Za područje

  Ograde od bambusa - zbog čega su odlično rešenje za okućnice i terase?

  Članak je pregledalo čak 641+ korisnika
  Ukoliko vam je potrebna ograda da bi odvojili određene prostore ili jednostavno želite za očuvate privatnost, a pritom više volite ekološki prihvatljiva rešenja, dobra solucija mogu biti ograde od bambusa. U nastavku teksta istražujemo prednosti ove vrste ograda.
  Stručni članak 641
  ograde od bambusa
  Imamo čak 425 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta:

  Bambusi poreklo vode s istoka azijskog kontinenta i pored svoje lepote i praktičnosti, po feng šui tehnici, donose sreću. Zbog svojih pozitivnih karakteristika smatraju se odličnom živom ogradom kako za okućnice tako i za terase. Njihova popularnost porasla je poslednjih godina što ne iznenađuje imajući u vidu da:

  Ograde od bambusa brzo se formiraju i lako održavaju

  Prednost ograde od bambusa u odnosu na druge žive ograde jeste lako održavanje i brz rast, odnosno,  formiranje. Bambus je zimzeleni grm koji raste u visinu 4-8 metara, a u širinu 2-5 metra, sa mnogo prelepih zelenih listova. Ukoliko mu se obezbede povoljni uslovi obrazuje puno lisne mase i novih stabljika. Još jedna bitna prednost je i brza regeneracija biljke, ako se odabere odgovarajuća vrsta. Premda ima laganu stabljiku, ona je izuzetna tvrda, otporna na vlagu i štetočine. Ovakva ograda ima dug vek trajanja i nije je tako lako oštetiti.

  U toku hladnijeg dela godine preporuka je da bambuse zaštitite tako što ćete ih prekriti agril folijom. Kada zima prođe uklanjaju se suvi listovi i grančice, a po potrebi, orezivanjem koriguje visina ograde.

  Najbolji period za sadnju bambusa jeste proleće, mart ili april mesec. Ali pazite - iako je bambus odlična biljka za živu ogradu, on ima tendenciju da se ponaša kao korov, brzo i lako se širi. Zbog toga je najbolje da ograničite njegovo širenje sadnjom u žardinjere ili oivičene leje u dvorištu.

  Jedna vrsta bambusa se naročito smatra pogodnom za formiranje žive ograde i za sadnju u žardinjere. To je Phyllostachys aurea ili zlatni bambus, brzorastuća višegodišnja vrsta koja dostiže visinu do 5 metara i ima kompaktnu formu sa gustim, razgranatim stabljikama. Za rast mu odgovara i senka i polusenka. Karakteriše ga bogata lisna masa i žuto - zlatne stabljike s izraženim pršljenovima, a  u sredini šuplje. Velika količina lisne mase čini ga idealnim za formiranje ušuškanih delova, skrivenih od neželjenih pogleda i omogućava obrazovanje gustih zelenih barijera.

  Zlatni bambus
  Zlatni bambus se smatra naročito pogodnim za formiranje žive ograde i za sadnju u žardinjere

  Odgovaraju mu dobro drenirana zemljišta. Zlatni bambus se lako može prilagoditi gradskim uslovima i nepovoljnim uslovima sredine. Svakog proleća neophodno ga je očistiti od uvelog lišća i oštećenih grana. U kontinentalnim klimatskim uslovima uspešno uspeva da prezimi. Zlatnom bambusu je neophodno obezbediti dovoljnu količinu vode, naročito u letnjim mesecima, a ukoliko uočite da se listovi uvijaju to je jasan znak da ga ne zalivate dovoljno. Dva puta u toku vegetacione sezone preporučuje se njegova prihrana mineralnim đubrivom, pri tom pazeći da ne oštetite njegovo površinsko plitko korenje.

  Phyllostachys aurea ili zlatni bambus ima jaku mrežu površinskog korenovog sistema te se preporučuje da se uzgaja u žardinjerama.

  Ukoliko se zlatni bambus sadi direktno u vrt, oko njega neće uspevati nijedna druga biljka.

  Ograde od bambusa nude jedinstven izgled

  Ova vrsta prirodne ograde uneće dašak egzotike u svaki prostor, a jedinstven, interesantan izgled ovih biljaka sa dugim, žutim člankovitim stabljikama i sitnim zelenim listovima će pristajati dekoru gotovo svakog vrta.

  Ograde od bambusa mogu biti i veštačke

  Ako ipak nemate volje i vremena da se starate o živoj ogradi, radovaće vas činjenica da ograde od bambusa mogu biti i veštačke. Na taj način stvorićete tropsku atmosferu u svom vrtu ili terasi, a nećete morati da brinete o ogradi.

  Veštačka ograda od bambusa
  Veštačke ograde od bambusa takođe imaju prirodan izgled i lako se uklapaju u svaki spoljašnji prostor

  Veštačke ograde od bambusa takođe izgledaju prirodno i lako se uklapaju u svaki spoljašnji prostor. Veoma su praktične - prilagođavaju se različitim dimenzijama površina jer se prosto šire i skupljaju po potrebi. Veštačke ograde od bambusa mogu se postaviti i horizontalno i vertikalno, jednostavno i brzo. Mahom se sastoje od braon konstrukcije i zelenih uskih listova.

  Otporne su na vlagu i UV zračenje te se mogu postaviti na ograde terasa i dvorišta da bi se zaštitila privatnost ili se od veštačke bambusove ograde obrazuje paravan kao fizička barijera u stambenim, poslovnim ili ugostiteljskim objektima.

  Ukoliko ste se odlučili za ovakvo uređenje dvorišta i u potrazi ste za izvođačima koji će vam to obezbediti, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti izvođači s odgovarajućom ponudom.

  Stručni članak 641
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Uređenje dvorišta?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 425 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana