Za područje
    OTP banka

    Unutrašnja i spoljašnja senila

    Članak je pregledalo čak 1386+ korisnika
    Bez prozora, domovi bi bili mračni i sigurno neprijatni. Dnevna svetlost je neophodna za životnu udobnost koliko i za emocije u vezi sa boravkom u zatvorenom prostoru. Ipak, ne može se reći ni da je druga krajnost uvek poželjna - prejaki odsjaji sa staklenih površina koliko i pregrevanje unutrašnjosti leti. Ne može se poreći ni to da svako ponekad poželi više mira i privatnosti. Toga radi, ustalila se praksa postavljanja unutrašnjih i spoljnih senila s obe strane prozora. Ako želite da saznate koje vam se sve mogućnosti pružaju u vezi sa tim, odvojite nekoliko minuta i pročitajte koje!
    Stručni članak 1386
    spoljna unutrasnja senila
    Imamo čak 200 izvođača radova za područje Senila:

    1. Unutrašnja senila

    Kada razmišljate o vrsti senila za unutrašnju stranu prozora, vi zapravo birate među varijantama venecijanera, plisiranih ili ravnih roletni, trakastih, panelnih ili rolo-zavesa koje su sada zapravo čitavi moderni sistemi za pokrivanje i zatamnjivanje prozora. Obične zavese i draperije ma kog tipa su izdvojena, odnosno, zasebna grupa, pošto se po mnogo čemu razlikuju i nisu „konkurencija“ jedne drugima. 

    1.1. Plisirane roletne

    Plisiranim roletnama se unutrašnjost može osvetljavati i senčiti po potrebi
    Plisiranim roletnama se unutrašnjost može osvetljavati i senčiti po potrebi

    Plisirane roletne su odličan izbor kada želite da zasenčite, kao i da ukrasite sobu. Nabori roletni sprečavaju pregrevanje prostorija usled sunčevog zračenja, a omogućavaju i različite stepene zatamnjenja. Nabori plisiranih roletni mogu biti providni, omogućavajući pogled ka spolja, dok delimično zaklanjaju pogled u prostoriju, ili mogu biti propusni samo za svetlost, ograničavajući pogled i ka spolja i ka unutra. Naravno, u ponudi većine proizvođača naći ćete i plisirane roletne koje osiguravaju potpuno zamračenje.

    Da bi se plisirane prozorske roletne vizuelno prilagodile prostoriji, u prodaji se može naći više od 200 tipova tkanina raznih boja i dezena, kao i pet boja ALU okvira: srebrna, bela, crna, bronzana i bež.

    1.2 Rolo-zavese

    Rolo-zavese za unutrašnju stranu prozora podsećaju na klasične roletne, ali su čistijih oblika, pa se savršeno uklapaju u moderni enterijer. Uprkos minimalističkom izgledu, rolo-zavese su čitav sistem za zaštitu unutrašnje strane prozora, a sama tkanina može biti raznih dezena, boja, nijansi i tonova, ali i nivoa prozirnosti, odnosno, neprozirnosti.

    Rolo-zavese štite prostoriju od direktne sunčeve svetlosti leti i pružaju dodatni sloj izolacije zimi.

    Osnovna prednost rolo-zavesa svakako je jednostavno rukovanje, jer se preko prozora lako mogu namotati ili odmotati, a postoji i opcija automatizacije - to su modeli koji funkcionišu pomoću malog motora i daljinskog upravljača.

    Glavna prednost rolo-zavesa je svakako lako rukovanje, jer se jednostavno namotavaju ili odmotavaju preko prozora
    Glavna prednost rolo-zavesa je svakako lako rukovanje, jer se jednostavno namotavaju ili odmotavaju preko prozora

    1.3. Trakaste zavese

    Trakaste zavese su senila za unutrašnju stranu prozora svima odavno poznate uglavnom iz poslovnih objekata, ali sada sve popularnije i u privatnim prostorima. Najveća prednost trakastih zavesa je njihovo jednostavno održavanje i mogućnost regulacije svetlosti trakama koje rotiraju; zahvaljujući tome osvetljenje u prostoriji se može podesiti prema želji i potrebi za privatnošću.

    Trakaste zavese se mogu montirati na plafon ili zid, bilo da su ravne, iskošene ili kružne. Prilikom pokrivanja prozora, trake se mogu pozicionirati na levu ili desnu stranu, centralno ili obostrano.

    1.4. Panelne zavese

    Panelne zavese su vrlo slične trakastima, pošto se razlikuju samo po dimenzijama. Po tipovima i modelima, varijantama boja, mustri, dezena i dimenzija, može se reći da nimalo ne zaostaju za njima - čak naprotiv - smatraju se svestranim. Štite od sunca, hladnoće, toplote i pogleda, a mogu se koristiti u svim zonama doma; lako se čiste i održavaju koliko se i njima upravlja. Za pokretanje panelnih zavesa služe palice ili lančići, a paneli se mogu fiksirati ili mogu slobodno kliziti duž jednokanalnih ili višekanalnih garnišni.

    Panelne zavese ne služe samo za zasenjivanje prozora s unutrašnje strane već mogu služiti i za podelu prostorija. Sa panelnim zavesama može se brzo i lako promeniti i izgled prostora, pošto su paneli pričvršćeni čičak-trakama.

    1.5. Venecijaneri

    Klasično, ali još uvek pouzdano, svestrano i vrlo popularno senilo za unutrašnju stranu prozora su venecijaneri. Njima se može potpuno regulisati svaki aspekt prirodnog osvetljenja prostora, od najjačeg do potpunog zatamnjenja. Oni, osim toga, obezbeđuju dodatnu izolaciju prozora i izuzetno su izdržljivi. Možete birati između PVC, ALU i venecijanera od kompozitnih materijala, dok su drveni ređi - u stvari, oni su bambusovi.

    2. Spoljna senila

    Senila za spoljnu stranu prozora razlikuju se od unutrašnjih po tome što predstavljaju još efikasniju zaštitu prostorija od pregrevanja. U zavisnosti od različitih površina i namena asortimani svih proizvođača i ponuđača su na zavidnom nivou, a možete da birate između spoljnih roletni, žaluzina, kapaka, spoljnih rolo-zavesa, kombinovanih roletni, običnih i sonro-žaluzina, brisoleja, venecijanera, pergola, tendi i markiza.

    Savet stručnjaka iz firme MINROL

    1. Koji materijal najčešće koristite u izradi tendi?

    Firma Minrol se bavi proizvodnjom i ugradnjom različitih proizvoda namenjenih za zaštitu od sunca kako spoljašnjih tako i unutrašnjih. Kao spoljašnju zaštitu od sunca nudimo različite tipove tendi kao što su zglobne tende, kasetne tende, vertikalne tende i kose tende a sve u zavisnosti od želje i potrebe klijenta. Ono što je važno napomenuti je da se svi proizvodi firme Minrol se rade isključivo po meri klijenata u našoj radionici.

    Prilikom izrade tende posebno obraćamo pažnju da platno bude visokog kvaliteta sa dugim vekom trajanja te u ponudi imamo uvozna platna španskog proizvođača sa garancijom od pet godina, a uz odgovarajući način korišćenja, očekivani rok trajanja platna je 15 godina. Tendu pored platna čini noseća konstrukcija čelične kvadratne kutije, pocinkovana metalna oklagija, aluminijumski prednji profil i aluminijumske ruke. Osim oklagije svi elementi su plastificirani u belo, te se tako postiže zaštita od korozije, takođe postoji mogućnost plastificiranja u neku drugu boju po RAL karti.

    Kao unutrašnju zaštitu od sunca imamo venecijanere, rolo zavese, trakaste zavese i zebra zavese sa platnom koje može biti akrilno, screen i black out. Zavese se mogu montirati na plafonu ili krilo prozora.

    U ponudi imamo i komarnike kao zaštitu od insekata i propuštanja prašine u prostorijama.

    2. Obzirom da se Vaša firma bavi izradom i PVC i ALU stolarije, šta je Vaša prvi izbor?

    Kada je reč o stolariji, moramo napomenuti da su naši proizvodi od PVC materijala napravljeni od petokomornih ili šestokomornih profila Salamander Brugmann u kojima je dodato metalno ojačanje od 1.5mm do 2mm, kako bi se obezbedila dodatna jačina i čvrstoća profila, sa dvoslojnim niskoemisionim staklima i okovima Sigenia. Ukoliko je visoka cena jedini faktor koji utiče na odabir između PVC i ALU stolarije svakako preporučujemo PVC stolariju. Na većim pozicijama kao što su ulazna vrata kuće ili zgrade, izlog lokala i proizvoda gde je velika frekventnost korišćenja, preporučujemo ugradnju ALU stolarije zbog svojih karakteristika kao sto su lakoća samog materijala uz osiguranu čvrstoću. 

    3. Tende, ALU i PVC stolarija... šta još u svojoj ponudi ima firma MINROL?

    Osim navedenih proizvoda, bavimo se i zastakljivanjem terasa raznim sistemima kao što su klizni ili stakleni sistem koji će omogućiti boravak na terasi i u hladnim danima.

    Takođe se bavimo i: 

    izradom roletni;
    popravka roletni;
    spoljni venecijaneri (žaluzine/ solomatike);
    sistemi zastakljivanja terasa;
    sistemi pregrađivanja prostorija;
    garažna rolo vrata.

    Nastojimo da u potpunosti udovoljimo željama klijenata, brzo i efikasno sarađujemo i poštujemo rokove izrade i montaže.

    G-din Aleksandar Vukajlović dipl. inž. građ., MINROL

    2.1. Tende/markize

    Tende sa preklopnim krakovima mogu biti kasetne, polukasetne ili otvorene
    Tende sa preklopnim krakovima mogu biti kasetne, polukasetne ili otvorene

    Tende i markize mogu biti odlična indirektna senila za spoljnu stranu fasade, pošto omogućavaju senčenje prozora, balkona i terasa. U zavisnosti od namene koriste se konstrukcije raznih veličina i od različitih materijala, tako da se razlikuju tende/markize za balkon, tende za terasu, tende i nastrešnice te paravani kao bočna zaštita za francuske i obične balkone, terase i zimske vrtove. Tende i markize se razlikuju ne samo po materijalima od kojih su, već i po načinima kretanja, odnosno, otvaranja i zatvaranja. Na primer, i tende i markize mogu biti sa preklopnim krakovima („makazama“) ili fiksne, a kada se platno namota može ulaziti u kutiju ili kućište koje se naziva kasetnim, polukasetnim ili otvorenim.

    Tende se najčešće otvaraju automatski uz pomoć motora, što dodatno štiti platno i samu konstrukciju od jakog vetra, na koji su nešto osetljivije.

    2.2. Žaluzine

    Žaluzine su verovatno najpopularnija spoljna senila, jer omogućavaju podešavanje senčenja i otporne su na kišu, vetar i UV zrake. Aluminijumske žaluzine su vrlo popularne među projektantima čak i kada su u pitanju novogradnje, pošto se mogu postaviti u podfasadne kutije koje se na samoj fasadi uopšte ne vide te tako ne narušavaju njenu estetiku. Uz to, u takva kućišta, zapravo, špaletne ispod njih su integrisane vođice za pokretanje žaluzina, a koje se, takođe, ne vide sa spoljne strane.

    2.3. Spoljne roletne

    Ovaj tip roletni je odlična zaštita spoljne strane stolarije, jer obezbeđuju potpuno zamračenje prostorija, otporne su na vetar i padavine, a dodavanjem posebnih mehanizama pružaju i protivprovalnu zaštitu. I PVC i ALU roletne odlikuju se najboljom zaštitom od pregrevanja leti i odličnom termičkom zaštitom zimi. Kao spoljna prozorska senila, roletne zauzimaju vrlo malo mesta, pošto se namotavaju u kutiju iznad prozora, a ona može biti i sakrivena, takozvana, podfasadna ili element fasade.

    Osim privatnosti, roletne nude i energetsku efikasnost. Roletne se lako postavljaju te jednostavno čiste i održavaju.
    I PVC i ALU roletne odlikuju se najboljom zaštitom od letnjeg pregrevanja i odličnom termičkom zaštitom zimi
    I PVC i ALU roletne odlikuju se najboljom zaštitom od letnjeg pregrevanja i odličnom termičkom zaštitom zimi

    2.4. Rolo-zastori

    Rolo-zastori su pogodni i kao unutrašnja i kao spoljna zaštita prozora, što je njihova glavna prednost. Tkanine koje se koriste za rolo-zastore su sasvim specifične i namenski se proizvode tako da propuštaju sunčevu svetlost, ali istovremeno štite od letnjih vrućina i UV zraka. Elegantan i moderan rolo-zastor se može kontrolisati daljinski, otporan je na kišu i vetar te se može postaviti u nadfasadnu ili podfasadnu kutiju. Možete odabrati različite boje, dezene kao i tkanine različitog stepena transparentnosti.

    Stručni članak 1386
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Senila?

    Imamo čak 200 izvođača radova za područje Senila:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 200 izvođača radova za područje Senila
    9.6
    0

    MEMFIS DOO ŠTULAC


    10
    1

    LUKA S


    10
    1

    Roloraj3D DOO


    10
    1

    VLADIMIR ĆOSIĆ PR UGRADNJA STOLARIJE ROLOMETAL.SU SUBOTICA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana