Za područje

  Ambar vrata u enterijeru

  Članak je pregledalo čak 567+ korisnika
  Poslednjih godina, mnogi trendovi u dizajnu enterijera postali su popularni, a koje ranije ne bismo mogli da zamislimo u svom domu. Jedan od tih trendova jesu i ambar vrata kao sobna vrata. Ambar vrata unose toplinu, dašak rustičnosti a u nastavku teksta bavimo se njihovim prednostima i cenom.
  Stručni članak 567
  ambar vrata
  Imamo čak 1123 izvođača radova za područje Sobna vrata:

  Jedan od vodećih trendova u dizajnu enterijera nekoliko godina unazad jesu ambar vrata (barn door). Ona nas asociraju na selo i šarm ruralnih područja, ali se u enterijeru odlično uklapaju i u industrijski stil jer imaju dozu “sirovosti”. Ako planirate da renovirate svoj dom ili da prosto unesete par novina u isti, razmislite o postavljanju ambar vrata.

  Ambar vrata štede prostor

  Na raspolaganju vam je mali prostor u kome će klasična krilna vrata oduzeti dosta mesta ili jednostavno ne mogu da stanu? Rešenje mogu biti ambar vrata koja su, lako se zaključuje, mahom napravljena od drveta ili u kombinaciji drveta i stakla.

  Sve je više domova za koje krilna sobna vrata predstavljaju luksuz, jer u njima nema dovoljno prostora za njihovo nesmetano otvaranje/zatvaranje. Ako je i vama svaki centimetar raspoloživog prostora važan, razmislite o ambar vratima.

  Ambar vrata klize uz zid i na taj način štede prostor. Od klasičnih, krilnih vrata se razlikuju po tome što im nisu potrebne šarke sa strane niti dovratnik da bi funkcionisale. Ono što je potrebno za ambar vrata jeste šina koja se uvek kači isključivo na čvrste zidove. Dakle, zid na koji se montira šina (po kojoj će se kretati ova sobna vrata) mora da bude ili zidan ili ojačan na mestu šine. Dok se glavna šina kači na zid, na pod se stavlja L vođica, najčešće dimenzija 5 cm x 2,5cm. Ograničenje kretanja ambar vrata po šini moze se osigurati ugradnjom L graničnika za šinu.

  Mehanizam kod ambar vrata
  Ambar vrata klize uz zid i na taj način štede prostor.  
  Šine za ambar vrata omogućavaju nesmetano kretanje istih, uz pomoć točkića na horizontalnoj osi.

  Na jednu stvar je naročito važno obratiti pažnju: dimenzije vrata. Ambar vrata moraju biti šira i veća od prolaza, tj. otvora za klasična vrata. Takođe, potrebno je biti oprezan i kada je nosivost mehanizma u pitanju. Ona obično iznosi 100 kilograma, te sam front vrata ne bi trebao da prelazi tu težinu.

  Ambar vrata su odlično rešenje za bilo koju prostoriju, čak i za kupatilo. Najčešće se koriste kao rustična pregrada između dnevne i spavaće sobe. Front ambar vrata može biti od medijapana, iverice, a čest izbor, ujedno i najbolji, je front od punog drveta. Ambar vrata koriste se ne samo u stambenim već i u poslovnim objektima.

  Ambar vrata u poslovnom prostoru
  Ambar vrata koriste se ne samo u stambenim već i u poslovnim objektima.

  Ambar vrata cena

  A koliko koštaju ambar sobna vrata? Točkovi za jedna vrata koštaju oko 55 EUR, 2 m šine košta oko 25 EUR. Ceo set (zajedno sa šrafovima i svim elementima za postavku mehanizma) za montažu ambar vrata i njihovo kretanje iznosi 100 EUR.

  Ako želite da vam stolar napravi ambar vrata po meri (npr. puno drvo jele), sa šinom i točkićima, izaćiće vas oko 350 EUR. Na ovaj iznos potrebno je dodati 50 EUR za ugradnju ambar vrata. Ako imate stara glomazna vrata, možete ih iskoristiti u ovu svrhu, potrebno je samo da kupite mehanizam (šinu, točkove, graničnik), a možete ih odneti i kod stolara koji će ih preoblikovati i dati im novu namenu.

  Kome poveriti izradu ambar vrata? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim stolarima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza!

  Ambar vrata su dekorativna

  Ambar vrata u svaki prostor unose šarm seoskih predela, stvaraju rustičnu, toplu atmosferu, naročito ona sa jasnom teksturom drveta, gde se godovi mogu slikovito osetiti pod rukom. Međutim, ambar vrata se ne uklapaju samo u tradicionalni stil uređenja. Ova sobna vrata se odlično integrišu i u savremeni dizajn, naročito industrijski stil uređenja enterijera.

  Ambar vrata u enterijeru ispirisanom industrijskim stilom
  Ambar sobna vrata se odlično integrišu i u savremeni dizajn, naročito industrijski stil.
  Ambar vrata će doprineti “nesavršenosti” industrijskog stila, naročito ona gde se jasno vidi tekstura drveta.

  Ambar vrata mogu se izrađivati i u kombinaciji sa staklom, najbolje matiranim kako bi se sačuvala privatnost. Mehanizam (šina, točkići) je mahom crne boje, a može biti izrađen od aluminijuma, kovanog gvožđa....

  Ukoliko želite da unesete malo boje u svoj životni prostor možete ofarbati ambar vrata u omiljenu nijansu. Na ovaj način ćete obezbediti da se savršeno uklope u vaš enterijer.

  Ambar vrata ofarbana u plavu boju
  Ambar vrata možete ofarbati i u vesele boje.

  Pored ambar vrata, koja su još sobna vrata popularna?

  Pravilnim izborom sobnih vrata možete da transformišete celokupan enterijer. Danas se na tržištu mogu pronaći ulazna i sobna vrata za svačiji ukus, te pronađite ona koja najviše odgovaraju postojećem stilu uređenja, trenutnom nameštaju, podnim oblogama i pokućstvu, ali i vašem ličnim preferencijama.

  Kada su aktuelni trendovi u pitanju, pored ambar vrata, dizajneri enterijera izdvajaju i čisto bela vrata kao dobar izbor, naročito kod savremeno uređenih domova. Bela sobna vrata će se odlično uklopiti u minimalistički, skandinavski stil.

  Bela sobna vrata u skandinavskom stilu
  Bela sobna vrata će se odlično uklopiti u minimalistički, skandinavski stil. 

  Čini se da, kada je izbor sobnih vrata ove godine u pitanju, ne možete da napravite veliku grešku. Svetski dizajneri enterijera ističu da vanvremenska, drvena vrata neće biti “skinuta sa trona”, sa akcentom na svetlije nijanse drveta poput jasena, bukve. Sa druge strane, sobna vrata se smatraju fokusnim tačkama enterijera, te ih možete ofarbati u smele nijanse poput morske plave, mint zelene…

  Jedan trend se, doslovno, vratio na velika vrata - staklo! Sobna vrata u kombinaciji drveta i stakla ne samo da imaju estetsku, već i funkcionalnu ulogu - doprinose boljoj osvetljenosti prostorija. Naglasak je na “magičnoj” svetlosti bojenog stakla - vitražima.

  Povratak prirodi i briga o istoj imperativ je i kada je izbor sobnih vrata u pitanju. Sve one koji traže ekološki prihvatljiv izbor radovaće činjenica da su aktuelna vrata od bambusa. Bambus je našao široku primenu kada je građevinska industrija u pitanju, najviše zbog svoje trajnosti, dugovečnosti. Iako je bambus lagan materijal, njegova vlakna su izdržljiva i jaka, obezbeđuju dobru stabilnost. A da li ste znali da je bambus najbrže rastući obnovljivi resurs?

  Biljka bambusa može da naraste od 30 do 100 centimetara dnevno. Bambus je zapravo višegodišnja trava, a ne drvo, kako mnogi misle.

  Bambus je dobar izbor za sobna vrata jer su njegova vlakna otporna na vlagu, trulež i štetočine. Baš kao i drvo unosi toplinu u enterijer, a kako se javljaju u različitim stilovima, sobna vrata od bambusa se lako uklapaju u svaki enterijer.

  Kako još možemo, pored ugradnje ambar vrata, stvoriti rustičnu atmosferu?

  Ukoliko ste se za ambar vrata opredelili jer želite da u svoj dom unesete šarmantnost rustike, to možete učiniti na još nekoliko načina:

  1. U kuhinji možete postaviti vertikalnu policu na koju ćete poređati antikno porcelansko posuđe, pletnene korpe, teglice sa začinima izrađene u dekupaž tehnici, začinsko bilje u saksijama;

  2. Restauracijom nameštaja. Sigurno u svom domu imate bar jedan komad nameštaja koji ne želite da bacite jer za vas ima sentimentalnu vrednost ili ne možete da mu nađete verodostojnu zamenu. Takvom komadu nameštaja se restauracijom može vratiti stari sjaj. Sačuvaće se “starinski” izgled (izgledaće kao da ste ga nabavili u antikvarnici), a dom će dobiti autentičan izgled, uz lični pečat.

  3. Neka u vašem domu bude zastupljena umirujuća, neutralna paleta boja - pastelno roza i/ili pastelno plava, bledožuta, bež…

  4. Jedna od ključnih odlika rustičnog stila, naročito onog u stilu Provanse, jeste cvetni motiv, sa akcentom na lavandu. Motiv cveća se može naći na tekstilu: zavesama, stolnjacima, posteljini, abažurima za lampe, jastučićima na sofi; keramičkim pločicama, tapetama…

  Rustični stil uređenja enterijera
  Motiv cveća se može naći na tekstilu: zavesama, stolnjacima, posteljini, abažurima za lampe, jastučićima na sofi; keramičkim pločicama, tapetama...

  5. Obilje detalja. Starinski ramovi za slike, porcelanske figurice, kutije za nakit u dekupaž tehnici, bokali sa floralnim dezenom, buket sveže ubranog cveća na stolu…

  6. Komadi nameštaja od kovanog gvožđa. Nameštaj od kovanog gvožđa već vekovima pleni elegancijom, u enterijer unosi toplinu i bajkovitu atmosferu. Možete se opredeliti za veće komade nameštaja od kovanog gvožđa poput kreveta, noćnog stočića, klub stočića, ili za manje detalje od kovanog gvožđa - zidne lampe, držače za kišobrane/novine/ubruse, okvire za ogledala.

  Stručni članak 567
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Sobna vrata?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1123 izvođača radova za područje Sobna vrata:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana