Za područje
  Majstorska ponuda, majstorska usluga

  Spoljna senila: 10 čudesnih pergola koje su osmislile arhitekte

  Članak je pregledalo čak 2501+ korisnika
  Čak i ako više volite hladovinu od sunca, to ne znači da morate da ostajete u kući po ceo dan. Pergole obrasle bujnim zelenilom, nastrešnice i baštenski paviljoni nisu samo lepi na slikama u časopisima – oni zapravo pružaju odličnu zaštitu od jakih sunčevih zraka, a istovremeno dozvoljavaju laganom povetarcu da prolazi kroz rešetke. Natkrivene i bioklimatske pergole štite i od kiše. Štaviše, omogućavaju da uživate u prelepom prizoru procvetale bašte ili vrta, blistavog horizonta ili svetlucavog bazena. Nedostaju samo osvežavajući napitak i dobra knjiga. Za ovu priliku smo izdvojili 10 izuzetnih primera pergola, nastrešnica i paviljona koji će pomoći da svoju okućnicu pretvorite u rezidenciju na otvorenom.
  Stručni članak 2501
  drvena pergola
  Imamo čak 199 izvođača radova za područje Senila:

  1. Eko održivi krov

  Širenje grada, koje je stvorilo prigradska naselja oko Pariza, ostavlja nasleđe koje je teško interpretirati i reklasifikovati prema savremenim merilima, usmerenim naročito ka održivosti. Urbana pravila i vrlo specifičan kontekst su praktično diktirali novi dizajn, što se pokazalo kao prednost projekta. Krov/pergola koji se čini nedovršenim, imitira okolni objekte (dvovodne krovove), istovremeno ne narušavajući kontinuitet urbanog ritma. Suprotstavlja se zatvorenom krovu koji bi postao potkrovlje. Održivost projekta zasniva se posebno na mogućnostima fleksibilnosti u budućoj transformaciji kuće, tokom života porodice. S vremena na vreme, od jedne porodične kuće lako se mogu napraviti dva odvojena stana, svaki sa svojim otvorenim prostorom.

  pergola-drvena.jpg

   

  2. Samostojeća pergola

  Arhitekta Sharon Neuman dizajnirala je kuću od cigle u obliku kocke u Izraelu. Samostojeća pergola uz stambenu zgradu ne narušava zamišljeni kvadratni oblik, a istovremeno štiti spoljnu trpezariju od sunca, sa pogledom na baštu i bazen koji štedi vodu. Dvorišna pergola je kao okvir kojim je drvena terasa uramljena poput slike. Kombinacija drveta i metala i njen oblik su odgovor na dizajn i stil kuće.

  samostojeca-pergola.jpg

  pergola-samostojeca.jpg

  3. Dnevna soba pored bazena

  U Kejptaunu u Južnoj Africi postoji hotel-butik sa ovom prelepim dnevnim boravkom pored bazena. Organski materijali i premazi mu daju prirodnu lepotu. Jedan od najlepših delova zgrade je drveni krov koji je dizajniran kao pergola koja propušta sunčeve zrake i stvara divnu igru svetlosti i senke.

  bazenska-pergola.jpg

  pergola-bazenska.jpg

  4. Staklena pergola

  Verovatno se može reći da nema ničeg boljeg što u urbanom okruženju može da deluje tako osvežavajuće tokom letnjih vrućina kao dnevni boravak na otvorenom, koji predstavlja savršen balans elemenata i nudi miran odmor. Smešten u istočnom predgrađu Sidneja, Coogee Residence, jeste slika i prilika onoga kako biste mogli da maksimalno iskoristite raspoloživi prostor okućnice, nestvarnim preplitanjem enterijera i eksterijera. Kuća, koju su osmislile arhitekte studija Tanner Kibble Denton, koristi svež i umirujujući pristup proširenju životnog prostora na dvorište, uz pomoć prelepe staklene pergole. Stakleni krov pergole na robusnoj čeličnoj konstrukciji deluje vizuelno lagano, a istovremeno omogućava porodici da obeduje i druži se na otvorenom. Uz pomoć pravog dekora, većina modernih pergola može da transformiše otvoreni prostor u pravo mesto za život, a ova staklena lepotica ga podiže na potpuno novi nivo.

  staklena-pergola.jpg

  pergola-staklena.jpg

  5. Betonski ramovi obrasli zelenilom

  Betonske pergole formirane od ramova obraslih puzavicama postavljene su oko kuće od cigle u severnoj Italiji, koju su obnovili arhitekti Di Gregorio Associati. Seoska kuća okružena vinogradima otvorena je prema spolja terasama okruženim jednostavnim i sasvim svedenim, velikim betonskim pergolama. Prvobitna struktura kuće je uglavnom ostala netaknuta, ali je sa tri strane okružena dvostrukim prstenom betonskih ramova obraslih zelenilom. Spoljna struktura štiti unutrašnjost od sunca, a istovremeno stvara neverovatno prijatno okruženje za život na otvorenom.

  betonska-pergola.jpg

  pergola-betonska.jpg

  pergola-beton.jpg

  zasttakljena-betonska-pergola.jpg

  6. Kuća na travnjaku

  Inspirisani prelepim pogledom na travnate padine, arhitekte studija Feldman dizajnirali su zgradu koja ostavlja minimalan trag u netaknutoj prirodi. Glavno krilo kuće ima prostranu otvorenu kuhinju, trpezariju i dnevni boravak sa staklenim vratima i prozorima od poda do plafona. Otvaraju se na veliku terasu pokrivenu drvenom pergolom. Zeleni krov na vrhu garaže deluje kao produžetak okolne prerije, dok vizuelno propusne prostorije ostavljaju utisak kao da travnjak neprekidno prolazi kroz kuću. Kuća i pergola od kedrovine, ofarbane u toplu sivu boju, dodatno integrišu kuću u njeno prirodno okruženje i stvaraju divnu ravnotežu između ruralne i izrazito moderne estetike.

  pergola-retro.jpg

  retro-pergola.jpg

  retro-dvorisna-pergola.jpg

  7. Kuća u vinogradu

  Švajcarske arhitekte biroa Think Architecture kreirale su kuću pored vinograda koja uključuje verandu i potopljeno dvorište sa pogledom na Ciriško jezero. Kuća za mladu četvoročlanu porodicu nalazi se na livadi punoj poljskog cveća, koja se prostire iza malog vinograda. Ovako osmišljenom kućom pored vinograda arhitekti su želeli da pokažu da simetrično planiranje prostora i dalje ima svoje mesto u modernoj arhitekturi. Okružena je visokim udubljenim prozorima sa kojih se pruža pogled na okolni krajolik i tri metra širokom verandom prekrivenom metalnom, belo ofarbanom pergolom, koja se proteže celom dužinom prizemlja. U njegovom središtu je malo, potopljeno dvorište koje ima jedno drvo u sredini. Po obodu dvorišta su tapacirana sedišta gde se porodica može opustiti u toplim letnjim mesecima uz pogled na prelepo jezero.

  bela-pergola.jpg

  pergola-bela.jpg

  beli-pergola.jpg

  8. Baštenski paviljon

  Dizajneri enterijera Jordan Cluroe i Russell Vhitehead, osnivači studija 2LG, izgradili su u svojoj bašti belo ofarbani drveni paviljon sa okruglim prorezom. „Želeli smo da stvorimo nešto što bi moglo da bude centralna tačka bašte i da u isto vreme povežemo unutrašnjost našeg doma sa eksterijerom“, objasnio je Vhitehead. Jednostavan paviljon je podignut na drvenoj platformi. Spoljni dnevni boravak sa dve sofe zauzima jednu stranu terase, a sa druge strane je trpezarija, ograđena konstrukcijom od britanskog ariša. Cela baštenska struktura je bajcovana belo, što omogućava da struktura i ružičasti tonovi drveta ostanu vidljivi. U zidu spoljne trpezarije je kružni izrez koji otvara vidik iz trpezarije prema kući.

  box-pergola.jpg

  pergola-box.jpg

  pergola-box-detalj.jpg

  9. Plantaže limuna

  Zapadne obale jezera Garda karakterišu blaga klima i bogato kultivisani pejzaž. David Chipperfield Architects je izgradio dve vile na padini brda sa pogledom na odmaralište Gardone Riviera. Oba objekta pažljivo su umetnuta u pejzaž sa maslinicima i čempresima. Tipologija vila proizašla je iz arhitekture plantaža koje su podizane za uzgoj limuna i istorijski su karakteristične za ovo područje. Sve do kraja 19. veka ove građevine su svojim strukturama nalik na pergole obeležavale zapadne obale jezera Garda. Pergole sa vitkim stubovima postavljene su ispred volumena zgrade, kako bi podražavale ritam okolnih maslinjaka. Pergole pružaju zaštitu od sunca i proširuju unutrašnjost u zaštićeni otvoreni prostor koji vodi ka daljim terasama sa otvorenim bazenima. Svi upotrebljeni materijali su lokalni. Lagana krovna konstrukcija pergole i okviri prozora su od drveta, da bi se stvorio kontrast sa kamenom od kojeg je objekt izgrađen.

  kamena-pergola.jpg

  pergola-kamena.jpg

  10. Paviljon ispod smreka

  Paviljon Clearview se nalazi na stambenoj parceli u King Sitiju, u Ontariju. Inspirisani prirodnim paravanom od stabala smreke, arhitekte studija Amantea postavile su baštu ispod krošnji i duž njihove ose. Paviljon pored bazena napravljen je skoro isključivo od drveta i predstavlja centralnu tačku dvorišta. Na zapadnoj ivici dvorišta nalazi se peć za picu i ognjište pored dugačke niske betonske klupe. U sredini je pergola, koja zaklanja hrastov sto, a istovremeno ga i osvetljava igrom svetla i senke.

  bambusova-pergola.jpg

  pergola-bambus.jpg

  pergola-bambus-noc.jpg

  Ukoliko se odlučite za postavljanje neke od ovih ili sličnih pergola, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 2501
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Senila?

  Imamo čak 199 izvođača radova za područje Senila:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 199 izvođača radova za područje Senila
  10
  1

  ROLO PRO TIM RIPANJ


  9.6
  0

  MILOŠ OGNJANOVIĆ PR ZANATSKO TRGOVINSKA RADNJA ZA PROIZVODNJU GRAĐEVINSKE STOLARIJE ACM CREATIVE TRSTENIK


  10
  1

  VLADIMIR ĆOSIĆ PR UGRADNJA STOLARIJE ROLOMETAL.SU SUBOTICA


  10
  1

  KORAL SU DOO SUBOTICA


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana