Za područje

    Terasa za lude letnje zabave

    Članak je pregledalo čak 1492+ korisnika
    Visoke temperature i suša već nekoliko nedelja jasno stavljaju do znanja da smo zašli u leto. Kontradiktorno zvuči, ali ljudi zaista više vole da su preko dana kod kuće, a odlazak u provod se pomera na večernje i noćne sate. Pošto je leto idealno vreme za dvorišne zabave, pripremili smo više predloga kako da uredite svoju terasu tako da bude pogodna za druženje i opuštanje svih vrsta.
    Stručni članak 1492
    terasa za sve zabave
    Imamo čak 417 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta:

    Pre nego što se pozabavimo idejama vezanim za uređenje dvorišta, valja reći da bez obzira na to šta vam se sviđa, prvenstveno valja obratiti pažnju na ono što je realno izvodljivo i što odgovara vašem budžetu. Preporučiči bismo vam da se možda posavetujete i sa nekim stručnjakom za pejzažnu arhitekturu ili hortikulturu. U krajnjem slučaju, upit možete poslati i nama, pa će vam profesionalci sa kojima sarađujemo uzvratiti ponudom.

    1. Obezbedite senku

    Dobro senčenje terase je obavezno, jer će samo tako predstavljati prijatno mesto gde ćete voleti da boravite. Postoji više opcija za koje se možete opredeliti: ili standardni suncobrani koji imaju potporni stub u sredini ili savremenije verzije sa stubom na bočnoj strani, što daje više mogućnosti za postavljanje stola i stolica ispod suncobrana. Jedno od najboljih rešenja su tende ili platna koja se lako razvlače između drveća ili konstrukcije kuće, a koje vam zbog svoje velike površine pružaju hladovinu tokom celog dana, posebno ako razvučete više platna u više slojeva.

    Suncobrani sa bočnim potpornim stubom omogućavaju fleksibilnije raspoređivanje baštenskog nameštaja
    Suncobrani sa bočnim potpornim stubom omogućavaju fleksibilnije raspoređivanje baštenskog nameštaja
    Platno može da se razapne između drveća ili konstrukcije kuće i to u više slojeva tako da imate osenčeno mesto preko celog dana
    Platno može da se razapne između drveća ili konstrukcije kuće i to u više slojeva tako da imate osenčeno mesto preko celog dana

    2. Uronite u zelenilo

    Čak i ovako kvalitetno senčenje ne može da se uporedi sa hladovinom koju daje drveće. Temperatura ispod krošnji je uvek nekoliko stepeni niža od one ispod suncobrana ili tende. Preporučujemo da ležaljku i stočić premestite na travu ispod nekog žbunastog drveta i tako stvorite različita mesta za sedenje; danju u senci drveta, a uveče na terasi.

    Senka drveća nije samo prijatna, već stvara i privlačan ambijent
    Senka drveća nije samo prijatna, već stvara i privlačan ambijent

    3. Udobnost treba da bude na prvom mestu

    Svi znamo terase koje svojim dekorom i ambijentom prosto mame da sednete i družite se sa prijateljima, uživajući u njihovoj privlačnosti. Udobnost terase je veoma važna, a može se postići uz nekoliko jednostavnih trikova. Prvi je da fotelja ili ležaljka nikada ne mogu imati previše jastuka. Jastuci i jastučići svih veličina, boja i dezena ne samo da će obezbediti udobno ležanje ili sedenje, već će stvoriti šarenoliku i razigranu atmosferu.

    Udobnost na terasi uvek je na prvom mestu
    Udobnost na terasi uvek je na prvom mestu

    4. Ad hoc trpezarijski sto za više gostiju

    Ponekad se dešava da treba organizovati večeru za veći broj ljudi. Možete naići na mnoge organizacione probleme, a jedan od najvećih je veličina trpezarijskog stola i broj stolica. Ovakav izazov se može brzo i relativno jednostavno rešiti dodavanjem različitih stolova koji se nastavljaju ili sastavljaju u različite kompozicije, u polukrug ili nešto tome slično, tako da svi gosti vide jedni druge i mogu da razgovaraju. Kada se stolovi prekriju stolnjacima razlike među njima se neće ni videti, premda i inače kompozicija raznih stolova i stolica u bašti izgleda retro i stvara sasvim poseban ambijent.

    Kombinovanje različitih stolica i stolova pogodno je rešenje za povremene velike zabave ili brojnije goste
    Kombinovanje različitih stolica i stolova pogodno je rešenje za povremene velike zabave ili brojnije goste

    5. Više cveća je uvek bolje nego manje

    Može izgledati paradoksalno i besmisleno ukrašavati terasu okruženu drvećem i žbunjem, jednogodišnjim ili višegodišnjim cvetnicama u saksijama. Međutim, to nije tačno, pošto za otvorene prostore uvek važi maksima da je bolje i previše cveća nego premalo, samo morate paziti da baš i ne preterate. Nema ničeg boljeg nego sedeti za stolom sa vazama ispunjenim sveže sečenim cvećem iz sopstvenog vrta. Na taj način biljke iz bašte unosite u svakodnevni život, pošto možete da uživate u njihovom mirisu i pogledu na njih dok ručate ili čitate knjigu...

    Rezano cveće u vazi na stolu ulepšaće vam letnje večeri i razgaliti goste 
    Rezano cveće u vazi na stolu ulepšaće vam letnje večeri i razgaliti goste

    6. Ležaljke ne mogu biti višak

    Čak i ako imate veliki trpezarijski sto, ne treba zaboraviti na druge vrste baštenskog nameštaja. Sto je odličan za jelo i druženje sa većim brojem ljudi, ali nije za udobno čitanje ili posmatranje okoline, a kamoli za besposleno izležavanje. Ovu funkciju savršeno može da preuzme baštenska ležaljka. Izaberite i jednu na točkovima tako da možete da je pomerate prema potrebama i raspoloženju.

    Dobro je da terasa nudi što više načina za izležavanje: od obične stolice za veče, do ležaljke za udobno čitanje napetog romana
    Dobro je da terasa nudi što više načina za izležavanje: od obične stolice za veče, do ležaljke za udobno čitanje napetog romana

    7. Neka sve sja

    Letnja terasa se aktivira uglavnom uveče, kada su temperature dovoljno prijatne da poželite da ostanete napolju što duže. Jednostavan trik koji će impresionirati goste te privući i vas same na terasu svako veče su dekorativna svetla. Zakačite ih ili razvucite na ključnim mestima - iznad trpezarijskog stola recimo, ili iznad viseće mreže, između drveća, pa možda čak i kroz krošnje, koje tako postaju raskošne poput božićnih jelki.

    Sa svetlima nikada ne možete pogrešiti
    Sa svetlima nikada ne možete pogrešiti

    8. Malo drugačija viseća mreža

    Složićete se sa nama da je izležavanje i ljuljanje u mreži zakačenoj u prijatnoj hladovini možda i jedno od najvećih letnjih zadovoljstava. Međutim, nemaju svi priliku da postave viseću mrežu, jer nemaju dovoljno visokih i čvrstih stabala ili žele da budu u centru dešavanja, što bliže terasi i drugim ljudima. Na tržištu su dostupna mnoga inovativna rešenja, pa i samostojeće mreže ili fotelje koje ne moraju da se pričvršćuju za prirodne ili veštačke nosače. Time ćete dobiti razne mogućnosti postavljanja komada baštenskog nameštaja bilo gde u dvorištu.

    Viseće fotelje su dobra alternativa visećim mrežama ili ležaljkama
    Viseće fotelje su dobra alternativa visećim mrežama ili ležaljkama

    9. Kamin za romantične večeri

    Ambijent svoje terase možete obogatiti kaminom. Suprotno popularnom verovanju, takvo rešenje nije nužno skupo; dovoljno je ložište za kamin koje možete kupiti u bilo kojoj gvožđari, u koje se stavi neka vrsta ogreva ili kakav zapaljivi materijal i raspali vatra. Svakako, zidani ili ugrađeni kamin se uvek može uzeti u obzir premda je to skuplja varijanta i, ako se nekad u budućnosti predomislite, biće ga teže ukloniti. S druge strane, terasa će odmah postati svojevrsno romantično mesto koje vam neće ni lako ni brzo dosaditi.

    Kamin ne mora da bude skup da bi se postigao isti efekat i ambijent.
    Kamin ne mora da bude skup da bi se postigao isti efekat i ambijent

    10. Ne zaboravite ćebad

    Ovo zvuči pomalo čudno pošto govorimo o letu, ali pazite; letnje večeri na početku i kraju leta mogu biti svežije, kad temperatura može pasti i ispod 20°C. U takvim slučajevima dobro je imati pri ruci neko ćebe kojim ćete se pokriti i ugrejati. Ovo naročito važi za goste koji u vreme dnevne žege dođu lako obučeni, a zadrže se i posle mraka.  

    Ne zaboravite ćebe - i letnje večeri mogu biti hladnjikave!
    Ne zaboravite ćebe - letnje večeri mogu biti vrlo sveže!
    Stručni članak 1492
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Uređenje dvorišta?

    Imamo čak 417 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 417 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta
    8.7
    0

    POBEDA BYGG DOO


    9.3
    0

    BAŠTOVAN DMS


    9.5
    0

    RASADNIK GREEN IN DOO NOVI SAD


    8.9
    0

    TRGOVINSKA RADNJA I UREĐENJE ZELENIH POVRŠINA EVA GARDEN KRAGUJEVAC


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana