Za područje

    Sobna vrata s okvirom: koji štok odabrati?

    Članak je pregledalo čak 3882+ korisnika
    Šta je štok? Štok je popularni naziv za bočne stranice okvira koji se ugrađuje u zidni (vratni) otvor. Gornja ivica vrata se naziva dovratkom, a donja pragom. Krilo vrata se postavlja na okvir u štok zajedno sa šarkama. Štokovi danas imaju ne samo mehaničku, već i estetsku ulogu. Uzimajući u obzir različite tipove vrata, njihove varijante, oblike i materijale, važno je da okvir odgovara krilu i da pruža statičku podršku. Otpornost na temperaturne promene i vlagu su među najvažnijim osobinama štoka. Ako se materijal od kog je štok skupi ili nabubri, on više neće odgovarati ni krilu vrata ni zidu. Upravo iz tog razloga se puno drvo u poslednje vreme baš mnogo koristi za izradu okvira vrata.
    Stručni članak 3882
    sobna vrata s okvirom
    Imamo čak 1118 izvođača radova za područje Sobna vrata:

    1. Sobna vrata sa štokom - razni štokovi

    Štokovi za sobna vrata zapravo jesu deo okvira vrata bez dovratka i praga, dok se za ulazna vrata koriste puni okviri, odnosno, oni sa štokovima, dovracima i pragovima. Štokovi se razlikuju prema materijalu, konstrukciji i načinu montaže. Kao materijali za dovratke i pragove, jednako koliko i za sama sobna vrata, najviše se traže puno drvo i iverica. Slede PVC, metalni (ALU) okviri te razne druge kombinacije. Za ulazna vrata uvek se preporučuje PVC, koji je otporniji na spoljnje uticaje od drveta. Štokovi u ALU verziji se smatraju već modernijim varijantama i, sa stanovišta cene, nešto skupljim izborom.

    1.1. Štok od punog drveta

    Proizvodnja i upotreba čvrstog drvenog okvira je logičnija u odnosu na ivericu, posebno sa stanovišta čvrstine i izdržljivosti. Iverica je poslednjih godina preuzela vodeće mesto kao najčešće korišćen materijal u proizvodnji modernih sobnih vrata, uglavnom zbog svoje dostupnosti. Slabost iverice je njena upitna čvrstina. Prednost drvenog štoka je u tome što se svi elementi šrafe direktno u drvo te se, iako nose celu težinu krila vrata, ne mogu izvući.

    Važno je da svi drveni štokovi imaju visokokvalitetne zaptivke kojima se fiksiraju i uklapaju na krilo vrata, omogućavajući blaže i tiše zatvaranje vrata, odnosno, amortizovanje udarca pri zalupljivanju.

    1.2. Koja vrata se mogu postaviti na štok od punog drveta?

    Istinu govoreći, ovakav štok odgovara svakim vratima: klasičnim glatkim, modernim, staklenim, krilnim, masivnim drvenim te raznim kombinacijama drvenih i staklenih vrata, s ukrasima ili bez njih.

    1.3. Sobna vrata s okvirom: koju boju štoka izabrati?

    Izbor boje je potpuno individualna odluka, premda se najčešće bira nekoliko nijansi tamnija ili svetlija u odnosu na boju krila vrata. Na taj način do izražaja dolaze i štok i krilo vrata, a eventualna odstupanja elemenata se lakše uočavaju. Naravno, neće škoditi i ako se odlučite da štok i krilo budu iste boje ili dekora.

    2. Sobna vrata sa štokom - vrste

    Kada je u pitanju konstrukcija, postoje tri tipa štoka, od kojih svaki ima određene karakteristike i namenu.

    2.1. Fiksni štokovi

    Fiksni okvir vrata se smatra klasičnom verzijom i koristi se za zidove standardne debljine. Dimenzije štoka, odnosno, dimenzije vrata su 9x4,4 cm. Završetak fiksnog štoka je ukrasna lajsna.

    2.2. Samoštelujući štokovi

    Upotreba podesivog štoka savetuje se za zidove različite debljine ili širine. Naime, pri renoviranju stambenih prostora vrlo često se nailazi na raznovrsne građevinske greške čije bi maskiranje zahtevalo izradu vrata po porudžbini što znači i veća ulaganja. Zato su proizvođači došli na ideju da naprave podesiv štok kojim bi se takve greške mogle nadomestiti bez građevinskih radova i većih izdataka. Takvi štokovi proizvode se u širinama od 11 do 25 cm.

    2.3. Sobna vrata poslednje generacije

    Od skora su na tržištu najnoviji modeli sobnih vrata sa ugrađenim metalnim štokovima koji predstavljaju inovativno rešenje za sobna vrata u stanovima radi lakšeg renoviranja.

    Sobna vrata sa štokom nisu jednostavna za ugradnju, pa je najbolje da angažujete profesionalca
    Sobna vrata sa štokom nisu jednostavna za ugradnju, pa je najbolje da angažujete profesionalca

    3. Kako se montira štok?

    Osim što se razlikuju po vrsti materijala od kog su i konstrukciji, štokovi se razlikuju i po načinu montaže. Postoje dve vrste štokova: oni za postavljanje u zidani zid (mokra ugradnja) i oni za postavljanje u zidove od gipsano-kartonskih ili sličnih ploča (suvomontažna ugradnja).

    3.1. Montaža štoka u zidani zid

    Štokovi koji se izvode kao mokra gradnja, u stvari su oni koji se u zidove ugrađuju tokom klasičnog zidanja i malterisanja. Ovi štokovi se postavljaju pre malterisanja zidova, zapravo u toku samog zidanja ili se za njih ostavljaju odgovarajući otvori. Kada se okviri vrata montiraju u te otvore sledi obrada malterom. Ovakvi štokovi su posebno podesni za ugradnju u gipsane zidove i one od siporeksa. Naročito se koriste pri novogradnjama.

    3.2. Montaža štoka u zid od gipsano-kartonskih ploča

    Suvomotntažni zidovi se rade najčešće kao pregradni i u njih se ubacuju vrata. To praktično znači da se okviri ubacuju onda kada su svi građevinski i gipsarski radovi gotovi. Prednost ovakvog načina rada je laka zamena u slučaju oštećenja ili prilikom renoviranja, bez ikakvog posezanja u zid.

    Pri suvomontaži se obavezno mora voditi računa o tome da se izabere odgovarajuća vrsta štoka, pošto su takvi zidovi obično oko 2 cm širi od standardnih, jednodelnih štokova, pa se moraju uzeti dvodelni.
    Šrafljenje šarki u štok
    Šrafljenje šarki u štok

    4. Sobna vrata: skriveni štokovi

    Vrata sa takozvanim skrivenim, nevidljivim štokovima, su novina na tržištu. Kako moderna arhitektura teži minimalizmu i ravnim, čistim linijama, neki proizvođači sobnih vrata su odlučili da ih slede te su došli do inovativnog rešenja - skrivenog štoka za sobna vrata.

    4.1. Prednosti vrata sa nevidljivim okvirom

    Prednost je to što se vrata potpuno stapaju sa zidom - krilo je u liniji sa zidom, a štok je sakriven malterom ili gipsanom pločom. Na ovaj način vrata deluju vrlo elegantno i lepo se uklapaju u razne koncepte minimalističkih enterijera. Otvaranje je omogućeno sistemom u štoku ili na guranje. To rešenje je u svakom pogledu stilsko i funkcionalno, jer zahteva znatno manje prostora, a tačka kretanja krila je pomerena na spoljnu liniju zida.

    4.2. Gde se mogu ugraditi sobna vrata sa skrivenim štokom?

    Vrata sa skrivenim okvirima su zapravo pogodna za sve vrste prostorija, a mogu se iskoristiti i kao ulazna vrata. Okvir se može ugraditi u sve vrste zidova, kako zidane nosive zidove, tako i pregradne. Jedino ograničenje je debljina zida, koja mora biti najmanje 6 cm.

    4.3. Sobna vrata sa skrivenim okvirima: materijal

    Za vrata sa skrivenim štokovima na raspolaganju vam je veći izbor materijala u poređenju sa klasičnim vratima, i to sasvim netipičnih kakvi su beton, kamen, metal ili keramika. Pored toga, prag vrata se može obložiti raznim vrstama tapeta il kožnim presvlakama, a može se i ofarbati.

    4.4. Zvučna i toplotna izolacija

    Toplotna izolacija vrata sa skrivenim štokovima se ne razlikuje od termoizolacije klasičnih vrata, premda je zvučna izolacija nešto lošija. Između ostalog, na tržištu se mogu naći i protivpožarna vrata sa skrivenim štokovima, koja, prema istraživanjima, pružaju 30 minuta zaštite.

    Sobna vrata bez štoka odlično pristaju minimalističkim enterijerima
    Sobna vrata bez štoka odlično pristaju minimalističkim enterijerima

    5. Kako se ugrađuju vrata sa nevidljivim okvirom?

    Proces montaže krila vrata i aluminijumskog okvira se unekoliko razlikuje od ugradnje klasičnih vrata. Važno je da se aluminijumski profil ugradi u zidni otvor pre malterisanja ili postavljanja gipsanih ploča. Na taj način majstorima se omogućava da najlakše zatvore sve zidne otvore prema položaju vrata, koji je u ravnini zida. Preporučujemo da se na ALU delove okvira ne dodaje gips, pošto se u suprotnom, pri zalupljivanju vrata, mogu pojaviti površinske naprsline. Krila za vrata se obično postavljaju neposredno pre samog useljenja stanara.

    Krilo vrata treba kupiti ili naručiti tek nakon što su svi zidni otvori već završeni, pošto se na taj način vrata mogu podesiti prema konačnoj visini završenog poda i drugih elemenata.

    5.1. Nevidljivi okviri na starim vratima?

    Verovatno se pitate kakva je procedura ako su zidovi već gotovi i malterisani, a želeli biste da zamenite stara vrata novim, sa skrivenim okvirom. Takva vrata, odnosno, skrivene štokove može da napravi stolar. Kada se postave u zidni otvor, onda se prorezi između zida i štoka popune i zamalterišu. Spojevi se ispunjavaju i ojačavaju kvalitetnim gitom i mrežicom tako da sve ostane čvrsto i stabilno. Tek tada se naručuje izrada krila vrata za metalni okvir.

    Detalj vrata bez okvira i štoka
    Detalj vrata bez okvira i štoka

    6. Sobna vrata sa štokom: cena

    Cena štokova varira u zavisnosti od materijala, veličine i vrste vrata - da li su u pitanju sobna ili ulazna vrata. Za prosečan štok ćete platiti između 15-30 EUR/m, ali su cene nekih modela više i dostižu i do 70 EUR/m. Sve zavisi od materijala, njegovog kvaliteta, dimenzija i drugih karakteristika.

    7. Sobna vrata sa skrivenim štokom - cena

    Ako se uporede cene za sobna vrata sa klasičnim štokovima i onih sa skrivenim, vidi se da su ova druga nešto skuplja. Recimo, cena klasičnih, furniranih sobnih vrata se kreće između 100 i 200 EUR. Modeli sa skrivenim štokom i okvirom su uglavnom za 50-100 EUR skuplji, u zavisnosti od modela, dimenzija, materijala i ponuđača.
    Treba imati u vidu da je ugradnja vrata sa skrivenim okvirom i štokom zahtevnija od ugradnje klasične varijante.

    Proizvođači i ponuđači vrata imaju često akcije u kojima nude besplatnu ugradnju uz kupovinu, pa ako možete da se uklopite - eto benefita.
    Stručni članak 3882
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Sobna vrata?

    Imamo čak 1118 izvođača radova za područje Sobna vrata:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1118 izvođača radova za područje Sobna vrata
    8.8
    0

    UGRADNJA STOLARIJE BAUMID ENTERIJERI APATIN


    8.8
    0

    Enterier Debeljača


    8.9
    0

    MARIJA SAVINOVIĆ PR PROIZVODNJA METALNIH VRATA I PROZORA BOSS MONT FUTOG


    9.6
    0

    MILOŠ OGNJANOVIĆ PR ZANATSKO TRGOVINSKA RADNJA ZA PROIZVODNJU GRAĐEVINSKE STOLARIJE ACM CREATIVE TRSTENIK


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana