Za područje
  Sunčeva je svetlost jedno od najblagotvornijih prirodnih delovanja na ljude ali, na žalost, ona ne može biti i jedina u kući. Uz izgradnju objekta, mora postojati i projekt rasvete, odnosno, plan instaliranja sistema spoljnog i unutrašnjeg osvetljenja. Raspored i jačinu svetala treba pažljivo razmotriti i isplanirati, budući da su vrlo važna koliko za vaš vid toliko i za dizajn enterijera, odnosno, za njegovu funkcionalnost, ekonomičnost i, svakako, estetiku. Ništa manje važna nije rasveta okućnice, budući da obezbeđuje sigurnost i prijatan boravak napolju.
  Stručni članak 1936
  rasveta u kuci
  Imamo čak 2271 izvođača radova za područje Rasveta, osvetljenje:

  KADA TREBA PLANIRATI RASVETU?

  Detaljan i tačan položaj svake rasvetne jedinice treba da se zna još u vreme izgradnje objekta. Projekt osvetljenja treba raditi istovremeno sa podizanjem objekta. Razvođenje elektrovodova i postavljanje dozni za utičnice i svetla najlakše se radi u vreme izvođenja zidarskih radova, a to je i najpraktičnije. U kasnijim fazama gradnje, naročito posle malterisanja, stvari se mogu popravljati, menjati i dorađivati, ali to iziskuje još vremena, posla, a i troškova.

  KAKVO OSVETLJENJE ODABRATI?

  Nakon što se instalacije razvedu i odrede mesta prekidačima i priključcima, vreme je za planiranje i odabir vrste rasvete za svaku pojedinačnu prostoriju. U osnovi, birate između usmerenog i difuznog osvetljenja. Usmerena svetla su pogodna za rad, pa se i postavljaju tamo gde je neophodno jače, osvetljenje i gde će biti radne površine – u kuhinji, trpezariji, radnoj sobi ili kod pisaćeg stola, a može i pored fotelje koja će vam služiti za čitanje ili ručni rad. Ova svetla se najčešće sreću kao spot-svetla ili reflektori te podne i stone lampe.

  Zidne i podne svetiljke su jedna od najraznovrsnijih i najfleksibilnijih vrsta osvetljenja, pošto omogućavaju mnoštvo kombinacija i opcija; uglavnom su dizajnirana tako da mogu da se usmeravaju i rotiraju pod različitim uglovima, rastežu i skupljaju i slično. Takvo svetlo se može okrenuti ka plafonu i biće difuzno ili usmeriti u neku tačku, pa će biti akcentualno ili radno. Difuzna svetla su ambijentalna, odnosno, mekša i raspršena, ona koja se najčešće postavljaju na plafon ili zid kako bi osvetlila ceo prostor. Takvi su lusteri, plafonjere, visilice ili reflektori i svetiljke na šinama.

  Svetiljke koje se koriste za spoljnu rasvetu razlikuju se od onih za unutrašnju, najviše zbog toga što im je neophodna dodatna zaštita od uticaja vremenskih prilika, mehaničkih oštećenja i promena temperature. Osim toga, boja i jačina kao i vrsta svetla u enterijeru i eksterijeru su različite te prema tome treba i birati svaku pojedinačnu svetiljku. Na posletku, dolazi i pitanje koliko svetiljki treba kupiti, a to će zavisiti od vaših potreba, želja i namene.

  Osim unutrašnje, vrlo je važna i spoljna rasveta, naročito oko kuće
  Osim unutrašnje, vrlo je važna i spoljna rasveta, naročito oko kuće

  CENA RASVETE

  Cena ugradnje pojedinačnih svetala zavisi od njihovih karakteristika, bilo da su ugradna, površinska ili viseća. Viša cena ugrađenog svetla ne određuje njegov kvalitet. Temperatura boje svetlosti je izražena u stepenima kelvina, a koje sve boje postoje i kako su obeležene te koje se preporučuju za koje prostorije, pročitajte u uputstvima na ambalaži ili se posvetujte sa stručnjakom. Predlažemo da postavljanje svetala i uređaja prepustite iskusnom električaru. Cena montiranja srednje zahtevnog svetla na visini do 3 m, bez nabavke, iznosi 12 do 20 EUR.

  Ukoliko se odlučite za postavljanje rasvete, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Stručni članak 1936
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Rasveta, osvetljenje?

  Imamo čak 2271 izvođača radova za područje Rasveta, osvetljenje:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 2271 izvođača radova za područje Rasveta, osvetljenje
  9.5
  0

  ELEKTROTOP DOO ARANĐELOVAC, BANJA


  9.3
  0

  ELPRO DOO VRANJE


  10
  0

  SIM 2002 DOO LOZNICA


  9.7
  0

  ELEKTRO-NAĐ


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana