Za područje

  Unutrašnja klizna vrata

  Članak je pregledalo čak 7366+ korisnika
  Dizajneri, enterijeristi, a i sami kupci, vrlo se često odlučuju za upotrebu kliznih vrata, budući da su elegantno stilsko rešenje, koliko praktično i funkcionalno, toliko lepo i fleksibilno u svakom prostoru.
  Stručni članak 7366
  klizna vrata
  Imamo čak 112 izvođača radova za područje Klizna vrata:

  1. Kada se koriste klizna vrata?

  Klizna vrata se mogu iskoristiti u različitim stambenim projektima, upravo zato što su toliko fleksibilna i praktična opcija, naročito kada su u pitanju skučeni prostori ili oni bez dovoljno prirodnog svetla. Kliznim vratima nije potreban dodatni prostor za otvaranje, pošto se kreću po šinama ili na točkovima te stoje uza zid ili ulaze u njega. Kada se klizna vrata kreću duž zida, te površine moraju biti potpuno prazne, bez slika, ukrasa, svetiljki, ormana ili nekih drugih komada pokućstva. Stoga je prikladnije kada su, naravno, ako za to postoji mogućnost, klizna vrata u kaseti, u zidu, pošto se tada površine zidova mogu koristiti na uobičajene načine, a i sama vrata postaju deo zida.

  Upotreba kliznih vrata pogodna je i u prostorijama u kojima žive osobe smanjene pokretljivosti, pošto im otvaranje i zatvaranje dodatno ne ograničava prostor. Klizna vrata se često biraju prilikom renoviranja, kao način da se reši nedostatak stambenog prostora, neka prostorija učini otvorenijom i svetlijom ili, pak, kada je potrebno da se bar provizorno pregradi. Klizna vrata takođe mogu biti elegantno arhitektonsko rešenje, posebno ako se postavljaju od plafona do poda, umesto zida. Vrata se mogu ugraditi i bez okvira; tada su manje uočljiva i na izvestan način se stapaju sa zidom, naročito kada su obrađena ili imaju iste obloge.

  2. Karakteristike kliznih vrata

  Prednost kliznih vrata je u tome što se često izrađuju po meri i tako se zaista uklapaju u stil enterijera i pokućstva koji već imate. Mahom se montiraju u podne i gornje vođice (zidne ili plafonske), u jednoj ili više šina i mogu se kretati duž zida ili se otvarati iz njega, i obrnuto, ulaziti u zid. Ugradnja ovakvih vrata je nešto zahtevnija i kada se radi planski u novogradnji (kada se kaseta za klizna vrata unapred projektuje za zid), a naročito ako se dodaje kasnije, tokom preuređenja. Vrlo često ovakva vrata, budući da nemaju šarke i kvaku te se nikad ne mogu sasvim zatvoriti kao klasična, imaju duž stranica neki vid zaštite od prašine. Uopšteno govoreći, najvećom slabošću ovog tipa vrata, posebno onih koja prilikom zatvaranja ne ulaze u neki okvir, smatra se lošija toplotna i zvučna izolacija. S druge strane, pozitivnim se smatra to što se kreću tiho i glatko i na taj način ne ometaju aktivnosti u zatvorenom prostoru.

  Klizna vrata mogu biti izrađena od različitih materijala ili njihovih kombinacija, pa i kompozita; stoga možete naći drvena, staklena, od pleksiglasa, ogledala, iverice i brojne slične varijante. Razni su i načini izrade, stilovi, a ima ih i sa raznim stilskim dodacima kakvi su okovi, ručke, klizači. Naravno, brojne boje i dezeni su vam takođe na raspolaganju tako da će biti skoro nemoguće da ne nađete onakva kakva će se savršeno uklopiti u vaš dom.

  Sobna vrata, u zavisnosti od materijala, oblika, dimenzija i naravno, ponuđača mogu da koštaju vrlo različito. Cena kliznih vrata počinje od 70 EUR/m2, a ako se ugradi kaljeno staklo, mogu biti i 180-220 EUR.

  Staklena klizna vrata
  Staklena klizna vrata
  Viseća klizna vrata
  Viseća klizna vrata
  Ugradna klizna vrata
  Ugradna klizna vrata
  Stručni članak 7366
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Klizna vrata?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 112 izvođača radova za područje Klizna vrata:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana