Za područje
    OTP banka

    Industrijski stil - kako urediti dnevnu sobu u industrijskom stilu?

    Članak je pregledalo čak 701+ korisnika
    Za industrijski stil mnogi kažu da je savršen u svojoj nesavršenosti - iako možda deluje nedovršeno, grubo i hladno, ovaj stil je unikatan, odvažan, moderan i sve popularniji. Glavne odrednice industrijskog stila su veliki prostori koji neomeđeni pregradnim zidovima, panoramski prozori kroz koje dopire dosta prirodne svetlosti, zemljani tonovi, betonski podovi, preovladavanje drveta, metala i kože kao materijala. Industrijski stil daje trajan pečat svakom prostoru, a mi u nastavku tražimo odgovor na pitanje - kako urediti dnevnu sobu u industrijskom stilu?
    Stručni članak 701
    industrijski stil
    Imamo čak 2410 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

    Industrijski stil nastao je i razvio se na američkom kontinentu sredinom prošlog veka. Nakon zatvaranja mnogih njujorških fabrika, prostori u kojima su se nalazile dobili su novu namenu - pretvoreni su u stanove. Upravo u tim prostorima je nastao industrijski stil koji danas poznajemo. Stoga i ne čudi što su ogoljeni cigleni zidovi, drvene grede, metalni elementi i otvorene tavanice na kojima se vide cevi i instalacije, odlike industrijskog stila.

    Ovaj jednostavan, a direktan stil, često se povezuje sa potkrovljem i stanovima u urbanom gradskom jezgru, međutim gotovo svaki prostor danas možete urediti na ovaj način. Poslednjih godina industrijski stil možemo videti u kafićima, restoranima, hotelima, ali i poslovnim prostorima i domovima. Takođe, industrijski stil možete kombinovati sa drugim varijantama uređenja enterijera, tako da ne morate „preobraziti“ čitav prostor - biće dovoljno da uvrstite nekoliko ključnih elemenata.

    Industrijski stil odlikuje upotreba „sirovih“ materijala

    U industrijskom stilu odvažno se upotrebljavaju materijali kao što su: drvo, cigla, metal, kamen i koža. U tom pogledu poželjni su ogoljeni zidovi od opeke ili kamena, drvene grede na plafonu, kao i metalne cevi i metalna rasveta, koji će stvoriti upečatljiv prostor koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

    Ostavite podove i zidove što je više moguće izložene - zidovi od opeke ili kamena imaju rustičan izgled i kreiraju „fabrički“ ambijent.
    Kameni zid
    Zidovi od opeke ili kamena imaju rustičan izgled i kreiraju„fabrički“  ambijent

    Kada je reč o nameštaju možete izabrati kožnu garnituru ili police u kombinaciji rustičnog drveta i izloženog metala. Možete pronaći bilo koji komad nameštaja koji kombinuje ova dva materijala, bilo da je reč o TV polici, klub-stočiću ili nekom drugom - lako će se uklopiti u industrijski stil. Nameštaj prati veliki prostor te bi i valjalo da je većih dimenzija. Funkcionalnost treba, naravno, uvek da je na prvom mestu i zato je važno da odabrani komadi nameštaja budu praktični. Birajte jednostavne forme i čiste linije.

    Industrijski stil teži tamnijim tonovima

    Industrijski stil donosi paletu tamnijih nijansi - smeđe, metalik-sivu, crnu, do tamnozelenih nijansi. Ukoliko ipak želite da izbegnete to da vaš stambeni prostor bude previše mračan, možete koristiti svetle detalje u manjem obimu,, recimo, tepihe ili kućni tekstil.

    Dominiraju zemljani tonovi, bilo da je reč o garnituri od kože u boji konjaka, drvenim nogarima nameštaja u nijansi meda ili tamnosmeđoj polici.

    Industrijski stil dnevna soba
    U industrijskom stilu odvažno se upotrebljavaju materijali kao što su: drvo, cigla, metal i kamen

    Fuzija industrijskog stila

    Oni kojima se dopada industrijski stil, ali ga ipak smatraju previše hladnim i ćudljivim za ceo dom, odlučuju se za njegovo spajanje sa drugim, postojećim stilovima, najčešće skandinavskim i minimalističkim. Ukoliko u vašem dnevnom boravku već dominira određeni stil, lako mu pojedinim elementima industrijskog stila možete podariti dozu oštrine.

    Kombinacija industrijskog i minimalističkog stila je odlično rešenje za unutrašnje uređenje. Minimalizam akcentuje pažljivo odabrane i praktične komade nameštaja - ostaje samo ono što je neophodno i što ima određenu svrhu, dok se višak stvari izbacuje. To je u skladu sa načelima industrijskog stila, gde se neizostavno naglašava ogoljeni izgled. Zapravo - moderan, minimalistički enterijer i jeste savršen za eksperimentisanje s elementima industrijskog stila.

    Kada je reč o dekorativnim detaljima u industrijskom stilu, oni treba da su stilski, ali jednostavni. Možete se opredeliti za drvene skulpture, podne ili zidne lampe tamnih tonova, biljke zanimljivih oblika. Kada je reč o rasveti najbolje je da ona bude „ogoljena“ ili „zarobljena“. Naime, obične „gole“ sijalice su sinonim za enterijer u industrijskom stilu. Takođe, možete se odlučiti i za kombinovanje sijalica sa metalnim konstrukcijama, pa tako dobiti rasvetu u „kavezu“.

    Industrijski stil neguje koncept otvorenog prostora

    Kako se industrijski stil uređenja enterijera dovodi u vezu sa fabrikama i skladištima, ne čudi što su u njegovom fokusu veliki otvoreni prostori. Odlikuju ga visoke tavanice, veliki prozori od poda do plafona, kao i izostanak pregradnih zidova.

    Panoramski prozori
    Industrijski stil neguje koncept otvorenog prostora

    Ukoliko nemate vremena da se posvetite svakom detalju ili, pak, prosto želite da uređenje enterijera prepustite profesionalcu, možete ga potražiti na daibau.rs. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti stručnjaci za uređenje enterijera s odgovarajućom ponudom.

    Informacije o cenama dizajniranja enterijera možete pogledati u našem kalkulatoru
     

     

    Stručni članak 701
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Dizajn enterijera?

    Imamo čak 2410 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2410 izvođača radova za područje Dizajn enterijera
    9.3
    0

    STUDIO RE-ACT


    9.5
    0

    JULIJA JOVANOVIĆ PR STUDIO BAZA


    9.5
    0

    ARHITEKTONSKI STUDIO NUOVA DOO


    9.2
    0

    RADNJA ZA ČIŠĆENJE OBJEKATA MAKI-MAR SVETOMIR USKOKOVIĆ PR VRTIŠTE


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana