Za područje
    OTP banka

    Barske stolice - jesu li ili nisu u trendu?

    Članak je pregledalo čak 1323+ korisnika
    Jesu li visoke stolice još uvek u trendu? Barske stolice se obično koriste na otvorenim terasama, pored šankova u dnevnom boravku ili uz kuhinjske pultove i ostrva. One se koriste umesto klasičnih trpezarijskih stolica. Ovakvi modeli služe kao sedišta namenjena druženju uz piće ili da se „pregrize nešto s nogu“, ali uglavnom ne i za višesatno sedenje. Odgovor na početno pitanje je dvoznačan: jesu, ali umnogome zavisi od toga koje ćete izabrati.
    Stručni članak 1323
    barske stolice u trendu ili ne
    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

    1. Drvene, metalne ili PVC barske stolice?

    Materijali za barske stolice su u velikoj meri slični onima od kojih se prave drugi modeli ove vrste komadnog nameštaja, trpezarijske ili baštenske stolice. Često se u tu svrhu koristi takozvani večni materijal - drvo, zatim metal, a sve više i PVC, naročito na otvorenim prostorima kakve su terase i dvorišta, pošto se lako čisti. Drvo u svaki enterijer unosi obeležja domaćeg i simbol je neprolazne klasične udobnosti i topline. Metal predstavlja atmosferu elegancije, modernosti i savremenog dizajna u svakom prostoru, dok PVC i slični kompozitni materijali, ostavljaju utisak samouverenosti, ekstravagancije, maštovitosti i futurističkih stremljenja.

    1.1. Drvene barske stolice

    Drvene barske stolice se odlično slažu sa kuhinjama u tradicionalnom stilu, recimo, kao s onim starim seoskim. Drvo će u dom uneti toplinu i gostoljubivost, a lako se kombinuje i sa drugim materijalima, posebno sa tekstilom i metalom. Nešto moderniji dizajn barskih stolica često je spoj drvenog sedišta i metalnog okvira, koji je obično prahom obojen u crno. Budući da su mahom relativno lake, drvene barske stolice se lako pomeraju po prostoriji i podižu, što je posebno korisno prilikom usisavanja i čišćenja poda.

    Drvo nije pogodan materijal za barske stolice na otvorenom, osim ako ih pažljivo ne čuvate zaklonjene, pod strehom ili ceradom svake sezone, odnosno, sklonite pre svake kiše. Drvene barske stolice uglavnom nisu podesive po visini.

    1.2. Metalne barske stolice

    Druga kategorija ovih stolica su metalne. One su praktično neuništive i stoga se često koriste za spoljne, letnje kuhinje i u ugostiteljstvu. Metalne barske stolice za unutrašnje prostore mahom su tapacirane ili imaju drveno sedište jer je metal prilično hladan na dodir. Ovakve metalne stolice su uglavnom podesive po visini, iako to zavisi od tipa nogari. Postoji više opcija završne obrade metala: može biti peskaren (nerđajući čelik), obložen prahom (svi metali), pocinkovan (aluminijum), hromiran (polirane i površine visokog sjaja), sirov (nerđajući čelik i drugi) ili eloksiran (aluminijum).

    Metalne barske stolice najčešće imaju mrežasto ili perforirano sedište i naslon, što im smanjuje težinu. Međutim, ako imaju samo sedište (bez naslona), ono je kao po pravilu napravljeno od jednog komada metala.
    PVC barske stolice
    PVC barske stolice mogu biti raznolike u svakom pogledu

    1.3. PVC barske stolice

    Poslednja opcija su PVC barske stolice, koje su poslednjih godina sve popularnije zbog niske cene. PVC visoke stolice se najčešće prave od jednog komada plastike, ali sedišta i nasloni mogu biti i zasebni. Okvir je skoro uvek metalan, a PVC nudi, kao i metal, zaista bogat izbor boja, dezena i tekstura. Pošto je PVC sirovina koja se pri proizvodnji uliva u kalup, može se dobiti praktično beskonačan broj oblika, modela i dekora, punih, šupljih, perforiranih, mrežastih i tako dalje, a ne treba zaboraviti ni na sve opcije bojenja i šaranja.

    1.4. Tapacirane barske stolice: koža i tekstil

    Koža je vrlo skupa, pa se mahom nalazi samo na sedištima ili naslonima barskih stolica, a i tako poprilično poskupljuje proizvod. Alternativa koži je barska stolica presvučena tekstilom, zapravo mebl-štofom, koji je nešto zahtevniji za održavanje, ali mnogo pristupačniji po ceni. Tekstil takođe nudi veći izbor boja, dezena i tekstura u odnosu na pravu kožu za koju ima mnogo manje načina završne obrade.

    2. Brojni stilovi barskih stolica

    Ne samo da je ponuda mebl-štofova za barske stolice na tržištu obimna i bogata u svakom pogledu, već je takva i u salonima nameštaja. Možete birati među klasičnim, rustičnim, izrazito modernim ili čak antiknim modelima ovakvih stolica. Prilikom izbora stila postoji samo jedno zlatno pravilo: barska stolica mora stilski odgovarati vašoj kuhinji i trpezariji, inače prostor neće biti ujednačen i delovaće poprilično haotično. Ako želite da barske stolice budu nešto sasvim suprotno, to možete postići odabirom nešto smelije boje, ali nikako stilom koji ni po čemu ne pristaje uz vašu kuhinju.

    Barske stolice živih boja
    Barske stolice živih boja su prostorni akcenti

    3. Barske stolice sa rukohvatima, naslonom ili bez njih?

    Da li ćete izabrati barsku stolicu sa naslonom i rukohvatima, bez oboje ili jednog ili drugog, zavisi pre svega od toga kako ćete koristiti stolicu i prostor koji imate na raspolaganju. Ako znate da ćete je često koristiti, svakako je praktičnije izabrati onu koja omogućava da sedite što udobnije - u takvoj je situaciji model sa naslonom i rukohvatima svakako bolji od onog bez njih. Međutim, ako ćete barsku stolicu retko koristiti ili je čak kupiti pre za dekoraciju nego za stvarnu upotrebu, svakako preporučujemo varijante bez ručki i naslona. Zašto? Zato što su visoke stolice sa rukohvatima i naslonima masivne i robusne, što optički smanjuje prostor.

    Barske stolice sa rukohvatima, za razliku od onih bez njih, ne mogu se uvući ispod pulta.

    4. Podesive ili fiksne barske stolice?

    Prilikom kupovine barske stolice često se postavlja pitanje da li su bolje one sa podesivom ili fiksnom visinom. Odgovor na ovo nije sasvim jednoznačan. Visina barske stolice se određuje prema standardnoj visini kuhinjskog pulta, koji treba da meri između 90-92 cm. U ovom trenutku, valja spomenuti još jednu zanimljivu činjenicu: kako ljudi kroz istoriju postaju sve viši, standardne dimenzije nameštaja se menjaju svakih nekoliko decenija. U XIX veku kuhinjski pultovi su bili tek između 86-88 cm. Ako je visina vašeg kuhinjskog pulta standardna, nema potrebe za kupovinom podesive stolice, jer će njena visina svakako biti odgovarajuća. Međutim, ako vaš pult nije standardni ili nameravate da je koristite negde drugde, bolje je izabrati onu koja može da se podešava.

    Barske stolice sa podesivim aluminijumskim nogarima
    Barske stolice sa podesivim aluminijumskim nogarima

    5. Dakle, kakvu barsku stolicu da izaberete?

    5.1. Razmotrite načine upotrebe

    Kada kupujete barske stolice, obratite pažnju na to za šta će vam služiti. Da li će u prostoriji biti samo dekorativni element ili će pak biti namenjene povremenom sedenju ili olakšanju kuhinjskih poslova. Ako će služiti samo kao netipičan ukras, oblik sedišta nije bitan. U tom slučaju je važan izgled i usklađivanje stolice s okruženjem. Ekstravagantne stolice otkačenih i neobičnih oblika sjajne su kao akcenti enterijera.

    5.2. Udobno sedište je neophodno

    Sedenje na tapaciranim stolicama je definitivno udobnije od sedenja na drvenim sedištima. Prilikom odabira barske stolice, koja će pored vizuelne imati i funkciju pravog mesta za sedenje, vodite računa da sedište bude udobno i da se lepo prilagođava obliku tela.

    Tapacirane barske stolice
    Za manje kuhinje i trpezarije, odvojene ili spojene, tapacirane barske stolice nisu najbolji izbor jer bi delovale preglomazno
    Stručni članak 1323
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Nameštaj po meri?

    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri
    10
    4

    LJUBIŠA RISTIĆ PREDUZETNIK POPRAVKA NAMEŠTAJA I DRUGE USLUGE TAMARIN PLUS BEOGRAD


    9.1
    0

    FAN ENTERIJER


    8.7
    0

    Šloser


    9.2
    0

    NIKOLA PERIŠIĆ PREDUZETNIK SAMOSTALNA ZANATSKO TRGOVINSKA RADNJA PERIŠIĆ SRPSKI MILETIĆ


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana