Za područje

  Podno grejanje: termostat za podno grejanje

  Članak je pregledalo čak 3520+ korisnika
  Podno grejanje se sve češće bira kao primaran način zagrevanja u novogradnji jer, u poređenju sa konvencionalnim tipovima, obezbeđuje uštedu energije koliko i prijatniji i zdraviji životni ambijent. Istorija ovakvog načina grejanja datira još iz rimskog doba – tada su cevima od gline kroz zidove i podove (hypocaustum) sprovodili topli vazduh i njime zagrevali termalna kupatila. Podno grejanje funkcioniše tako što zagrejan pod isijava toplotu (slično infra-crvenom zračenju). Grejna površina je tako najveća moguća jer je to ceo pod ili zid, a ne samo jedno grejno telo; samim tim je i temperatura niža – najviše oko 30°C. Dakle, toplota iz poda ulazi u prostor kao zračenje (iskoristi se oko 80% energije, dok radijatorima tek oko 25%) što omogućava skoro idealno zagrevanje prostorija, ujednačeno, postojano i ravnomerno. Uštede energije s ovakvim grejanjem idu i do 15% u odnosu na troškove konvencionalnog, a sve zahvaljujući niskotemperaturnom zagrevanju poda i isijavanju toplote. U ovako grejanim prostorijama temperatura je stepen ili dva niža, ali zato mnogo prijatnija za boravak jer je uravnotežena, stabilna i konstantna.
  Stručni članak 3520
  podno grejanje
  Imamo čak 1860 izvođača radova za područje Podno grejanje:

  1. Kada se preporučuje podno grejanje?

  Budući da je ovakvo grejanje sigurnije od klasičnog, da je daleko prijatnije i zdravije za životni ambijent, bezmalo se ugrađuje u svaku novogradnju s odgovarajućom termoizolacijom. Naročito se preporučuje za niskoenergetske kuće. Pošto su cevi sakrivene u podu, vrlo često se koristi i u reprezentativnim objektima i salonima.

  Savet stručnjaka iz firme HIDROTEK KGH DOO

  1. Kao stručnjak u ovoj oblasti šta biste naveli kao prednost, a šta kao eventualnu manu podnog grejanja?

  Prednosti su brojne, ali pre svega to su jedinstveni komfor i prijatnost koje podno grejanje omogućava. Temperatura je ujednačena svuda u prostoriji, površina poda ravnomerno emituje toplotu koja se kreće ka plafonu.

  Podno grejanje je niskotemperaturno, čime štedi energiju i novac. Može se priključiti na bilo koji izvor toplote, bilo da se radi o toplotnim pumpama ili kotlovima na razne vrste goriva. Istovremeno, pravi zdraviju životnu sredinu jer manje isušuje vazduh i ne podiže prašinu, ne izaziva alergijske reakcije i čuva disajne organe. Značajna prednost je i odsustvo grejnih tela u prostoru, što daje veću slobodu pri uređenju enterijera. Sistem podnog grejanja se može kombinovati sa zidnim grejanjem, kada se razvod cevi sprovodi kroz zidove, pa čak i po plafonu. Ovakav sistem se leti može koristiti i za hlađenje.

  Kao eventualna mana podnog grejanja može se navesti to da je za objekte u adaptaciji ugradnja često komplikovanija i skuplja, budući da se postavlja ispod košuljice. Takođe, treba voditi računa o vrsti podnih obloga, jer klasični parket nije pogodan za podno grejanje, mada je to sada rešeno novim tehnologijama za proizvodnju parketa (višeslojni parketi). Ranije je postojao problem inertnosti, odnosno sporijeg zagrevanja, što je rešeno automatskom regulacijom sistema. Sada možete da regulišete grejanje i putem aplikacije na telefonu, bez obzira na to gde se nalazite.

  2. Kako se kreću cene podnog grejanja kod nas?

  Cene podnog grejanja variraju u zavisnosti od kvaliteta materijala i opreme, obima odabrane dodatne opreme i veličine projekta, ali se najčešće kreću od 25 do 45 EUR po kvadratnom metru. Naša preporuka je da se prilikom izbora ne vodite najnižom cenom, već da odaberete kvalitetniju opremu koje je pouzdana i na koju možete dobiti dugogodišnju garanciju. Mi konkretno ugradjujemo REHAU sistem podnog grejanja koji se pokazao i dokazao kao izuzetno pouzdan.

  Prelazak na energetski efikasne sisteme grejanja je trend koji je prisutan i u našoj zemlji, a savremena, kvalitetna oprema sada je dostupnija i zbog subvencija koje se mogu dobiti za nabavku i ugradnju „zelenih tehnologija“.

  G-din Branislav Maletić, HIDROTEK KGH DOO

  2. Kakva je razlika između podnog i radijatorskog grejanja?

  Kod klasičnog grejanja putem radijatora, najviše se zagrevaju sami radijatori i njima najbliže okruženje, a topao vazduh, pošto je lakši, podiže se pod plafon. To praktično znači da se u prostoriju stalno mora uvoditi još toplote, koja opet završava na plafonu. Osim toga, radijatorsko grejanje je visokotemperaturno jer se voda zagreva na oko 80°C čime se konstantno troši mnogo energije. U poređenju s tim, podno grejanje je niskotemperaturni sistem koji troši znatno manje energenata, a toplota se od poda koji je srazmerno velika površina polako širi prostorom i kruži, zagrevajući sve ravnomerno.

  3. Prednosti podnog grejanja

  3.1. Brza montaža i slabiji uređaji

  Sistem za podno grejanje se brzo ugrađuje i manje košta. Zbog sve skupljih sirovina na tržištu su i radijatori sve skuplji. Kod podnog grejanja topla voda prolazi plastičnim cevima koje su vrlo izdržljive i dugotrajne. Za ovaj sistem je potrebna manja početna snaga uređaja. Pošto je praktično ceo pod grejno telo, sistem može biti niskotemperaturni.

  3.2. Podno grejanje je i do 15% jeftinije

  Pod je najveće grejno telo i prilikom zagrevanja njegova temperatura ostaje niža, pa se samim tim troši i manje energije. Pošto pod toplotu isijava, odnosno zrači, ona se ravnomerno širi prostorom i sve ujednačeno zagreva, tako da se s manje potrošnje postiže idealan boravišni ambijent.

  3.3. Odgovarajuća vlažnost u domu

  Budući da se stvara manje toplote ona manje i cirkuliše prostorom, tako da ne suši vazduh, što blagotvorno deluje na disajne puteve i kožu. Osim toga, budući da se zagrejan vazduh sporije kreće i manje prašine kruži prostorom.

  3.4. Podno grejanje - bolja iskoristivost prostora

  Podnim grejanjem se postiže i veća iskorišćenost upotrebne površine pošto nema potrebe za dodatnim grejnim telima.

  3.5. Brži povrat početnog ulaganja

  Investicija u podno grejanje je viša u odnosu na radijatorsko, ali se brže vraća - za 6-8 godina. Ne treba izgubiti iz vida ni druge prednosti koje podno grejanje nudi - niži mesečni režijski troškovi do 15%, bolja energetska efikasnost, zdravija mikroklima i slično.

  Ako se odlučite za postavljanje podnog grejanja, na našem ćete sajtu naći firme i majstore sa kojima sarađujemo i koji će na vaš upit, ubrzo odgovoriti svojim ponudama.

  Ugradnja podnog grejanja nije komplikovana, a pri tom je ono vrlo isplativo u svakom pogledu
  Ugradnja podnog grejanja nije komplikovana, a pri tom je ono vrlo isplativo u svakom pogledu 

  4. Kako se postavljaju cevi?

  Ugradnja cevi zavisi od karakteristika prostorija. Za najbolju varijantu projektant se odlučuje nakon pravljenja proračuna snage i dimenzija mašinskih instalacija. U praksi važi da ide oko 7 m cevi po m2. Osim toga, u blizini najhladnijih zidova i na najprometnijim tačkama poda cevi se montiraju gušće. Koriste se najkvalitetnije cevi s najdužim garancijama od umreženog polietilena (UPET).

  5. Podno grejanje spada u niskotemperaturne sisteme

  Tehnologija podnog grejanja je takva da ne zahteva zagrevanje vode do visokih temperatura. Deo sistema su niskotemperaturni kotlovi i rezervoari viška toplote, a moguće je i priključivanje na toplotnu pumpu ili solarni sistem.

  6. Regulacija toplote u prostoriji: termostat za podno grejanje

  6.1. Šta je termostat za podno grejanje?

  Termostat za podno grejanje je ključni uređaj koji omogućava precizno upravljanje sobnom temperaturom i obezbeđuje udobno i energetski efikasno podno grejanje. Termostat za podno grejanje se koristi za kontrolu sistema grejanja i održavanje željene temperature podnih površina. Jedna od osnovnih funkcija ovog tipa termostata je merenje temperature poda i podešavanje rada sistema tako da održava temperaturu u željenom opsegu. Uz pomoć termostata podešavaju se željena temperatura i programira raspored rada sistema, što omogućava veću efikasnost i uštedu energije.

  Automatizovana oprema koja reguliše podno grejanje neophodna je za najoptimalnije snabdevanje prostorija toplotom i održavanje idealne temperature stambenih prostora između 20° i 21°C.

  6.2. Šta nude moderni termostati za podno grejanje?

  Termostati za podno grejanje najnovije generacije nude brojne funkcije, uključujući tu programiranje nedeljnog rasporeda, daljinsko upravljanje putem pametnih uređaja i mogućnost podešavanja temperature na osnovu godišnjeg doba ili aktivnosti u prostoriji. Zbog toga je termostat za podno grejanje ključni element realizovanja svih zadatih parametara stvaranja što prijatnijeg boravišnog ambijenta u stambenom prostoru i smanjenja troškova grejanja.

  7. Kako odabrati odgovarajući termostat za podno grejanje?

  Kupovina odgovarajućeg termostata za podno grejanje nije stvar ličnog izbora već kompatibilnosti sa sistemom koji će biti ugrađen kao i njegove sposobnosti da precizno reguliše temperaturu. Pravilnom ugradnjom i upotrebom termostata možete postići ravnomernije podno grejanje prostorije, što doprinosi boljoj mikroklimi.

  8. Da li su termostati za podno grejanje bezbedni?

  Pouzdan termostat za podno grejanje je presudan za bezbednost, jer sprečava prekomerno zagrevanje podnih površina, koje može da izazove oštećenje samog sistema, ali i da negativno utiče na srce i krvne sudove.

  Termostat je važan element sistema podnog grejanja jer kontroliše sve parametre
  Termostat je važan element sistema podnog grejanja jer kontroliše sve parametre

  9. Termostat obezbeđuje veću energetsku efikasnost

  Pored svih nabrojanih pozitivnih karakteristika, termostat za podno grejanje doprinosi i energetskoj efikasnosti, pošto omogućava preciznu kontrolu potrošnje, a to, svakako, koristi koliko životnoj sredini toliko i uštedi. Termostat automatski snižava ili podiže temperaturu po potrebi, što omogućava ravnomerno zagrevanje prostorija tokom celog dana, dok je utrošak za grejanje na optimalnom nivou.

  10. Da li podno grejanje uzrokuje proširenje vena?

  Podno grejanje nikako ne može prouzrokovati nastanak proširenih vena! Ovakav je način grejanja primeren za sve dobro izolovane objekte. Najviša dozvoljena temperatura poda je 26-28°C, pri čemu je maksimalan protok 100 W/m2. Ako se takvim vrednostima ipak ne postigne odgovarajuća zagrejanost prostorija, toplota se dovodi dodatnim grejnim telima. U svakom slučaju, maksimalno dozvoljena temperatura poda ne sme da se pređe, prvenstveno zato što nije dobra po zdravlje. Ako se ceo sistem profesionalno i precizno projektuje, ugradi i prilagodi uslovima objekta, onda svi kvaliteti podnog grejanja ubrzo pokažu sve svoje kvalitete, pa i benefite po zdravlje ljudi koji u objektu borave.

  Nezdrav ambijent može da nastane zbog pregrevanja sistema, odnosno, loše izolacije spoljnih zidova koja automatski pojačava rad uređaja da bi se održali zadati parametri, zbog predimenzioniranog kotla te pogrešne regulacije celog sistema cevi.

  11. Kakve su podne obloge najbolje?

  Preko podnog grejanja uvek se postavlja finalni sloj, odnosno, podne obloge. Ni jedno ni drugo ne treba da su termorezistentni materijali. Ako je termorezistentnost materijala veća od 0,15 m2K/W onda toplota ne može da prolazi s poda u prostor i zagreva ga do željenih vrednosti. Tada bi morala da se podiže temperatura vode u cevima, što za ceo sistem nije ni preporučljivo ni dobro. Nužno je da se još u fazi projektovanja izaberu odgovarajući materijali i to ne samo zbog termoprovodljivosti već i zbog gustine postavljanja cevi i njihove vrste, pa i zagrevanja vode. Tako se najboljim smatraju PVC materijali, keramičke pločice, topli pod, tankoslojni parket i tome slične podne obloge, a najlošijim masivni parketi.

  Stručni članak 3520
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Podno grejanje?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1860 izvođača radova za područje Podno grejanje:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana