Za područje

    LED svetla i LED trake

    Članak je pregledalo čak 1879+ korisnika
    U savremenom svetu, u kome tehnologija nezadrživo i ubrzano napreduje, i rasveta se prilagođava novim, inovativnim rešenjima. Zbog svoje ekonomičnosti, LED tehnologija polako zauzima mesta na kojima su do skora bile lampe kakve su neonske ili halogene. Međutim, 50% uštede energije nije jedini razlog. Njihova veličina i rasprostranjenost upotrebe omogućavaju instaliranje tamo gde bi bila odličan izvor indirektnog i ambijentalnog svetla. LED trake se sve više koriste u modernim enterijerima i pri renoviranju. Razmotrićemo ključne prednosti i značaj LED tehnologije koja na mnogo načina menja upotrebu rasvete kakvu znamo.
    Stručni članak 1879
    led svetla led trake
    Imamo čak 2271 izvođača radova za područje Rasveta, osvetljenje:

    1. LED rasveta u vašem domu

    LED trake se u stambenim jedinicama mogu koristiti na dva načina. Jače LED trake od 10 W/m mogu se postaviti kao funkcionalno osvetljenje, dok se slabije, jačine oko 4 W/m, radije koriste kao ambijentalno svetlo, čime se upotpunjuje atmosfera doma.

    Funkcionalno osvetljenje je ono što omogućava da kvalitetno obavljate svakodnevne poslove. U kuhinji je, na primer, potrebno oko 300 luksa, iznad pulta oko 750 luksa, u kupatilu, posebno oko ogledala, najmanje oko 500 luksa, a u spavaćoj ili dnevnoj sobi oko 300 luksa je sasvim dovoljno za opuštanje ili čitanje.

    Rasveta, osvetljenje
    LED trake jačine oko 4 W/m, koriste se najčešće kao ambijentalno, čime se upotpunjuje atmosfera doma

    2. Rasveta u boji

    LED trake pružaju brojne opcije u pogledu boje i načina ugradnje. Hladnabela je standardna, ali za prijatniji ambijent uvek se preporučuje toplabela, koja je zapravo blagožućkasta i odlično se slaže sa drvetom i prirodnim materijalima. Moderne verzije RGB LED traka daju mogućnost da traka bude bilo koje boje. Ugradnjom potenciometra ili posebne aplikacije, LED traka se može programirati da promeni intenzitet osvetljenja.

    Rasveta, osvetljenje
    Moderne varijante LED traka dozvoljavaju da svetlost bude bilo koje boje

    3. LED traka i profili

    Glavna karakteristika LED traka je da se mogu ugraditi tako da se izvor svetlosti ne vidi. To znači da se vidi samo sjaj koji emituje, ali ne i pojedinačne LED diode. To omogućava da se stvore posebni ambijentalni efekti indirektnog osvetljenja, koji domu daju dodatnu dubinu i kvalitet. Međutim, o svemu ovome treba dobro razmisliti pre nego što se rasporedi nameštaj ili spusti plafon.

    LED trake se ne mogu samo zalepiti na podlogu. Preporučuje se ugradnja u šinu ili aluminijumski profil. LED profil omogućava da se diode ne pregrevaju i produžava im vek trajanja. Na tržištu je u ponudi više vrsta profila koji se mogu upotrebiti u ovakve svrhe. „U“ profili mogu biti plitki, od tek 6 mm ili duboki, od 25 mm, u kojima se diode uopšte ne vide.

    Profili mogu imati i plastični poklopac ili difuzor koji umekšava i raspršuje svetlost. Ako želite da svetlost LED trake ne bude usmerena samo nadole, već i pod uglom od 90°, možete je postaviti u ugaoni, „L“ profil. Profili su standardne širine od 14 mm.

    Takođe, morate obratiti pažnju na LED napajanje. Preporučuje se da na svakih 8 m trake povežete 1 trafo (napajanje) od 12 ili 24 V. Ako je traka duža, diode će slabije svetleti na kraju nego na početku. Napajanje ili, popularniji „trafo“, je kutija dimenzija oko 20x10x5 cm, tako da morate pronaći odgovarajuće mesto da je sakrijete od pogleda.

    Rasveta, osvetljenje
    Profili za LED osiguravaju to da se diode ne pregrevaju i tako im produžavaju vek trajanja

    4. Ugradnja LED rasvete

    Profili omogućavaju da LED traku ugradite praktično bilo gde. Najčešće rešenje je ugradnja u spušteni plafon. U takvim slučajevima se mora paziti da iza trake ostane ivica širine oko 2 cm i dubine najmanje 4 cm, tako da se diode ne vide. Napajanje se takođe kamuflira spuštenim plafonom. Traka se može postaviti tik uz spoj zida i plafona, čime se stvara utisak da tavanica lebdi. Uz suvomontažne sisteme i malo mašte, imate mnogo drugih opcija kakve su kanali, okrugli otvori, pojasi, kvadrati…

    LED trake se mogu umetnuti i u malter, jer se pre samog malterisanja trake mogu razvući uz obavezan razmak širine 2 cm i dubine najmanje 2 cm. Tako možete osvetliti zavese, grubi kameni zid ili ciglu, što naizgled oplemenjuje prostor i naglašava teksturu.

    Isto je i sa nameštajem i ostatkom pokućstva. Da biste osvetlili radnu ploču, donji deo ormana ili unutrašnjost vitrine, trebalo bi da se izdubi kanal širine najmanje 15 mm. Kada se traka postavi ispod ormana stvara se utisak da on lebdi, a kada se postavi iznad ormana ili ispod pulta, izgledaće kao da se plafon podigao.

    5. LED trake i energetska efikasnost

    Jedan od najvažnijih aspekata LED traka je njihova visoka energetska efikasnost. U poređenju sa tradicionalnim sijalicama, LED trake troše daleko manje energije, što znači niže račune za struju i manji loš uticaj na životnu sredinu. Ova karakteristika ih stavlja na čelo potrage za održivim i ekološki prihvatljivim osvetljenjem.

    Prva prednost je, naravno, ekonomičnost. LED diode imaju osvetljenost oko 70-80 lm/W, dok klasične sijalice imaju odnos oko 15 lm/W, što znači da LED diode troše 8 puta manje električne energije.

    Isto je i s energetskom efikasnošću. LED sijalica se nikada ne zagreva na više od 60°C tokom duže upotrebe, a halogena lampa dostiže temperaturu veću od 200°C. Tako najveći deo energije postaje toplota, a ne svetlost.

    Rasveta, osvetljenje
    LED sijalice traju oko 8 puta duže od klasičnih sa žarnom niti
    LED sijalice takođe imaju sve duži vek. LED dioda u eksperimentalnim uslovima traje više od 30.000 sati, odnosno, 3-8 godina, klasične sijalice oko 3.000 sati, a fluorescentne oko 10.000 sati.

    6. LED trake sa daljinskim upravljačem i pametnim tehnologijama

    Mnoge moderne LED trake opremljene su daljinskim upravljačem koji obezbeđuje lako podešavanje osvetljenosti, boja i načina rada. Neki modeli su kompatibilni sa pametnim uređajima, omogućavajući korisnicima da kontrolišu osvetljenje preko pametnih telefona ili drugih uređaja. To pruža dodatnu udobnost i fleksibilnost u svakodnevnom životu.

    7. Dug vek, manje održavanja, duže korišćenje

    LED svetla imaju izuzetno dug vek trajanja u poređenju sa tradicionalnim sijalicama. LED „preživi” više od 30.000 sati, odnosno 3-8 godina, klasična sijalica gek oko 3.000 sati, a fluorescentna oko 10.000 sati. Smanjenje potrebe za čestom zamenom sijalica znači manje održavanja i posledično niže troškove na duži rok. To je posebno važno za komercijalne prostore gde se svetla koriste više sati svakoga dana.

    Rasveta, osvetljenje
    LED diode mogu da potraju i do 30.000 sati

    8. LED - cena

    Naravno, sve počinje i završava cenom. Kao što znate, na tržištu se nude brojni tipovi, vrste, varijante i modeli sa isto toliko varijanti kvaliteta LED elemenata. Ako kupujete LED trake slabijeg intenziteta za ambijentalno osvetljenje, platićete između 1 EUR i 10 EUR po metru. U slučaju da želite jače trake jačine 10 ili 15 W/m, za njih ćete dati od 10 do 25 EUR, ali i do 50 EUR ako imaju daljinski upravljač. U cenu ne ulaze profili, čija se cena kreće između 5 i 20 EUR po metru dužine, u zavisnosti od dodataka koji uz njih idu.

    Ovakva rasveta sa svim izvorima napajanja i prekidačima koštaće vas oko 500 EUR. Mnogima se čini da je to preskupo, pošto gube iz vida da samo jedan dobar luster za dnevnu sobu košta tek upola manje. Uz veštu montažu i malo kreativnosti, već sa 20-ak metara trake možete mnogo da učinite za kvalitet ambijenta.

    Tražite li nekog kome biste poverili ugradnju, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti preduzeća s odgovarajućom ponudom.

    Stručni članak 1879
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Rasveta, osvetljenje?

    Imamo čak 2271 izvođača radova za područje Rasveta, osvetljenje:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2271 izvođača radova za područje Rasveta, osvetljenje
    9.2
    0

    RID INŽENJERING DOO BEOGRAD


    10
    0

    KOS-INTEL DOO BEOGRAD


    9.8
    0

    TINA ELEKTRO DOO STARI BANOVCI


    9.5
    0

    VELIMIR KOVIĆ PR TRGOVINSKO ELEKTROINSTALATERSKA RADNJA KOVEL BOGATIĆ


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana