Za područje

  Knauf-profili za pregradne zidove

  Članak je pregledalo čak 4544+ korisnika
  Pregradni zidovi u konstrukciji objekta nemaju funkciju nosača već samo služe za podelu prostora. Prema tome, mogu biti i suvomontažni, odnosno, napravljeni od slabijih materijala. Tako zidovi sastavljeni od gipsanih ili gipsano-kartonskih tabli, od kojih su najpoznatije takozvane knauf-table, da bi bili čvrsti i stabilni, imaju potkonstrukciju od profila, bilo metalnih bilo drvenih. Na profile se, s obe strane, postavljaju table, dok kroz sredinu mogu biti sprovedene instalacije. Table i profili se kupuju već gotovi, a onda se pregradni zid sklapa od njih na licu mesta.
  Stručni članak 4544
  knauf profili
  Imamo čak 153 izvođača radova za područje Suvi estrih:

  1. Šta je sve potrebno za pregradni zid?

  Savet stručnjaka iz firme GREEN LION

  1. Koje su najčešće greške ili izazovi s kojima se suočavate prilikom izvođenja gipsarskih radova i kako ih rešavate?

  Najveće greške sa kojima se susrećemo je taj što klijantela u principu nema jasan plan radova. Dešava se da klijenti imaju zamisao šta bi radili ali ne i jasnu sliku kako bi to sve izgledalo u objektu gde se sami radovi izvode. Savet za buduće klijente je taj da je želja jedno a mogućnost sasvim drugo. Najčešće dolazimo do toga gde su videli neke slike na internetu i to im se dopadne a onda kad dođemo kod njih i napravimo projekat onda dolazimo do toga koliko je sve to realno i koliko to košta. Posle toga slede izazovi da to sve bude urađeno kako Bog zapoveda,da nam se niko ne povredi i sama organizacija sa drugim majstorima da oni završe u datom roku.

  2. Koje su mogućnosti dodatne izolacije pregradnih zidova u smislu toplotne izolacije?

  Što se tiče toplotne izolacije u pregradnim zidovima, tu nam je svima poznata kamena vuna koji je odličan izolator, kao i mineralna vuna koja dolazi u rolnama. Sad sve zavisi od debljine samog pregradnog zida gde klijenti prave grešku. Uglavnom se prave tanji zidovi i očekuje se dobra izolacije gde nije ne moguće ali opet nije zadovoljavajuća toplotna izolacija. Ali još jedna stvar mora da se napone, gde se pravi najčešća greška i kod majstora i kod klijenata. Klijent očekuje kad pregradi prostoriju i naruči toplotnu izolaciju da će dobiti ujedno i zvučnu što je greška majstora jer nije objasnio šta se tačno dobije sa materijalom koji ugrađuje. Naša firma uvek napomene budućem klijentu da ako želi i zvučnu izolaciju da je potrebno postaviti azmafon u zidove kako bi on upio zvuk iz druge prostorije. To preporučujemo gde su kancelarije ili spavaće sobe ili ako pravimo pregradne zidove gde će biti kupatilo. Treba malo više objašnjavati ljudima ali tržište je trenutno takvo da i sam cena radova diktira koja izolacija ide gde.

  3. Koje su prednosti spuštenih plafona u odnosu s klasičnim plafonima?

  Velika je prednost spuštenih plafona. Samo skrivanje svih kablova i cevi koji se montiraju na postojeći plafon, kao i postavljanje same izolacije i na kraju ulepšava sam prostor. Postoje više vrsta spuštenih plafona i svaka vrsta spuštenog plafona obavlja na vrhunski način svoju funkciju. Najlepši detalji u svakoj prostoriji su spušteni plafoni gde postoji mogućnost postavljanje led traka koja daje kao neku skrivenu svetlost. Sve je više ljudi koji uočavaju prednosti samih spuštenih plafona i njihovu lepotu. 

  Rade Bogunović, GREEN LION 

  Pregradni zidovi su jednostavan način deljenja stambenog prostora, odnosno, odvajanja prostorija. Koliko se lako i brzo postavljaju, toliko lako i brzo mogu i da se uklone, ukoliko se za tim ukaže potreba. Osim samih tabli i odgovarajućih profila, za podizanje pregradnog zida neophodni su vijci, podloške, tiplovi, materijal za izolaciju, masa za fugovanje i zaptivne trake. Pre postavljanja samih tabli, na podu, plafonu i bočnim zidovima obeležavaju se potrebne mere i položaj zida kao i tačke u kojima će zid biti fiksiran.

  Knauf-profili za pregradne zidove su od metala (ALU) ili drveni
  Knauf-profili za pregradne zidove su od metala (ALU) ili drveni

  2. Knauf-profili za pregradne zidove

  2.1. Knauf-profili

  Kada se obeleže mesto i dimenzije pregradnog zida, počinje priprema profila. Knauf-profili treba da su iste visine kao i pregradni zid ili oko centimetar niži. Ako se koriste metalni profili, oni se na potrebnu dužinu seku specijalnim makazama za lim. Sa donje i gornje strane knauf-profili su zatvoreni zaptivnom trakom. Profili se vijcima fiksiraju za pod i plafon; ako se koriste U-metalni profili, postavljaju se na odgovarajućoj udaljenosti, a između njih se postavlja profil u obliku slova C. Konstrukcija pregradnog zida može se izvesti i na drugačiji način. Dostupni su metalni knauf-profili (C-profili) i drveni knauf-profili. Među njima nema posebne razlike, više se radi o tome koji više odgovaraju iz ma kog razloga.

  2.2. Table za zatvaranje pregradnih zidova

  Za svaki pregradni zid vrlo je bitna kvalitetno postavljena potkonstrukcija od knauf-profila. Kada se montiranje knauf-profila završi i time formira struktura pregradnog zida, počinje pričvršćivanje spoljnih tabli. Table ili paneli treba da su za oko 1 cm niži od visine prostorije. Kada su gipsane table spremne, fiksiraju se na C-profile vijcima. Pregradni zid se ne zatvara sa obe strane dok se ne postavi i izolacija između profila.

  3. Instalacije u pregradnim zidovima

  Ako kroz pregradni zid treba da prolaze instalacije, one se razvode u sledećem koraku. Instalacije se ugrađuju između tabli, u sredini zida, gde su C-profili, a otvori za prekidače i utikače se na obeleženim mestima isecaju u tablama. Zbog toga je najbolje da se položaji prekidača i utičnica unapred odrede i obeleže.

  4. Izolacija i zaptivanje pregradnih zidova

  Kada se završi s razvlačenjem instalacija, na red dolazi zvučna izolacija pregradnog zida. Obično se u ovu svrhu koristi tzv. meka izolacija i postavlja use unutar zida, između knauf-profila, a služi kao toplotna i zvučna izolacija. Budući da pregradni zidovi prvenstveno služe za pregrađivanje prostora, za njih je važnije da budu zvučno nego termoizolovani.
  Na kraju na red dolaze i knauf-table s druge strane čime se pregradni zid praktično zatvara. Budući da je ovakav pregradni zid, zapravo „sendvič“ od dva sloja tabli i instalacija u sredini, vrlo je važno da su svi elementi dobro pričvršćeni i fiksirani kako se ništa ne bi pomeralo. U suprotnom, na novom zidu će s pojaviti pukotine.

  5. Finalna obrada pregradnih zidova

  Pregradni zidovi se naposletku bandažiraju, gletuju i kreče. Spojevi spoljnih tabli se obrađuju masom za fugovanje. Ova masa se prvo razmazuje duž spojeva ploča, a onda preko nje idu zaptivne trake. Ako se koriste samolepljive trake, onda je postupak obrnut. Ako je potrebno, masa za fugovanje se nanosi u dva sloja, a kada se osuši, površina se obradi i izbrusi. Poslednji sloj je glet-masa koja se takođe razmazuje preko spojeva tabli. Kada je sve ovo gotovo, zid je spreman za završnu obradu željenim premazom.
  Treba napomenuti da je opisana obrada spojeva tabli od presudne važnosti za čvrstinu i kvalitet samog zida, jer ako se sve ne uradi kako treba, pukotine na novom zidu mogu da se pojave već za mesec dana. Zato su bandažiranje i dvoslojno gletovanje neizostavni. Isto tako, ne smeju se zapostaviti ni spojevi tabli sa zidovima. Oni se obično izvode belim ili bezbojnim silikonom, pa i ako se naprsline pojave, neće se videti.

  Knauf pregradni zidovi se na kraju obrade finalnim slojem
  Knauf pregradni zidovi se na kraju obrade finalnim slojem

  6. Postavljanje knauf-profila - cena

  Gipsarski radovi, odnosno cena izvođenja radova ovog tipa uvek zavisi od više faktora među koje se ubrajaju ukupna površina, vrsta i obim rada, utrošak materijala i neophodno vreme. Odlučite li se za suvu gradnju izvednu na ovaj način, u svakom će slučaju biti bolje da to urade profesionalci, pa vam to i preporučujemo. Nama se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

  Stručni članak 4544
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Suvi estrih?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 153 izvođača radova za područje Suvi estrih:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana