Za područje

  Stepenište – savremeno unutrašnje uređenje

  Članak je pregledalo čak 3052+ korisnika
  Stepenište je neizostavan element svih objekata s više spratova ili nivoa. Stepenice služe međuetažnoj komunikaciji, i u zavisnosti od raspoloživog prostora, stila i dizajna enterijera, one mogu postati raskošan estetski, pa i umetnički element doma ili biti skrajnut i sveden, čisto praktičan i funkcionalan deo pokućstva, iskorišćen da se maskira ostava ili toalet. Međutim, ovo su krajnosti koje ne moraju važiti za vas. Pogledajte kako moderne stepenice mogu postati ponos vašeg doma.
  Stručni članak 3052
  unutrasnje stepeniste
  Imamo čak 2392 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

  1. Stepenište

  Stepenice su nezaobilazan deo svake višespratne kuće ili stana u više nivoa. Možda su škripave drvene stepenice u bakinoj kući vama draga ili manje draga uspomena iz detinjstva. Nekako odmah nakon toga, takva drvena stepeništa koja su odisala toplinom i prisnošću doma, u našim su životima ubrzo potom zamenjena  teškim, savremenim stepenicama u javnim objektima - betonskim ili zidanim, koje su ponekad imale i uzidane prijavnicu, ostavu ili toalet.

  Sa napretkom tehnologije, odnos prema projektovanju stepenica u individualnoj gradnji dramatično se promenio. Arhitekte i dizajneri ih tretiraju kao nezavisne elemente koji prostoru daju nov karakter i doprinose raznolikosti ambijenta. One su tu su kako bi enterijer bio smisleno i estetski zaokružena celina. Osim toga, na unutrašnje stepenice se sada gleda sa nešto modernije tačke gledišta, premda su bezbednost i funkcionalnost i dalje na prvom mestu.

  2. Moderno stepenište s prostorom za odlaganje

  Savremeno stepenište nudi brojne mogućnosti iskorišćenja prostora bez ugrožavanja funkcionalnosti. Unutrašnje stepenice su se, takoreći, oduvek koristile i kao pomoćni prostor. Ali, kako u potpunosti i na najpraktičniji način upotrebiti takav potencijal? Arhitekte su vrlo maštovito rešavale to pitanje ugradnjom najrazličitijih plakara s odeljcima za skladištenje; neki od njih se mogu oceniti kao vrlo sofisticirani. Kratko rečeno, unutrašnje stepenište nudi brojne opcije za iskazivanje inovativnosti i veštine.

  Ima stepeništa koja su dizajnirana tako da je svaka stepenica zasebna fioka ili, obrnuto, svaka fioka tačno odgovara stepenici ispod koje je i najčešće se izvlači bočno tako da se može iskoristiti i ona najveća u dnu i ona najmanja na vrhu. U svakom slučaju, pre nego što naručite izradu stepeništa, razmislite o tome da li biste i kako mogli da ih iskoriste - neki u njima drže kabaste stvari koje ređe koriste kao što je skijaška, ribolovačka ili ronilačka oprema, a neki su napravili arhivu ili biblioteku.

  Stepenice kao moderno rešenje za odlaganje
  Stepenice kao moderno rešenje za odlaganje

  3. Moderne stepenice/stepeništa

  Jasno je da savremene stepenice mogu biti napravljene od sasvim različitih materijala ili njihovih kombinacija, različite konstrukcije i strukture i građene po drugačijim sistemima, u zavisnosti od toga kako će finalni proizvod izgledati i čemu će služiti. Moderne stepenice mogu biti od metala i u jednom komadu, mogu biti konzolne ili klasične, drvene, mogu biti betonske, s gazištima od drveta ili kamena ili cele kamene, staklene ili zidane od opeke. Čini se da su od svih, staklene stepenice najsmelije, jer su potpuno prozirne, što znači da doslovno nestaju u prostoru i utapaju se s okolinom.

  Važno je shvatiti da za savremene stepenice ni izbor ograde nije nebitan. Postaje sve popularnije da ograde uopšte nema, ili da je sasvim staklena, jer će se stopiti s pozadinom. Ograda može biti izrađena od tanke, metalne mreže, može biti od čelika, kao svojevrsna čelična cev koja vijuga naviše; sve su popularnije provizorne ograde od sajli ušrafljenih u pod i plafon ili same stepenike, ali nije zanemarljiv ni broj onih koji se odlučuju za „najklasičnije“ od svih -  stepenište od punog drveta. Da bismo vam dočarali svoj izbor, pripremili smo nekoliko primera kakve sve savremene stepenice mogu biti.

  Funkcionalno i praktično rešenje za stepenište
  Funkcionalno i praktično rešenje za stepenište

  4. Konzolno stepenište: moderne stepenice

  Čini se da je uvreženo mišljenje da stepenište nužno mora biti poduprto stubovima, obično celom dužinom. Međutim, postoje i druga dizajnerska rešenja. Stepenice mogu biti samonoseće i izrađene iz jednog dela. To znači da moderne stepenice bukvalno izrastaju iz zida. Tako se uglavnom prave od nosivog čeličnog okvira, koji se pažljivo skriva ili prekriva kutijama koje deluju kao gazišta.

  U slučaju konzolnih stepenica, odnosno onih koje su pričvršćene za zid samo sa jedne strane, posebna se pažnja mora posvetiti konstrukciji. Morate znati da su pri hodu, opterećenja uz ivicu stepenica velika, pa se armatura zida ili skriveni metalni nosači moraju projektovati uz statičke proračune. Stepenice u jednom komadu su u tehničkom smislu vrlo zahtevne, budući da je neophodno zavarivanje i pravljenje brojnih spojeva koji moraju biti vrlo kvalitetni, što znači i više troškove.

  Moderna stepeništa su od različitih materijala i raznih oblika
  Moderna stepeništa su od različitih materijala i raznih oblika

  Ukoliko se odlučite za postavljanje stepeništa, na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i stručnjake te ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom. Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Stručni članak 3052
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Dizajn enterijera?

  Imamo čak 2392 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 2392 izvođača radova za područje Dizajn enterijera
  9.1
  0

  Architaur


  8.7
  0

  Biro za projektovanje i dizajniranje Daniela Grcic


  9.6
  0

  BRANISLAVA SELENIĆ VASELEK PR PROJEKTNI BIRO KREATIV PROJEKT RUMA


  10
  1

  LIMIS DOO RUMA


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana