Za područje
  OTP banka

  Nastrešnice s prozirnim krovom

  Članak je pregledalo čak 30283+ korisnika
  Terasa je otvoren prostor na kome se tokom leta provodi mnogo vremena i koja itekako doprinosi kvalitetu življenja u domu pogotovu ako je natkrivena te štiti od nepovoljnih uticaja i omogućava da se dosta vremena provodi napolju. S druge strane, nastrešnica može biti i zaklon za automobile. I u jednom i u drugom slučaju na raspolaganju je više mogućnosti. Proziran krov je nekako uvek najbolja i najdostupnija opcija. Ipak, DaiBau.rs tim je odlučio da istraži kako bi se mogla napraviti terasa dimenzija 5x5,5 m dovoljna da pokrije dva automobila ili jednu dnevnu sobu na otvorenom.
  Stručni članak 30283
  omiljen
  nastresnice sa prozirnim krovom
  Imamo čak 198 izvođača radova za područje Senila:

  1. Projektovanje nastrešnica

  Bitno je da najpre odredite kolika je površina terase ili nastrešnice potrebna ili optimalna. Računali smo da je za parkiranje automobila minimalno potreban prostor dimenzija 2,5x5 m, dok za trpezarijski sto i gril ili set baštenskog nameštaja na natkrivenoj terasi treba bar 15m2 ili 3x5 m.

  nastresnica-pvc.jpg

  Preporučujemo da se pre konkretnog bavljenja projektom posavetujete s arhitektom. Nadstrešnica treba da je usklađena s eksterijerom i stilom kuće koliko i okućnice.

  Nastrešnice s prozirnim krovom su idealno rešenje za pokrivanje prostora za sedenje, budući da štite od vremenskih nepogoda i ujedno ne sprečavaju prodiranje svetlosti i toplote niti zaklanjaju vidik. S arhitektom se posavetujte o mogućnostima dizajna. Još je važnije da razmislite kako će nastrešnica biti postavljena. Da li će biti na četiri stuba ili će se jednom stranom oslanjati na kuću? Može se projektujetovati i konzolna nastrešnica koja zahteva obimnije građevinske radove.

  2. Temeljenje nastrešnice

  Konstrukcija nastrešnice je ključna stvar, koliko u građevinskom toliko i u smislu estetske. Ako želite manje noseće elemente ili veće raspone, uglavnom se preporučuje metalna konstrukcija. Nastrešnice mogu biti lučne ili s ravnim nosačima. U zavisnosti od toga šta hoćete, bravar će napraviti konstrukciju od metalnih kutija debljine između 10 i 17 cm. Koristi se vruće pocinkovana čelična, aluminijumska ili prohromska konstrukcija. Cena ovakve konstrukcije za 25 m2 se kreće oko 5.000 EUR.

  Drvena konstrukcija je još uvek česta u izradi nastrešnica. U tom slučaju će tesar preporučiti rešenje „na dve vode“ zbog lakšeg odvodnjavanja, premda nije baš primerena ako želite proziran krov. U praksi se koriste drveni stubovi dimenzija 15x15 ili 20x20 cm, „šapama“ pričvršćeni za temelje i oko 10 cm odignuti od tla. Krov se izvodi pod nagibom od najmanje 5% i cena takve konstrukcije je između 3.000-4.000 EUR.

  Detalj drvene polikarbonske nastresnice
  Detalj drvene polikarbonske nastresnice

  3. Stakleni krov nastrešnice

  Stakleni krov omogućava moderan izgled i kvalitetan ambijent pošto propušta svetlost, a čuva od kiše ili snega. U praksi su staklene nastrešnice izrađene od kaljenog ili lepljenog sigurnosnog stakla. U zavisnosti od raspona staklo je sastavljeno od dva ili više slojeva. Klasičan raspon staklenih krovova je između 80 i 90 cm, dok dužina nije ograničena. U našem primeru, raspon od 5 m bismo razdelili na dva ili tri polja. Cena stakla s montažom se kreće oko 200 EUR/m2 a za 25 m2 biste dobili 5% popusta. Cena staklenog krova bi se, dakle, kretala oko 5.000 EUR.

  Zasenčenje providnog krova se izvodi iznad sloja stakla
  Zasenčenje providnog krova se izvodi iznad sloja stakla

  4. Polikarbonski krov nastrešnice

  Polikarbonske ploče su dobra zamena, koliko funkcionalno toliko i po povoljnijoj ceni. One propuštaju svetlost i mogu biti i termoizolacione, premda traju dosta kraće. Možete birati različite boje i debljine. Prednosti ovih ploča su jednostavna montaža, mala težina po kvadratnom metru i mogućnost savijanja. Vrlo je važno da imate u vidu da se ove ploče moraju montirati s dilatacijama i pokretnim zglobovima, jer se zbog temperaturnih razlika rastežu i skupljaju, što može da izazove pucanje. Debljine ploča se kreću između 1 i 3 cm, širine između 100 i 150 cm, a dužine do 700 cm. Za 25 m2 krova potrošili biste oko 700 EUR; sami možete uočiti veliku razliku u poređenju s cenom stakla.

  nastresnica-alu.jpg

  Stručni članak 30283
  Autor: DaiBau.rs
  Imamo čak 198 izvođača radova za područje Senila:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Tražite dobre izvođače radova za područje Senila?

  Imamo čak 198 izvođača radova za područje Senila:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 198 izvođača radova za područje Senila
  9.6
  0

  ZORAN JELENKOVIĆ PR RADNJA ZA PROIZVODNJU GRAĐEVINSKE STOLARIJE I ELEMENATA SPARTAN STOLARIJA DOBANOVCI


  10
  1

  ROLOPLAST-MOŠIĆ DOO SREMSKA MITROVICA


  10
  1

  KORAL SU DOO SUBOTICA


  9.6
  0

  MEMFIS DOO ŠTULAC


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana