Za područje

    Veštačka trava - prednosti i nedostaci

    Članak je pregledalo čak 1137+ korisnika
    Za dvorište se kaže da predstavlja ogledalo svakog doma te njegovom uređenju valja posvetiti naročitu pažnju, pogotovo tokom toplijeg dela godine. Prva asocijacija na uređeno dvorište jeste „sveže“ pokošen travnjak čije zelenilo opušta um. Umesto prirodne, čest izbor mnogih jeste veštačka trava, pogotovo tamo gde prirodni travnjak ne može da uspe. U nastavku istražujemo da li je veštačka trava bolja solucija od one prave, koje su njene prednosti i nedostaci?
    Stručni članak 1137
    vestacka trava
    Imamo čak 393 izvođača radova za područje Hortikultura, bašta, dvorište:

    Veštačka trava je prvi put upotrebljena u drugoj polovini prošlog veka i to u sportske svrhe. Naime, u Hjustonu je 1960-ih godina izgrađen stadion za bejzbol, a pošto je sunčeva svetlost smetala igračima na terenu, potpuno providne ploče su prekrečene belom bojom radi smanjenja odsjaja. Međutim, ovaj potez se negativno odrazio na travu - nedostajalo joj je sunce. Zbog potrebe za boljom podlogom od šljunkovite, nastala je veštačka trava. Odmah je bilo jasno da veštačka trava ima potencijal i za širu upotrebu.

    Ona je od tada „prešla dalek put“, a svojim današnjim formama, uz stalni napredak tehnologije proizvodnje, izgleda kao negovan i tek pokošen prirodni travnjak u koji je uloženo dosta vremena, pažnje i ljubavi, a razlika se na prvi pogled teško može uočiti. Međutim, pored prednosti, veštačka trava ima i određene manjkavosti.

    Veštačka trava - prednosti

    Užurbana svakodnevica nam ostavlja malo slobodnog vremena za uživanje sa najmilijima ili odmor. Stoga, veliki broj ljudi kao najvažniju prednost veštačke trave ističe to što joj nije potrebno održavanje - košenje, zalivanje, đubrenje, dosejavanje i tretman herbicidima. Sa veštačkom travom ćete uvek imati uredan i „sveže pokošen“ travnjak. Na taj ćete način uštedeti novac koji biste inače potrošili na kupovinu alata i materijala za održavanje prirodnog travnjaka. I ono što je još važnije, čuva se najdragoceniji i najugroženiji prirodni resurs - voda. Godinama unazad, širom sveta se ulažu napori kako bi se smanjila potrošnja pijaće vode.

    Veštačkoj travi nije potrebno zalivanje pa njena upotreba ima i ekološki karakter.

    Takođe, sama tekstura veštačke trave vidno je uznapredovala, moderni načini izrade i progres tehnologije proizvodnje doveli su do toga da se ona vizuelno teško može razlikovati od prirodne.

    Postavljanje veštačke trave
    Pored toga što je vrlo praktična, veštačku travu karakteriše i brzo postavljanje

    Veštačka trava ima široku primenu u sportu, zbog koga je izvorno i nastala, a razlog je jednostavan - neravnine, rupe, blato i alergije koji se javljaju prilikom aktivnosti na površinama od prirodne trave, izostaju. Ona je mekana i štiti od povreda, što je naročito važno na mestima gde se deca igraju.

    Za veštačku travu se opredeljuju vlasnici ugostiteljskih objekata za prekrivanje bašti, dečjih igraonica i različitih poslovnih objekata, ali se sve učestalije koristi i za uređenje privatnih prostora - dvorišta i terasa. Veštačka trava je idealna za sve one kojima ne polazi za rukom da održavaju prirodni travnjak, a žele da imaju uredno dvorište koje oduzima dah. Takođe, veštačku travu možete postaviti tamo gde prirodnu ne biste mogli. Na primer, ako živite u višespratnici i želite da vaša mala terasa postane svojevrsna zelena oaza, možete je prekriti veštačkom travom.

    Veštačka trava na terasi
    Veštačku travu možete postaviti tamo gde prirodnu ne biste mogli

    Pored toga što je vrlo praktična, veštačku travu karakteriše i brzo postavljanje. Kako su rolne veštačke trave obično same po sebi dovoljno teške, nije neophodno dodatno pričvršćivanje za podlogu. Veštačka trava može se seći u odgovarajući oblik, a kada vam više ne bude potrebna, lako i ukloniti.

    Današnje tržište nudi mnogo opcija kada je izbor veštačke trave u pitanju, a na vama je samo da izaberete onu koja odgovara vašim zahtevima, potrebama, ali i finansijama.

    Veštačka trava - slabosti

    Važno je istaći da koliko god veštačka trava izgledala lepo i čini da vaše dvorište deluje negovano, ona ne stvara povoljnu mikroklimu niti proizvodi kiseonik poput prirodnih biljaka. Prirodna trava ima vitalnu ulogu u prikupljanju prašine, čestica dima  i zagađivača, ona apsorbuje ugljen-dioksid. Može se reći da je ona prirodno „rashladno“ sredstvo.

    Veštačka trava se brže i jače zagreva od prirodne te bi tokom letnjih meseci trebalo postaviti prskalice - lakše se gazi po njoj kada je rashlađena.

    Iako veštačkoj travi nije potrebno košenje, đubrenje ni ostali omraženi poslovi - održavanje - u smislu čišćenja i dezinfekcije, jeste. Naime, veštačka trava ne može sama da se biološki prečišćava kao prirodna pa se u njoj zadržavaju nečistoće i mikroorganizmi. Ukoliko kućni ljubimci borave na površinama pokrivenim veštačkom travom, valja je još češće čistiti.

    Čišćenje veštačke trave
    Održavanje veštačke trave, u smislu čišćenja i dezinfekcije je neophodno

    Važno je obratiti pažnju na kvalitet veštačke trave pre same kupovine. Ako nije proizvedena po najvišim standardima, ćoškovi će početi da se uvijaju i habaju. Stoga, veštačku travu u rolnama ili pločama kupite od proverenih ponuđača koji daju garanciju na njen kvalitet. Takođe, važna je i postavljanje - podloga na koju se veštačka trava postavlja treba da bude adekvatno pripremljena, a to može da iziskuje i upotrebu određenih građevinskih mašina ukoliko tlo nije ravno.

    Ukoliko tražite ponuđača i nekog ko će vam postaviti veštačku travu na željene površine,  pomoć možete potražiti na daibau.rs. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti ponuđači i izvođači s odgovarajućom ponudom. 

    Stručni članak 1137
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Hortikultura, bašta, dvorište?

    Imamo čak 393 izvođača radova za područje Hortikultura, bašta, dvorište:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 393 izvođača radova za područje Hortikultura, bašta, dvorište
    9.2
    0

    RADNJA ZA ČIŠĆENJE OBJEKATA MAKI-MAR SVETOMIR USKOKOVIĆ PR VRTIŠTE


    8.7
    0

    MASINA INVEST DOO GUNCATI


    8.8
    0

    STUDIO ART DESIGN S.A.D.


    9
    0

    Pr uređenje i održavanje zelenila HORTIKA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana