Za područje
  OTP banka

  Unutrašnja i spoljašnja senila

  Članak je pregledalo čak 1247+ korisnika
  Bez prozora, domovi bi bili mračni i sigurno neprijatni. Dnevna svetlost je neophodna za životnu udobnost koliko i za emocije u vezi sa boravkom u zatvorenom prostoru. Ipak, ne može se reći ni da je druga krajnost uvek poželjna - prejaki odsjaji sa staklenih površina koliko i pregrevanje unutrašnjosti leti. Ne može se poreći ni to da svako ponekad poželi više mira i privatnosti. Toga radi, ustalila se praksa postavljanja unutrašnjih i spoljnih senila s obe strane prozora. Ako želite da saznate koje vam se sve mogućnosti pružaju u vezi sa tim, odvojite nekoliko minuta i pročitajte koje!
  Stručni članak 1247
  spoljna unutrasnja senila
  Imamo čak 198 izvođača radova za područje Senila:

  1. Unutrašnja senila

  Kada razmišljate o vrsti senila za unutrašnju stranu prozora, vi zapravo birate među varijantama venecijanera, plisiranih ili ravnih roletni, trakastih, panelnih ili rolo-zavesa koje su sada zapravo čitavi moderni sistemi za pokrivanje i zatamnjivanje prozora. Obične zavese i draperije ma kog tipa su izdvojena, odnosno, zasebna grupa, pošto se po mnogo čemu razlikuju i nisu „konkurencija“ jedne drugima. 

  1.1. Plisirane roletne

  Plisiranim roletnama se unutrašnjost može osvetljavati i senčiti po potrebi
  Plisiranim roletnama se unutrašnjost može osvetljavati i senčiti po potrebi

  Plisirane roletne su odličan izbor kada želite da zasenčite, kao i da ukrasite sobu. Nabori roletni sprečavaju pregrevanje prostorija usled sunčevog zračenja, a omogućavaju i različite stepene zatamnjenja. Nabori plisiranih roletni mogu biti providni, omogućavajući pogled ka spolja, dok delimično zaklanjaju pogled u prostoriju, ili mogu biti propusni samo za svetlost, ograničavajući pogled i ka spolja i ka unutra. Naravno, u ponudi većine proizvođača naći ćete i plisirane roletne koje osiguravaju potpuno zamračenje.

  Da bi se plisirane prozorske roletne vizuelno prilagodile prostoriji, u prodaji se može naći više od 200 tipova tkanina raznih boja i dezena, kao i pet boja ALU okvira: srebrna, bela, crna, bronzana i bež.

  1.2 Rolo-zavese

  Rolo-zavese za unutrašnju stranu prozora podsećaju na klasične roletne, ali su čistijih oblika, pa se savršeno uklapaju u moderni enterijer. Uprkos minimalističkom izgledu, rolo-zavese su čitav sistem za zaštitu unutrašnje strane prozora, a sama tkanina može biti raznih dezena, boja, nijansi i tonova, ali i nivoa prozirnosti, odnosno, neprozirnosti.

  Rolo-zavese štite prostoriju od direktne sunčeve svetlosti leti i pružaju dodatni sloj izolacije zimi.

  Osnovna prednost rolo-zavesa svakako je jednostavno rukovanje, jer se preko prozora lako mogu namotati ili odmotati, a postoji i opcija automatizacije - to su modeli koji funkcionišu pomoću malog motora i daljinskog upravljača.

  Glavna prednost rolo-zavesa je svakako lako rukovanje, jer se jednostavno namotavaju ili odmotavaju preko prozora
  Glavna prednost rolo-zavesa je svakako lako rukovanje, jer se jednostavno namotavaju ili odmotavaju preko prozora

  1.3. Trakaste zavese

  Trakaste zavese su senila za unutrašnju stranu prozora svima odavno poznate uglavnom iz poslovnih objekata, ali sada sve popularnije i u privatnim prostorima. Najveća prednost trakastih zavesa je njihovo jednostavno održavanje i mogućnost regulacije svetlosti trakama koje rotiraju; zahvaljujući tome osvetljenje u prostoriji se može podesiti prema želji i potrebi za privatnošću.

  Trakaste zavese se mogu montirati na plafon ili zid, bilo da su ravne, iskošene ili kružne. Prilikom pokrivanja prozora, trake se mogu pozicionirati na levu ili desnu stranu, centralno ili obostrano.

  1.4. Panelne zavese

  Panelne zavese su vrlo slične trakastima, pošto se razlikuju samo po dimenzijama. Po tipovima i modelima, varijantama boja, mustri, dezena i dimenzija, može se reći da nimalo ne zaostaju za njima - čak naprotiv - smatraju se svestranim. Štite od sunca, hladnoće, toplote i pogleda, a mogu se koristiti u svim zonama doma; lako se čiste i održavaju koliko se i njima upravlja. Za pokretanje panelnih zavesa služe palice ili lančići, a paneli se mogu fiksirati ili mogu slobodno kliziti duž jednokanalnih ili višekanalnih garnišni.

  Panelne zavese ne služe samo za zasenjivanje prozora s unutrašnje strane već mogu služiti i za podelu prostorija. Sa panelnim zavesama može se brzo i lako promeniti i izgled prostora, pošto su paneli pričvršćeni čičak-trakama.

  1.5. Venecijaneri

  Klasično, ali još uvek pouzdano, svestrano i vrlo popularno senilo za unutrašnju stranu prozora su venecijaneri. Njima se može potpuno regulisati svaki aspekt prirodnog osvetljenja prostora, od najjačeg do potpunog zatamnjenja. Oni, osim toga, obezbeđuju dodatnu izolaciju prozora i izuzetno su izdržljivi. Možete birati između PVC, ALU i venecijanera od kompozitnih materijala, dok su drveni ređi - u stvari, oni su bambusovi.

  2. Spoljna senila

  Senila za spoljnu stranu prozora razlikuju se od unutrašnjih po tome što predstavljaju još efikasniju zaštitu prostorija od pregrevanja. U zavisnosti od različitih površina i namena asortimani svih proizvođača i ponuđača su na zavidnom nivou, a možete da birate između spoljnih roletni, žaluzina, kapaka, spoljnih rolo-zavesa, kombinovanih roletni, običnih i sonro-žaluzina, brisoleja, venecijanera, pergola, tendi i markiza.

  2.1. Tende/markize

  Tende sa preklopnim krakovima mogu biti kasetne, polukasetne ili otvorene
  Tende sa preklopnim krakovima mogu biti kasetne, polukasetne ili otvorene

  Tende i markize mogu biti odlična indirektna senila za spoljnu stranu fasade, pošto omogućavaju senčenje prozora, balkona i terasa. U zavisnosti od namene koriste se konstrukcije raznih veličina i od različitih materijala, tako da se razlikuju tende/markize za balkon, tende za terasu, tende i nastrešnice te paravani kao bočna zaštita za francuske i obične balkone, terase i zimske vrtove. Tende i markize se razlikuju ne samo po materijalima od kojih su, već i po načinima kretanja, odnosno, otvaranja i zatvaranja. Na primer, i tende i markize mogu biti sa preklopnim krakovima („makazama“) ili fiksne, a kada se platno namota može ulaziti u kutiju ili kućište koje se naziva kasetnim, polukasetnim ili otvorenim.

  Tende se najčešće otvaraju automatski uz pomoć motora, što dodatno štiti platno i samu konstrukciju od jakog vetra, na koji su nešto osetljivije.

  2.2. Žaluzine

  Žaluzine su verovatno najpopularnija spoljna senila, jer omogućavaju podešavanje senčenja i otporne su na kišu, vetar i UV zrake. Aluminijumske žaluzine su vrlo popularne među projektantima čak i kada su u pitanju novogradnje, pošto se mogu postaviti u podfasadne kutije koje se na samoj fasadi uopšte ne vide te tako ne narušavaju njenu estetiku. Uz to, u takva kućišta, zapravo, špaletne ispod njih su integrisane vođice za pokretanje žaluzina, a koje se, takođe, ne vide sa spoljne strane.

  2.3. Spoljne roletne

  Ovaj tip roletni je odlična zaštita spoljne strane stolarije, jer obezbeđuju potpuno zamračenje prostorija, otporne su na vetar i padavine, a dodavanjem posebnih mehanizama pružaju i protivprovalnu zaštitu. I PVC i ALU roletne odlikuju se najboljom zaštitom od pregrevanja leti i odličnom termičkom zaštitom zimi. Kao spoljna prozorska senila, roletne zauzimaju vrlo malo mesta, pošto se namotavaju u kutiju iznad prozora, a ona može biti i sakrivena, takozvana, podfasadna ili element fasade.

  Osim privatnosti, roletne nude i energetsku efikasnost. Roletne se lako postavljaju te jednostavno čiste i održavaju.
  I PVC i ALU roletne odlikuju se najboljom zaštitom od letnjeg pregrevanja i odličnom termičkom zaštitom zimi
  I PVC i ALU roletne odlikuju se najboljom zaštitom od letnjeg pregrevanja i odličnom termičkom zaštitom zimi

  2.4. Rolo-zastori

  Rolo-zastori su pogodni i kao unutrašnja i kao spoljna zaštita prozora, što je njihova glavna prednost. Tkanine koje se koriste za rolo-zastore su sasvim specifične i namenski se proizvode tako da propuštaju sunčevu svetlost, ali istovremeno štite od letnjih vrućina i UV zraka. Elegantan i moderan rolo-zastor se može kontrolisati daljinski, otporan je na kišu i vetar te se može postaviti u nadfasadnu ili podfasadnu kutiju. Možete odabrati različite boje, dezene kao i tkanine različitog stepena transparentnosti.

  Stručni članak 1247
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Senila?

  Imamo čak 198 izvođača radova za područje Senila:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 198 izvođača radova za područje Senila
  8.7
  0

  BUILDCORP doo


  10
  1

  ROLO PRO TIM RIPANJ


  9.4
  0

  VLADAN MILENKOVIĆ PR ALUMAX


  9.9
  0

  BAUWIN DECOR DOO BEOGRAD-RAKOVICA


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana