Za područje
  Heroji se ne rađaju, već to postaju!

  Kupatilo nalik na tropske predele

  Članak je pregledalo čak 690+ korisnika
  Da li ste znali da se u kupatilu u proseku zadržavate dobrih pola sata, što znači skoro 200 sati godišnje? Ako sa tog gledišta posmatrate svoje vreme, brzo postaje jasno da vam je zaista potreban lep, uredan i atraktivan prostor u kom ćete rado boraviti tih 200 sati godišnje. Pored toga, ono svakako mora biti praktično i udobno, a pre svega takvo da se lako čisti i održava. Zato smo odlučili da predstavimo jedno, ne baš tipično, ali itekako zanimljivo, sa motivima tropa i savete kako da ga kreirate u svom domu.
  Stručni članak 690
  51
  Imamo čak 1381 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

  1. Tropsko kupatilo: FIGR Architecture Studio

  Ovo kupatilo, koje biste sigurno voleli da imate u svom domu, plod je mašte arhitekata studija FIGR Architecture. Puno je kontrasta, ali ipak uravnoteženo. Najuočljiviji je sigurno kontrast crnog plafona i drvenih greda naspram belih pločica naglašene teksture. Upotpunjuju ga i dodaci: genijalna zidna svetla, odnosno, sijalice, okruglo ogledalo, crna armatura, biljke i elegantan stakleni zid iza kog se nalaze eliptična kada i tuš.

  Kupatilo će izgledati kao tropski raj, pomoću biljaka i dobre kombinacije materijala
  Kupatilo će izgledati kao tropski raj, pomoću biljaka i dobre kombinacije materijala

  U oči odmah upada i okrugao umivaonik, postavljen na ormarić od tamnog furnira, koji podseća na tropsko drvo. Da bi kombinacija bila savršena, arhitekte su i radijator kupatila obojile u crno. Posebna karakteristika je prozor koji je mogao da bude popriličnih dimenzija i da unosi dosta svetla u prostoriju, zahvaljujući tome što gleda na fasadu susednog objekta i ne ugrožava intimu osobe koja je u kupatilu. Iz kade, dakle, ne može ništa da se posmatra, ali već sama prirodna svetlost unosi pozitivna osećanja. Arhitekte su situaciju rešile tako što su između fasade i prozora zasadile tropske biljke i tako dočarale pravu malu džunglu koja će narednih godina još više rasti i zgušnjavati se. Tako će stanari iz kade ipak moći da se dive prirodi.

  Ulaz u samu prostoriju obložen je tamnim furnirom izražene teksture
  Ulaz u samu prostoriju obložen je tamnim furnirom izražene teksture
  Kupatilo izgleda retro, ali istovremeno i moderno. Retro zidna svetla i pločice su ovde interpretirane na moderan način. Arhitektonski studio FIGR, izvor: Casavogue
  Kupatilo izgleda retro, ali istovremeno i moderno. Retro zidna svetla i pločice su ovde interpretirani na moderan način. Arhitektonski studio FIGR; izvor: Casavogue

  2. Kako stvoriti tropsko kupatilo

  Ako želite ovakvo kupatilo za sebe, treba da obratite pažnju na pravu meru i balans između tamnih i svetlih boja. Dizajnerski osmišljena i uređena kupatila su uglavnom takva, pošto za sve veće površine kao što su podovi i zidovi biraju svetle boje (uglavnom bele), a zatim ih oživljavaju crnim dodacima. Dodaci mogu biti poput ovih - česme, baterije i boje plafona, ali svakako treba da ih je manje. Crna je jaka boja, pa budite pažljivi kada je koristite da ne dobijete suprotan efekt.

  Zatim, tu su biljke. Svojom snažnom zelenom bojom svaki monoton prostor odmah pretvaraju u šaradu, a na prirodu podseća i furnir s imitacijom tropske vrste drveta. Gledajući sve to zaista ćete imati utisak kao da ste u prašumi.

  2.1. Nasadni umivaonik

  Okrugli nasadni umivaonik odmah privlači pažnju. Ovakav umivaonik nije samo lep, već je i lak za održavanje, jer se zaobljene površine lakše čiste nego ugaone, koje imaju mnogo ivica. Predivan, minimalistički umivaonik sada već možete naći u svakom bolje opremljenom salonu kupatilskog nameštaja.

  Zaobljen nasadni umivaonik
  Zaobljen nasadni umivaonik; TopDom

  2.2. Kada

  Nema ništa lepšeg od opuštanja u toploj, mirisnoj penušavoj kupki. U ovom tropskom kupatilu važi pravilo okruglih linija, koje prate ne samo umivaonik i toalet, već i kada. Arhitekte su odabrale samostojeći model, koji  su elegantno odmakli od zida kako bi se još više istakla u prostoru. Kao i kod umivaonika, i česma za kadu je zidna.

  kada Villeroy&Boch (izvor: Reuter)
  kada Villeroy&Boch (izvor: Reuter)

  2.3. Zidni toalet

  Za toalet su arhitekte odabrale zidnu WC šolju zaobljenih ivica, koja prati estetiku kade i umivaonika. Takav toalet je mnogo udobniji i privlačniji od onih ćoškastih koji su na ivici modnih trendova. Nepisano je pravilo da toalet mora biti okrugao i jednostavan.

  Zidna wc-šolja; TopDom
  Zidna wc-šolja; TopDom

  2.4. Baterije za umivaonike i kade

  Verovatno ste odmah primetili smele, crne česme i baterije za umivaonik, kadu i tuš. Crne kupatilske baterije su bile posebno tražene i u trendu poslednjih godina, pa se mogu naći skoro svuda. Poseban detalj iskorišćen u ovom kupatilu nisu elementi već način ugradnje - sve su direktno fiksirane na zid.

  Crni armaturni elementi Steinberg (izvor: Reuter)
  Crni armaturni elementi Steinberg (izvor: Reuter)

  2.5. Armatura za tuš

  Ako se odlučite za crnu slavinu nad umivaonikom, ima smisla izabrati takvu istu boju i za one za tuš i kadu. Ovakvi elementi su uglavnom minimalistički, ravnih linija i svedenenih oblika, pa se savršeno uklapaju u svaki stil.

  Crna slavina za kadu ili tuš TopDom
  Crna slavina za kadu ili tuš; TopDom

  2.6. Plafonski tuš – „kiša"

  Ako želite posebno da uživate u tuširanju, onda nema boljeg od „kiše" iz plafonskog tuša široke glave, naročito za pranje kose.

  Plafonski tuš Gessi (izvor: Mico)
  Plafonski tuš Gessi (izvor: Mico)

  2.7. Zidne pločice

  Keramičke pločice za kupatilo nikada neće izaći iz mode. Međutim, sa napretkom tehnologije i stalnom potragom za nečim novim i smelijim, one su se znatno promenile poslednjih godina. Ipak, to ne menja činjenicu da klasične, obične bele pločice manjih dimenzija ostaju vrlo popularne. One su, takođe, upotrebljene u ovom kupatilu koje smo uzeli za primer, a i inače u takve prostorije unose glamur i eleganciju koliko spokoj uravnoteženosti.

  Zidne keramičke pločice Mutina (izvor: Mutina)
  Zidne keramičke pločice Mutina (izvor: Mutina)

  2.8. Teraco pločice

  Ovo tropsko kupatilo ima teraco pločice na podu urađene od sivog granulata, što zapravo znači da je „šljunak” u betonu u nijansama sive i smeđe boje. Teraco, tehnički gledano, nije keramika, već brušeni beton. Beton je brušen do te mere da agregat (kamenje) izbije na površinu, što pločicama daje sasvim poseban, magičan izgled. Uz njih bi odlično išle i bež nijanse koje bi upotpunile drvene elemente. 

  Teraco pločice Archello (izvor: Archello)
  Teraco pločice Archello (izvor: Archello)

  2.9. Ormarić za umivaonik

  Da bi ormarić na kome će biti umivaonik bio zaista savršen, preporučujemo stolarsku verziju. Ne samo da će majstor moći precizno da iseče idealne dimenzije prema raspoloživom prostoru, već ćete biti u prilici da izaberete i furnir koji uz to ide, pa ćete tako kontrolisati i pratiti sve detalje. Moći ćete da birate između tamnijeg drveta s izraženom teksturom, kao što je drvo u tropskom kupatilu, između crvenkastog, lakiranog ili mat, svetlo drvo – šta god da vam se učini boljim. Ukoliko želite da uzmete umivaonik baš isti kao na fotografiji, preporučujemo da ormarić bude bez ručki i da se otvara tako što mu je front na gornjoj ivici usečen prema obliku umivaonika. Kao vrhunski stilski detalj, savetujemo i komad vodootpornog kamena za ploču drvenog ormarića.

  2.10. Crni radijator

  Radijator je ključna stavka svakog kupatila. Ne samo da greje kada ste mokri i bez odeće, već brzo suši i mokre peškire. Radijator može biti i prelep dodatak koji akcentuje i smisleno upotpunjuje celokupni dizajn. U tropskom kupatilu koje predstavljamo, radijator je, kao i armatura, u crnoj boji, kako bi nastavio niz na temu crnih akcenta.

  Crn radiator/sušač Bathstore (izvor: Bathstore)
  Crn radiator/sušač Bathstore (izvor: Bathstore)

  2.11. Svetlo iznad umivaonika

  Svetlo, koje je u stvari samo sijalica, izgleda zaista retro. U predstavljenom kupatilu arhitekte su sa svake strane umivaonika postavile po jedno svetlo koje je crnim nastavkom fiksirano za zid. Takve svetiljke ipak nisu ništa novo; napravio ih je italijanski dizajner Kastiljoni u prošlom veku.

  Zidna svetiljka koju je naopravio italijanski dizajner Achille Castiglioni (izvor: Pamono)
  Zidna svetiljka koju je naopravio italijanski dizajner Achille Castiglioni (izvor: Pamono)

  2.12. Okruglo ogledalo bez okvira

  Jednostavno, okruglo ogledalo bez vidljive ivice i okvira uvek je dobar izbor. Čak i pri izboru obliku ogledala, arhitekte su sledile svoje pravilo okruglih oblika. Kod ogledala važi pravilo što veće to bolje, jer je lakše ogledati se u njemu.

  Okruglo ogledalo Stilhaus (izvor: Keramika-online)
  Okruglo ogledalo Stilhaus (izvor: Keramika-online)
  Stručni članak 690
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1381 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1381 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 1381 izvođača radova za područje Nameštaj po meri
  9.9
  0

  SZR NEŠA NEBOJŠA JEVREMOVIĆ PREDUZETNIK VALJEVO


  9.6
  0

  VINET DOO SMEDEREVSKA PALANKA


  8.9
  0

  FOUR DECOR DOO


  9.5
  0

  RAST D.O.O. MEDVEĐA


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE NAMEŠTAJ PO MERI?

 • Nameštaj po meri Beograd
 • Nameštaj po meri Novi Sad
 • Nameštaj po meri Kragujevac
 • Nameštaj po meri Niš
 • Nameštaj po meri Čačak
 • Nameštaj po meri Kraljevo
 • Nameštaj po meri Pančevo
 • Nameštaj po meri Zrenjanin
 • Nameštaj po meri Novi Pazar
 • Nameštaj po meri Smederevo
 • Nameštaj po meri Subotica
 • Nameštaj po meri Aleksinac
 • Nameštaj po meri Apatin
 • Nameštaj po meri Aranđelovac
 • Nameštaj po meri Bačka Palanka
 • Nameštaj po meri Bačka Topola
 • Nameštaj po meri Bečej
 • Nameštaj po meri Bor
 • Nameštaj po meri Bujanovac
 • Nameštaj po meri Ćuprija
 • Nameštaj po meri Gornji Milanovac
 • Nameštaj po meri Inđija
 • Nameštaj po meri Ivanjica
 • Nameštaj po meri Jagodina
 • Nameštaj po meri Kikinda
 • Nameštaj po meri Knjaževac
 • Nameštaj po meri Kovin
 • Nameštaj po meri Kruševac
 • Nameštaj po meri Kula
 • Nameštaj po meri Kuršumlija
 • Nameštaj po meri Leskovac
 • Nameštaj po meri Loznica
 • Nameštaj po meri Negotin
 • Nameštaj po meri Paraćin
 • Nameštaj po meri Pirot
 • Nameštaj po meri Požarevac
 • Nameštaj po meri Preševo
 • Nameštaj po meri Prijepolje
 • Nameštaj po meri Prokuplje
 • Nameštaj po meri Ruma
 • Nameštaj po meri Šabac
 • Nameštaj po meri Senta
 • Nameštaj po meri Šid
 • Nameštaj po meri Sjenica
 • Nameštaj po meri Smederevska Palanka
 • Nameštaj po meri Sombor
 • Nameštaj po meri Sremska Mitrovica
 • Nameštaj po meri Stara Pazova
 • Nameštaj po meri Temerin
 • Nameštaj po meri Trstenik
 • Nameštaj po meri Užice
 • Nameštaj po meri Valjevo
 • Nameštaj po meri Velika Plana
 • Nameštaj po meri Vranje
 • Nameštaj po meri Vrbas
 • Nameštaj po meri Vršac
 • Nameštaj po meri Zaječar
 • Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  +381 11 430 0 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana