Za područje
    OTP banka

    Idealna visina za barsku stolicu

    Članak je pregledalo čak 3089+ korisnika
    Sigurno znate da barskim stolicama nazivamo one koje imaju sedište više od klasičnih trpezarijskih stolica. Međutim, jasno je da, premda svaki od ovih modela može biti različitih karakteristika, svaki baš i ne može imati proizvoljnu visinu, a pri tom ispunjavati sve zahteve koji se tiču ovog tipa komadnog nameštaja. U ovom slučaju, visina je presudna, zbog toga što utiče na udobnost te činjenicu da li će je korisnici smatrati dobrom ili ne.
    Stručni članak 3089
    barske stolice naslovnica
    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

    1. Barska stolica: visina sedišta mora biti prilagođena visini pulta

    Barske stolice ne služe isključivo za sedenje u barovima, odakle i potiče njihov naziv. Već se odavno često sreću u enterijerima stambenih jedinica. Obično se koriste za sedenje za kuhinjskim pultom, gde se jede „s nogu“ i „na brzinu“, najčešće za doručak, užinu ili kafu. Zbog toga se moraju prilagoditi visini samog pulta, za koji se standardno računa visina između 90 i 92 cm, premda ima i nekih starijih modela šankova ili pultova od samo 86 do 88 cm.

    Dakle, visina barske stolice mora biti srazmerna površini uz koju stoji, tako da se na njoj može sasvim udobno sedeti i jesti ili piti. Ipak, ove činjenice ne treba da vas zabrinjavaju - svi proizvođači nameštaja, isto kao i zanatlije, svesni su datih ograničenja te se industrijski napravljene barske stolice, jednako kao i one po narudžbini, dizajniraju i izrađuju prema ovim proporcijama. Ako se odlučite da ove, kuhinjske ili trpezarijske komade nameštaja naručite po meri, stolar će već znati kako da ih dimenzionira.

    Idealna visina barske stolice je 66 centimetara, ako kuhinjski pult ima standardnu visinu od 90-92 cm
    Idealna visina barske stolice je 66 centimetara, ako kuhinjski pult ima standardnu visinu od 90-92 cm

    2. Koliko treba da bude visoka barska stolica?

    2.1. Fiksna barska stolica

    Uobičajena visina sedišta barske stolice pored šanka u barovima je 76 cm, a u stambenim jedinicama 66 cm. Razlika od 10 cm nastaje zbog toga što su barski šankovi obično baš za tih 10 cm viši od kuhinjskih. Poređenja radi, obična trpezarijska stolica je visoka približno 43 cm. Postoje i barske stolice sa višim sedištima, koje se koriste za sedenje za visokim stolovima (uglavnom u ugostiteljskim objektima, ređe u privatnim kućama). Sedišta ovih stolica su na visini od oko 90 cm.

    2.2. Podesiva barska stolica

    Alternativa fiksnoj barskoj stolici je stolica sa podesivim sedištem. Ukoliko niste sigurni da li je visina barske stolice pogodna za kuhinjski pult koji imate ili planirate, možete izabrati model sa sedištem podesive visine te izbeći dilemu i mogući pogrešan izbor. Takva sedišta se podižu i spuštaju okretanjem ulevo ili udesno, ili uz pomoć hidrauličnog mehanizma i ručice, odnosno, dugmeta. Cene modela sa fiksnim i podesivim mehanizmima sedišta ne razlikuju se drastično.

    3. Montaža barske stolice

    3.1. Fiksiranje u pod

    U prošlosti su barske stolice, pogotovo u ugostiteljskim objektima, bile fiksirane u pod iz čisto praktičnih razloga, premda se kasnije iz istih razloga takav način montaže pokazao problematičnim, jer je onemogućavao kretanje i čišćenje. Stoga se vremenom došlo do boljeg rešenja: stolica jeste bila fiksirana, ali se sedište moglo pomerati napred-nazad ili okretati, čime je olakšan i pristup. To se sa tačke komercijalne upotrebe pokazalo odličnim - stolica je postala udobna i stabilna, ali se nije mogla ukrasti niti koristiti kao oružje u fizičkim obračunima. Naravno, fiksiranje barske stolice u pod podrazumeva i zahvat u podne obloge. 

    3.2. Pokretna barska stolica - idealna za vaš stan

    Fiksiranje barskih stolica nije celishodno rešenje za porodični dom, gde krađe stolica ili tuče gostiju nisu problem. U kućama ili stanovima, upravo zbog što ekonomičnijeg i praktičnijeg korišćenja prostora, odnosno, višenamenske upotrebe prostorija, uvek je poželjnije da svaki komad nameštaja može da se premesti, skloni ili zameni drugim. Isto to važi i za barske stolice, pa se zato najviše i biraju takvi modeli, naravno, u skladu s ostatkom pokućstva. Pokretne barske stolice ne zahtevaju posezanje u pod niti obnovu podnih obloga.

    Barske stolice se proizvode od najrazličitijih materijala, u bezbroj varijanti oblika, veličina, boja i stilova
    Barske stolice se proizvode od najrazličitijih materijala, u bezbroj varijanti oblika, veličina, boja i stilova

    4. Koje širine i dubine treba da je barska stolica?

    Pre kupovine barske stolice, pored visine, treba znati i njenu širinu i dubinu. Širina je važan element koji će vam reći koliko visokih stolica može nesmetano da se postavi pored kuhinjskog pulta ili pored šanka u baru. Dubina je standardna i obično se kreće između 30 i 40 cm, ali širina nije isključiva dimenzija te može znatno da varira u zavisnosti od proizvođača i modela stolice.

    Minimalna širina za udobno sedenje ne sme biti manja od 40 cm.

    5. Cena barskih stolica

    Barsku stolicu ćete platiti između 40 i 100 EUR, premda posebni modeli mogu biti i skuplji. Ovako veliki raspon cena uslovljen je različitim opcijama dizajna i kvaliteta materijala - prava koža će, recimo, znatno poskupeti konačan proizvod, dok će veštačka biti znatno jeftinija, a plastika svakako najjeftinija.

    Stručni članak 3089
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Nameštaj po meri?

    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri
    9.3
    0

    WOOD LAND 032


    10
    1

    ID & Partners


    10
    1

    PR PROIZVODNJA OSTALOG NAMEŠTAJA MAJSTOR KUCKALO


    9.7
    0

    RADNJA ZA IZRADU NAMEŠTAJA ALEK STYLE MALOŠIŠTE


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana