stare i oštećene grane. Najveću količinu vode traži u prve dve godine nakon sadnje, premda joj je kasnije potrebno kontinuirano zalivanje, naročito tokom proleća i leta.

  Iako je japanska šljiva, kako se još naziva crvenolisna šljiva, vrlo adaptabilna, najbolje joj je prilikom sadnje obezbediti osunčanu poziciju da bi cvetovi imali intenzivniju boju (intenzitet boje slabi u senci), kao i plodno zemljište. Takođe, preporuka je da mesto za sadnju nije izloženo jakim vetrovima, da oni kasnije ne bi oštetili cvet.

  Premda se crvenolisna šljiva može gajiti i zbog formiranja drvoreda (razmak između stabala u tom slučaju mora iznositi najmanje 5 metara), najčešće se može videti kao jedno stablo idealno za mali vrt.

  Judino drvo - ukras malog vrta tokom cele godine

  Odlika po kojoj se ova biljka definitivno izdvaja od ostalih jeste kauliflorija. Naime, cvetovi se ne javljaju samo na tankim granama ove biljke već rastu i iz samog debla i to pre formiranja listova. Prema mišljenju botaničara, ova pojava se javlja jer judino drvo na ovaj način obezbeđuje sebi bolje oprašivanje.

  Cvetovi okupljeni u grozdaste cvasti su intenzivne ružičaste boje. Cveta bujno krajem aprila i početkom maja, ali tek pete godine nakon sadnje. Važno je uzeti u obzir činjenicu da su cvetovi osetljivi na mraz prilikom odabira pozicije za sadnju.

  Judino drvo
  Judino drvo ima dekorativnu ulogu u vrtu tokom cele godine
  Ovo drvo, koje ste sigurno viđali u gradskim parkovima, smatra se jednim od najstarijih na planeti.

  Nakon završetka cvetanja, lišće preuzima ulogu ukrasa. Među mediteranskim narodima, Špancima i Italijanima, judino drvo je poznato kao stablo ljubavi jer ima listove srcolikog oblika koji se javljaju na granama u maju i tu ostaju sve do kraja novembra. Sa smenom godišnjih doba listovi menjaju boju iz zelene u zeleno-žutu, a potom i smeđu nijansu.

  Zanimljiv je podatak da judino drvo ima dekorativnu ulogu u vrtu tokom cele godine. Naime, ono spada u porodicu mahunarki i na granama se javljaju svetlosmeđe, viseće mahune, koje sazrevaju u jesen. Kada opadne lišće, mahune predstavljaju svojevrstan ukras tokom cele zime, pa sve do proleća kada se javljaju prvi nežni cvetovi.

  Judino drvo raste u visinu do 10 metara, ali može se orezivati kako bi ostalo niskog rasta. Ne voli presađivanje te je odmah potrebno izabrati optimalno mesto za sadnju. Preferira dosta svetlosti i sunca te je važno odabrati osunčanu poziciju ili makar blagu senku.

  Judino drvo ne voli puno vlage, pa je važno pronaći porozno zemljište i izbegavati preterano zalivanje. Odlično podnosi duge sušne periode. Potrebno ga je orezati samo ako mraz ošteti grane. Može da se gaji i u saksiji, i stoga je omiljeno među ljubiteljima bonsai tehnike.

  Japanski javor čini mali vrt magičnim

  Još jedan odličan ukras u malom vrtu tokom cele godine. Tokom godišnjih doba ovaj niski lišćar poprima najlepše boje: na početku vegetativnog perioda, s proleća, listovi imaju svetlozelenu nijansu, da bi tokom leta bilo intenzivno zeleno. Ipak, smatra se da je najlepši u jesen kada celo drvo poprima bajkovit izgled, zahvaljujući crvenkastim i zlatnim tonovima lišća. Preko zime, sam splet grana na ogoljenom stablu izgleda zanimljivo. Iz još jednog je razloga japanski javor toliko cenjen u hortikulturi - oblika krošnje. Krošnja ima oblik kišobrana ili pečurke i ne zahteva orezivanje osim kada grane stradaju od mraza ili bolesti. Japanski javor je stoga odličan izbor za sve one koji nemaju puno slobodnog vremena.

  Japanski javor
  Japanski javor se najčešće sadi samostalno

  Premda u prirodi dostiže visinu i do 7 metara, baštenske sorte rastu od 70 cm do 3 metra, pa su odlične za mali vrt.

  Cvetovi se javljaju tokom maja i juna, sitni su, crvenkasti i grupisani u grozdaste cvasti.

  Japanski javor se najčešće sadi samostalno, ali i u kombinaciji sa žbunjem, niskim četinarima, patuljastim drvećem. Baš kao i judino drvo, čest je izbor zaljubljenika u bonsai tehniku.

  Kada je reč o poziciji sadnje, najbolje je izabrati polusenovito mesto. Ako je u dubljoj senci intenzitet boje listova će oslabiti, a ako je previše na suncu vrhovi listova će se sušiti. Takođe, pozicija na kojoj se sadi mora biti zaštićena od jakih vetrova.

  Najbolje će uspeti na blago kiselom tlu sa dobrom drenažom jer je osetljiv na zadržavanje vode oko korenovog sistema. Ukoliko se japanski javor ne zaliva redovno, to će se negativno odraziti na njegovu bujnost. Prve tri godine od sadnje tokom zime mu se mora obezbediti akril.

  Ukoliko želite da sadnju ukrasnog drveća prepustite profesionalcima i u potrazi ste za onim pouzdanim i iskusnim, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti izvođači s odgovarajućom ponudom. Hortikultura je oblast koja će u znatnoj meri ulepšati vašu okućnicu ali i povećati vrednost nekretnine, a cena baštovanskih radova može znatno varirati od površine vrta, izbora rastinja, vrste poslova koliko i od samih ponuđača usluga. 

   

  Stručni članak 158
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 375 izvođača radova za područje Hortikultura, bašta, dvorište:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 375 izvođača radova za područje Hortikultura, bašta, dvorište:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 375 izvođača radova za područje Hortikultura, bašta, dvorište
  9.2
  0

  RADNJA ZA ČIŠĆENJE OBJEKATA MAKI-MAR SVETOMIR USKOKOVIĆ PR VRTIŠTE


  8.8
  0

  TANJA TEMUNOVIĆ PR OSTALI ZAVRŠNI RADOVI HAUS MAJSTOR ZGRADA SUBOTICA


  8.7
  0

  DAVID JOZIĆ PR HIDROIZOLACIJA BLUE MOON LD GOLOBOK


  9.2
  0

  Preduzeće ENERSET d.o.o. Beograd-Novi Beograd


  Tražite dobre izvođače radova za područje HORTIKULTURA, BAŠTA, DVORIŠTE?

 • Hortikultura, bašta, dvorište Beograd
 • Hortikultura, bašta, dvorište Novi Sad
 • Hortikultura, bašta, dvorište Kragujevac
 • Hortikultura, bašta, dvorište Niš
 • Hortikultura, bašta, dvorište Čačak
 • Hortikultura, bašta, dvorište Kraljevo
 • Hortikultura, bašta, dvorište Pančevo
 • Hortikultura, bašta, dvorište Zrenjanin
 • Hortikultura, bašta, dvorište Novi Pazar
 • Hortikultura, bašta, dvorište Smederevo
 • Hortikultura, bašta, dvorište Subotica
 • Hortikultura, bašta, dvorište Aleksinac
 • Hortikultura, bašta, dvorište Apatin
 • Hortikultura, bašta, dvorište Aranđelovac
 • Hortikultura, bašta, dvorište Bačka Palanka
 • Hortikultura, bašta, dvorište Bačka Topola
 • Hortikultura, bašta, dvorište Bečej
 • Hortikultura, bašta, dvorište Bor
 • Hortikultura, bašta, dvorište Bujanovac
 • Hortikultura, bašta, dvorište Ćuprija
 • Hortikultura, bašta, dvorište Gornji Milanovac
 • Hortikultura, bašta, dvorište Inđija
 • Hortikultura, bašta, dvorište Ivanjica
 • Hortikultura, bašta, dvorište Jagodina
 • Hortikultura, bašta, dvorište Kikinda
 • Hortikultura, bašta, dvorište Knjaževac
 • Hortikultura, bašta, dvorište Kovin
 • Hortikultura, bašta, dvorište Kruševac
 • Hortikultura, bašta, dvorište Kula
 • Hortikultura, bašta, dvorište Kuršumlija
 • Hortikultura, bašta, dvorište Leskovac
 • Hortikultura, bašta, dvorište Loznica
 • Hortikultura, bašta, dvorište Negotin
 • Hortikultura, bašta, dvorište Paraćin
 • Hortikultura, bašta, dvorište Pirot
 • Hortikultura, bašta, dvorište Požarevac
 • Hortikultura, bašta, dvorište Preševo
 • Hortikultura, bašta, dvorište Prijepolje
 • Hortikultura, bašta, dvorište Prokuplje
 • Hortikultura, bašta, dvorište Ruma
 • Hortikultura, bašta, dvorište Šabac
 • Hortikultura, bašta, dvorište Senta
 • Hortikultura, bašta, dvorište Šid
 • Hortikultura, bašta, dvorište Sjenica
 • Hortikultura, bašta, dvorište Smederevska Palanka
 • Hortikultura, bašta, dvorište Sombor
 • Hortikultura, bašta, dvorište Sremska Mitrovica
 • Hortikultura, bašta, dvorište Stara Pazova
 • Hortikultura, bašta, dvorište Temerin
 • Hortikultura, bašta, dvorište Trstenik
 • Hortikultura, bašta, dvorište Užice
 • Hortikultura, bašta, dvorište Valjevo
 • Hortikultura, bašta, dvorište Velika Plana
 • Hortikultura, bašta, dvorište Vranje
 • Hortikultura, bašta, dvorište Vrbas
 • Hortikultura, bašta, dvorište Vršac
 • Hortikultura, bašta, dvorište Zaječar
 • Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana