Za područje

  Ulazna i sobna vrata: drvo, PVC ili ALU?

  Članak je pregledalo čak 3940+ korisnika
  Postoji veliki izbor različitih materijala za sve vrste vrata, spoljašnjih i unutrašnjih. Najčešće korišćeni materijali su drvo, PVC, aluminijum i njihove kombinacije. Koji materijal izabrati? Koji ima bolje mehaničke, a koji izolacione karakteristike? Koji je materijal jeftiniji? Sve su ovo pitanja koja sebi postavlja svako ko odluči da kupi ili zameni vrata. Ne bismo li vam bar malo olakšali izbor, razmotrili smo vrste i tipove svih vrata koja se smatraju standardnim za stambene objekte.
  Stručni članak 3940
  ulazna vrata
  Imamo čak 975 izvođača radova za područje Ulazna vrata:

  1. PVC ulazna vrata

  PVC važi za jedan od najpovoljnijih izbora, obzirom na to što može da se boji i tako stilski i estetski usklađuje sa bilo kojim enterijerom i eksterijerom, a i površina vrata može da bude izrađena po želji kupca. Povrh ovoga, PVC vrata se lako čiste i održavaju, dugotrajna su i, što nije manje važno, cena im je definitivno najpovoljnija - zato ne treba ni da čudi što su najtraženija.

  Savet stručnjaka iz firme DANIK 014 D.o.o. Valjevo

  1. Koje su standardne dimenzije ulaznih vrata?

  Što se tiče standardnih dimenzija, ukoliko su vrata dvokrilna dimenzije su od 120 do 140/160, dok je visina oko 2m - dvokrilna vrata takođe imaju i svetlarnike, koji se preporučuju, to znači da na postojeću visinu dodajete nekih 400cm.

  2. Od čega zavisi da li će ulazna vrata biti jednokrilna ili dvokrilna?

  Ovo je stavka koja zavisi isključivo od želje kupca i dimenzija otvora. Mi smo tu, kao profesionalci, da preporučimo najbolju opciju, ali svakako kupac na kraju ima završnu reč. 

  3. Na šta treba posebno da se obrati pažnja prilikom ugradnje ulaznih vrata?

  Izuzetno je bitno uštelovati okov kako treba i podesiti šarke na određenu visinu. Ukoliko angažujete ljude sa iskustvom, oni će tačno znati šta sve treba da se pripremi kako posle ne bi bilo problema. 

  G-din Nikola Džunić, DANIK 014 D.o.o. Valjevo

  1.1. Koje su karakteristike PVC ulaznih vrata?

  U poređenju sa drvetom, PVC vrata imaju lošiju toplotnu i zvučnu izolaciju, ali su, s druge strane, otpornija na spoljne uticaje i stoga izdržljivija. PVC ulazna vrata se najlakše održavaju, pošto im je brisanje vlažnom krpom sasvim dovoljno.

  Želite li ulazna vrata jeftinija od drvenih, ali da izgledaju što prirodnije, uzmite PVC vrata s imitacijom drveta
  Želite li ulazna vrata jeftinija od drvenih, ali da izgledaju što prirodnije, uzmite PVC vrata s imitacijom drveta

  2. Drvena ulazna vrata

  Drvo, zbog bolje toplotne i zvučne izolacije u poređenju sa drugim materijalima, spada među popularne materijale za ulazna vrata. Budući da su od prirodnog materijala, drvena ulazna vrata izuzetno dobro pristaju svakom konceptu uređenja doma i okoline. Hrast, smreka i ariš su vrlo popularne i tražene vrste, često u kombinaciji sa staklom.

  2.1. Karakteristike drvenih ulaznih vrata

  Termoprovodljivost drveta se kreće između 1,1-1,3 W/m2K, što dokazuje da je zaista vrlo dobar izolacioni materijal. Vrsta stakla koja se koristi u kombinaciji sa drvetom i PVC-om je dvoslojno izolaciono staklo.

  3. Aluminijumska ulazna vrata

  Aluminijum je jedan od materijala koji najatraktivnije izgleda u savremenoj gradnji, o čemu svedoči i njegova cena, viša od svih. Aluminijum je materijal koji je, u poređenju sa PVC -om i drvetom, najotporniji na spoljne uticaje. Uz to, aluminijumska stolarija se smatra i najsigurnijom, odnosno, protivprovalnom. Što se estetike tiče, ovakva vrata mogu se, kao i aluminijumski prozori, farbati, u stvari, obraditi eloksiranjem da se dobiju svi „metalik“ tonovi, od najsvetlijeg do najtamnijeg, kao i zlatne i bakarne boje ili se bojenjem prahom plastifikuju i u tom slučaju mogu biti bilo koje nijanse iz RAL tonske karte.

  3.1. Koje su karakteristike ALU ulaznih vrata?

  Aluminijum je jači i izdržljiviji, ali se može u potpunosti i reciklirati, pa je ekološki prihvatljiviji u odnosu na PVC. Međutim, što se izolativnih svojstava tiče, nalazi se na poslednjem mestu u kategoriji toplotne i zvučne izolacije, pošto se termoprovodljivost aluminijuma kreće između 3,0-6,0 W/m2K.

  ALU ulazna vrata su definitivno najsigurnija
  ALU ulazna vrata su definitivno najsigurnija

  4. Sobna PVC vrata

  PVC vrata se, osim drvenih, sve češće biraju i za unutrašnja vrata. Prednosti PVC uključuju jednostavnu ugradnju, lakše i jeftinije održavanje u odnosu na drvo i aluminijum i, naravno, cenu. Šta više, veći je izbor dimenzija, površina, oblika i boja. Pomoću različitih folija i premaza može se postići da PVC vrata izgledaju kao da su, recimo, zaista drvena, mada jednako mogu nalikovati i drugim prirodnim materijalima, po vašoj želji. S obzirom na nisku cenu osnovnog tipa PVC vrata, možete sebi priuštiti više dodataka poput zvučne izolacije ili naročitih ručki i kvaka.

  5. Drvena sobna vrata

  Nepotrebno je reći da se drvo smatra prvim izborom za sobna vrata zbog svoje prirodnosti, topline i mirisa. Svojom teksturom i bojom, ovakva vrata deluju savršeno, upotpunjujući ambijent i stvarajući prijatnu mikroklimu. Na raspolaganju vam je mnoštvo dezena i okvira različitih boja. Varijante drveta, poput furnira, belog laka i dekora, savršeno se uklapaju u gotovo svaki unutrašnji prostor. U poslednje vreme veoma su tražena furnirana sobna vrata, svojevrsna kombinacija izgleda masivnog drveta i lakoće krila vrata. Za ovu je vrstu karakteristično da su prekrivena posebnom štampanom folijom, zbog koje deluju tako luksuzno i atraktivno, ali su, naravno, i nešto skuplja.

  Ovih godina su u modi furnirana sobna vrata
  Ovih godina su u modi furnirana sobna vrata

  6. Aluminijumska sobna vrata

  Može se reći da se za sobna vrata od aluminijuma kupci opredeljuju samo po izuzetku, posebno ne za stanove, pa se zato vrlo retko i sreću. Sobna vrata se prosto od njih ne prave, jer nema potražnje, a i vrlo su skupa. Međutim, aluminijum se u enterijeru najčešće koristi za okvire velikih balkonskih kliznih vrata i prozora, ramove ograda stepeništa i galerija; često se od njega prave i ulazna, protivpožarna, podrumska i garažna vrata ili ona na kotlarnicama, a sreću se i kao centralna vrata na ulazima u zgrade, budući da su čvrsta, stabilna i uglavnom vatrootporna.

  7. Koliko koštaju drvena, aluminijumska ili PVC ulazna vrata?

  7.1. Ulazna vrata od drveta, PVC ili aluminijuma

  Koliko koštaju ulazna vrata? Cena ulaznih vrata zavisi od vrste materijala, dimenzija, zastakljenih delova, ukrasa, sigurnosnih elemenata i proizvođača. Među najjeftinijima su onda PVC i ako su standardne veličine za njih treba dati između 250 i 750 EUR. Cene drvenih ulaznih vrata se kreću između 650 i 1.050 EUR. Aluminijumska ulazna vrata su nešto skuplja – između 800 i 1.500 EUR dok kombinacija drveta i aluminijuma košta 1.000 i 1.500 EUR. 

  7.2. Balkonska vrata

  Za jednokrilna PVC balkonska vrata cena se kreće između 195 i 260 EUR, dok su dvokrilna 300-460 EUR. Drvena balkonska vrata se rade od čamovine, borovine i hrastovine sa dvostrukim ili trostrukim staklima, pa su im cene između 300 i 550 EUR/m2. Jednokrilna balkonska ALU vrata su između 500-670 EUR, dok su dvokrilna 800 do 1150 EUR. Balkonska vrata od kombinacije drveta i aluminijuma su takođe od čamovine, borovine i hrastovine u ponudi najvećeg broja proizvođača i kreću se od 400 do 650 EUR/m2. Ponuđači balkonskih vrata i panoramskih zidova u cenu uglavnom uračunavaju dovoz, montažu i manje zidarsko-molerske radove neophodne za postavljanje stolarije.

  7.3. Sobna drvena, aluminijumska ili PVC vrata

  Koliko koštaju sobna vrata? Klizna sobna vrata se kreću između 150 i 750 EUR u zavisnosti od vrste, načina otvaranja i materijala. Cena furniranih sobnih vrata s okvirom se kreće između 100 i 200 EUR. Uvek su skuplja klizna vrata na zidu, još su skuplja ona koja ulaze u zid i najskuplja su vrata od kaljenog stakla. Najmanje ćete platiti PVC sobna vrata standardnih dimenzija čija je cena oko 100 EUR. Najskuplja su, svakako, ALU sobna vrata koja koštaju oko 500 EUR.

  7.4. Klizna sobna vrata

  Koliko koštaju klizna vrata? Klizna sobna vrata su različita i po veličini i broju krila, po pokretačkom mehanizmu, materijalima i završnoj obradi. Krilo kliznih vrata može se po želji i doraditi, može se otvoriti prozor i slično, mada svaki naknadni rad podrazumeva i veći trošak. Cene se kreću od 70 EUR/m2 pa naviše, bez montaže. To znači da bi cena sobnih staklenih kliznih vrata sa šinama i okovima bila između 180 i 220 EUR.

  7.5. Demontaža i montaža sobnih i ulaznih vrata

  Cene montaže i demontaže sobnih vrata zavise od proizvođača, ponude kao i vrste materijala i dimenzija. Za demontažu postojećih vrata se plaća oko 25 EUR, a za montažu sobnih vrata vrata zajedno sa montažom dovratka i krila plaća se između 30 i 50 EUR. Ugradnja ulaznih vrata je nešto skuplja. Za demontažu ulaznih vrata se plaća između 25 i 45 EUR, a za montažu između 45 i 80 EUR.

  PVC se najčešće bira za klizna vrata većih dimenzija
  PVC se najčešće bira za klizna vrata većih dimenzija
  Stručni članak 3940
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Ulazna vrata?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 975 izvođača radova za područje Ulazna vrata:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana