articles_articles

  Uređenje dvorišta, sređivanje okućnice

  Većina današnjih investitora se odlučuje na uređenje dvorišta i okoline u dužem periodu ili u intervalima, pa se zato oko mnogih novogradnji dugo nakon što su svi građevinski i zanatski radovi praktično završeni, zatiče nered. Kao što proces izgradnje objekta zahteva precizan koncept i okolini kuće je potreban jasan i sveobuhvatan plan ako hoćete da se sve sredi u najkraćem roku. Celovito idejno rešenje spoljnog uređenja okoline je stoga presudno za zadovoljavajući rezultat.
  Stručni članak 134
  urejanje-okolice-hise.jpg
  Imamo čak 2226 izvođača radova za područje Pejzažna arhitektura:

  1. Uređenje dvorišta

  Okućnica je parcela na kojoj kuća stoji. Budući da ste se za gradnju ili kupovinu kuće najverovatnije odlučili zato da biste uživali na svežem vazduhu te većinu lepih i toplih dana provodili napolju, nije na odmet razmišljanje o uređenju dvorišta. Sređivanje okućnice uključuje popločavanje staza i prilaznog puta, terase ili verande, stepenica, postavljanje vrtne ograde, pergole ili letnje kuhinje i u poslednjoj fazi, naravno, uređenje zelenih površina i bašte. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti pitanjima i temama pejzažne arhitekture.

  2. Kako se sređuje okućnica?

  2.1. Kako se planira uređenje dvorišta?

  Osnova za sveobuhvatno uređenje okoline kuće je dobro postavljen i razrađen koncept i plan, na osnovu kojih se sve završava relativno brzo, čak i istovremeno sa završetkom izgradnje kuće. U idejnom nacrtu, kojim započinjete sređivanje, potrebno je od samog početka uzeti u obzir povezanost unutrašnjosti kuće i njene spoljašnjosti. Treba se usredsrediti na važne veze između kuće i dvorišta, čime će se doći do sveobuhvatnog i kvalitetnog uređenja prostora u kome ćete moći neometano da se krećete i uživate. Okućnica ni u kom slučaju nije nešto potpuno odvojeno od kuće, pa prema tome ona treba da sledi logiku i dizajn kuće.

  2.2. Okućnica i njeni delovi

  Nije zgoreg uređenje dvorišta podeliti na više elemenata, pa možda i u više faza, i tako doći do željenog eksterijera. Terasa ili veranda je prvi element koji ima smisla planirati odmah pored direktnog izlaska iz dnevne sobe ili trpezarije. Na nju se mogu nadovezati letnja kuhinja, koja treba da je u neposrednoj blizini unutrašnje kuhinje, pa povrtnjak ili bašta. Pristup automobilima, odnosno parking ili garaža, treba da bude sasvim odvojen od bašte i onog dela dvorišta koji je namenjen druženju i odmoru. Time se obezbeđuje i sigurnost ukućana i gostiju. Važno je da se okolina kuće planira i dizajnira prema vašem načinu života i slobodnom vremenu; imajte na umu da je dvorište nešto što nećete moći sasvim da menjate svake godine – rečju, treba da razmislite o dugoročnom rešenju.

  Pre početka projektovanja i realizacije, za svakog investitora pa tako i za vas, neophodna je finansijska ocena investicije, pošto se samo na osnovu precizne procene troškova može znati da li do realizacije može doći ili ne i da li će biti odjednom ili po fazama. Preuređenje okoline je moguće u svako godišnje doba, premda treba izbegavati niske temperature i mraz, koji otežavaju rad. Sređivanje se obično počinje s jeseni, da bi tokom zime bilo dovoljno vremena da napravite skice svega što želite i možete da izvedete kao i da napravite eventualne izmene shodno proračunima. Istovremeno se raspitujte i tražite izvođače radova; kada pronađete, na osnovu ponuda, referenci i preporuka, najpogodnijeg, znaćete i šta dalje. Odmah posle zime, kada zemlja počne da se kravi, možete započeti zemljane radove. Što se sadnje drveća i grmlja tiče, prati se prolećna sezona te se sve planira i radi najkasnije do kraja marta.

  2.3. Celovito uređenje okoline

  Rekli bismo da samo sveobuhvatno i jednovremeno uređenje okoline donosi finansijsku i vremensku uštedu. Zahvaljujući pažljivom planiranju pejzaža, može se raditi kontinuirano po fazama i delovima, odnosno, jedan posao se može nastavljati na drugi. Uređenje kuće zahteva planiranje potrebnih iskopa, rezervoara za vodu, osvetljenje bašte, eventualno podno grejanje garaže i tako dalje. Ovakvim načinom planiranja i rada, izbeći ćete koliko nepotrebne ili suvišne radove koliko i veće izdatke. Naravno, uvek je moguće da se pojave neki neplanirani problemi ili dodatni radovi, međutim, ono najvažnije - vrsta i raspored instalacija se uvek može predvideti i time držati pod kontrolom.

  3. Stručnjaci za uređenje eksterijera

  Planiranja i uređenja se možete latiti i sami, ali tek nekolicina ljudi ima iskustva s ovakvom vrstom izazova. Premda mnogi imaju čak i vrlo precizne slike onoga što im je na umu uvek se preporučuje angažovanje stručnjaka i to odmah na početku, u fazi konsolidovanja ideja. Stručnjak će vam pomoći da uklopite ono što želite s onim što je izvodljivo, prema stanju na terenu i finansijama.

  Stručnjak je u ovom slučaju pejzažni arhitekta ili enterijerista koji će potrebne planove sačiniti na terenu. Do najboljih ideja se najefikasnije dolazi na licu mesta i u saradnji s investitorom, jer su komunikacija i međusobno razumevanje najvažniji za uspešnu realizaciju celokupnog projekta. Kada se pripremaju materijali, nacrti, modeli i skice zajednički rad je neizostavan, pošto se do zadovoljavajućih rešenja može doći jedino dobrom saradnjom. Naročito se mora voditi računa o odgovarajućem izboru materijala, koji treba da bude u skladu s idejnom osnovom, stilom i izgledom kuće.

  Nešto je drugačije u situaciji kada odlučite da se svih građevinskih i zanatskih poslova prihvatite sami. Predložili bismo vam da se svakako posavetujete sa stručnjakom pre početka radova, a pogotovu u vezi sa zahtevnijim građevinskim radovima, kakvi su priključci na vodovod, gasovod i elektromrežu, budući da amaterske greške mogu mnogo da koštaju.

  Sređeno dvorište prosto mami da se u njemu boravi što duže
  Sređeno dvorište prosto mami da se u njemu boravi što duže

  4. Najčešće greške pri uređenju okućnice

  Sređivanje okoline nije nimalo lak posao, inače pejzažna arhitektura ne bi bila nauka. Među greškama koje se često vide tek posle nekoliko godina, a previde se prilikom izvođenja radova iz neiskustva ili neznanja, jesu loše razvedene elektroinstalacije, suviše gusti ili loše pozicionirani zasadi, neadekvatan raspored elemenata i slično. Sve ove greške uglavnom su rezultat nerazrađenog konceptualnog plana. Ako počnete planiranjem, do propusta ne bi trebalo da dođe čak i u odvijanju radova po fazama. Početnim razrađenim konceptualnim planom uređenja garantuje se adekvatan ishod. Jedna od najčešćih grešaka je i loše pozicioniranje delova i elemenata, pa se tako možete zateći u situaciji koju ste baš hteli da izbegnete – na primer, želeli ste privatnost i ograničen pogled s ulice, ali ste ozelenjeni deo verande ili terase postavili na suprotnu stranu kuće.

  5. Uređenje dvorišta – cena po m2

  Cena uređenja je oko 100 EUR/m2. U cenu su uračunati iskopi za kanale, postavljanje vodovodnih i kanalizacionih cevi, popločavanje ili asfaltiranje i postavljanje travnjaka.

  Cena plana uređenja eksterijera kreće se između 250 i 500 EUR. Pored rasporeda rasada, ovi planovi uključuju i sakupljanje i odvođenje atmosferskih voda, kanalizaciju, šahtove, poklopce i kanale; nadalje, tu su nacrti stepeništa i potpornih/upornih zidova, staza i ivičnjaka te ribnjaka ili bazena. Cena ovakvog plana je oko 350 EUR. Nacrti rasada, uređenja staza i platoa, nacrt uređenja okoline rade se u razmeri 1:100.

  Ukoliko se odlučite za izradu plana uređenja dvorišta ili okoline, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 134
  Avtor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 2226 izvođača radova za područje Pejzažna arhitektura:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin sa svežim idejama i savetima naših autora za uređenje Vašeg stambenog prostora.

  PREPORUČENE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE PEJZAŽNA ARHITEKTURA
  9
  0

  NENAD BABIĆ PR, BIRO ZA PROJEKTOVANJE I IZRADU TEHNIČKE DOKUMENTACIJE DESIGN N, BEOGRAD (ZEMUN)

  Stanka Tišme 71 a, 11080 Beograd
  9.6
  0

  ARHITEKTONSKI STUDIO SUNCE D.O.O. LESKOVAC

  Moše pijade 21/1, 16000 Leskovac
  9.6
  0

  SAMOSTALNA ZANATSKA RADNJA AQUA CENTAR DARKO FERK PREDUZETNIK BEOGRAD (NOVI BEOGRAD)

  Jurija gagarina 84/1, 11070 Beograd
  9.5
  0

  BRANISLAVA SELENIĆ VASELEK PR PROJEKTNI BIRO KREATIV PROJEKT RUMA

  Dvadesetsedmog oktobra 45, 22400 Ruma
  9.9
  0

  AMK-ORBIS DOO LESKOVAC

  Nikole skobaljića 11 77, 16000 Leskovac
  10
  1

  STUDIO MS PRO

  Husinskih rudara 45 1 5, 11060 Beograd
  Imamo čak 2226 izvođača radova za područje Pejzažna arhitektura:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE PEJZAŽNA ARHITEKTURA?

  ideje za uređenje okućnice
  projekt za vrt
  zasad celog vrta
  render vrta
  uređenje vrta
 • Pejzažna arhitektura Aleksinac
 • Pejzažna arhitektura Apatin
 • Pejzažna arhitektura Aranđelovac
 • Pejzažna arhitektura Bačka Palanka
 • Pejzažna arhitektura Bačka Topola
 • Pejzažna arhitektura Bečej
 • Pejzažna arhitektura Beograd
 • Pejzažna arhitektura Bor
 • Pejzažna arhitektura Bujanovac
 • Pejzažna arhitektura Čačak
 • Pejzažna arhitektura Ćuprija
 • Pejzažna arhitektura Gornji Milanovac
 • Pejzažna arhitektura Inđija
 • Pejzažna arhitektura Ivanjica
 • Pejzažna arhitektura Jagodina
 • Pejzažna arhitektura Kikinda
 • Pejzažna arhitektura Knjaževac
 • Pejzažna arhitektura Kovin
 • Pejzažna arhitektura Kragujevac
 • Pejzažna arhitektura Kraljevo
 • Pejzažna arhitektura Kruševac
 • Pejzažna arhitektura Kula
 • Pejzažna arhitektura Kuršumlija
 • Pejzažna arhitektura Leskovac
 • Pejzažna arhitektura Loznica
 • Pejzažna arhitektura Negotin
 • Pejzažna arhitektura Niš
 • Pejzažna arhitektura Novi Pazar
 • Pejzažna arhitektura Novi Sad
 • Pejzažna arhitektura Pančevo
 • Pejzažna arhitektura Paraćin
 • Pejzažna arhitektura Pirot
 • Pejzažna arhitektura Požarevac
 • Pejzažna arhitektura Preševo
 • Pejzažna arhitektura Prijepolje
 • Pejzažna arhitektura Prokuplje
 • Pejzažna arhitektura Ruma
 • Pejzažna arhitektura Šabac
 • Pejzažna arhitektura Senta
 • Pejzažna arhitektura Šid
 • Pejzažna arhitektura Sjenica
 • Pejzažna arhitektura Smederevo
 • Pejzažna arhitektura Smederevska Palanka
 • Pejzažna arhitektura Sombor
 • Pejzažna arhitektura Sremska Mitrovica
 • Pejzažna arhitektura Stara Pazova
 • Pejzažna arhitektura Subotica
 • Pejzažna arhitektura Temerin
 • Pejzažna arhitektura Trstenik
 • Pejzažna arhitektura Užice
 • Pejzažna arhitektura Valjevo
 • Pejzažna arhitektura Velika Plana
 • Pejzažna arhitektura Vranje
 • Pejzažna arhitektura Vrbas
 • Pejzažna arhitektura Vršac
 • Pejzažna arhitektura Zaječar
 • Pejzažna arhitektura Zrenjanin
 • Serbia
  DAIBAU.RS

  Železnička 9
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  KONTAKTI

  Potražnje: 00381 114 300 340
  Preduzeća: 00381 114 300 340

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 DaiBau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana