Za područje
    OTP banka

    Jesenji radovi - pripremite dvorište za zimu!

    Članak je pregledalo čak 657+ korisnika
    Jesen je kalendarski već odavno stigla i sada se pripremamo za prve mrazeve i hladnije vreme. Premda su mnogi mišljenja da u ovom periodu mogu da predahnu kada su dvorište i vrt u pitanju, to baš i nije tako - i biljke posađene oko kuće valja pripremiti za zimu. Stoga su nam u ovom tekstu tema jesenji radovi i to kako da pripremite dvorište za predstojeću zimu.
    Stručni članak 657
    jesenji radovi
    Imamo čak 395 izvođača radova za područje Hortikultura, bašta, dvorište:

    Da bi sa buđenjem vegetacije naredne godine i dolaskom proleća, vaš vrt i dvorište takoreći „zablistali u punom sjaju“, neophodno je da biljke uspešno prezime. A koje jesenje radove zato valja završiti?

    Jesenji radovi uključuju sadnju

    Iako postoji uvreženo mišljenje da je sadnju stabala najbolje obaviti u proleće, to nije tačno. Sadnju bilo ukrasnih stabala bilo voćnih kultura najbolje je ostaviti za poznu jesen ili ranu zimu, kada vegetacija u potpunosti stane (optimalnim se smatraju druga polovina novembra ili početak decembra). A zašto? Zato što je u hladnijem delu godine veći priliv vlage u vidu padavina, pa će zemljište oko korenovog sistema do kretanja vegetacije, odnosno, ranog proleća da se slegne - tačnije, istisnuće se zaostali vazduh koji je po sadnji ostao na tom mestu. Postoji još jedan značajan razlog - kada su biljke u „zimskom snu“ takozvani „stres“ koji preživljavaju zbog presađivanja je mnogo manji, a šanse da se dobro prime mnogo veće.

    Sadnja biljaka
    Sadnju bilo ukrasnih stabala bilo voćnih kultura najbolje je ostaviti za poznu jesen ili ranu zimu
    Pre sadnje drveća, informišite se o veličini koju doseže. Sadite one vrste koje odgovaraju raspoloživom prostoru u dvorištu.

    U jesenjem periodu se sade lukovice - narcisi, zumbuli, ali i dan i noć i božur. Termin lukovice se koristi za biljke koje imaju zadebljali koren u kojem se skladište rezerve hrane za period mirovanja. Ove biljke su vesnici proleća i čim krene vegetacija ispuniće dvorište bojama i mirisima. Važno je samo da teren na kojem se sade lukovice ima blagi nagib i bude zaštićen od snažnih zimskih vetrova. Takođe zemljište ne bi smelo da bude „zabareno“, odnosno, u njemu ne sme da se zadržava voda. Neka vaš izbor padne na osunčane pozicije, gde će biljke uhvatiti makar malo sunčevih zraka.

    Lukovice se sade na dubinu od 10-15 cm (ne na manjoj od preporučene, jer moraju biti zaštićene od zimskih mrazeva). Prilikom sadnje, lukovice treba jače utisnuti u zemlju da bi sav vazduh izašao.

    Jesen je idealno vreme i za sadnju ruža u vrtovima - „kraljice cveća“ možete saditi od kraja septembra do sredine novembra. U zavisnosti od vrste, ruže se sade u određenom razmaku. Najzastupljenije, čajevke, sade se u međurednom razmaku od 50 cm, s istim međusobnim rastojanjem, grmolike na 80 cm... Dubina sadnje je 30-40 cm; dubina ne treba da je manja, jer žile u tom slučaju ne mogu zauzeti prirodan položaj.

    U jesen se osetljive biljke unose u zatvoreno

    Sa dolaskom jeseni i noćne temperature postaju sve niže, a prisutne su i velike oscilacije u temperaturi. Čim se temperatura spusti na 10°C, to je jasan znak da je biljke, koje ste do tada držali na terasi/balkonu ili u dvorištu, treba premestiti u zatvoreno. Prilikom unošenja biljaka u kuću ili stan važno je slediti nekoliko pravila. Biljke treba držati podalje od radijatora ili drugih grejnih tela jer, ona osim što isušuju vazduh, isušuju i zemlju i listove biljaka. Žute ivice listova saksijskih biljaka su jasan znak takve situacije!

    Zalivanje cveća
    Čim se temperatura spusti na 10°C, vreme je da se biljke prenesu u zatvoreno

    Takođe, pazite na sobnu temperaturu - biljkama kao i čoveku prija negde između 15-20°C.

    Ako biljke stavite u sobu koja se ne greje to može izazvati stagnaciju rasta i napredovanja, a ako su temperature pak previsoke, listovi će opadati.

    Zajedno sa biljkama u dom ćete zasigurno uneti i štetočine, kojima takođe odgovaraju „sobni“ uslovi. Među njima su najčešći crveni paukovi i biljne vaši. Stoga, prvo dobro očistite biljke.

    Tu je još jedno pravilo - saksijskim biljkama valja postepeno redukovati svetlost, pa ih je najbolje držati u delovima prostorija gde je tamnije da bi se navikavale na sve manji broj sunčanih sati. Tokom jeseni biljke nemojte presađivati u veću saksiju već sačekajte proleće - tako ih nećete izlagati dodatnom stresu koji bi usporio njihovo napredovanje.

    Jesenje čišćenje u vrtu

    Dok se proleće najčešće vezuje za temeljno čišćenje doma, jesen je vreme za čišćenje vrta. Jedan od svakako najomraženijih poslova tokom ovog perioda jeste sakupljanje opalog lišća sa travnatih površina. Međutim, važno je znati da je jesenje lišće fantastičan izvor hranljivih i organskih materija.

    Sakupljeno lišće nemojte bacati, upotrebite ga! Najbolji način da iskoristite opalo uvelo lišće jeste malčiranje, bilo drveća i žbunja bilo cvetnih leja. Šta je malč? To je sloj materijala kojim se zagrću biljke, a njegovi benefiti su mnogobrojni: štiti biljke od hladnoće i zimskih vetrova, održava vlažnost zemljišta i ujednačenu temperaturu, a istovremeno sprečava rast korova. Biljke okružene malčom iziskuju manje nege. Oko 50% hranljivih materija koje biljka prikupi tokom godine skladišti se u listovima. Ako opalo lišće koristite kao malč, hranljive materije se vraćaju u zemlju.

    Jesenje lišće
    Sakupljeno lišće nemojte bacati, upotrebite ga, najbolje za malčiranje

    Za malčiranje se može iskoristiti samo zdravo lišće, nikako ono zaraženo da ne biste napravili ogromnu štetu unoseći patogene i štetočine. Krupnije lišće treba usitniti, a tako dobijeni malč ne bi trebalo stavljati tik uz stabljiku/stablo (ostavite bar 3-5 centimetara razmaka). Debljina malča ne treba da premašuje 5 cm, da bi voda mogla da dopre do korenog sistema. 

    Za malčiranje se ne sme koristiti lišće crnog oraha jer pojedinim biljkama smetaju materije koje listovi ovog drveta sadrže.

    Osim lišća, treba ukloniti i druge suve delove biljaka. Očistite uvelo i bolesno lišće sa cveća kao što su ruže i božuri, ali i precvetale cvetove.

    Jesenji radovi u vrtu podrazumevaju orezivanje

    Jesen je period kada se vrši i orezivanje. Suve ili zaražene delove je važno ukloniti da se patogeni i štetočine ne bi zadržali i „prezimili“. Orežite i oblikujte žive ograde. Veliko orezivanje ruža vrši se u proleće, ali ne bi bilo zgoreg da ih u jesen takođe oslobodite osušenih grana i tako ih pripremite za hladnije, zimsko vreme. Prekraćivanje se vrši i kako bi ruže zaštitili od lomljenja usled težine snega i udara zimskih vetrova. Najbolje vreme za rezidbu ruža je novembar mesec.

    Orezivanje
    Suve ili zaražene delove je važno ukloniti kako se patogeni i štetočine ne bi zadržali i „prezimili“

    Potrebno je ukloniti i suviše tanke grane i one koje se preklapaju, odnosno, ukrštaju i mrse. Optimalna visina grma koji se prekrati treba da iznosi oko 50 cm.

    U zavisnosti od vrste, drveće i žbunje ima različite potrebe za orezivanjem, ali svima je zajedničko da se njime oblikuju, a da se time sprečava razvoj patogena i štetočina.

    Posebnu pažnju u jesen posvetite travnjaku

    Kaže se da travnjak nosi veći deo lepote svakog vrta i njemu je tokom jesenjeg perioda potrebna odgovarajuća nega.

    Poslednje košenje trave treba obaviti sredinom ili krajem oktobra meseca (u zavisnosti od aktuelnih vremenskih prilika) da bi joj ostalo dovoljno vremena da naraste i oformi sopstveni izolacioni sloj kao zaštitu od zime.

    Optimalno vreme za pravljenje novog travnjaka jeste upravo jesen, ali njena prva polovina (do kraja oktobra). U tom periodu je i dovoljna količina vlage, premda je svakako neophodno dodatno zalivanje novozasejanih travnjaka. Zemljište je još uvek toplo za razvoj dubljeg korenovog sistema, a i manje je invazivnih biljaka odnosno korova pošto im ne pogoduju hladne jesenje noći.

    Travnjak
    Optimalno vreme za pravljenje novog travnjaka jeste upravo jesen

    Na jesen se može izvršiti i dosejavanje trave, odnosno mogu se dopuniti proređena mesta. Prvo je potrebno skroz pokositi to mesto, pograbuljati travu i odstraniti onu suvu. Na čistu površinu potom valja ravnomerno rasuti seme trave i sve prekriti slojem komposta, ne deblje od 1 cm.

    Jedna od bitnih stavki, kada je reč o održavanju travnjaka u jesen, jeste prihrana. Ona se vrši NPK mineralnim đubrivima, najbolje specijalizovanim za travnjake. Đubrivo treba da ima najviše kalijuma, manji udeo fosfora i najmanji procenat azota. Zašto đubriti travnjak u jesen? Da bi u zimu ušao gust, zdrav i zelen te da bi tokom najhladnijeg dela godine imao dovoljno nutrijenata.

    Jedna od najvećih grešaka kada je u pitanju jesenje održavanje travnjaka jeste zanemarivanje zalivanja. I tokom jesenjih meseci zalivanje ne treba da izostaje, samo sa manjom količinom vode.

    Travnjak tokom jeseni zalivajte makar jednom nedeljno.

    Koliko ćete platiti da vaše dvorište zasija, odnosno, koliko koštaju baštovanski radovi? Cena za travnjak do 1000 m2, izaćiće vas oko 2 EUR/m2. Takođe, cena će varirati kako od ponuđača usluga tako i od same vrste usluga, zapravo toga da li je potrebno košenje trave, orezivanje žive ograde, sadnja i presađivanje stabala i cveća, čupanje korenja ili slični poslovi.

    Ukoliko tražite nekog kome biste poverili uređenje okućnice i baštovanske poslove, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti izvođači sa odgovarajućom ponudom. 

     

    Stručni članak 657
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Hortikultura, bašta, dvorište?

    Imamo čak 395 izvođača radova za područje Hortikultura, bašta, dvorište:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 395 izvođača radova za područje Hortikultura, bašta, dvorište
    9.8
    0

    ARHITEKTONSKI STUDIO SUNCE D.O.O. LESKOVAC


    10
    0

    ZANATSKA RADNJA SPORT GRADNJA NIKA BRANISLAV PREDUZETNIK, RUMA


    8.7
    0

    BUILDCORP doo


    9.9
    0

    RADIVOJE BULATOVIĆ PR ŽIVETI SA BILJKAMA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana