Za područje
  OTP banka

  Montaža kuhinjskog aspiratora: izvlačni, ugradni ili bez odvoda?

  Članak je pregledalo čak 17126+ korisnika
  Svakodnevnu pripremu hrane prate jaki i ponekad neprijatni mirisi, pa je kuhinjski aspirator u modernom opremanju neizostavan element. Aspirator pre svega služi za aktivno uklanjanje viška isparenja, a pri tom i pročišćava vazduh.
  Stručni članak 17126
  omiljen
  kuhinjski aspirator
  Imamo čak 978 izvođača radova za područje Kuhinje po meri:

  1. Kuhinjski aspiratori – koje vrste postoje?

  Zajednička karakteristika koju imaju svi aspiratori je ugrađen motor za usisavanje pare i mirisa, a opremljeni su i filterima za prečišćavanje i priručnom svetiljkom. Aspiratori se, takođe, razlikuju po performansama, odnosno jačini usisavanja, shodno tome i po veličini. Kapacitet aspiratora mora biti određen prema veličini prostora koji želite da prečišćava. Međutim, dizajn i tipovi mogu da variraju u zavisnosti od proizvođača. S druge strane, razlikuju se i po mestu montaže i tome imaju li odvod ili ne. Ima modela za zid ili plafon, s odvodnim cevima ili bez njih, a najnoviji imaju i mogućnost programiranja ili daljinskog upravljanja. Neki su fiksni, neki na izvlačenje, s jednim ili više filtera - svaki ima svoje prednosti i slabosti, a na izbor najviše utiču planirano mesto i položaj u kuhinji.

  Kuhinjski aspiratori služe za izbacivanje neprijatnih mirisa
  Kuhinjski aspiratori služe za izbacivanje neprijatnih mirisa

  2. Ugradni aspirator s odvodom

  Ugradni aspirator iznad šporeta ili grejne ploče je takoreći, klasičan model. Bira se onda kada postoji mogućnost odvoda isparenja, zapravo, njihovog izbacivanja u spoljnu sredinu putem izduvne cevi. On funkcioniše tako što usisava paru i mirise te ih sprovodi kroz cev do filtera koji ih prečišćava i ispušta napolje. U najvećem broju slučajeva takav filter je periv ručno ili u veš-mašini.

  2.1. Ugradni kuhinjski aspirator - cena

  Cena ovakvih, klasičnih aspiratora kreće se između 50 i 200 EUR.

  3. Izvlačni aspirator s odvodom vazduha

  Kuhinjski aspirator na izvlačenje (takozvani skriveni ili teleskopski) veoma je sličan ugradnom. Razlika je u tome što ga izvlačite i vraćate po potrebi, tako da zauzima manje mesta. To ga čini posebno pogodnim za skučene ili male kuhinje, gde ionako ima premalo mesta za odlaganje raznih potrebnih stvari. Aspirator se jednostavno izvlači iz pulta kao fioka i kada se kuvanje završi vrati se u prvobitni položaj.

  3.1. Kuhinjski aspirator na izvlačenje - cena

  Cena ovih skrivenih ili teleskopskih kuhinjskih aspiratora je između 100-500 EUR.

  4. Aspirator bez odvoda vazduha

  Kada se iz bilo kog tehničkog razloga ne može upotrebiti klasični model, na tržištu su vam na raspolaganju aspiratori bez odvoda, odnosno, oni koji rade po principu cirkulacije vazduha. To je posebno korisno u stambenim blokovima u kojima su stanovi zbijeni, pa komšije ionako gledaju jedni drugima u prozore. Ovakav uređaj funkcioniše po sličnom principu - dakle, usisava isparenja, ali ih ne izbacuje napolje. Pomoću jačih filtera, on taj iskorišćen vazduh prečišćava i vraća u prostoriju. Jasno je da filter tu ima važnu ulogu, pa mora redovno da se čisti i menja bar jednom godišnje. Inače, to su takozvani ugljeni filteri.

  4.1. Ugljeni filteri za aspiratore

  Kuhinjski aspiratori sa karbonskim filterom prečišćavaju vazduh i vraćaju ga nazad u prostoriju. Ugljeni filter uklanja neprijatne mirise iz vazduha koji cirkuliše u prostoriji. Ako u proseku kuvate oko sat vremena dnevno, preporučuje se da ovaj filter menjate najmanje jednom godišnje.

  4.2. Ugljeni filter - cena

  Cena ugljenog filtera je između 8 i 35 EUR.

  5. Aspirator za kuhinjsko ostrvo

  Kuhinjska ostrva predstavljaju jedinstven izazov za ugradnju ove vrste uređaja, jer se postavljaju na sredini prostora, a ne uza zid. Ako je ploča za kuvanje smeštena na ostrvo, pitanje je kako ugraditi aspirator tako da bude funkcionalan, ali i estetski prihvatljiv. Veliki modeli ovog kuhinjskog uređaja mogu vizuelno potpuno zatvoriti prostor i smanjiti protočnost i komunikaciju s ostalim delovima doma.

  5.1. Plafonski kuhinjski aspiratori

  Aspiratori se na plafone ugrađuju uglavnom onda kada kuhinja ima ostrvo na koje je postavljena grejna ploča za kuvanje. Ovi modeli su vrlo praktični, jer ne ometaju slobodno kretanje oko ostrva, a budući da imaju i ugrađeno svetlo, dodatni su element rasvete. Zato su naročito pogodni za profesionalne i ugostiteljske kuhinje. Međutim, imajte u vidu da zbog svoje veličine i položaja donekle zaklanjaju pogled i prostor; mnogi kupci se zato radije odlučuju za druge vrste.

  5.2. Aspirator za pult

  Ova vrsta aspiratora se ugrađuje u kuhinjsku ploču i usisan vazduh odvodi kroz podnu cev. Ovakav položaj rezultira većim prostorom za pripremu hrane i slobodan pogled naokolo. Aspiratori za pult su stoga dobar izbor s estetske tačke gledišta, jer su mnogo manje upadljivi od zidnih ili plafonskih. S druge strane, budući da su uglavnom manjih dimenzija i snage, primereni su za upotrebu u domaćinstvu, ali ne i u profesionalne svrhe. Reklo bi se da im je jedina mana cena – to su vrlo skupi modeli, pošto su i sofisticirani koliko po dizajnu toliko i po funkcijama.

  5.3. Aspiratori za kuhinjsko ostrvo - cena

  Cena plafonskih aspiratora je nešto viša od one za konvencionalne modele, budući da su to u dizajnerskom smislu zahtevniji proizvodi, pošto se vide sa svake strane. Cene im se obično kreću između 300 i 600 EUR, ali ovi uređaji za ostrva su između 600-2.000 EUR.

  Aspiratori za pult ili ostrvo su najlepši i najsofisticiraniji na tržištu
  Aspiratori za pult ili ostrvo su najlepši i najsofisticiraniji na tržištu

  6. Zidni aspiratori

  Za zidne aspiratore nisu potrebni priključci za cevi kroz plafon ili pod, tako da se mogu postaviti tačno na sredinu zida, iznad šporeta ili grejne ploče. Odvodni kanal ide horizontalno, pravo kroz  zid, a ne vertikalno kao obično.

  6.1. Zidni aspiratori - cena

  Cena  ovakvih modela aspiratora obično se kreću između 50-800 EUR.

  7. Ugaoni aspiratori

  Ova posebna vrsta aspiratora namenjena je ugradnji u uglovima kuhinje, čime se ti, obično prazni, delovi prostora mogu odlično iskoristiti i čak predstavljati prednost pri uređenju. Ugaoni viseći elementi se uglavnom koriste za držanje ređe korišćenih stvari, jer su i teže dostupni i nepregledni. Zato je ugaoni aspirator ugrađen u viseći kuhinjski element odlično funkcionalno i dizajnersko rešenje.

  7.1. Ugaoni aspiratori - cena

  Cena ugaonih aspiratora kreće se između 550-700 EUR.

  8. Čišćenje aspiratora

  Za čišćenje aspiratora može se koristiti neko razblaženo sredstvo za čišćenje ili sredstva za čišćenje stakla. Nemojte koristiti agresivna abrazivna sredstva, budući da ona ostavljaju tragove na plastici i aluminijumu. Pažljivo pročitajte uputstva proizvođača i pridržavajte ih se, koliko o ugradnji i korišćenju, toliko i o čišćenju i održavanju.

  Stručni članak 17126
  Autor: Daibau trendovi magazin
  Imamo čak 978 izvođača radova za područje Kuhinje po meri:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Tražite dobre izvođače radova za područje Kuhinje po meri?

  Imamo čak 978 izvođača radova za područje Kuhinje po meri:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 978 izvođača radova za područje Kuhinje po meri
  9.4
  0

  PRIVREDNO DRUŠTVO DEKOR INVEST DOO PRIBOJ


  9.5
  0

  MONTING


  9.1
  0

  Proizvodnja ostale građevinske stolarije i elemenata PANTELIĆ M ČAIRI


  10
  8

  NEBOJŠA HOPIĆ PR PROIZVODNJA OSTALOG NAMEŠTAJA I USLUGE PREVOZA DRVO ART NS NOVI SAD


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana