Za područje
    OTP banka

    Furnir ili HPL/CPL za sobna vrata?

    Članak je pregledalo čak 2709+ korisnika
    Izbor materijala za krila sobnih vrata je važan iz više razloga. Kada su stil i estetika u pitanju, uvek je dobro da sobna vrata odgovaraju stilu i estetici stambenog prostora. Svakako, ne treba smetnuti s uma ni druge zahteve kao što su kvalitet, funkcionalnost te lakoća čišćenja i održavanja. Na kraju krajeva, mnogo zavisi i od cene. Kada birate unutrašnja vrata, nemojte žuriti i kupiti prva na koja naletite, a izgledaju vam iole pristojna. Razmislite o kupovini, a možete se posavetovati i sa nekim stručnjakom u vezi s usklađivanjem boja u enterijeru.
    Stručni članak 2709
    sobna vrata
    Imamo čak 1118 izvođača radova za područje Sobna vrata:

    Furnir, odnosno, CPL/HPL su različiti materijali koji se mogu upotrebiti za izradu sobnih vrata. Koji ćete izabirati uglavnom se zasniva na vlastitom sudu. Neki su ljudi skloniji prirodnim materijalima i vrlo im je bitan kontakt sa prirodom u životnom okruženju, dok je drugima važan samo izgled koji mora da bude privlačan i da odgovara ostatku nameštaja u kući. Trećima su, pak, važniji praktičnost, izdržljivost te lako održavanje.

    1. Furnirana sobna vrata - prednosti i slabosti

    Furnirana vrata se izrađuju od jezgra (iverica, saće, medijapan...) koje je obloženo furnirom. Furnir je tanak sloj drveta koji se lepi na ivericu i daje joj izgled pravog drveta. Furnirana vrata se često izrađuju od furnira hrasta, javora ili bukve.

    Furnir je tanak završni sloj koji ostavlja utisak da su cela vrata drvena
    Furnir je tanak završni sloj koji ostavlja utisak da su cela vrata drvena

    1.1. Prednosti furnira za unutrašnja vrata

    Furnirana vrata su estetski privlačna. Furnir je tanak završni sloj kojim se vrata oblažu da bi se ostavio utisak da su cela od punog drveta, čime se postižu dve stvari: privid prirodnosti u enterijeru, dok je, s druge strane, cena takvih vrata sasvim pristupačna za razliku od masivnih, drvenih. Vrata od furnira su takođe relativno izdržljiva.

    1.2. Slabosti furnira za unutrašnja vrata

    Jedna od većih slabosti furniranih vrata je to što se furnir vremenom ljušti. To se može dogoditi ako su vrata izložena vlazi ili ako se ne održavaju pravilno. Furnirana vrata su manje izdržljiva od onih napravljenih od punog drveta.

    2. CPL/HPL sobna vrata - prednosti i slabosti

    Skraćenice CPL i HPL označavaju laminat lepljen u više slojeva koji se pod visokim pritiskom sabija i stapa u jedan (CPL-Continous Pressed Laminate/HPL-High Pressed Laminate). Tako dobijena drvena obloga je vrlo otporna na mehanička oštećenja kakva su udarci i ogrebotine, pa samim tim i takvo krilo vrata ima iste karakteristike. Koja završna obrada će vam se više svideti, zaista je stvar ličnog ukusa - ima ih mnogo, najrazličitijih boja, struktura i završne obrade površine - takozvanih dekora (imitacije) drveta.

    CPL/HPL vrata su otporna na vlagu i ne zahtevaju posebno održavanje, pa su zato idealna za prostorije kakvo je kupatilo
    CPL/HPL vrata su otporna na vlagu i ne zahtevaju posebno održavanje, pa su zato idealna za prostorije kakvo je kupatilo

    2.1. CPL/HPL vrata - prednosti

    CPL/HPL vrata su izdržljiva i mogu potrajati dugo. Zbog svoje čvrste površine, otporna su na ogrebotine, udarce i habanje. To znači da su idealna za višečlana domaćinstva u kojima se stalno koriste ili su stalno izložena svojevrsnim uticajima. CPL/HPL vrata se, takođe, lako održavaju. Pošto su otporna na vlagu, mogu se čistiti samo vlažnom krpom bez specijalnih sredstava ili načina održavanja.

    2.2. CPL/HPL vrata - slabosti

    Jedna od slabosti koje se pripisuju CPL/HPL vratima je ta što su u estetskom smislu manje privlačna od furniranih. CPL/HPL vrata jesu imitacija drveta i zato im nedostaju toplina i prirodnost pravog drveta. Ako tražite sobna vrata koja su vizuelno privlačna i izgledaju prirodno, onda ova vrsta možda i nije najbolji izbor za vas. Pored toga, CPL/HPL vrata su manje fleksibilna od furniranih. To znači da ih je teže prilagoditi različitim veličinama i oblicima prostorija. Ako su vam potrebna vrata koja su fleksibilna, onda su furnirana vrata svakako bolja.

    3. Cena sobnih vrata - poređenje furnira i HPL/CPL

    Sobna vrata, u zavisnosti od materijala, dimenzija, oblika i , naravno, proizvođača mogu da koštaju vrlo različito. Krila vrata od HPL/CPL su u većini slučajeva pristupačnije cene od furniranih krila. Koja završna obrada će vam se više svideti, zaista je stvar ličnog ukusa. Furnira ima mnogo, najrazličitije boje, strukture i završne površine isto kao i laminata. Cene se kreću oko 30-70 EUR/m2 za krila od CPL/HPL i oko 35-80 EUR/m2 za krila od furnira.

    4. CPL/HPL ili furnir? Koja sobna vrata da izaberete?

    Izbor između furniranih i CPL/HPL vrata zavisi od vaših potreba i očekivanja. Ako tražite unutrašnja vrata koja su izdržljiva i otporna na ogrebotine i udarce, onda su CPL/HPL vrata bolji izbor. Međutim, ako želite vrata koja nude najpribližniju alternativu za prirodno drvo, onda su furnirana vrata svakako poželjniji izbor. Pored toga, treba uzeti u obzir i cenu. CPL/HPL vrata su obično jeftinija od furniranih, ali cene mogu varirati u zavisnosti od brenda, kvaliteta i dizajna.

    Izbor materijala od kog će biti sobna vrata nije nevažan
    Izbor materijala od kog će biti sobna vrata nije nevažan

    Prilikom izbora unutrašnjih vrata, važno je uzeti u obzir i druge faktore kakvi su veličina, oblik i funkcija. Recimo, ako tražite vrata za kupatilo koja će neminovno stalno biti izložena vlazi, onda su CPL/HPL vrata bolja opcija jer su otporna na vlagu. Ipak, ako kupujete vrata za spavaću ili dnevnu sobu koja valja da asociraju na toplinu i prirodan izgled, onda izaberite furnirana.

    Stručni članak 2709
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Sobna vrata?

    Imamo čak 1118 izvođača radova za područje Sobna vrata:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1118 izvođača radova za područje Sobna vrata
    9.1
    0

    Vladimir Gladović PR TRGOVINSKA RADNJA BEO STOLARIJA Beograd


    9.1
    0

    ALEKSANDAR LJUBISAVLJEVIĆ PR PROIZVODNJA ELEMENATA OD METALA , DRVETA I KUHINJSKOG NAMEŠTAJA STILMAX ĆUPRIJA


    9.1
    0

    ZORAN MIHAJLOV PR PROIZVODNJA KUHINJSKOG NAMEŠTAJA WOODLINE ENTERIJERI KOVAČICA


    9.6
    0

    LIBRA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana