Za područje
    OTP banka

    Mala kupatila - 10 velikih ideja kako urediti malo kupatilo

    Članak je pregledalo čak 1277+ korisnika
    Kupatilo je prostorija koja najčešće zauzima malo mesta u svakom domu, pa čak i prostrane kuće/stanovi imaju kupatila manje kvadrature. Stoga ona mahom izgledaju pretrpano, ponekad čak i nefunkcionalno, kada „nema gde da se okrene“. Svaki centimetar raspoložive površine je bitan te je maksimalna iskoristivost od presudne važnosti, ali ne valja zaboraviti ni samu estetiku. Zato vam u nastavku dajemo 10 velikih ideja kako urediti malo kupatilo.
    Stručni članak 1277
    malo kupatilo
    Imamo čak 1819 izvođača radova za područje Kupatila:

    Ukoliko i vi u svom domu imate malo kupatilo i rešili ste da ga renovirate, bićemo iskreni - pred vama nije nimalo lak zadatak! Uređenje skučenih prostora je znatno teže od onih prostranih, sa većim brojem kvadrata - u konkretnom slučaju - mora se odgovoriti na sve zahteve funkcionalnosti, naći mesta za potreban nameštaj, uređaje i predmete.

    Mala kupatila predstavljaju izazov u svakom smislu - organizacionom, prostornom, estetskom.

    Međutim, to ne znači da se treba odreći estetike i davanja ličnog pečata pri uređenju. Jasno je da ne možete povećati kvadraturu svog kupatila, ali jedno ipak možete - da ga vizuelno učinite većim, udobnim, u skladu sa ličnim preferencijama. Evo i kako:

    1. Vrata malog kupatila valja da se otvaraju ka spolja

    Kada se otvaraju, krilna vrata zauzimaju dosta mesta „u dubinu“, a to može biti iskorišćeno za jedan ili čak dva elementa. Stoga je najbolje da se kupatilska vrata ne otvaranju ka unutra nego ka spolja - prema hodniku ili nekoj drugoj prostoriji. Tako će se obezbediti dodatni prostor u kupatilu.

    2. Trouglaste tuš-kabine za mala kupatila

    Svi oni koji vole spa-ugođaj i opuštanje koje donose kade sa mlaznicama, treba da znaju da danas na tržištu postoje brojni modeli tuš-kabina sa hidromasažnim sistemom i drugom pratećom opremom, a mlaznice se ugrađuju u zid ili se postavljaju gotovi uređaji sa mlaznicama integrisanim u kabine. Stoga, ne morate da se odreknete benefita hidromasažnih kada, odnosno, džakuzija.

    Tuš-kabina će zauzeti znatno manje mesta, a ako je postavite u ugao, tačnije, odlučite se za trouglastu, ugaonu tuš-kabinu, korisno ćete popuniti svaki pedalj raspoloživog prostora. Naime, uglovi uglavnom ostaju prazni, neiskorišćeni. Činjenica koja će vas dodatno uveriti u to je jasna stvar: trouglaste tuš-kabine zauzimaju duplo manje mesta od kvadratnih.

    Ugaona tuš-kabina
    Trouglaste tuš-kabine zauzimaju duplo manje mesta od kvadratnih tuš-kabina

    Sa tuš-kabinom ćete imati i drugih benefita - u njoj se najčešće kraće zadržava nego u kadi, pa ćete potrošiti znatno manje vode, što će se odraziti na mesečne račune, a potrošnja vode, ali i električne energije za zagrevanje će biti znatno manja. To predstavlja ogroman benefit i s ekološkog aspekta - čuva se najvredniji resurs, voda.

    3. Tuš-kabine sa providnim staklom - rešenje za malo kupatilo

    Kada smo već kod tuš-kabina, važno je spomenuti još jedan trik koji će vaše malo kupatilo vizuelno učiniti većim. Upotrebite providno staklo za tuš-kabinu - osim što deluje kao ogledalo, stvarajući percepciju većeg prostora, na staklu se vidi odraz druge strane zbog čega se čini da je prostranije nego što to zaista jeste. Mat ili tamna stakla, kao i zavese za tuširanje, predstavljaju vizuelnu prepreku.

    Staklena tuš-kabina
    Koristite providno staklo na tuš kabinama - stvara iluziju većeg prostora

    4. Ogledalo je obavezan element za mala kupatila

    Iz trećeg proističe četvrto pravilo - ogledala su obavezan element svakog kupatila. U ogledalu vidite svoj odraz i proveravate kako izgledate, a ona imaju i vrlo bitnu ulogu u uređenju enterijera, pogotovo manjih, skučenih prostora - refleksija pomaže da se stvori utisak većeg prostora.

    Enterijeristi preporučuju velika ogledala za mala kupatila, jer vizuelno mogu da udvostruče prostor.

    Još jedno odlično rešenje jesu kupatilski ormarići s ogledalom iznad umivaonika. Oni su „2 u 1“ - pored toga što reflektujuće površine čine prostor većim, a ogledala pomažu u obavljaju svakodnevnih radnji poput umivanja, pranja zuba, šminkanja, dobija se preko potreban prostor za odlaganje. U kupatilskim ormarićima s ogledalom možete držati sredstva za oralnu higijenu (čime se oslobađa prostor oko umivaonika), ličnu higijenu, šminku, male peškire…

    5. Mali kupatilski nameštaj za malo kupatilo

    Najveći problem kod malih kupatila svakako je nedostatak prostora za odlaganje svih potrebnih stvari. Kako biste napravili mesta za sve - neka i sam kupatilski nameštaj bude manjih dimenzija.

    Pored kupatilskih ormarića iznad umivaonika, podni ormarići predstavljaju dobar način da na čistom mestu čuvate sitnice bez kojih ne možete.

    Ugradni umivaonik s ormarićem je dobar izbor za mala kupatila.
    Ugradni umivaonik
    Ugradni umivaonik s ormarićem je dobar izbor za mala kupatila

    Pored odlaganja sitnica (mnogi koriste donje ormariće za odlaganje kućne hemije i deterdženata) oni u sebi mogu imati i korpu za veš, čime se umnogome štedi prostor.

    A koliko ćete platiti opremanje kupatila, odnosno, koliko košta kupatilski nameštaj? Ovaj odgovor zavisiće od više faktora: odabranih materijala, kvaliteta, željenih detalja, ali i od toga da li ih kupujete u salonima nameštaja ili vam majstor izrađuje po meri. U drugom slučaju, moraćete da platite oko 30% više. Vrednost izrade kupatilskog nameštaja, kreće se negde između 200 i 300 EUR.

    Ukoliko ste u potrazi za majstorima kojima ćete poveriti izradu ili nabavku i postavljanje kupatilskih elemenata, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti majstori s odgovarajućom ponudom.

    6. Mala kupatila traže vertikalne police

    Mali prostori traže da razmišljate vertikalno - vertikalni sistem odlaganja stvari će sprečiti da kupatilo izgleda pretrpano.

    Vertikalna polica za mala kupatila
    Vertikalni sistem odlaganja stvari će sprečiti da kupatilo izgleda pretrpano

    Tamo gde klasična polica ne može da stane, odaberite onu koja ide u visinu, pošto vertikalni prostor mahom ostaje neiskorišćen. Nameštaj nestrandardnih dimenzija može napraviti majstor, zapravo, može ga izraditi po meri. Tako ćete pametno iskoristiti svaki pedalj prostora i uklopiti ih s ostalim elementima.

    Gotovo je sigurno da u svom kupatilu imate barem jedan deo zida, koji zbog toga što je uzan, nije našao svoju primenu. Njega možete popuniti visinskom policom - najbolje izrađenom po dimenzijama prostora.

    7. Izaberite svetle boje za mala kupatila

    Dobro je poznata činjenica da se izborom određenih boja neki prostor vizuelno povećava ili smanjuje. Svetle boje će učiniti da kupatilo „na oko“ deluje veće nego što to zaista jeste, ali i da odaje utisak prozračnosti i bude prijatno za boravak.

    Možete se odlučiti za uvek elegantnu belu boju koja odiše čistoćom i lako se uklapa, a ako vam, pak, ona deluje previše „sterilno“, možete se odlučiti za bež, svetlosivu ili, svetle, a hladne tonove poput svetloplave. Prema mišljenju psihologa, svetloplava smiruje um i dušu, relaksira, budući da podseća na nebo bez oblaka.

    Svetloplavo kupatilo
    Prema mišljenju psihologa, svetloplava smiruje um i dušu, relaksira, budući da podseća na nebo bez oblaka
    Dizajneri enterijera kao aktuelnu ističu nijansu poznatu pod francuskim nazivom taupe. Ova moderna nijansa predstavlja kombinaciju bele, bež i sive i lako se uklapa uz druge boje.

    Ako, pak, ne želite da se odreknete jakih, akcentnih boja, upotrebite ih samo za detalje - dozere za tečni sapun, peškire, čaše za četkice, prostirke. Tako ćete „razbiti“ jednoličnost.

    Još jedna preporuka: upotrebite pločice koje imaju sjajnu glazuru, odnosno, visok nivo refleksije. To će učiniti da kupatilo dobije na prostranosti.

    Za mala kupatila, najbolji je izbor lepljenje keramičkih pločica do plafona. Time se smanjuju prelazi i stvara iluzija prostranosti. Tu je i još jedna prednost: nećete morati da razmišljate o krečenju celog kupatila, preostaje samo plafon.

    Kada smo već kod plafona - ako hoćete da kupatilo deluje više, plafon okrečite belom bojom, jer ako je iste boje kao i zidovi, kupatilu se vizuelno dodaje širina. U tom slučaju, za farbanje plafona slobodno možete upotrebiti nešto svetliju nijansu - plafoni uvek deluju malo tamniji od zidova, pa će ih ovo naizgled izjednačiti.

    8. Pruge u malom kupatilu

    Baš kao i boje, pruge na zidovima služe za stvaranje optičke iluzije. Osim toga, one unose dinamiku u svaki prostor, bilo da su vertikalne ili horizontalne, tanke ili široke. Naročito su popularne kod ljudi kojima je krečenje zidova u jednu boju postalo monotono.

    Uz pomoć pruga različite širine, ali i njihovog postavljanja na određenom rastojanju, možete u velikoj meri uticati na percepciju prostora.

    Horizontalne pruge se naročito preporučuju kod skučenih prostora, jer ćete njima proširiti prostoriju koliko je to moguće. Naime, one će uske zidove učiniti širim i dati iluziju veličine. Sa druge strane, vertikalne pruge se preporučuju za niske plafone, budući da stvaraju iluziju visine.

    Takođe, obratite pažnju i na njihovu širinu - širina linija utiče na konačni efekt. Tako se šire pruge preporučuju za veća i komotnija kupatila, dok su za mala bolji izbor tanke pruge. Ukoliko iz spektra izaberete komplementarne nijanse stvorićete suptilniji efekt.

    Uz pruge na zidovima izaberite jednobojni kupatilski nameštaj, najbolje u onoj boji u kojoj su pruge, jer ćete na taj način spojiti različite elemente u kupatilu, odnosno, dobiti ujednačeniji izgled.

    9. Kukice na vratima malog kupatila

    Unutrašnja strana vrata jeste odlično mesto za kačenje bademantila i peškira. Dovoljno je da okačite kukice - osim što su praktične i jednostavno se montiraju, stvari vam više neće smetati, a opet će biti na dohvat ruke.

    Kuke na vratima
    Unutrašnja strana vrata jeste odlično mesto za kačenje bademantila i peškira

    Kada smo već kod peškira, oni evidentno mogu oduzeti dosta prostora. Najbolje je da ih urolate i ubacite u korpe koje ćete držati na veš-mašini. Na taj će način peškiri predstavljati i svojevrstan dekor, a pritom ih je lakše izvaditi bez obaranja ostalih. Čak i luksuzni hoteli primenjuju ovaj trik.

    10. Zid pored kade/tuš-kabine ili iznad wc-šolje

    To su zidne površine koje mahom ostaju neiskorišćene. Haotičan izgled svojstven malim kupatilima, izbeći ćete ako na njih okačite police - najbolje plutajuće, koje se jednostavno zašrafe u zid. Na plutajuće police kod kade/tuš-kabine možete postaviti boce šampona, losiona i drugih sredstava za ličnu higijenu.

    Iskoristite prostor i iznad wc-šolje i vodokotlića. Na visećim policama možete držati zalihe wc-papira, ubrusa, peškire za goste, maramice i slično.

    Prostor iznad veš-mašine, takođe je uglavnom neiskorišćen, pa na njega možete montirati plutajuće police za držanje različitih potrepština.
    Polica iznad wc šolje
    Iskoristite prostor iznad wc šolje i vodokotlića, postavite plutajuće police

    Još jedan trik, za koji sigurno već znate - dosta svetlosti! Najbolje je ako vaše kupatilo ima izvor prirodne svetlosti odnosno, prozor, jer ona čini prostoriju većom i daje širinu. Ako ste od srećnika koji imaju prozor u kupatilu, izbegavajte sve što blokiraju svetlost - zatamnjena stakla, roletne, zavese.

    Ako u kupatilu nema prirodnog svetla, izaberite kvalitetnu rasvetu. Bela boja svetla čini kupatilo prostranijim, dok će žuto svetlo učiniti da prostorija deluje toplo i prijatno.

    Stručni članak 1277
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Kupatila?

    Imamo čak 1819 izvođača radova za područje Kupatila:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1819 izvođača radova za područje Kupatila
    10
    1

    PROIZVODNJA I PRODAJA NAMEŠTAJA NAMEŠTAJ MILOSAVLJEVIĆ SENAJA


    9.4
    0

    Sklapanje nameštaja STOLARIJA PAVLOVIĆ Trnjane


    9.1
    0

    ANĐELKO LAĐEVIĆ PR STOLARSKA RADNJA PETAR PAN 07 NOVI SAD


    9.1
    0

    PROIZVODNJA NAMEŠTAJA ELDO DESIGN NIŠ


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana