Za područje
  Majstorska ponuda, majstorska usluga

  Zvučna izolacija zidova, plafona i poda

  Članak je pregledalo čak 16568+ korisnika
  Reklo bi se da se, kad god se govori o izolaciji, uglavnom misli na toplotnu, a ređe na zvučnu izolaciju koja je jednako važna. U sredinama u kojima živimo, naročito ako su urbane i veće, mnogo je zvučnih signala i utisaka koji nas konstantno opterećuju i ometaju, a koji su vremenom postali „pozadina“ koju svesno više i ne registrujemo. Da bi se zaštitili i osigurali svojim čulima dragocen predah, ono što možete da uradite jeste zvučna izolacija zidova, plafona i poda.
  Stručni članak 16568
  omiljen
  zvucna izolacija doma
  Imamo čak 3204 izvođača radova za područje Gipsarski radovi:

  1. Buka

  Zvuk se prostorom u kome živimo prenosi na dva načina - vazduhom i vibracijama kroz materijale koji nas okružuju. Vazduhom se prenose zvuci govora, muzike, uređaja, automobila i sličnog dok se kroz konstrukcije i materijale prenosi kao buka, jeka ili eho.

  Što je neki strukturni element teži, kao recimo zid, on bolje odbija zvuk, odnosno, manje signala prolazi kroz njega. Prolaz zvučnih signala kroz konstrukciju može se umanjiti njenom debljinom, naročito dodatkom zvučnih izolatora.

  Savet stručnjaka iz firme BIGradnja

  1. Kada govorimo o zvučnoj izolaciji zida, koja opcija je bolja - kompaktni betonski i kameni zid ili gipsani zid i zašto?

  Ove varijante zida imaju svoje mane i prednosti. Npr. gipsani zid se vrlo brzo postavlja bez pravljenja velikog nereda u stanu. Takvu pregradu je takođe mnogo lakše i ukloniti u slučaju promene rasporeda prostorija, odnosno renoviranja stambenog prostora. Postoje pogrešna mišljenja da je npr. kamena ili mineralna vuna ključni faktor zvučne izolacije nekog zida. Ona u stvari samo u određenoj meri povećava izolacionu moć pregrade. Suština izolacione moći nekog zida je u njegovoj masi, odnosno gustini materijala od kojeg je napravljen. Tome u prilog ide i činjenica da npr. armirani beton ima približno tri puta veću izolacionu moć u odnosu na laki beton. Izbor materijala od koga će neka pregrada biti napravljena zavisi od namene prostorije.

  2. Na koji način se može smanjiti buka od hodanja u stanovima?

  Udarni zvuk se širi čvrstim materijalom kroz konstrukciju zgrade. Da bi se sprečio njegov prenos kroz objekat, ugrađuje se plivajući pod. Od kvaliteta ugradnje i izbora materijala koji se stavlja ispod cementne košuljice zavisi koliko će efikasna zaštita od buke biti. Da bi se smanjio nivo buke u stanovima (hodanje, pomeranje nameštaja itd.) pre ugradnje plivajućeg poda se postavlja dilataciona traka pored zidova. Na taj način pod se razdvaja od zida, pravi se zvučni presek i samim tim smanjuje prenos zvuka i vibracija od hodanja.

  3. Kako se kreću cene zvučne izolacije?

  Cena postavljanja zvučne izolacije zavisi od vrste i debljine materijala koji se koristi. Kreću se od 0,5e/m2 za najjednostavnije (npr. termosilent), pa naviše.

  G-din Goran Gligorić, BIGradnja

  Zvuk se zidovima prenosi vrlo lako
  Zvuk se zidovima prenosi vrlo lako, pa je izolacija odlično rešenje

  2. Zvučna izolacija unutrašnjih zidova

  Problem prenošenja zvuka je najuočljiviji u stambenim zgradama. U njima ne samo da zidovi između stanova treba da budu bolje izolovani već i takva treba da je i međuetažna konstrukcija. Prenošenje zvukova unutar stana ili kuće, može da se smanji ako se sve unutrašnje površine – zidovi, podovi i plafoni – oblože upijajućim slojem materijala, odnosno, prigušivačima. Zvuk, pre svega zadržavaju meke površine, odnosno, one koje su obložene tkaninama, tepisima, gumom.

  3. Zvučna izolacija poda

  Zvuk koraka iz hodnika ili buka sa stepeništa ili iz gornjih stanova ponekad može da postane stvaran problem. To se može rešiti dobrom izolacijom poda, mada je mnogo važnija kvalitetna izolacija međuetažne ploče. Vrlo efikasan način zvučne izolacije međuspratne ploče je tzv. plivajući pod. Ta izolacija se postavlja tako što se preko gole betonske ploče prvo postavi izolator zvuka, povrh njega estrih, pa zaključni sloj. Izolator zvuka je u ovakvim slučajevima uglavnom tvrd materijal kao što su stiropor ili stirodur. Njihova debljina ne sme biti manja od 4-5 cm kako bi uopšte bili zvučna izolacija, a ako postoji podno grejanje onda najmanje 7 cm. Preko tvrdog izolatora naliva se mokar estrih ili postavi suvi. Vrlo je važno da plivajući pod ima diletacione trake.

  Zvučna izolacija poda utiče na prijatnost boravka u nekom prostoru
  Zvučna izolacija poda utiče na prijatnost boravka u nekom prostoru

  4. Zvučna izolacija plafona

  Želite li da povećate debljinu plafona radi zaštite od gornjih komšija, najbolje će biti da se izolacija postavi ispod noseće konstrukcije. Time će se prenos buke znatno smanjiti.

  5. Zvučna izolacija prozora

  Zvuk može da se prenosi i kroz pokućstvo. Slabiji prenosioci su masivna nepropusna vrata – na primer, ona od punog drveta ili s debljim ispunama. Zvuci koji iz spoljnog prostora dopiru u unutrašnjost kroz prozore, mogu se utišati dodatnom izolacijom – višeslojnim staklima ili onim punjenim gasom.

  6. Zvučna izolacija vrata

  Za mir i tišinu u domu nisu dovoljni debeli zidovi i prozori - takva moraju biti i vrata, budući da su takođe važan element izolacije. Za vrata je najvažniji materijal od kog su. Gusti i fleksibilni materijali poput aluminijuma su odlični provodnici te im je potrebna dodatna izolacija. Najboljim izolatorom smatra se puno drvo. Veliki procenat buke se „provlači“ kroz razne pukotine, pa tako i one oko vrata – zato je neophodno da su nepropusna. Najslabije tačke na vratima, u tom smislu su staklene površine, ako ih ima, brava i tačke zaključavanja.

  7. Zvučna izolacija - cena

  Javi li se potreba za postavljanjem ili zamenom zvučne izolacije, znajte da su to gipsarski radovi, pa vam preporučujemo da angažujete kvalifikovane majstore. Nama se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

  Stručni članak 16568
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Gipsarski radovi?

  Imamo čak 3204 izvođača radova za područje Gipsarski radovi:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 3204 izvođača radova za područje Gipsarski radovi
  9.2
  0

  NENAD VASILJEVIĆ PR POSTAVLJANJE ZIDNIH I PODNIH PODLOGA KRAGUJEVAC


  10
  1

  EnterMax


  8.7
  0

  BauProfi-MasterTeam


  9.2
  0

  DUGA STIL


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana