Za područje
  Heroji se ne rađaju, već to postaju!

  Ugradnja sobnih vrata

  Članak je pregledalo čak 3305+ korisnika
  Montaža klasičnih, krilnih unutrašnjih vrata još uvek je najčešći tip postavljanja sobnih vrata iako je tehnički zahtevniji. Da bi smo vam olakšali njihovo postavljanje, ukoliko se odlučite da taj posao obavite sami, objasnićemo ceo proces korak po korak.
  Stručni članak 3305
  ugradnja sobnih vrata
  Imamo čak 1088 izvođača radova za područje Sobna vrata:

  1. Montaža sobnih vrata

  Montažu unutrašnjih vrata može da preduzme svako ko poznaje celu proceduru i raspolaže određenim, neophodnim alatom. Kada kupujete vrata, proverite da li su uz njih priložena i uputstva  proizvođača. Uputstva treba da pratite i doslovno ih se pridržavate, pošto ćete samo tako posao izvesti kako treba i biti zadovoljni njihovom funkcijom i estetikom.

  2. Priprema zidnog otvora i sastavljanje okvira

  Pre same ugradnje, izuzetno je važno da se zidni otvor pripremi kako valja. Treba proveriti kako je izvedeno malterisanje – ako je nejednako i neravnomerno to se mora popraviti i ujednačiti nanošenjem akrilnog gita. Osim površina zidnog otvora morate proveriti i pod – ako je neravan i okvir vrata će biti iskošen, a tada će kretanje krila vrata biti problematično.

  Kada sve ovo ispitate i prepravite, ako bude bilo potrebe za tim, prelazite na sklapanje okvira vrata ili, kako se to još kod nas zove, štoka ili ragastova. Pri sklapanju štoka opet treba da pratite i striktno se pridržavate datih uputstava, jer je taj deo posla možda i najvažniji za uspeh montaže. Kada sastavite štok (najbolje na podu kako biste njime lakše baratali), treba da proverite njegove dimenzije i uporedite ih sa dimenzijama zidnog otvora. Optimalni zidni otvor za vrata treba da je 3-4 cm širi od spoljnih dimenzija okvira i 1-2 cm viši od njegove spoljne visine.

  Savet stručnjaka iz firme Desla 1987 d.o.o. Beograd-Zemun

  1. Kompanija Desla 1987 d.o.o. se između ostalih stolarskih poslova bavi i proizvodnjom sobnih vrata već 35 godina. Šta je ono što izdvaja vaše proizvode u odnosu na konkurenciju? 

  Kompanija Desla je iznikla iz male porodične stolarske radionice koja je počela sa radom još 1987. godine u Nikšiću (Crna Gora). U prvim momentima smo uglavnom pravili nameštaj po meri i želji kupca, dakle u pitanju je bio unikatan nameštaj napravljen od drveta oraha, hrasta, bukve, jelovine itd. Pored nameštaja, pravili smo vrata i prozore, stepenice, konstrukcije za krovove i obavljali mnoge druge poslove iz sfere građevinarstva. Naš fokus danas je konkretno na sobnim vratima.

  Firma Desla raspolaže sa desetak izuzetno kvalitetnih mašina koje nam omogućavaju da naš proizvod bude konkurentan na domaćem tržištu među proizvodima iz naše zemlje, ali i iz uvoza. Trenutno u ponudi imamo farbani i furnirani medijapan, a konkretne primere naših proizvoda možete videti u Batajnici u ulici Majora Zorana Radosavljevica 233, kao i u Nikšiću TC Savoja.

  2. Na tržištu su u poslednje vreme popularna tzv. skrivena sobna vrata - kao stručnjaka, kakvo je vaše mišljenje o ovim vratima, s obzirom da imaju i specifičnu ugradnju?

  Svakako da podržavamo i težimo inovativnim rešenjima i sami. Naš cilj za budućnost je da možemo da odgovorimo i na ovakav vid zahteva od strane naših kupaca.

  3. Zašto je kompanija Desla 1987 d.o.o. najbolji saradnik za naše čitaoce?

  Pored dugogodišnjeg iskustva o kom smo govorili, karakteriše nas fleksibilnost, odgovornost kao i želja da svaki kupac bude zadovoljan našim proizvodima i uslugom.

  G-din Srđan Miloš, Desla 1987 d.o.o. Beograd-Zemun

  3. Montaža vrata: postavljanje štoka u zidni otvor

  Sastavljen štok sobnih vrata postavlja se u zidni otvor u uspravnom položaju, a pravilnost tog položaja proverava se libelom. Svi uglovi moraju biti pravi, a štok celom visinom u istoj ravnoj liniji i osi.

  Teleskopski distanceri i držači osiguravaju to da će štok vrata ostati u pravilnom položaju do kraja montaže  
  Teleskopski distanceri i držači osiguravaju to da će štok vrata ostati u pravilnom položaju do kraja montaže

  4. Montaža vrata: zaglavljivanje okvira i umetanje distancera

  Štok uglavljen u zidni otvor fiksira se držačima, odnosno, takozvanim distancerima. To se najlakše radi profesionalnim teleskopskim držačima, ali ako ih nemate, dobro će poslužiti dovoljno čvrste i debele letve i drveni klinovi, takozvane, kajle, samo pri njihovom postavljanju morate paziti da ne izgrebete ni oštetite površine. Teleskopski distanceri ili letve postavljaju se tako da se štok drži zaglavljenim i održi potrebna širina, a uglavljuju se u visini kvake i iznad poda. U sve ćoškove, s leve i desne strane dovratka postavljaju se kajle ili držači koji će takođe držati zaglavljenim i na jednakom rastojanju sve uglove dok se montaža ne završi. Na kraju ovog dela procesa, libelom treba ponovo proveriti da li su svuda ostali pravi uglovi i da li su sve linije ravne i u istoj osi.

  Prilikom postavljanja okvira, odnosno, štoka, distancerima ili kajlama se sprečava pomeranje
  Prilikom postavljanja okvira, odnosno, štoka, distancerima ili kajlama se sprečava pomeranje

  5. Postavljanje krila vrata

  Kada je štok postavljen i sasvim uglavljen, na red dolazi montiranje krila vrata. Krilo se nakači na šarke, zavrtnji ušrafe, a zatim proverava da li se slobodno i lako kreće i da li je sve leglo na svoja mesta. Ako zapinje ili visi, neophodno je da se šarke podese, odnosno, zategnu ili olabave. I ovog puta, ponovo sve položaje proverite libelom. Ako je sve kako treba, možete skinuti teleskopske distancere ili letve, ali kajle ostavite.

  Kada se montira krilo vrata vrlo je važna preciznost, kako bi se krilo lako okačilo i kasnije kretalo bez problema
  Kada se montira krilo vrata vrlo je važna preciznost, kako bi se krilo lako okačilo i kasnije kretalo bez problema

  6. Punjenje izolacijom

  Otvor između zida i štoka vrata, ma koliko uzan bio, treba ispuniti poliuretanskom penom. Preporučujemo upotrebu pur- pene koja se ne širi previše kako se ne bi razlila na sve strane. Važno je da ostavite sve kako jeste zaglavljeno najmanje 6 sati da bi se PU pena sasvim stvrdnula ili onoliko koliko je proizvođač naveo.

  7. Montaža vrata: završni radovi

  Kada se PU pena osuši, slede završni radovi. Višak pur-pene treba da se oreže skalpelom, a onda možete i da uklonite sve distancere, držače ili kajle koje su držale štok. Ostaje postavljanje, odnosno, lepljenje ili šrafljenje ukrasnih lajsni oko vrata kako bi se popunile sve praznine i vrata dobila svoj konačni izgled. Smatrate li da treba ili želite nešto drugačije, oko štoka možete montirati i druge dodatne elemente.

  8. Montaža vrata: završno postavljanje krila vrata i ugradnja kvake

  Poslednji deo procesa je finalno štelovanje krila vrata na šarkama. Proverite da li krilo vrata pravilno stoji i da li se bez problema otvara/zatvara. Na kraju na red dolazi i montiranje kvake, pri čemu  opet treba da sledite uputstva proizvođača.

  Montaža kvake i ključaonice dolazi na kraju
  Montaža kvake i brave dolaze na kraju
  Savet: Ako se sobna vrata postavljaju u novoj kući, preporučuje se da ih montirate kada se završe glavni unutrašnji radovi. Ugradnja sobnih vrata može se izvršiti pre ili posle malterisanja, mada je bolje posle, jer se tako ne rizikuje nehotičan nastanak oštećenja štokova niti površina. Tada treba popuniti sastav između štoka i zidnog okvira ili lajsnama ili montažnim sponama. Ako se vrata prvi put postavljaju u novogradnji, koriste se okviri za mokru montažu.

  9. Sobna vrata - cena ugradnje

  Koliko košta ugradnja unutrašnjih vrata? Cenovnik montaže i demontaže unutrašnjih vrata zavisi od proizvođača i ponuđača, materijala i dimenzija samih vrata. U svakom slučaju, ukupni troškovi su niži od onih za ulazna vrata.

  9.1. Demontaža sobnih vrata - cena

  Cena za demontažu unutrašnjih vrata plaća se oko 25 EUR.

  9.2. Ugradnja sobnih vrata - cena

  Ugradnja unutrašnjih vrata košta između 30 i 50 EUR.

  Stručni članak 3305
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1088 izvođača radova za područje Sobna vrata:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1088 izvođača radova za područje Sobna vrata:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 1088 izvođača radova za područje Sobna vrata
  8.9
  0

  PROIZVODNJA OD DRVETA ANĐA 2 BEOGRAD (ZEMUN)


  9.8
  0

  DAMIR PANDŽA PREDUZETNIK SZR MASTER STIL BEŠKA


  9.1
  0

  NEBOJŠA STOJKOVIĆ PR STOLARSKA RADIONICA KUTAK ART VRANJE


  8.7
  0

  PROFI TIM NS


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE SOBNA VRATA?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  +381 11 430 0 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana