Za područje

  Spušteni plafoni: knauf ili armstrong

  Članak je pregledalo čak 14933+ korisnika
  Spušteni plafoni se prave onda kada je prostor previsok i kada njegova visina treba da se smanji. Spušteni plafoni (takozvani knauf i armstrong) su, takođe, odlično rešenje kada u prostoriji ima puno instalacija koje nekako treba maskirati. Na kraju, ali ne najmanje važno, spuštenim plafonom mogu da se sakriju oštećeni delovi i nepravilnosti koje se drugačije ne mogu ukloniti. Spušteni plafoni se izvode na dva načina: kao fiksirani - knauf ili modularni – armstrong.
  Stručni članak 14933
  spusteni plafoni
  Imamo čak 2287 izvođača radova za područje Rasveta, osvetljenje:

  1. Spušteni plafoni

  1.1. Kada i gde se koristi spušten plafon?

  Spušteni plafoni se najčešće postavljaju u javnim objektima, a ređe i u porodičnim kućama. Njihova primarna svrha je skrivanje instalacionih vodova između plafona i spuštenog plafona, recimo, elektroinstalacija, instalacija za klimatizaciju ili ventilaciju, rasvetu i slično. Kada se radi o porodičnim kućama, bilo novogradnji ili renoviranju, i tu se spuštenim plafonom sakrivaju vodovi. Ima slučajeva kada se ovakav plafon pravi isključivo iz estetskih razloga – da bi u njemu bila, recimo, LED rasveta.

  Savet stručnjaka iz firme GRAMISI

  1. Da li se klijenti uvek odlučuju za ugradnju rasvete na spušteni plafon ili postoje izuzeci kada govorimo o spuštanju?

  Spušteni plafoni imaju višestruku funkciju. Uz pomoć njih:
  - skrivamo instalacije, klimatizaciju, rasvetu.. 
  - nosive upuštene grede
  - neravnine u plafonu
  - smanjujemo visinu prostorije

  Prva asocijacija spuštenih plafona je rasveta, iz čisto estetskih razloga, jer obezbeđuju domovima moderniji i sofisticiraniji izgled. Klijenti se odlučuju za ugradnju rasvete jer sa advekatnom rasvetom spušteni plafon može biti presudan faktor koji određuje konačan izgled prostorije. Pravilnim pozicioniranjem rasvete mogu se naglasiti zone u prostoriji (npr. zone za sedenje u dnevnom boravku ili izložbeni odeljak u poslovnom prostoru).

  2. Od čega se sastoji konstrukcija spuštenih plafona? 

  Konstrukcija spuštenih plafona sastoji se od metalne potkonstukcije i gipskarton ploča. Metalnu potkonstrukciju čine CD i UD profili. UD profili se postavljaju na zid na određenoj visini uz pomoć tiplova i šrafova. Pre postavljanja na UD profil se lepi traka za zvučnu izolaciju. Kačenje CD profila za plafon može biti izvedeno preko distancera i visilica. Razmak između nosećih CD profila je 100cm,oni naležu na UD profile. Upravno na pravac prostiranja nosećih CD profila postavljaju se montažni CD profili,na razmaku od 50cm.Oni se krstastim spojnicama vežu za noseće CD profile i na krajevima ubace u montirane UD profile. Za montažne CD profile šrafe se gipskarton ploče,samoureznim vijcima. Spojevi ploča se ispunjavaju,bandažiraju trakom i gletuju pomoću mase za ispunu slojeva.

  G-din Siniša Simić građ.ing., GRAMISI

  1.2. Zašto izabrati spušten plafon

  Spušteni plafon, takođe, ima smisla kada je potrebna dodatna termoizolacija međuetažne konstrukcije; osim toga, njime se poboljšava i međuetažna zvučna izolacija. Dakle, osim što je odlično funkcionalno rešenje – sakrivanje instalacija koje kasnije brzo i lako mogu da se menjaju, dodaju i popravljaju bez građevinskih radova, spušten plafon je i protivpožarna barijera – a istovremeno i stilsko, odnosno, estetsko rešenje za određen prostor.

  2. Kako se pravi spušten plafon?

  Plafoni se prave postupkom suve montaže od gipsano-kartonskih ploča, pa se zato lako i brzo postavljaju i ugrađuju. Potkonstrukcija spuštenog plafona obično je od metalnih plafonskih U i C profila, koji se moraju montirati na propisanim rastojanjima. Prvo se na noseće elemente plafona fiksiraju ankeri, a na njih noseći C-profili. Potom se C-profili povezuju s U-profilima i, ako je potrebno, s veznim elementima. Kada je metalna konstrukcija spremna, u nju se ugrađuju ploče, najčešće gipsane. Rastojanja između fiksatora ne smeju biti veća od 17 cm.

  U spušten plafon može se ugraditi LED rasveta
  U spušten plafon može se ugraditi LED rasveta

  3. Sve o armstrong-plafonima

  3.1. Prednosti armstrong-plafona

  Amrstrong-plafon je najčešći izbor za robne kuće, otvorene kancelarije i slične velike i prometne objekte; u porodičnim kućama i stanovima može se naći samo po izuzetku. Armstrong-plafon je modularni spušteni plafon - lako se prepoznaje po vidljivoj sivoj mreži, koja predstavlja okvir, koji se zatim popunjava pločama dimenzija 60x60 cm. Paneli mogu biti i većih dimenzija, ali to je retkost; godinama unazad njihova je proizvodnja standardizovana te su im dimenzije i prirodni, ekološki prihvatljiv sastav, ustaljeni. Armstrong plafonske ploče su i slabogorive. Postoje armstrong-plafoni od metala, ali i drugih materijala i u raznim bojama. Amrstrong-plafoni su jedna od najjeftinijih verzija spuštenog plafona.

  3.2. Slabosti armstrong-plafona

  Armstrong-plafon je takav da zahteva najmanje 25 cm visine za ugradnju, tako da nije pogodan za prostore s niskom tavanicom. Još jedna slabost im je to što sistem ne omogućava stvaranje vodonepropusne površine, što znači da u slučaju curenja s krova voda ulazi direktno u strukturu.

  3.3. Armstrong-plafoni i instalacije

  Velika prednost armstrong-plafona je to što se sastavljaju od panela koji se u slučaju potrebe, zbog kvara ili zamene na bilo kojoj vrsti instalacija, mogu prosto skinuti i nakon intervencije vratiti na mesto. Takođe se, umesto panela mogu postaviti revizioni poklopac ili ventilaciona rozeta. To je ujedno i glavna razlika u odnosu na knauf, odnosno, gipsano-kartonske plafone, koji to ne dozvoljavaju jer su zatvoren sistem. Upravo zbog ovog modularnog sistema, armstrong-plafon je toliko popularan izbor za veće i javne objekte koji zahtevaju redovno održavanje i česte popravke.

  Armstrong plafon je najčešći izbor za veće ili javne objekte
  Armstrong plafon je najčešći izbor za veće ili javne objekte

  4. Knauf-plafoni

  4.1. Konstrukcija knauf-plafona

  Svaki spušteni plafon zahteva potkonstrukciju na koju će se učvrstiti. Potkonstrukcija za knauf-plafon može biti drvena ili izrađena od metalnih C ili U profila. Potkonstrukcija mora biti fiksirana na noseću ploču, a prilikom izvođenja takvih radova moraju se poštovati uputstva proizvođača. Proizvođač određuje ne samo vrstu ploča i nosača, već i konektore, vijke i ostalu dodatnu opremu za montiranje.

  4.2. Prednosti knauf-plafona

  Knauf-plafon je zapravo plafon od gipsano-kartonskih ploča. Knauf je samo najpoznatija kompanija koja proizvodi takve ploče, ali nije jedina. Knauf je najčešći izbor za pravljenje spuštenih plafona, pošto se njime najjednostavnije i najbrže zatvaraju plafoni od bilo kog materijala. Za razliku od armstrong-plafona, plafon napravljen od knaufa izgleda bolje, jer je zapravo ravna i ujednačena, jednoobrazna površina. Kanuf-plafon nije modularni sistem, pa se mreža ili okvir konstrukcije ne vide, za razliku od armstrong-plafona, a nije im potrebna ni određena visina. Knauf-ploče su i bolji zvučni izolator poda.

  4.3. Slabosti knauf-plafona

  Knauf je skuplji od armstrong-plafona jer nije modularan sistem, a i njegovo održavanje ili eventualne popravke i zamene će biti skuplje, pošto sve mora da se skida da bi se došlo do instalacija i potom vrati u prvobitno stanje.

  4.4. Instalacije u knauf-plafonu

  Instalacije u knauf-plafonu su uobičajene, pošto se u spuštene plafone i inače montiraju LED svetla ili rozete za klimatizaciju i ventilaciju. Ovakav tip postavljanja instalacija naziva se „flush“ pošto prostorija sa spuštenim plafonom deluje vrlo estetski, svedeno i elegantno. Za razliku od armstrong-plafona, spušteni plafon omogućava nekoliko različitih vrsta, oblika i načina instalacije rasvete, a svetla se mogu rasporediti prema želji i potrebi, pošto nema ograničenja koja nameće postojanje mreže nosača. Tako svetla mogu biti postavljena pojedinačno ili u grupi, za čitanje, rad ili kao ambijentalna rasveta. Međutim, treba imati na umu da popravke ili prepravke instalacija ili svetala nisu tako jednostavno izvodljive kao kod armstrong-plafona - knauf-plafon nije modularni sistem pa se ploče ne mogu pojedinačno skidati, a zatim vraćati. Svaka intervencija u knauf-plafonu zahteva dodatno gletovanje i krečenje, pa to treba izbeći izborom najkvalitetnijih i trajnijih instalacija i rasvete.

  5. Spušteni plafoni – cena

  Gipsarski radovi, odnosno cena izvođenja spuštenog plafona uvek zavisi od više faktora među koje se ubrajaju ukupna površina, vrsta i obim rada, utrošak materijala i neophodno vreme. Odlučite li se za plafon izveden na neki od ovih načina, u svakom će slučaju biti bolje da to izvedu kvalifikovani majstori, pa vam to i preporučujemo. Nama se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

  Stručni članak 14933
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Rasveta, osvetljenje?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 2287 izvođača radova za područje Rasveta, osvetljenje:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana