Za područje
    b2c

    5 aktuelnih trendova za uređenje dvorišta

    Članak je pregledalo čak 980+ korisnika
    Bliži nam se proleće, a dolazak lepog vremena znači samo jedno - više vremena provedenog na otvorenom! Svi oni koji imaju dvorište, aktivnosti koje su inače obavljali u toplini svoga doma sele napolje, pa čak i posao. Dvorište je idealno mesto za organizovanje proslava, uživanje u miru uz omiljenu knjigu ili u razgovoru sa bližnjima uz cvrkut ptica i miris cveća. U nastavku vam donosimo 5 aktuelnih trendova za uređenje dvorišta koji će vam pomoći da od istog napravite pravu zelenu oazu.
    Stručni članak 980
    uredjenje dvorista
    Imamo čak 419 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta:

    Trendovi u uređenju dvorišta neprestano se menjaju, baš kao i kod dizajna enterijera. Oni kontinuirano evoluiraju, javljaju se nove ideje ili vraćaju stare koje su se pokazale dobrim (neke ideje su čak stare vekovima), upotrebljavaju novi materijali, primenjuju nadasve interesantni koncepti. Bilo da je reč o vrtu malih dimenzija ili o prostranom dvorištu, pejzažni arhitekti se trude da ispune tri glavna zahteva - funkcionalnost, estetiku i održivost. Na poslednji se stavlja sve veći akcenat.

    Baš kao i kada je reč o dizajnu enterijera, i kod eksterijera je primetna težnja ka održivosti, očuvanju resursa, životu u skladu sa prirodom.

    U nastavku istražujemo koji su to aktuelni trendovi u uređenju otvorenih prostora - kakve biljke saditi, koje stilove i materijale primenjivati prilikom uređenja dvorišta.

    1. Održivost u uređenju dvorišta - "Xeriscape" koncept

    Dok se u enterijeru održivost i tendencija povratku prirodi ogleda u energetski efikasnim načinima grejanja i uređajima, korišćenju obnovljivih izvora energije, upotrebi reciklabilnih materijala, a kada je sam dizajn u pitanju unošenjem sobnih biljaka i korišćenjem zemljane palete boja, u eksterijeru se ogleda kroz "Xeriscape"koncept. Da li ste vi čuli za "Xeriscape" koncept i znate li vi šta podrazumeva?

    Xeriscape koncept i autohtono bilje
    "Xeriscape" koncept sve je popularniji.

    Najjednostavnije objašnjeno - u pitanju je pristup u pejzažnoj arhitekturi, utemeljen u SAD, kojim se štedi voda i bolje iskorišćavaju dati resursi. A kako se to postiže? Sadnjom autohtonih biljaka. Naime, autohtonim biljkama potrebno je manje zalivanja i hemijskih tretmana jer su one naviknute na lokalne klimatske uslove.

    "Xeriscape" koncept jeste održivo upravljanje zelenim površinama.

    U suštini, biljke koje se biraju za sadnju bi verovatno i same nikle na nekoj teritoriji. Osim pažljivog planiranja i sadnje autohtonih biljnih vrsta, "Xeriscape" koncept podrazumeva i iskorišćavanje kišnice, pravilnu drenažu, zadržavanje vlažnosti i sprečavanje rasta korova uz pomoć malča (piljevine, suvog lišća, borovih iglica, slame, bio-razgradive folije…). Malčiranjem se, dakle, nastire odnosno pokriva zemljište, čime se poboljšava njegov vodeni i vazdušni režim, onemogućava rast korova na prirodni način, vrši kontrola erozije zemljišta, obogaćuje tlo.

    Malčiranje biljaka
    Malčiranjem se poboljšava vodeni i vazdušni režim tla, onemogućava rast korova na prirodni način, vrši kontrola erozije zemljišta, obogaćuje tlo.

    Još jedan trend u uređenju dvorišta koji upućuje na sve veću ekološku osvešćenost jeste upotreba kamenih elemenata i drugih prirodnih materijala. Kamene staze, zidovi daju dvorištu rustični šarm i stvaraju dobar kontrast sa zelenim biljkama. Drveni elementi, poput klupa, pergola, baštenskog nameštaja, pak daju dozu topline, dobrodošlice.

    A šta je sa ljudima u gradskim sredinama, kako oni ostvaruju kontakt sa prirodom? Urbano baštovanstvo je trend koji postaje sve zastupljeniji kako u svetu, tako i kod nas. Krovovi zgrada, terase stanova i neiskorišćene parcele u gradskim sredinama postaju mesta za uzgoj biljaka po organskim principima. Tako ljudi i u gradu imaju sveže plodove, koje su sami uzgajali, na dohvat ruke.

    2. Vertikalni vrtovi za uređenje dvorišta

    Vertikalni vrtovi takođe postaju sve popularnije rešenje u otvorenim prostorima koji su manjih dimenzija. Ako na raspolaganju imate dvorište koje je skučeno, vertikalni vrt može biti odlična solucija. Vertikalni vrt jeste zapravo klasičan, horizontalni vrt samo postavljen vertikalno, odnosno uspravno. U ovom slučaju vrt ide u visinu a ne u širinu. To može biti bilo koji prazan zid, ograda, pa čak i stara vrata, uz koje se uzgajaju biljke. Važno je samo da na tom mestu postoji dobra cirkulacija vazduha i dovoljna količina sunčeve svetlosti.

    Vertikalni vrt pun biljaka
    Vertikalni vrt jeste zapravo klasičan, horizontalni vrt samo postavljen vertikalno, odnosno uspravno.

    U vertikalnom vrtu saksije sa biljkama se ubacuju u nosače ili čak u makrame pletnene držače za biljke, koji se potom kače na ogradu ili ekserom za zid. Možete čak koristiti drvene palete kao police za saksije, gajbice ili čak stare drvene merdevine koje ćete ofarbati i na njih poređati omiljene biljke.

    U vertikalnom vrtu mahom se gaji začinsko bilje ili cvetnice.

    Vaše dvorište će uz pomoć vertikalnog vrta delovati atraktivnije, a pritom ćete iskoristiti svaki pedalj dragocenog prostora.

    3. Engleski vrtovi kao inspiracija za uređenje dvorišta

    Engleske vrtove karakteriše romantičan izgled, “kontrolisana neformalnost” odnosno odsustvo stroge simetričnosti. On nas, svojim rustikalnim šarmom, mislima vodi u seoske krajolike.

    Engleski vrt i drvena klupa
    Engleski vrt nas svojim rustikalnim šarmom mislima vodi u seoske krajolike.

    Engleski vrtovi razvili su se početkom 18. veka, a iz Engleske su se ubrzo proširili i na druge zemlje Starog kontinenta. Upravo su engleski vrtovi imali veliki uticaj na oblikovanje gradskih parkova ali i privatnih vrtova diljem sveta.

    Odlike engleskog vrta, pored navedenog odsustva stroge simetrije, jesu: veliki travnjaci okruženi šumarcima, malo jezerce i mostić, vijugave stazice od šljunka ili kamena, uredno podšišane niske živice.

    Čest element engleskih vrtova jesu klupe, drvene ili metalne.

    Biljna vrsta koja je najviše rasprostranjena jeste ruža, a ako želite da postignete u potpunosti autentičan engleski vrt, opredelite se za ruže penjačice koje prekrivaju zidove. Pored ruža svoje dvorište možete upotpuniti i irisima, božurima, hortenzijama, čak i začinskim biljem koje će širiti prijatne mirise.  

    Engleski vrt pun ruža
    Biljna vrsta koja je najviše rasprostranjena u engleskom vrtu jeste ruža.

    Ukoliko nemate iskustva u uređenju eksterijera, ovaj posao možete prepustiti i stručnjacima. A koliko ćete platiti uređenje dvorišta, odnosno baštovanske radove? Cena uređenja okoline može znatno da se razlikuje prema vrsti posla i ponuđaču usluga: košenje trave, orezivanje žive ograde i drveća, presađivanje ili rasađivanje, zaštita voćki, sađenje i đubrenje vrta, čupanje korenja… Cena za travnjak do 1.000 m2 je oko 1-2 EUR/m2. Cena orezivanja grmlja iznosi oko 15-20 EUR po biljci, dok orezivanje žive ograde iznosi 2 EUR/m.

    Kome poveriti uređenje okućnice ili baštovanski posao? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim inženjerima hortikulture i baštovanima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza!

    Čovek orezuje topijarne forme
    Ukoliko nemate iskustva u uređenju eksterijera, ovaj posao možete prepustiti i stručnjacima.

    4. Vodeni elementi kod uređenja dvorišta

    Jedan od popularnih trendova kada je uređenje dvorišta u pitanju jeste integracija vode u pejzažni dizajn. Na šta se konkretno misli? Jezerca, fontane, bazeni su uvek aktuelni elementi dvorišta, čak vekovima unazad. Osim estetske vrednosti, važno je napomenuti da voda stvara umirujuću atmosferu, a i odličan su način da se rashladimo tokom vrelih letnjih dana. Pored navedenih vodenih površina, ne smemo zaboraviti na ribnjake koji će vaše dvorište nesumnjivo učiniti autentičnim.

    Ribnjak
    Jedan od popularnih trendova kada je uređenje dvorišta u pitanju jeste integracija vode u pejzažni dizajn.

    Koliko koštaju ribnjaci? Cena ribnjaka s rastinjem i kvalitetnim filterom te pratećom opremom kao i s iskopom, folijom, kamenjem i sađenjem rastinja, može da bude oko 60-90 EUR/m2. Na taj iznos dodajte i cenu građevinske dozvole, ako želite ribnjak veći od 12 m2 i dublji od 1 m, jer samo za manje ona po zakonu nije obavezna.

    Ne zaboravite da i životinje treba da se rashlade. Zanimljiv detalj u dvorištu mogu biti pojilice, čak i kućice za ptice.

    Napravite od svog dvorišta mesto za meditaciju u kojem ćete “pobeći” od užurbane svakodnevnice. Nabavite viseće ljuljaške, popularno nazvane ljuljaške jaje, koje su pored dekorativnosti i veoma udobne. Kombinujte boju jastučića u ljuljašci sa ostatkom eksterijera.

    5. Neprolazni mediteranski stil za uređenje dvorišta

    I zaista je neprolazni, čini se da mediteranski stil nikada ne zastareva, bilo da je reč o uređenju enterijera ili eksterijera. Šta vas prvo asocira na mediteranski vrt obasjan suncem? Da li je to drvo masline ili limuna u saksiji od terakote, šljunkovite površine, mirisi začinskog bilja?

    Mediteranski vrt
    Čini se da mediteranski stil nikada ne zastareva, bilo da je reč o uređenju enterijera ili eksterijera. 

    Mediteranski vrt karakteriše zemljana paleta boja, upotreba tamnijeg drveta, saksije od terakote, kameni puteljci, drvene pergole uz koje raste vinova loza.

    Uređenje dvorišta u mediteranskom stilu znači izbegavanje strogih linija, oblikovanja geometrijskih tela. Mediteranski vrtovi su romantični, praktični, opušteni…

    Još jedan nezaobilazni element mediteranskog stila jesu raznobojne pločice i mozaici. Najbolji i najpoznatiji primer jesu azuležos (azulejos) portugalske pločice, koje oblikuju arhitektonski pejzaž, javne prostore, mnogobrojne enterijere i eksterijere.

    A kakve biljke ćete pronaći u mediteranskom vrtu? Pre svega jestive. Naime, dvorište u mediteranskom stilu pre će biti ukrašeno biljkama koje daju plodove poput masline, limuna, vinove loze i narandže, nego ukrasnim cvetnicama.

    U mediteranskom vrtu biraju se biljke koje prave hlad i daju ukusne plodove, a ne cvetnice jarkih boja.

    Pored navedenih biljaka, tu su i lavanda, smokva, ruzmarin, šipak...

     

     

    Stručni članak 980
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Uređenje dvorišta?

    Imamo čak 419 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 419 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta
    9.5
    0

    BORISLAV MILOŠEVIĆ PR RADNJA ZA UREĐENJE I ODRŽAVANJE OKOLINE ZELENILO MILOŠEVIĆ POŽAREVAC


    9.9
    0

    CONSTRUCTION AQUA POINT


    9.4
    0

    BOJAN ŠUŠIĆ PR ODRŽAVANJE OKOLINE ZEDEKO DOBRICA


    9.5
    0

    GARDEN ART PRO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana