Za područje

    Kombinacije boja i materijala za savršeno uređenje doma!

    Proleće je godišnje doba kada se većina ljudi odlučuje za uređenje doma. Istraživanja pokazuju da gotovo 50% života provodimo u svom domu, stoga njegovom uređenju treba posvetiti dosta pažnje. Važno je da on bude skladno uređen, budi pozitivne emocije i predstavlja ugodno mesto za život. Mi vam u nastavku otkrivamo koje boje i materijale trebate kombinovati za savršeno uređenje doma.
    Stručni članak 77
    uredjenje doma
    Imamo čak 2410 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

    Možda ne možemo da utičemo na okolinu u kojoj živimo, smanjimo buku koju pravi gust saobraćaj, povećamo broj parking mesta u našoj ulici, ali na jednu stvar ipak imamo uticaj - na uređenje doma. 

    Postoje određeni trikovi za savršeno uređenje doma koje praktikuju i dizajneri enterijera diljem sveta. Mi vam ih otkrivamo:

    Drvo + mermer za savršeno uređenje doma!

    Oba materijala su sinonimi za eleganciju koja nikada ne izlazi iz mode. A kada se uklope, daju savršeno uređen enterijer. Iako se kao pojedinačni materijali koriste već vekovima, kombinacija drveta i mermera jeste jedan od najnovijih trendova za uređenje doma. Na ovaj način ćete stvoriti prostor sa karakterom i stilom.

    Kombinacija mermera i drveta u enterijeru
    Kombinacija drveta i mermera jeste jedan od najnovijih trendova za uređenje doma. 
    Možda kuće postaju sve modernije i sve više tehnološki integrisane, ali upotreba tradicionalnih prirodnih materijala u dizajnu enterijera nikada neće izaći iz mode.

    Toplota i prirodnost drveta se spajaju sa luksuzom kojim odiše mermer. Kombinaciji drvenih elemenata i prirodnog kamena enterijeristi se okreću sve više i zbog želje da stvore kontrast, a pritom ne izgube prefinjen izgled prostorije. Kombinacija mermera i drveta je odlično rešenje za kuhinje. Kuhinjski ormarići u različitim nijansama drveta i mermerna radna ploča stvoriće kohezivnu i sofisticiranu kuhinju. 

    Najnoviji trend jeste i uparivanje drveta i kamena kao delova istog elementa. Stoga se često mogu videti kuhinjska ostrva koja kombinuju ono najbolje iz oba materijala. Ovakva kuhinjska ostrva imaju mermernu radnu ploču i jedinice za odlaganje stvari sa drvenim frontovima.

    Kuhinjsko ostrvo u kombinaciji drveta i mermera
    Kombinacija mermera i drveta je odlično rešenje za kuhinje.

    Beli mermer i hrastovo drvo jeste dobitna kombinacija kada je uređenje doma u pitanju, naročito kada želite da postignete rustičan izgled. Za one koji teže modernijem dizajnu, predlažemo kuhinjski pult od crnog mermera i drvene elemente u sivkastoj boji.

    Beton + roze boja/crna boja odlična kombinacija za uređenje doma!

    Beton se kao materijal više ne koristi samo u izgradnji kuća već i njihovom uređenju. Naročito je prisutan u enterijerima dekorisanim u industrijskom stilu. Dok se beton u prošlosti koristio samo kao građevinski materijal i u otvorenim prostorima: za popločavanje dvorišta, staza, prilaznih puteva, kao i u vidu betonske galanterije, danas je široko rasprostranjen u unutrašnjosti: rade se podovi i zidovi od betona koji prostoru daju savremen izgled (njegov sastav omogućava izradu različitih tekstura na zidovima), betonske radne površine u kuhinji. Kako je otporan na vodu i prljanje, beton je odličan izbor za vlažne prostorije: kupatila i kuhinje. Osim toga, “tolerantan” je na toplotu i habanje.

    Betonski zidovi i podovi
    Beton se kao materijal više ne koristi samo u izgradnji kuća već i njihovom uređenju. 
    Većina materijala koji se koriste za kuhinjske pultove po kvadratnom mestu košta višestruko više od izlivanja betonske ploče.

    Primera radi, pogledaćemo koliko koštaju ostali kuhinjski pultovi. Cena dužnog metra (širine 60 cm) prohromskog pulta se kreće oko 200 EUR, dok cena dužnog metra (širine 60 cm) pulta od medijapana s laminatnom površinom izlazi oko 15 do 80 EUR. Cena betonske radne ploče kreće se oko 40 EUR/m2, a njena debljina uglavnom iznosi 38 mm.

    Važno je istaći da će izdržljivost i dugovečnost betona preduprediti troškove održavanja koji su neminovni kada su u pitanju drugi materijali poput drveta ili granita.

    Možete se opredeliti i za betonski kamin koji predstavlja idealan spoj klasičnog izgleda i kvaliteta, a beton se koristi i za dekorativne elemente i umetničke instalacije. Da li znate da danas možete kupiti čak betonske saksije kao i betonske svetiljke sa LED rasvetom?

    Beton u enterijeru jeste trend koji svakodnevno stiče sve više pobornika. Razlog leži u sposobnosti betona da se transformiše u različite predmete i delove enterijera.

    Još jednu prednost betona ne smemo zaboraviti da pomenemo: imitiranje luksuznih materijala. Zahvaljujući činjenici da se beton danas javlja u različitim završnim obradama, može se stvoriti luksuzan enterijer, ali po pristupačnoj ceni. Razne mešavine betona koje su dostupne na tržištu oponašaju teksturu mermera i krečnjaka nakon poliranja.

    Beton će se najbolje uklopiti sa detaljima u blagoj roze boji, a ako želite elegantan, sofisticiran izgled, ili pak preferirate industrijski stil, kombinujte ga sa crnim elementima. Crna kuhinja sa betonskom radnom pločom jeste odličan izbor.

    Kombinacija betona i crne boje
    Crna kuhinja sa betonskom radnom pločom jeste odličan izbor.

    Ratan + bež boja

    Premda se ratan najčešće vezuje za baštenski nameštaj, on je odličan izbor za enterijere. Čak štaviše, prirodni ratan se ne preporučuje za spoljnu upotrebu jer ne podnosi dobro vlagu i izloženost spoljnim uticajima. Ratan upija vodu usled čega gubi elastičnost i boju. Nameštaj od ratana ne bi trebao da bude direktno izložen sunčevoj svetlosti duži vremenski period, jer je sličnih karakteristika kao drvo. Zbog toga se za baštenski nameštaj koristi veštački ratan. 

    Pre svega važno je napraviti razliku između prirodnog i veštačkog ratana. Ratan jeste biljka penjalica iz porodice palmi koja raste u tropskim predelima, a potiče sa Dalekog istoka. Može da naraste i do 30 metara u vis. Zbog svojih dobrih karakteristika se koristi za izradu nameštaja, dekoracija pa čak i kao građevinski materijal. 

    Ratan se mahom koristi kod nameštaja jer njegov prirodni sastav omogućava da se koriste lepkovi koji se primenjuju i u drvnoj industriji. Gradivnu osnovu nameštaja čini pruće ratana koje može biti različitog oblika i debljine. Upravo debljina pruća utiče na čvrstoću i trajnost nameštaja - što je veći prečnik stabljike ratana, nameštaj će biti jači i sigurniji. Nameštaj od ratana daje dašak egzotike svakom enterijeru i ima minimalan broj šavova. Danas se od ratana prave različiti komadi nameštaja - stolovi i stolice, komode, ormari.

    Prirodni ratan u enterijeru
    Gradivnu osnovu nameštaja čini pruće ratana koje može biti različitog oblika i debljine. 

    Od ratana se prave i brojne dekoracije - kopre za veš i časopise, viseće saksije i stalci za cveće, ukrasne posude. 

    Dekoracija od ratana daće prostoru boho izgled. Upravo zbog toga će se najbolje uklopiti sa bež, krem nijansama, čak i puderroze.

    Nameštaj od ratana
    Ratan će dati prostoru boho izgled.

    Sa druge strane, veštački ratan je materijal na plastičnoj bazi (polietilen). Mane prirodnog ratana se uklanjaju u proizvodnji veštačkog: dugotrajno izlaganje suncu mu neće smetati, vlaga ne utiče na ovaj materijal. Stoga je on odličan izbor za baštenski nameštaj.

    Orahovo drvo + bela boja/bež boja savršena kombinacija za uređenje doma

    Još jedan prirodan materijal se odlično uklapa sa bež nijansom. Reč je o orahovom drvetu. 

    Drvo oraha je veoma traženo kada je izrada nameštaja u pitanju a razloga za to je dosta. Njegov prepoznatljivi taman ton će se odlično uklopiti u tradicionalne ali i savremene enterijere; u pitanju je vrlo žilav i postojan materijal - vaš pod od orahovine ili kuhinjski ormarići trajaće decenijama. 

    Orahovina je jedna od najvažnijih vrsta drveta za izradu nameštaja zbog svoje čvrstoće i guste strukture. Takođe, tu je i činjenica da orahovina posle sušenja uopšte više ne „radi“ Dakle nameštaj od orahovine se tokom vremena neće skupiti niti nabubriti.
    Orahovina u kombinaciji sa belom bojom
    Orahovina je jedna od najvažnijih vrsta drveta za izradu nameštaja zbog svoje čvrstoće i guste strukture. 

    Jedina mana orahovine jeste cena, koja je viša u odnosu na ostale vrste. Međutim postoji validan razlog za to: rast drveta oraha je dosta sporiji u odnosu na ostale vrste koje se koriste u izradi nameštaja poput javora, jasena, trešnje. Orahu je potrebno znatno više vremena da naraste do zahtevanih dimenzija za sečenje i izradu nameštaja.

    Zbog svoje tamne boje odlično će se uklopiti sa elementima u svetlijoj nijansi poput bele ili bež. 

    A koliko može da vas košta nameštaj od punog drveta oraha? Cena stola od punog orahovog drveta s metalnim nogarima, dimenzija 200x100 cm iznosi 250 do 480 EUR.

    Trska + sahara tehnika krečenja

    Nastavljamo sa prirodnim materijalima. Trska je od davnina poznata kao dobar građevinski i izolacioni materijal, a danas se naširoko koristi i u opremanju enterijera. Ovde ćemo spomenuti špansku trsku koja se pravi od spoljašnjeg dela trske pod nazivom arundo donax. U pitanju je visoka višegodišnja trska koja podseća na bambus. Ovaj održivi materijal se smatra vrlo robusnim i jakim. Pletenjem tankih niti dobija se šupljikavi materijal poznat kao mreža španske trske. Koristi se kao ispuna frontova, naslon tonet stolica, za različite dekoracije. 

    A da li znate šta je sahara tehnika krečenja? To je tehnika koja zidovima daje izgled nalik pustinjskim dinama. Ona je višeslojna, pogodna za jedan akcentni ili sve zidove, čak i za plafon. Podrazumeva nanošenje prajmera ili osnovne boje a preko nje nanosi se sahara boja. U zavisnosti od toga koju tehniku izvođenja izaberete, dobićete drugačiji rezultat. Ako se nanosi kružnim pokretima, zid će podsećati na peščanu oluju ili uzburkano more. Vertikalne šare su pak elegantnije i smernije.

    Sahara tehnika krečenja kombinuje teksturu peska i toplinu Saharom ispirisanih boja.
    Komoda sa ispunom od trske i sahara tehnika na zidovima
    Komoda sa ispunom od trske i sahara tehnika na zidovima.

    Ako želite da uređenje doma ipak prepustite profesionalcima, najbolje je da angažujete dizajnere enterijera. A koliko košta dizajn enterijera? Osnovni planovi koštaju oko 300 EUR; detaljni, najkvalitetniji planovi unutrašnjeg uređenja s trodimenzionalnim modelima i savetovanjem se kreću oko 1.500 EUR.

    Kome poveriti dizajniranje enterijera? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim dizajnerima enterijera u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza!

     

     

    Stručni članak 77
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Dizajn enterijera?

    Imamo čak 2410 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2410 izvođača radova za područje Dizajn enterijera
    8.8
    0

    LUKA VIZANTIJA KV ŽIČA


    9.3
    0

    MARINA ENTERIJERNICA


    9.3
    0

    SAŠA JOVANOVIĆ PR, SAMOSTALNA ZANATSKA RADNJA 3A DIZAJN KALUĐERICA


    9.5
    0

    MAGIC WALL


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana