Za područje

  Zidni, samostojeći, ugradni ili nasadni umivaonik?

  Članak je pregledalo čak 3710+ korisnika
  Kada sređujete novo ili renovirate staro kupatilo u svom stanu, jedan od važnih faktora je izbor sanitarija i opreme. Na tržištu se tako, između ostalog, u ponudi može naći nebrojeno vrsta, oblika, veličina i materijala umivaonika. Postoje zidni, ugradni, nasadni, samostojeći i konzolni umivaonici, ali koji od njih ćete odabrati za svoje kupatilo uglavnom zavisi od vaših želja i potreba.
  Stručni članak 3710
  nadgradni umivalnik
  Imamo čak 1817 izvođača radova za područje Kupatila:

  1. Zidni umivaonik

  Umivaonik se u kupatilu može fiksirati ili okačiti direktno na zid. Takvi umivaonici se obično koriste za skučenija kupatila, jer zauzimaju najmanje mesta. Takođe mogu biti lep, minimalistički element i često imaju integrisanu postolje/nogu za pokrivanje cevi i odvoda.

  Zidni umivaonik u prostoru deluje lagano i minimalistički
  Zidni umivaonik u prostoru deluje lagano i minimalistički

  2. Ugradni umivaonik

  Druga vrsta umivaonika su oni koji se postavljaju u pult ili podni element. Oni mogu biti modernijeg oblika te postavljeni u ploču tako da se vide manje ili više – shodno tome kako hoćete da ceo blok izgleda. Nasadni se umivaonik razlikuje od ugradnog uglavnom po tome što je postavljen na pult i ceo se vidi, a ugradni je u ravni s njom ili ispod linije, tako da se vidi samo ivica.

  Ugradni umivaonik se postavlja u ravni s pultom, uvučene ili izvučene ivice
  Ugradni umivaonik se postavlja u ravni s pultom, uvučene ili izvučene ivice

  3. Nasadni umivaonik

  Nasadni umivaonik u kupatilu se postavlja na pult ili podni element tako da se ceo vidi. Takav je umivaonik vrlo praktičan, jer se oko njega obično nalazi velika slobodna površina za odlaganje. Nasadni umivaonici se najčešće postavljaju u paru, ako to dozvoljava veličina kupatila, pošto nalikuju skulpturama i deluju vrlo prefinjeno. U svakom slučaju, ako ima mesta, uvek se preporučuje postavljanje ovog tipa jer pruža dodatnu površinu za odlaganje raznih sitnica, dok druga sredstva i aparate za održavanje higijene ili čišćenje možete držati u ormarićima ispod, iznad ili oko pulta. Ovakvi su umivaonici sve popularniji i ima ih u bezbroj verzija, od najjednostavnijih i minimalističkih, do sasvim pretencioznih i uglađenih, naročito od novih kompozitnih materijala.

  Prednost koju ima nadgradni umivaonik, osim neosporne vrhunske estetike, jeste mnogo slobodnog prostora oko njega
  Prednost koju ima nasadni umivaonik, osim neosporne vrhunske estetike, jeste mnogo slobodnog prostora oko njega

  4. Oblici umivaonika

  Osim što birate vrstu umivaonika, možete birati i oblik - od klasičnih, pravougaonih, onih sa zaobljenim uglovima do najmodernijih, u obliku kocke ili polulopte. Negde između dolaze svi oni višeugaoni, eliptični, u obliku bubrega ili potpuno okrugli. Na izbor oblika umivaonika utiču i svi ostali elementi i delovi opreme za kupatilo, pošto bi valjalo da prostor predstavlja dizajnersku celinu te da se oblici kao i materijali i boje međusobno podudaraju.

  U tom smislu je važan i izbor baterija i slavina. Pri tom se treba obratiti pažnja i na to da li odabrani umivaonik za kupatilo uopšte dozvoljava kombinaciju sa česmom koja vam se sviđa. Ako želite da se slavina instalira direktno u umivaonik, izaberite onu sa rupom. Ako hoćete umivaonik ugrađen u pult, potrebno je napraviti rupu na pultu, ali ako želite slavinu u zidu, pazite da ne uzmete onu sa rupom. Rupa bi u tom slučaju bila suvišna i narušila bi estetiku ne samo umivaonika, već i celog kupatila.

  Umivaonika danas ima u bezbroj oblika i boja, pa i od sasvim egzotičnih materijala kakvi su staklo, kamen, drvo i kompoziti
  Umivaonika danas ima u bezbroj oblika i boja, pa i od sasvim egzotičnih materijala kakvi su staklo, kamen, drvo i kompoziti

  5. Materijali za umivaonike

  Za sve kupatilske elemente važi isto: birate veličinu, oblik, boju, položaj, ali i materijal od kog će biti. Keramički umivaonici su, takoreći, klasični – oni koje oduvek nalazimo u kupatilu, jer se lako čiste, a pristupačni su i izdržljivi. Međutim, sve je više drugih, netipičnih materijala koji se koriste za izradu sanitarija te one u savremenim kupatilima nalikuju umetničkim delima; takvi su kameni ili mermerni kao i oni od keroka. Oni su naravno skuplji, ali su i izdržljiviji i duži im je vek trajanja. Danas se sve češće sreću i stakleni umivaonici koji su manje izdržljivi, ali odgovaraju savremenijim modnim trendovima.

  Oprema za kupatila od nerđajućeg čelika takođe je sve češća; izuzetno je izdržljiva, laka za čišćenje i takav enterijer izgleda ultra-moderno, gotovo futuristički. Međutim, umivaonik od nerđajućeg čelika može vremenom izgubiti sjaj.

  Ipak, čini se da je najmanje očekivan i sasvim netipičan, ali vrlo prirodan izbor drveni umivaonik, koji stvara posebnu, domaću atmosferu. Slaže se sa skoro svakim stilom uređenja doma. Njegova je jedina slabost to što ga treba često obnavljati zaštitnim premazima.

  Stručni članak 3710
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Kupatila?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1817 izvođača radova za područje Kupatila:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana