Za područje

  Izolacija na unutrašnjoj strani objekta

  Članak je pregledalo čak 5729+ korisnika
  Termoizolacija se uglavnom postavlja sa spoljne strane objekta obzirom da je tako najefikasnija. Međutim, ima slučajeva kada to nije izvodljivo, naročito onda kada se radi o sanacijama i renoviranjima, ali i kada je u pitanju zaštićeni spomenik kulture ili se zbog nečeg drugog ne sme dirati fasada. Tada se termoizolacija postavlja s unutrašnje strane.
  Stručni članak 5729
  izolacija s unutrasnje strane
  Imamo čak 3318 izvođača radova za područje Gipsarski radovi:

  Zašto je izolacija s unutrašnje strane nepovoljnije rešenje?

  Termoizolacija s unutrašnje strane može se pokazati problematičnom iz više razloga. Kao prvo, objektu koji se izoluje smanjuje se korisna površina. Taj je faktor vrlo bitan pre svega kada se radi o manjem objektu, odnosno, manjim prostorijma, pošto se umanjenje korisne površine itekako oseti.

  Isto tako, potrebni su ponovno malterisanje i zamena prozora.

  Ipak, veći problem u takvim situacijama predstavljaju toplotni mostovi. Oni mogu nastati pri dodiru zida i poda, pa se prvo oni moraju srediti. Ako se toplotni mostovi ne reše, uz gubitke toplote pojaviće se pre ili kasnije i vlaga, a možda i plesan koji lako nađu put do konstrukcije.

  Pri izolovanju zidova s unutrašnje strane mora se paziti i na to kakvog su kvaliteta i u kakvom su stanju postojeći zidovi. Ako nisu dobri i ima vlage, najpre se ta mesta moraju sanirati. Vlažni se zidovi ne smeju zatvarati jer će vlaga, pošto ne može da izbije na jednu stranu, poći prema konstrukciji, a osim nje, navlažiće se vremenom i sama izolacija.

  Važno je da se u prostorijama koje imaju visok stepen vlage ugradi poseban sistem izolacije s parnom barijerom, pošto se jedino tako sprečava kondenzacija u toplotnoj izolaciji. 

  Različite vrste izolacija za enterijer

  Za izolaciju na unutrašnjoj strani objekta mogu se upotrebiti table od ekstrudiranog (stirodur) ili ekspandiranog (stiropor) polistirena, posebno ako će se unutrašnji zid ponovo malterisati. Table se na konstrukciju lepe odgovarajućim lepkom. Na već nameštene table prvo se nanosi poseban malter, a potom sledi armirana mrežica. Po potrebi, nanosi se još jedan sloj lepka, pa ravnajući sloj i na kraju malter.

  Ukoliko hoćete da unutrašnji zidovi budu obloženi gipsano-kartonskim tablama, obično se umesto krute izolacije koristi izolacija od mineralne vune. I u tom slučaju mora se paziti da posebna membrana za regulaciju vodene pare bude pravilno postavljenja i sasvim zaptivena. Na kraju se postavljaju gipsano-kartonske table. Zidovi se iznutra mogu izolovati i tablama od drvenih vlakana. Table od drvenih vlakana se lepe na unutrašnju stranu konstrukcije, potom se na njih pričvrsti parna brana i na nju gipsano-kartonska obloga. Različite vrste izolacije zahtevaju različitu debljinu zaštitnog sloja. Shodno važećim propisima, izolacija mora biti minimalne debljine 10 cm.

  Izolacija s unutrašnje strane objekta od raznih materijala
  Izolacija s unutrašnje strane objekta od raznih materijala

  Na šta treba dodatno obratiti pažnju

  Prilikom postavljanja izolacije vrlo važan element posla je pravilna izolacija prozora i potprozorskih daski. U dodiru prozora i konstrukcije vrlo lako može nastati toplotni most, pa na ta mesta treba posebno obratiti pažnju. Prozori i prozorske daske moraju biti izolovani celom površinom.

  Izolacija na unutrašnjoj strani objekta - cena

  Gipsarski radovi, odnosno cena izvođenja radova suve montaže uvek zavisi od više faktora među koje se ubrajaju ukupna površina, vrsta i obim rada, utrošak materijala i neophodno vreme. Odlučite li se za izolaciju na neki od ovih načina, u svakom će slučaju biti bolje da to izvedu kvalifikovani majstori, pa vam to i preporučujemo. Nama se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

  Stručni članak 5729
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Gipsarski radovi?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 3318 izvođača radova za područje Gipsarski radovi:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana