x

  Izolacija na unutrašnjoj strani objekta


  Članak je koristilo čak 197+ korisnika
  Obično toplotnu izolaciju nameštamo na spoljašnju stranu objekta i tako je najučinkovitija. Ponekad izolaciju ne možemo namestiti sa spoljašnje strane objekta – taj problem nastane pre svega pri obnovama, kada je objekat pod spomeničkom zaštitom ili kada na neki drugi način ne možemo zadirati u fasadu objekta.

  Ključne reči: izolacija, unutrašnja izolacija
  Stručni članak 197
  Imamo čak 1814 izvođača radova za područje Gipsarski radovi:
  Zašto je izolacija na unutrašnjoj strani negativna?

  Toplinska izolacija na unutarnjoj strani objekta je problematična iz više razloga. Kao prvo, objektu koji izolujemo sa unutrašnje strane smanjuje se upotrebna površina. Taj faktor je problematičan pre svega kada se radi o manjem objektu, odnosno manjim prostorima jer se smanjena upotrebna površina oseti.

  Isto tako je potrebno ponovo napraviti malter i zameniti prozorska okna.

  Na veći problem možemo naići kada objekat izolujemo sa unutrašnje strane, zbog toplotnih mostova. Oni mogu nastati pri dodiru zida sa podom i potrebno ih je prethodno rešiti. Ako ne rešimo toplotne mostove, uz toplotne gubitke problem predstavlja i vlaga pa i plesan koja može doći do konstrukcije.

  Pri izolovanju zidova na unutrašnjoj strani moramo paziti i na to da postojeći zidovi nisu prethodno mokri. U tom slučaju moramo prvo otkriti mesta vlage. Vlažne zidove ne smemo prekrivati jer konstrukcija može početi propadati, a osim toga se može navlažiti i izolacija.

  Važno je i da u prostorima koji imaju visok stepenj vlage ugradimo poseban sistem izolacije s parnom barijerom jer on sprečava kondenzaciju u toplotnoj izolaciji. 


  Različite vrste izolacija kojima izolujemo zidove na unutrašnjoj straniZa izolaciju na unutrašnjoj strani objekta možemo upotrebiti ploče iz ekstrudiranog (stirodur) ili ekspandiranog (stiropor) polistirena, posebno ako želimo malterisati unutarnji zid. Ploče na konstrukciju lepimo odgovarajućim lepkom. Na već nameštene ploče prvo nanesemo poseban malter, a potom sledi armirna mrežica. Po potrebi nanesemo još jedan sloj lepka, potom sloj poravnanja i na kraju malter.Kada unutrašnje zidove želimo obložiti gipsano-kartonskim pločama, obično umesto krute izolacije koristimo izolaciju od mineralne vune. I u tom slučaju moramo paziti na to da pravilno ugradimo posebnu membranu za regulaciju vodene pare koja mora biti propisno zapečaćena. Na kraju možemo namestiti gipsano-kartonske ploče.Zidove iznutra možemo izolirati i pločama od drvenog vlakna. Ploče od drvenog vlakna prilepimo na unutrasnu stranu konstrukcije, potom na njih pričvrstimo parnu branu i na nju gipsano-kartonsku oblogu.Različite vrste izolacije nalažu različitu debljinu zaštitnoga sloja. Sloj izolacije mora imati bar 10 cm jer tako zahtevaju pravilnici. Na šta moramo dodatno obratiti pažnjuVažna stavka kada izoliramo objekat sa unutrašnje strane je i pravilna izolacija prozorskih okna i klupica. Pri dodiru prozora s konstrukcijom vrlo lako može nastati toplotni most, pa na tom mestu moramo biti posebno pažljivi. Zato okna i klupice moraju biti izolovani celom površinom.

  Stručni članak 197
  Avtor: DaiBau.rs
  Imamo čak 1814 izvođača radova za područje Gipsarski radovi:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  PREPORUČENE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE GIPSARSKI RADOVI
  Imamo čak 1814 izvođača radova za područje Gipsarski radovi:  + BESPLATNO
  + BEZ PROVIZIJE
  + OCENJENI IZVOĐAČI RADOVA
  + TRAŽIMO LOKALNO
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE GIPSARSKI RADOVI?

  suhomontaža
  polaganje gipsokartonskih ploča
  armstrong strop
  gipsna pregradne stijene
  oblaganje zida sa gips pločama
  izrada visokog potkrovlja
  oblačenje nadstrešnice u gipsokartonske ploče
  SLOVENIA, HQ
  SLOVENIA, HQ
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  AUSTRIA
  AUSTRIA
  DAIBAU.AT

  Hilmteichstraße 21
  8010 Graz

  0043 664 1993547

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Potražnje: 00381 114 300 340
  Preduzeća: 00381 114 300 340

  GLOBALNE STRANICE

  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.at
  www.daibau.rs
  www.daibau.com
  © 2018 DaiBau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana