Za područje
    OTP banka

    10 praktičnih saveta kako urediti hodnik

    Hodnik je za većinu sporedna prostorija koja služi za odlaganje obuće i jakni, preko koje dolazimo do glavnih soba. Međutim hodnik je potrebno posmatrati i iz drugog ugla: to je prostorija koju će naši gosti prvu ugledati kada zakorače u naš dom, te umnogome utiče na prvi utisak koji će steći. Stoga je važno stvoriti prijatnu atmosferu, osećaj dobrodošlice. Nemate inspiraciju za uređenje hodnika? U nastavku sledi 10 praktičnih saveta kako urediti hodnik.
    Stručni članak 438
    uredjenje hodnika
    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

    Koliko god da je prostran vaš dom, hodnik je verovatno manjih dimenzija kao kod većine ljudi. Stoga uređenje hodnika nije nimalo „naivan“ zadatak. Kako uklopiti sve u mali prostor, iskoristiti sve uglove, a pritom ubaciti sve neophodne stvari koje nemamo gde drugde da držimo? Učiniti da hodnik deluje vizuelno veći nego što jeste? Funkcionalni načini odlaganja, moderni dodaci i pravilan izbor boja vam u tome mogu pomoći.

    1. Veliko ogledalo u hodniku

    Ogledala u hodniku imaju dvojaku ulogu: omogućavaju vam da nabrzaka proverite svoj izgled pre nego što izađete iz kuće i čine prostoriju većom „na oko“. Ogledalo možete postaviti na vrata garderobera ili ga okačiti direktno na zid. Ukoliko se odlučite za drugu opciju, savetujemo da izaberete efektan ram koji će se uklopiti u postojeći stil uređenja.

    Veliko ogledalo će vizuelno povećati prostor.
    Ogledalo u hodniku
    Ogledalo možete postaviti na vrata garderobera ili ga okačiti direktno na zid. 

    2.  Ne zaboravite na rasvetu u hodniku

    Hodnik je u većini slučajeva prostorija u kojoj nemamo prirodno osvetljenje, pa je neophodno obezbediti veštačku rasvetu. Najbolje rešenje za uske i male hodnike su ugradne svetiljke ili linijski postavljena spot rasveta. Lusteri su dobra solucija samo ako imate veliki hodnik.

    Ako se odlučite za više izvora svetlosti, unećete dinamiku u prostor, odnosno „razbiti“ monotoniju.

    To možete postići na sledeći način: stonom lampom na komodi (koja je istovremeno izvor svetlosti i vid dekoracije), rasvetom oko ogledala u kombinaciji sa spot rasvetom na garderoberu.

    3. Dodajte tepih u hodnik

    Pitate se kako urediti hodnik sa što manje elemenata? Odgovor je dodavanje upadljivog tepiha. Tepih jarke boje će istaći prostor, dati mu dozu dinamike. Praktičan savet: izaberite tepih na pruge ukoliko želite da vaš uzan hodnik izgleda šire. Dobar izbor za postizanje dinamike je i dugačak tepih koji se prostire od jednog do drugog kraja hodnika.

    Tepih u hodniku
    Izaberite tepih na pruge ukoliko želite da vaš uzan hodnik izgleda šire.
    Ako je vašem hodniku potrebno malo boje dodajte mu tepih snažnog kolorita.

    Kada smo već kod podnih obloga, ne bi bilo zgoreg da ispod tepiha postavite neklizajuću podlogu. Osim što će fiksirati tepih, neklizajuća podloga štiti podne obloge od ogrebotina.

    4. Klupa za sedenje u hodniku

    Kada je u pitanju uređenje hodnika, važno je istovremeno misliti na postizanje i funkcionalnosti i estetike. Kako je svaki centimetar raspoloživog prostora bitan, najbolje je opredeliti se za višenamenski nameštaj.  Dobar primer za to je klupa koja je “2u1” komad nameštaja - daje dragocen prostor za odlaganje obuće i na njoj možemo sedeti prilikom obuvanja.

    Klupa za sedenje u hodniku
    Klupa u hodniku daje dragocen prostor za odlaganje obuće i na njoj možemo sedeti prilikom obuvanja.

    Kada smo već kod multifunkcionalnog nameštaja, dobra solucija mogu biti i visoki ormari sa integrisanom klupom sa sedenje. Međutim, ovu ideju za uređenje hodnika iskoristite samo ako je on većih dimenzija.

    5. Nameštaj po meri u hodniku

    Nameštaj izrađen po meri je najbolje rešenje za skučene prostore. Zašto? Možete da iskoristite mahom neiskorišćeni vertikalni prostor, odnosno stolar vam može napraviti police od poda do plafona. Ako smatrate da takav nameštaj deluje previše robusno, možete se opredeliti za otvorene police i ugradnu spot rasvetu.

    Nameštaj po meri polica od poda do plafona
    Možete da iskoristite mahom neiskorišćeni vertikalni prostor tako što će vam stolar napraviti police od poda do plafona.

    Nameštaj po meri je dobar izbor iz još jednog razloga - moćićete da iskoristite uglove koji su, takođe, u većini slučajeva neiskorišćeni prostori.

    Ugaone police
    Nameštaj po meri je dobar izbor iz još jednog razloga - moćićete da iskoristite uglove.
    Ukoliko vam veličina hodnika to dozvoljava, u isti ubacite garderober za odlaganje odeće.

    Jednostavno, nameštaj izrađen po meri prilagođen je dimenzijama hodnika, vašim potrebama. On će obezbediti maksimalnu iskorišćenost prostora, a pritom biti dizajniran tako da se savršeno uklopi u postojeći stil enterijera.

    A koliko košta nameštaj po meri? Nameštaj po meri je oko 30% skuplji, ali i znatno kvalitetniji od industrijskog. Cena pokućstva po narudžbini zavisi od veličine, složenosti, materijala (puno drvo, iverica, medijapan, ultrapast, furnir, MDF ili OSB ploče) i, svakako, od majstora.

    Tražite majstora kojem biste poverili izradu nameštaja po meri? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim stolarima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza!

    6. Izaberite pravu boju za zidove u hodniku

    Sigurno se pitate kako urediti hodnik tako da deluje veće nego što to zaista jeste? Dobro je poznato da svetle boje na zidovima čine prostoriju većom. To mogu biti uvek elegantna bela, svetlosiva, bež…

    Hodnik u beloj boji
    Dobro je poznato da svetle boje na zidovima čine prostoriju većom.

    Međutim postoji još jedan “trik” koji će prostoriju, u ovom slučaju hodnik, učiniti prostranijom: zid naspram vrata okrečite u boju koja je za nijansu tamnija u odnosu na druge zidove. Tako ćete hodniku dati dubinu.

    Ako ne možete bez snažnog kolorita, ograničite se samo na jedan zid koji ćete okrečiti u jarku boju. Na taj način ćete uneti željenu vedrinu u prostor.

    Dobar izbor za hodnik mogu biti i tapete. Zašto da ne? Prilikom odabira tapeta obratite pažnju da se one uklapaju uz nameštaj.

    7. Neka akcenat u hodniku bude na čiviluku

    Čiviluci su neophodan element u hodnicima jer služe za odlaganje kaputa, jakni, torbi, šešira... Na čiviluk ćete vi i vaši gosti okačiti spoljašnje slojeve odeće pre nego što uređete u glavne sobe. Zanimljv detalj mogu biti i minijaturni čiviluci koji će držati sve ključeve na jednom mestu.

    Čiviluk u hodniku
    Čiviluci su neophodan element u hodnicima jer služe za odlaganje kaputa, jakni, torbi, šešira...

    A kako čiviluci mogu postati akcentni elementi u hodniku? Tako što ćete, na mestu njihovog postavljanja, zid ofarbati u dve boje ili u jednom delu staviti tapetu. Tako će čiviluk vizuelno razdvajati dva dela zida. U gornjem delu možete okačiti slike, a u donjem delu, na primer, postaviti klupu za sedenje sa prostorom za skladištenje obuće.

    Hodnik sa čivilukom i tapetom
    Čiviluk može vizuelno razdvajati dva dela zida.

    8. Obezbedite dodatan prostor u hodniku

    U salonima nameštaja možete pronaći otvorene police sa integrisanim mrežastim mini fiokama koje se otvaraju. A zašto mrežastim? Jer se tako obezbeđuje cirkulacija vazduha i vidljivost, odnosno tačno ćete znati koji ste par obuće stavili u određenu fioku.

    Ovaj komad nameštaja vam umnogome pomaže da rasteretite hodnik i odlično je rešenje za odlaganje sezonske obuće ili one koje nosimo samo povremeno, u specijalnim prilikama.

    Možete iskoristiti i vertikalni prostor tako što ćete okačiti kukice i šine, “plutajuće” police.

    9. Iskoristite zid iza ulaznih vrata

    Iskoristite svaki pedalj prostora. Zid iza ulaznih vrata u većini slučajeva ostaje neiskorišćen te na isti možete montirati kačaljke za jakne i tašne. Kukice za kačenje težih komada odeće možete okačiti i na sama vrata.

    Zid iza vrata možete iskoristiti i tako što ćete montirati “plutajuće” police. Na njima može stajati korpica za držanje ključeva i druge potrepštine.

    Kada smo kod ulaznih vrata evo još jednog saveta: možete ih ofabrati sa unutrašnje strane nekom vedrom nijansom. Unećete dinamiku u prostor i podići raspoloženje kako sebi tako i gostima.

    Ulazna vrata u vedroj plavoj nijansi
    Možete ofarbati ulazna vrata sa unutrašnje strane nekom vedrom nijansom.

    10. Izaberite sobne biljke za hodnik

    Jedan od odgovora na pitanje - kako urediti hodnik - može biti i unošenjem prirode u isti. A na koji način to bolje postići od sobnih biljaka? Međutim, kako u većini slučajeva u hodnicima manjka prirodnog osvetljenja, potrebno je izabrati biljke koje će uspešno rasti i razvijati se uz oskudnu sunčevu svetlost.

    Sobna biljka u hodniku
    Za hodnik birajte biljke koje ne traže puno svetlosti.

    To može biti spatifilum koji osim što uspešno uspeva u tamnijim prostorima, ne zahteva preteranu brigu i negu (raste od 60 do 90 cm u visinu), dracena koja svakako ne voli direktnu sunčevu svetlost i ne zahteva često zalivanje, difenbahija koja vrlo dobro filtrira svetlost i predstavlja odličnu dekoraciju u svakoj prostoriji, zamija koja će opstati bez preterane vlažnosti ali i svetlosti…

    Biljke će dati toplinu hodniku, naročito ako se kombinuju sa drvenim nameštajem i detaljima u prirodnim tonovima.

    Ako ste ljubitelj pisane reči, a hodnik vam nije baš toliko skučen, on može postati i mesto za odlaganje knjiga, tj. možete ga pretvoriti u biblioteku. Dakle, možete stvoriti dodatni prostor za izlaganje omiljenih književnih dela tako što ćete u hodnik ubaciti police po meri, od poda do plafona. Ovo predstavlja ne samo funkcionalan način korišćenja prostora već i lep dekorativni element za vaš hodnik.

    Ukoliko nemate vremena ni umeća da se posvetite baš svakom detalju ili pak prosto želite da uređenje hodnika prepustite profesionalcu, enterijerista može napraviti plan unutrašnjeg uređenja. A koliko će koštati dizajn enterijera zavisiće od veličine prostora, obima potrebnih radova, broja trodimenzionalnih slika ili modela, kao i od broja mogućih rešenja.

    Kome poveriti dizajniranje enterijera? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim dizajnerima enterijera u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! 

     

     

     

     

     

    Stručni članak 438
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Nameštaj po meri?

    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri
    9.7
    0

    ZR MVM-DRVO MILUTIN JOLIĆ PR ČITLUK


    9.1
    0

    ANĐELKO LAĐEVIĆ PR STOLARSKA RADNJA PETAR PAN 07 NOVI SAD


    9.5
    0

    SAMOSTALNA ZANATSKO TRGOVINSKA RADNJA BRANINI BRANISLAV DELIĆ PR ČAČAK


    8.8
    0

    PROIZVODNJA NAMEŠTAJA HORNJAČEK NAMEŠTAJ KOVAČICA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana