Za područje
    OTP banka

    Ručke za nameštaj na sto načina

    Članak je pregledalo čak 2426+ korisnika
    Da li ste možda razmatrali ideju da nameštaj osvežite novim ručkama? Bez obzira na to kojim ste stilom uredili i opremili svoj dom, ručke na ormarima, plakarima, podnim ili visećim elementima u kuhinji, kupatilu i drugim prostorijama su odličan dodatak koji sasvim dobro može da začini ambijent, zapravo, akcentuje monohroman ili monoton prostor. S druge strane, često se dešava da je minimalistička, klasična ručka najlepša i dizajnerski najprimerenija. Na šta treba da obratite pažnju i koje da izaberete, predložićemo vam u produžetku teksta.
    Stručni članak 2426
    rucike za elemente naslovna
    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

    1. Ručke za nameštaj - na šta obratiti pažnju?

    Kada kupujete ručke, najviše pažnje obratite na sam rukohvat. Lako i udobno hvatanje treba da ima prednost nad stilskim i geometrijskim savršenstvom. Vratima, frontovima i fiokama koje se često otvaraju potrebne su ručke koje nemaju oštre ivice, komplikovani oblik i nisu nezgrapne za baratanje. Nečistoće se najčešće zadržavaju i nakupljaju u dubokim urezima, a oštre ivice su večiti krivci za manje posekotine. Oblici koji su svakako najpoželjniji u ovom smislu su krug, cilindar ili bilo koja druga obla forma.

    Klasične drvene ručice za nameštaj
    Klasične drvene ručke za nameštaj

    2. Ručke za nameštaj od raznih materijala

    Na tržištu se u ponudi mogu naći brojne vrste, tipovi i modeli ručki za nameštaj, ali najčešće se bira između drvenih i metalnih.

    2.1. Drvene ručke za nameštaj

    Ručke za nameštaj od drveta su manje uobičajen izbor, jer su pogodne samo za određene modele komadnih elemenata. Preporučuje se da se ne koriste u kuhinji, gde se najčešće dodiruju prljavim rukama, pri čemu je učestalost otvaranja vrata, frontova i fioka baš velika. Drvene ručke nisu tako izdržljive kao metalne i stoga će se brže istrošiti. Za one komade nameštaja koji se ne koriste često ili predstavljaju posebne dragocenosti, možete izbirati ovakve ručke. Ako se odlučite za drvene, birajte okrugle ili cilindrične, a ne ćoškaste, kvadratne, jer se može desiti da ivice počnu da se krune ili ljušte zbog relativne mekoće materijala (drveta).

    Drvene ručke mogu biti dodatno zaštićene i impregnirane, a mogu se i ofarbati u bilo koju boju.

    2.2. Metalne ručke za nameštaj

    Najčešće se, od svih vrsta, ipak biraju metalne ručke. Proizvode se u zaista velikom broju oblika, stilova, boja i veličina, tako da se sigurno može naći neki model i za najzahtevnijeg kupca. Metalne ručke su obično napravljene od eloksiranog aluminijuma ili nerđajućeg čelika, pri čemu ove od nerđajućeg čelika mogu biti visokog sjaja (hromirane) ili mat (nehromirane, izgled prirodnog metala). Mahom se savetuje da izaberete one koje nisu hromirane, naročito za one elemente koje najviše koristite, jer na hromiranim površinama ostaju otisci prstiju. Metalne ručke se mnogo lakše održavaju od drvenih, pošto se nečistoće sa njih mogu obrisati mokrom krpom i sa malo nekog deterdženta ili čak možete upotrebiti profesionalno sredstvo za čišćenje metala.

    3. Klasične ručke za nameštaj

    Najčešći izbor kupaca su takozvane klasične ručke za nameštaj. One se odlikuju jednostavnom, ali elegantnom geometrijom bez dekora. Klasične ručke su uvek ergonomski prilagođene i promišljeno dizajnirane tako da omogućavaju lako hvatanje te otvaranje ili zatvaranje. Mogu biti sastavljene od više elemenata spojenih ili zavarenih zajedno, ili mogu biti izliveni iz jednog komada metala. Odlično se slažu sa svim stilovima i materijalima te su pogodni za bilo koju vrstu nameštaja - od kuhinje i kupatila, do plakara u spavaćim i dečijim sobama.

    Klasične drvene ručke su jednostavne drvene kugle koje su često ergonomski prilagođene kako bi se olakšalo hvatanje.
    Klasične ručice nameštaja nikada ne izlaze iz mode, vizuelno su nenametljive i pogodne za praktično svaki stil nameštaja i dizajna
    Klasične ručke nameštaja nikada ne izlaze iz mode, vizuelno su nenametljive i pogodne za praktično svaki stil nameštaja i dizajna

    4. Urezane ili usečene ručke za nameštaj

    Izdubljene ručke nisu baš one koje biste očekivali u doslovnom smislu reči. Radi se o tehnici projektovanja frontova, fioka ili vrata nameštaja, u koje se pliće ili dublje urezuje kanal dovoljne širine i dubine da u njega stanu prsti šake. Ovakav kanal se najčešće nalazi sa gornje, uže strane MDF ploče ili iverice (od kojih se ova vrsta nameštaja uglavnom i pravi), premda može biti i na bočnoj strani. To je savremena tehnika koju je omogućio napredak u zanatskoj ili industrijskoj proizvodnji nameštaja koliko i noviji kompozitni materijali; pre samo par decenija, izvođenje ovakvih rešenja umesto običnih, šrafljenih ručki bilo je izuzetno zahtevan i skup proces, a danas je to nešto sasvim uobičajeno.

    Izdubljene ručke moraju biti dovoljno široke i duboke, inače malo krupniji muški prsti možda neće imati dobar zahvat za otvaranje nameštaja
    Izdubljene ručke moraju biti dovoljno široke i duboke, inače malo krupniji muški prsti možda neće imati dobar zahvat za otvaranje nameštaja

    5. Vintidž/retro ručke za nameštaj

    Postoje periodi kada takozvani retro stil nameštaja postane vrlo popularan - onda ponovo izađe iz mode te svu pažnju zauzme neki sasvim savremen i moderan trend. Ako odaberete izrazito stilske ručke koje jasno izražavaju određeni dizajnerski ili stil epohe, može se dogoditi da za neku godinu više ne budu aktuelne, pa će vaša kuhinja odjednom delovati zastarelo. Retro ručke za nameštaj su jedan takav primer. Idu samo uz vrlo stare, zanatske i umetničke komade nameštaja, jer su tada samo takve i postojale (koje, naravno, tada nisu bile retro, ​​već po poslednjoj modi). Kovane ručke se odlično slažu sa starijim i rustičnim nameštajem.

    Retro ručice za nameštaj se koriste samo na starinskim komadima nameštaja
    Retro ručke za nameštaj se koriste samo na starinskim komadima nameštaja

    6. Nameštaj bez ručki - „push open/close“

    Ako vam se ručke čine suvišnim ili ih jednostavno ne želite, postoji dobra alternativa: „push open/close“, odnosno, otvaranje i zatvaranje na dodir. To je mehanizam koji otvara vrata, frontove i fioke na blagi pritisak ruke. Kada su vrata zatvorena, mehanizam obezbeđuje da prednja strana bude potpuno u ravni sa drugim stranicama ili frontovima elemenata. Prednost takvog sistema je očigledna - komad nameštaja ili pokućstva nema vidljive ručke i izgleda izuzetno moderno, gotovo apstraktno i futuristički. Nedostatak ovakve tehnike zatvaranja i otvaranja jeste upravo ono što joj je i osnovna karakteristika - stalno dodirivanje površina prstima. Budući da su oni često prljavi i masni, naročito prilikom poslovanja i kuvanja, ovakav sistem za kuhinjske elemente u principu ne preporučujemo.

    7. Ukrasne ručke za nameštaj

    Svaki dom je jedinstven i treba mu isto takvo obeležje ili poboljšanje koje će ga učiniti jedinstvenim. Ukrasne ručke unose u enterijer ono što bi se moglo nazvati ličnim zaštitnim znakom. Dekorativne ručke za nameštaj sada se proizvode od raznih, čak i pomalo neobičnih materijala i istih su takvih oblika i boja. Postoje staklene ručke za nameštaj, keramičke, plastične, čak i kristalne ručke, kao i kerrock i slične. Ukoliko se odlučite za dekorativne, preporučujemo da njima ukrasite jedan, poseban komad nameštaja u prostoriji, a ne sav nameštaj u kući. Takve ručke su akcenti i privlače pažnju, ali ako ih ima previše i svuda, njihova unikatnost i ekskluzivnost se brzo gube.

    Odabirom pravih ručki, jednostavni komadi nameštaja se mogu pretvoriti u glamurozne
    Odabirom pravih ručki, jednostavni komadi nameštaja se mogu pretvoriti u glamurozne
    Stručni članak 2426
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Nameštaj po meri?

    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri
    9.3
    0

    PROIZVODNJA OSTALOG NAMEŠTAJA ENTERIJER MOJA POLICA FUTOG


    10
    1

    ALEKSANDAR SMOLOVIĆ PREDUZETNIK AS PROJECT 2020


    9.3
    0

    WOOD LAND 032


    9.8
    0

    VLADAN JANKOVIĆ PR, STOLARSKA RADNJA STOLARIJA JANKOVIĆ, SMEDEREVO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana