Za područje

  Ploče i cevi za podno grejanje, cene

  Članak je pregledalo čak 15031+ korisnika
  Podno grejanje je sistem u kojem voda kruži cevima ugrađenim u pod. Toplota se iz podnog sistema prenosi na podnu konstrukciju, pa ceo pod deluje kao grejno telo. Toplota u prostor dospeva zračenjem, zapravo, zagrevajući vazduh. Podno grejanje postaje sve popularniji i češći izbor načina grejanja kuća ili stanova. Koristi se kao samostalni sistem u stambenim, ali i javnim objektima.
  Stručni članak 15031
  ploce cevi podno grejanje
  Imamo čak 1860 izvođača radova za područje Podno grejanje:

  1. Podno grejanje - prednosti

  Podno grejanje ima mnogo dobrih osobina i prednosti u odnosu na klasične sisteme grejanja. Jedna od prednosti sistema je i ta se zagrejani vazduh ravnomerno širi prostorom, zbog velike grejne površine. Podovi zrače toplotu i zagrevaju vazduh koji time postaje lakši i podiže se prema plafonu; takvim kruženjem se greje cela prostorija. Iskoristivost podnog grejanja je tako 50 do 80% u poređenju s radijatorskim koja je tek 30%. Troškovi grejanja, zahvaljujući efikasnosti sistema, mogu da se smanje između 6 i 12%. Uz to, pri korišćenju podnog grejanja smanjuju se i gubici, u odnosu na utrošak energije s klasičnim sistemima grejanja.

  Uz bolji energetski učinak idu i kvalitetniji uslovi za boravak u takvom domu. Prašina se u prostorijama s podnim grejanjem manje diže i manje kruži, pošto se zagrejani vazduh sporije kreće, a manje se i isušuje, pa je relativna vlažnost viša. To manje isušivanje je posledica niže temperature vode u podnom sistemu.

  Temperatura poda se zbog podnog grejanja kreće između 20°C i 29°C, a stručnjaci kažu da je idealna temperatura za prijatan boravak u ma kom prostoru između 21°C i 25°C.

  Podno grejanje je efikasno i s estetskog stanovišta, jer u domu nema vidljivih rogobatnih grejnih uređaja.

  2. Podno grejanje - slabosti

  Premda je podno grejanje vrlo efikasan sistem grejanja, ima i neka negativne karakteristike.

  Ono funkcioniše tako što toplota prvo zagreva pod, a on je potom isijava u prostor i zagreva vazduh. Ovakav sistem stoga zahteva određeno vreme za delovanje i slabo reaguje na brze promene temperature. Povrh svega, proces još više mogu da uspore neodgovarajuće podne obloge.

  Može se reći da je najveći problem u tome što je sistem fiksiran u konstrukciji te se eventualni kvarovi teško lociraju, a popravke mogu biti vrlo skupe i zahtevne.

  Savet stručnjaka iz firme MINICHOTHERM DOO BEOGRAD

  1. Koja je razlika između podnog grejanja i radijatorskog grejanja?

  Dakle, radijatorsko grejanje je tzv. visokotemperaturno, što znači da temperatura vode dostiže i do 70°C / 55°C, a podno je niskotemperaturno grejanje-temperatura je maksimalno do 40°C / 30°C to je osnovna razlika. Kod radijatorskog grejanja se koriste radijatori kao emiteri toplote, a cevi se koriste za distribuciju tople vode do radijatora, a kod podnog grejanja klasičnih grejnih tela nema nego se koristi cela površina poda, ispod koje su postavljene cevne zmije kroz koji protiče voda, kao grejna površina.

  Dalje, ono što se može navesti kao bitna razlika jeste da, temperaturni profil, odnosno raspodela temperature po visini prostorije, je povoljniji kod podnog grejanja u odnosu na radijatorsko. Treba istaći da se niskotemperaturni izvori grejanja kao što su npr. toplotne pumpe vazduh/voda ili voda/voda mnogo bolje slažu, odnosno, jedino kvalitetno uparuju sa niskotemperaturnim grejnim telima. Idealna kombinacija je upravo sa podnim/zidnim grejanjem. Takođe i kondenzacioni gasni ili uljani kotlovi najbolje rade u kombinaciji sa podnim i/ili zidnim grejanjem.

  2. Da li postoje neka pravila kada je u pitanju rastojanje između cevi kao i podloga na kojoj se cevi postavljaju?

  Kao podloga ispod grejnih panela podnog grejanja mora se postaviti kvalitetna podna toplotna izolacija tipa tvrdi stiropor, stirodur debljine od 40-60 mm ili slično, sa ili bez ispupčenja odnosno udubljenja za smeštaj cevi. Rastojanje između cevnih zmija bi trebalo da odredi projektant podnog grejanja, a to rastojanje je obično od 10-30 cm između pojedinih cevi. Cevi se mogu polagati u tzv. puž varijanti ili u tzv. modulacionoj varijanti, u obliku cevnih zmija. Jako je važno da se postavi što je kvalitetnija toplotna izolacija.

  Prednost ovog sistema je modulaciona tehnika postavljanja cevnih zmija dakle ne u sistemu puž gde se najgušće cevi postavljaju tamo gde su najveći gubici toplote dakle uz spoljne zidove, velike staklene površine itd. U sredini prostorije gde su manje potrebe za toplotom, cevi se postavljaju ređe odnosno sa većim razmakom. Cevi se obavezno postavljaju u tzv. toplom stanju dakle unapred napunjene vrućom vodom preko gradilišnog gasnog kotla na TNG zajedno sa visokopritisnom pumpom i specijalnim kružnim nosačem cevi sa ventilskom grupom. Tako da pre polaganja estrihom, cevi za podno grejanje su isprobane, već izdužene pod dejstvom toplote bez unutrašnjih napona i ozračene. Još jedna prednost ovog sistema je ta da se ne mora koristiti specijalna i skupa reljefna izolacija sa ispupčenjima i udubljenjima već obična kvalitetna termička izolacija.

  G-din Aleksandar S. Minić dipl.inž.maš., MINICHOTHERM DOO BEOGRAD

  Presek poda sa podnim grejanjem
  Presek poda sa podnim grejanjem

  3. Podne obloge odgovarajuće podnom grejanju

  Na efikasnost podnog grejanja može mnogo da utiče i neodgovarajuća podna obloga. U zavisnosti od izbora podnih obloga biraju se i vrsta sistema i vrste cevi koje će se ugraditi, kolika će biti temperatura vode u cevima i kako će se cevi postavljati, a ne obrnuto. Neke podne obloge jednostavno nisu primerene za podno grejanje, pa predlažemo da se najpre dobro raspitate o vrstama materijala i njihovoj termoprovodljivosti.

  Za podno grejanje najprikladnije su svakako obloge koje važe za odlične termoprovodnike kakvi su kamen i keramika, a možete uzeti i laminat, parket, linoleum ili neke od tekstilnih obloga. Zbog ugradnje podnog grejanja, pri polaganju podnih obloga, sam sastav poda se umnogome menja.

  Sasvim neprimerena podna obloga za podno grejanje je recimo pluta, a problematične su i neke vrste tekstilnih podnih obloga.

  4. Električno podno grejanje

  Ljudima su uglavnom poznati sistemi podnog grejanja uz pomoć vode. Međutim, postoji i električno podno grejanje i ono može biti glavni grejni sistem u objektu.

  Ima više vrsta električnog podnog grejanja. Jedan je sistem sa bakarnim žicama, a drugi sa metalnom folijom. Postoji i sistem s aluminijumskom grejnom trakom. Takođe, postoji i sistem grejanja pomoću grejnog kabla pričvršćenog na mrežu od staklenih vlakana.

  Kada se ugrađuje električno podno grejanje početni troškovi su nešto niži u odnosu na klasično, a i postavljanje je nešto lakše. Najbolje od svega je to što električno grejanje može da se postavi pod bilo koju podnu oblogu.

  5. Cena

  Cena postavljanja klasičnog podnog grejanja se kreće između 30 i 40 EUR/m2 pri čemu u cenu montaže ulazi i postavljanje svih slojeva podne konstrukcije. Trošak tako može da se višestruko poveća, u zavisnosti od sistema koji izaberete.

  Stručni članak 15031
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Podno grejanje?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1860 izvođača radova za područje Podno grejanje:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana