Za područje

  Unutrašnje stepenište: izvođenje i cena

  Članak je pregledalo čak 17664+ korisnika
  Unutrašnje stepenice su neizostavan deo svakog stana s više nivoa i višespratne kuće. Dele se ne samo po obliku i materijalima, već i po načinu izvođenja, pri čemu postoje četiri vrste postupka za sastavljanje unutrašnjih stepeništa. Koji postupak ugradnje zahtevaju određene stepenice, zavisi pre svega od strukture objekta i želja naručioca. Tako se razlikuju samonoseće unutrašnje stepenice, unutrašnje stepenice montirane na betonsku podlogu, unutrašnje stepenice sa čeličnom konstrukcijom i konzolne ili plutajuće, moderne stepenice.
  Stručni članak 17664
  omiljen
  unutrasnje stepeniste izvodjenje cena
  Imamo čak 1492 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

  1.  Moderna stepeništa

  Verovatno se pitate šta su moderne stepenice ili koji su najnoviji trendovi u oblikovanju stepeništa? Čini se da su poslednjih godina u trendu one koje su na jednoj strani fiksirane u zid, a na drugoj vise bez oslonca. To su, pomalo, futuristički dizajnirane strukture, zato što u prostoru deluju lagano i elegantno, a konstrukcija je uglavnom skrivena u kutijama gazišta, tako da se ne vidi ništa osim nagaznih površina. Savremena stepeništa su i ona bez ograde, a kružna i spiralna su postala sasvim demode. To se, izgleda, dogodilo prvenstveno zbog činjenice da se njima teško hoda i da su, uopšteno govoreći, potpuno nepraktične. Stoga, osim ako vam prostorna ograničenja uskraćuju bilo koju drugu mogućnost, radije se nemojte odlučiti za njih.

  2. Samostojeće unutrašnje stepenište

  2.1. Konstrukcija i materijal za samostojeće unutrašnje stepenište

  Samonosive, najčešće drvene unutrašnje stepenice, samostalna su drvena konstrukcija sa bočnim nosećim elementima, punim stranicama i gazištima. Samonosive ili samostojeće unutrašnje stepenice rade se od punog drveta debljine 40 mm, specifičnog po tome što je lepljeno po širini. Letvice nisu lepljene da bi se dobila potrebna debljina, već su pune. Svrha lepljenja drveta po širini je da se ne skuplja i ne rasteže pri promenama temperature i vlažnosti, nego da zadrži svoj prvobitni oblik i karakteristike.

  2.2. Različiti oblici samostojećih unutrašnjih stepenica

  Samonosive stepenice se mogu oblikovati na najrazličitije načine. Izbor zavisi od želja naručioca i dostupnosti prostora u kojem će biti postavljene. Možete se odlučiti za klasične ili moderne. Razlikuju se ravne, zakrivljene, one u obliku slova L i U, spiralne i naizmenično konusne samonoseće unutrašnje stepenice sa velikim nagibom, naročito pogodne za vikendice ili pristup potkrovlju.

  Unutrašnje stepenice mogu biti samonoseće, a ako su još i drvene, u dom će uneti posebnu toplinu
  Unutrašnje stepenice mogu biti samonoseće, a ako su još i drvene, u dom će uneti posebnu toplinu

  3. Unutrašnje stepenice na betonskoj podlozi

  3.1. Konstrukcija i materijal za unutrašnje stepenište

  Drvene unutrašnje stepenice sa betonskom podlogom imaju relativno jednostavan dizajn. Ovde se uglavnom radi o tome da se betonska konstrukcija samo obloži drvetom. Zato gazišta i stepenište mogu biti izrađene od različitih vrsta drveta. Za gazišta se najčešće koriste parket, furnir ili masivno drvo. Pored njih, čeone i bočne stranice su obično obložene istim materijalom ili obojene željenom bojom. U slučaju da se odlučite za farbanja čeonih površina, preporučujemo da uzmete perive boje koje se lako održavaju i čiste.

  3.2. Gazišta

  Unutrašnje stepenice na betonskoj podlozi mogu se napraviti na dva načina. Prvi način je klasičan; gazište se proteže preko prednje, odnosno, čeone strane stepenice čime se stvara ispust kako bi bilo više mesta za stopalo i lakši hod. Drugi način se više odnosi na savremenije stepenice - to je moderniji i zahtevniji oblik, oštrijih linija, pri čemu je naglasak na estetici, a manje na upotrebnoj strani, tako da, recimo, vrlo često ove stepenice nemaju ni čeonu ni bočne stranice.

  3.3. Obloge za gazišta i čela

  Prva mogućnost izvođenja je postavljanje gazišta, tako da se bočne stranice ostavljaju otvorenim ili se samo ofarbaju. Druga mogućnost je da se sve površine prekriju letvicama ili pločama iste vrste drveta. Ako odaberete prvi način, odnosno, samo postavljanje gazišta, preporučujemo upotrebu perive boje za bočne stranice, jer ćete time olakšati čišćenje i održavanje. Ako se odlučite za sasvim zatvoreno stepenište, opet imate pred sobom dve mogućnosti: gazište može da se završava vertikalnom letvicom ili ispustom preko čeone strane.

  Čeone i bočne stranice betonskog stepeništa mogu se obložiti kamenom, drvetom ili kompozitima
  Čeone i bočne stranice betonskog stepeništa mogu se obložiti kamenom, drvetom ili kompozitima

  4. Unutrašnje stepenice na čeličnoj konstrukciji

  Ove unutrašnje stepenice su vrlo moderne. Za njih se često koristi noseća čelična konstrukcija od nerđajućeg čelika na koju su pričvršćene (drvene) ploče. U poređenju sa stepenicama napravljenim na betonskoj podlozi, čelična konstrukcija se smatra transparentnijom, pošto ne blokira prostor i dozvoljava prolaz svetlosti. Druga vrsta konstrukcije unutrašnjeg stepeništa na čeličnoj konstrukciji obično uključuje celokupnu restauraciju već dotrajalih stepenica, zapravo zamenu svih zatvorenih površina. Na takvom stepeništu je sa donje strane obično i gipsani premaz. Važno je, međutim, da se i cela struktura, takođe, odgovarajuće zvučno izoluje.

  Izvođenje stepenica na čeličnoj konstrukciji ostavlja utisak otvorenosti i transparentnosti
  Izvođenje stepenica na čeličnoj konstrukciji ostavlja utisak otvorenosti i transparentnosti

  5. Moderne konzolne stepenice

  Konzolne ili, kako se još nazivaju, samostojeće, lebdeće ili plivajuće stepenice su rešenje u trendu za novogradnje. Budući da je konzolna potkonstrukcija najčešće sakrivena ili maskirana zidom, stiče se utisak da stepenište zaista lebdi u prostoru. Zid za koji se konstrukcija fiksira mora biti noseći (armirano-betonski) te je celo izvođenje složenije i zahtevnije u odnosu na klasične stepenice.

  5.1. Prednosti konzolnog stepeništa

  Glavna prednost konzolnih stepeništa je otvorenost unutrašnjeg prostora, jednostavnost i transparentnost cele strukture koja se prenosi i na sam ambijent. Toga radi se smatraju pogodnijim za modernije zgrade, gde dopunjuju i obogaćuju prostor svojom estetikom, a često nalikuju i na velike skulpture.

  5.2. Postavljanje konzolnog stepeništa

  Gazišta konzolnog stepeništa mogu biti izrađena od drveta ili metala (čelika). Svaka površina je posebno pričvršćena za zid, koji mora biti noseći i od armiranog betona. U svako gazište je ugrađena metalna potkonstrukcija, bez vidljivih spojeva i nosača, zbog čega se i stvara privid plutanja stepenica. Gazišta se mogu pričvrstiti i na skrivene nosače u zidu, premda je prvi način izvođenja češći.

  Konzolne ili plutajuće stepenice smatraju se najmodernijim
  Konzolne ili plutajuće stepenice smatraju se najmodernijim

  6. Unutrašnje stepenište – cena

  Cena unutrašnjih stepeništa varira u zavisnosti od načina ugradnje, upotrebljenog materijala, dimenzija i, svakako, od izvođača radova. Cena modernog stepeništa (npr. konzolnog) uvek je nešto viša od one za izradu klasičnih stepenica.

  Drvene, jednoramne samonoseće stepenice

  Cena drvenih samonosećih jednoramnih unutrašnjih stepeništa iznosi između 850 i 1.200 EUR. Cena zavisi od vrste drveta. Ako uporedite hrastovinu, jesenovinu i bukovinu, videćete i da im se cene kreću tim redosledom.

  Drvene samonoseće stepenice L oblika

  Cena ugaonih unutrašnjih stepenica je oko 1.200 EUR. Najskuplja vrsta drveta je hrast; za njim idu jesen i bukva.

  Metalne, dvoramne unutrašnje stepenice

  Cena dvoramnog metalnog stepeništa sa čeličnom konstrukcijom i jednom osovinom, dimenzija 10x10 cm, uključujući ugradnju i dimenzioniranje prema standardnoj etažnoj visini, iznosi između 1.000 i 2.000 EUR.

  Metalne unutrašnje stepenice L oblika

  Cena ugaonog metalnog stepeništa, sa čeličnom konstrukcijom i jednom osovinom, dimenzija 10x10 cm, uključujući ugradnju i dimenzioniranje prema standardnoj etažnoj visini, iznosi oko 1.500 EUR.

  Konzolne moderne stepenice

  Konzolna stepeništa smatraju se najskupljom varijantom zbog svog zahtevnog dizajna i izgleda. Početna cena kreće od 1.800 EUR.

   

  Stručni članak 17664
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Nameštaj po meri?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1492 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana