Za područje

    Kako iskoristiti prostor ispod stepenica?

    Članak je pregledalo čak 2051+ korisnika
    Stepenice su neophodan arhitektonski element u višespratnicama, odnosno kućama ili stanovima sa dva ili više nivoa. One su koliko funkcionalan toliko i estetski dodatak, premda mogu da zauzimaju dobar deo enterijera. To je posebno primetno u manjim jedinicama, gde je svaki kvadratni metar korisne površine itekako važan da bi se obezbedilа što boljа efikasnost i funkcionalnost svih prostorija i uglova. U mnogim slučajevima prostor ispod stepenica ostavljen je prazan te se može reći da je time njegov potencijal neiskorišćen. Ako je tako i kod vas, evo saveta kako da to preokrenete u svoju korist.
    Stručni članak 2051
    prostor ispod stepenica
    Imamo čak 1287 izvođača radova za područje Ugradni plakari:

    1. Kako iskoristiti prostor ispod stepenica - 12 praktičnih saveta

    Mogućnosti korišćenja prostora ispod stepenica su zapravo ogromne, mnogo veće nego što se to inače misli. Namena, odnosno, iskoristivost prostora ispod stepenica zavisi prvenstveno od njegove veličine. Na veličinu utiču dužina stepeništa, nagib te visina samih stepenica. Dakle, kako maksimalno iskoristiti taj prostor?

    2. Plakar ispod stepenica

    Ugradni plakari se smatraju vrlo praktičnim unutrašnjim elementima, jer se mogu uglaviti bilo gde. Postavljanjem ugradnog plakara dobićete dodatni, praktičan prostor za obuću, sezonsku odeću i još mnogo toga te na taj način rasteretiti ostala mesta u kući za odlaganje i čuvanje stvari. Ugradni plakar po meri lako se prilagođava prostoru ispod stepenica.

    Postavljanjem plakara napravljenog po meri dobićete neverovatno potencijalno mesto za odlaganje i držanje koječega, a čime ćete rasteretiti prostor na drugoj strani
    Postavljanjem plakara napravljenog po meri dobićete neverovatno potencijalno mesto za odlaganje i držanje koječega, a čime ćete rasteretiti prostor na drugoj strani

    3. Kućna kancelarija ispod stepenica

    Kancelarijski ugao je sledeća u nizu ideja koje možete realizovati, naravno, samo ako postoji dovoljan nagib i visina ispod stepenica. Police se mogu fiksirati za zidove, radni sto postaviti tik ispod njih, a ima mesta za male fioke i još ponešto od potrepština. Radni kutak sasvim dobro dođe, posebno ako su stepenice deo prostora gde postoji adekvatno osvetljenje.

    Radni kutak je veoma vrlo zgodan, posebno ako su stepenice deo dnevnog boravka ili otvorenog prostora
    Radni kutak je vrlo zgodan, posebno ako su stepenice deo dnevnog boravka ili otvorenog prostora

    4. Kutak za čitanje ispod stepenica

    Volite da čitate i baš biste želeli sopstveni kutak za čitanje? Mesto ispod stepenica može se pokazati izvrsnim, pogotovо ako se nađe mesta za zidne police i malu sofu. Sve što vam preostaje je da se udobno smestite i prepustite se omiljenim autorima.

    5. Vešernica ispod stepenica

    Vešernica je jedna od onih servisnih prostorija za koju retko kad ima mesta pri izradi planova, pa u većini slučajeva veš-mašina i mašina za sušenje završe u kupatilu. Zato predlažemo da upravo ovaj prazan prostor ispod stepenica iskoristite za svojevrsnu mini vešernicu. Mašina za veš i mašina za sušenje se mogu postaviti jedna na drugu ili jedna pored druge te sakriti jednokrilnim ili dvokrilnim vratima. Jedino što se može pokazati problematičnim jesu priključak za vodu i odvod upotrebljene vode.

    6. „Vinski podrum“ ispod stepenica

    Ako ste ljubitelj vina, razmislite o najboljoj kolekciji vina u posebno projektovanom i napravljenom po meri ormanu ispod stepeništa. Vina se čuvaju na posebnim policama sa držačima raznih veličina za sve oblike i različite veličine flaša. Ponosno ćete pokazivati takav „vinski podrum“ svojim gostima kao pravi enolog.

    7. Toaleti ispod stepenica

    Još jedno od ne retkih rešenja za prostor ispod stepeništa jeste toalet za goste. Toalet za goste danas se smatra neophodnim, pa se može postaviti i ispod stepeništa, samo da je dovoljno prostran i ima neophodne dovode i odvode za vodu i kanalizaciju.

    8. Skladišta ispod stepenica

    U svakoj kući ili u stanu se obično može naći „brdo“ nakupljenih stvari koje se čuvaju „za svaki slučaj“ čak i onda kada je sasvim izvesno da ničemu ne služe. Ako niste voljni da ih bacite, već i dalje čuvate, prostor ispod stepeništa može biti pravi spas. Ovakvu nesvakidašnju ostavu iskoristite za skladištenje praktično svih stvari i predmeta koji vam nisu svakodnevno potrebni. Skladište ispod stepenica može biti osmišljeno i urađeno po meri kao ugradni plakar, fiokar ili ostava sa velikim izvlačnim korpama.

    9. Bar ili kuhinja ispod stepenica

    U slučaju da prostor koji imate na raspolaganju ne dozvoljava ugradnju adekvatnog kuhinjskog pulta ili šanka, možete ih smestiti ispod stepenica. Kuhinjski pult se postavlja tik uza zid i duž cele dužine stepeništa. Ovakvim rešenjem dobili ste i element pokućstva po želji i slobodnog prostora na drugoj strani.

    10. Dnevna sofa ispod stepenica

    Prostor ispod stepenica, koji je povezan sa dnevnim delom boravka, može biti praktično rešenje za postavljanje dodatne sofe, gde možete udobno da sedite i odmarate se sami ili u društvu.

    11. TV kutak ispod stepenica

    Stepenište se može iskoristiti i za postavljanje polica za knjige i/ili zidnog televizora, ako vam dizajn dnevne sobe to dozvoljava.

    12. Držanje sportske opreme i/ili ogrevnog drveta ispod stepenica

    Na kraju, ali ne i najmanje važno, ogrevno drvo se može čuvati u prostoru ispod stepenica, što je posebno praktično ako u blizini postoji kamin ili prostor može dobiti novu praktičnu funkciju za odlaganje raznih sportskih rekvizita i bicikala.

    Kao što vidite, nabrojali smo tek neke, premda postoje brojne opcije i varijante iskorišćenja ovako specifičnog mesta u domu, uz malo mašte i dobre volje. 

    Naposletku, za bilo koju od ponuđenih varijanti da se odlučite biće vam potreban stolar pošto će on znati i umeti da sve što poželite napravi tačno onako kako treba. Odlučite li se za to, uvek nam se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude. 

    Stručni članak 2051
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Ugradni plakari?

    Imamo čak 1287 izvođača radova za područje Ugradni plakari:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1287 izvođača radova za područje Ugradni plakari
    9.2
    0

    Proizvodnja ostale građevinske stolarije i elemenata PANTELIĆ M ČAIRI


    9.1
    0

    PROIZVODNJA NAMEŠTAJA ELDO DESIGN NIŠ


    9.4
    0

    PROIZVODNJA NAMEŠTAJA NameštajStojić STUPČEVIĆI


    9.4
    0

    STEVIĆ ENTERIJER


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana