Za područje
    b2c

    Konzolno stepenište

    Članak je pregledalo čak 1045+ korisnika
    Stepeništa služe za vertikalno kretanje po objektu, odnosno, uspinjanje ili silaženje u domu ili oko njega. Konzolno stepenište je jedna vrsta stepenica koja, osim što služi kao funkcionalni element, jeste i stilski, estetski dodatak enterijeru i/ili eksterijeru. Ovo je moderna varijanta stepeništa čije je izvođenje nešto zahtevnije u odnosu na klasična, pa savetujemo da se obratite stručnjacima za savet i pomoć, ako se za njih odlučite.
    Stručni članak 1045
    konzolne stepenice
    Imamo čak 2763 izvođača radova za područje Metalne stepenice:

    1. Konzolno stepenište - prednosti

    Činjenica je da je dizajn konzolnih stepenica donekle specifičan, ali su svakako vredne truda i novca. Konzolno stepenište obogaćuje, a naravno i ulepšava enterijer te je njegova naročita prednost i u tome što, kada je pravilno izvedeno, deluje vrlo luksuzno i prestižno u svakom prostoru i na svakom mestu. Najviše se dodaje modernim objektima, kao varijanta minimalističkog ili industrijskog stila ako je metalno, a skoro po pravilu tradicionalnim i klasičnim, ako je drveno. Naravno - uvek može i obrnuto - ako tako poželite.

    2. Vrste konzolnih stepenica

    Svaka vrsta konzolnih stepeništa ima svoja jedinstvena obeležja, prednosti i slabosti. Vrlo je bitno da pri odlučivanju za ovakav arhitektonski element, dobro procenite sopstvene potrebe koliko i zahteve prostora u kom će stepenište stajati. Postoji više vrsta konzolnih stepenica između kojih možete birati.

    2.1. Jednostrano ankerisano konzolno stepenište

    To je osnovna varijanta ovog tipa stepeništa, fiksirana u zid samo sa jedne strane, bez nosećeg okvira. Pretežno se prave od metala, stakla ili drveta ili njihove kombinacije da bi izgledale što elegantnije, minimalistički svedenih linija.

    2.2. Dvostrano ankerisano konzolno stepenište

    Ovaj tip konzolnih stepenica drže dva bočna zida te izgledaju kao da su raspete između njih. Takvo stepenište je čvrsto i stabilno pošto je dvostrano ankerisano. Može biti od raznih vrsta materijala kakvi su drvo, metal, staklo, mermer ili njihove kombinacije, a sama gazišta mogu biti puna ili šuplja.

    2.3. Okruglo konzolno stepenište

    Ovakvo stepenište izgleda vrlo privlačno i elegantno, budući da je monolitno, odnosno iz jednog komada sa samo jednim nosačem u sredini. Pošto gazišta „kruže“ oko nosača, čini se da lebde u prostoru.

    2.4. Viseće konzolno stepenište

    Ovaj tip konzolnih stepenica deluje skoro nestvarno pošto vise sa plafona, bez vidnih tački oslonca. Za razliku od drugih varijanti, ovaj tip je idealan za prostore sa visokom tavanicom. Bilo da su od drveta, stakla ili metala deluju prilično atraktivno.

    2.5. Spiralno konzolno stepenište

    Kako im sam naziv kaže, spiralne stepenice „kruže same oko sebe", oko centralnog stuba. Bez obzira na to da li su od metala, drveta, stakla ili su od kombinovanih materijala, odlična su konstrukcija za skučene prostore budući da zauzimaju najmanje mesta.

    3. Izvođenje konzolnih stepenica

    Gazišta konzolnih stepenica su najčešće drvena ili metalna. Svaka stepenica stoji za sebe i fiksirana je za zid. Po pravilu, metalna podstruktura je skrivena u svakom gazištu, što omogućava površinama da prividno lebde u prostoru. Neophodno je da zid u koji su stepenice ankerisane bude betonski ili da je prethodno propisno ojačan. Stepenice se mogu napraviti i učvršćivanjem u jači oslonac koji je sakriven u zidu. Međutim, to je manje uobičajena varijanta. Konzolne stepenice se takođe mogu ugraditi u drvenu ili montažnu kuću, pod uslovom da su pravilno projektovane.

    Neophodno je da zid u koji su stepenice ankerisane bude betonski ili da je prethodno propisno ojačan
    Neophodno je da zid u koji su stepenice ankerisane bude betonski ili da je prethodno propisno ojačan

    3.1. Konzolne stepenice moraju biti bezbedne!

    Konzolne stepenice su često bez ograde ili je ona manje-više simbolična, provizorna. Zato neka od tih stepeništa nalikuju skulpturama. Preporučuje se da na zidu postoje držači u barem nekom, čak i umetničkom obliku, za koje se osoba može pridržati. Međutim - ako imate malu decu, jaka ograda je obavezna. Ograda mora biti pravilno izvedena tako da bude dovoljno čvrsta i da vizuelno ne kvari utisak o enterijeru, pa se zato često pribegava staklu kao rešenju.

    Konzolne stepenice se mogu istaći i učiniti sigurnijim obezbeđenjem dodatnog osvetljenja, na primer, LED svetlima. Iznad svakog gazišta ili u ravni sa njim, na zid može biti ugrađena po jedna LED svetiljka.
    Ako stepenice nemaju ogradu, preporučljivo je da se na zid pored njih pričvrste držači za koje se osoba može pridržati
    Ako stepenice nemaju ogradu, preporučljivo je da se na zid pored njih pričvrste držači za koje se osoba može pridržati

    4. Konzolno stepenište - cena

    Cene konzolnih stepeništa su nešto više od cena za klasična, u zavisnosti od elemenata kakvi su materijal, veličina, tip, način postavljanja. Sve u svemu, cene im se kreću između 1.000-2.000 EUR.

    Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

    Pošaljite nam upit ili postavite pitanje.

    Stručni članak 1045
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Metalne stepenice?

    Imamo čak 2763 izvođača radova za područje Metalne stepenice:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2763 izvođača radova za područje Metalne stepenice
    9.5
    0

    SAMOSTALNA ZANATSKO BRAVARSKA RADNJA ZLATA ILIĆ PR UGRINOVCI


    9.9
    0

    MV KONSTRUKT DOO NOVA PAZOVA


    9.5
    0

    BOŽIDAR BRKLJAČ PR MAŠINSKA OBRADA METALA WME-B METAL INĐIJA


    9.7
    0

    BRAMONT


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana