Za područje
    OTP banka

    Obnavljanje parketa

    Članak je pregledalo čak 2276+ korisnika
    Parket s godinama gubi sjaj i bledi, a na njegovoj površini se javljaju ogrebotine i drugi znaci habanja i istrošenosti. Reparacijom se drvetu mogu vratiti boja i sjaj. Kada na parketu uočite izlizana mesta to je znak da je vreme za njegovu obnovu. Sve vrste parketa, od masivnog do višeslojnog gotovog parketa, mogu da se obnavljaju, a oni najkvalitetniji i više puta. Jedini uslov je da debljina gornjeg sloja bude najmanje 2,5 mm. U svakom slučaju, preporučuje se obnavljanje parketa svakih 15 godina, u zavisnosti od intenziteta upotrebe ili istrošenosti. Reparacija površine od oko 50 m2 traje oko 4 dana, ali može da se uradi bilo kada, čak i zimi, sve dok je sobna temperatura između 15° i 20°C.
    Stručni članak 2276
    obnavljanje parketa
    Imamo čak 1300 izvođača radova za područje Parket:

    1. Reparacija lakiranog parketa

    Lakirani parket je lakši za održavanje i zahteva manje čišćenja. Debeo sloj laka štiti ga od prodora prljavštine i vlage i čini površinu otpornijom. Zbog povoljnije cene (veća površina-niža cena), najbolje je obnoviti ceo parket u svim prostorijama istovremeno, pogotovo zbog toga što će se time izbeći razlike nijansi između obnovljenog i starog parketa. Neposredno pre početka posla, treba ukloniti sav nameštaj kao i ivične i prelazne podne lajsne.

    U zavisnosti od veličine i stepena oštećenja, majstor će obrusiti stari lak i oko 1 mm površinskog sloja. Ako ima praznina između parketnih dasaka i dubljih oštećenja, popuniće ih i zagladiti, zatim naneti prvi sloj takozvanog prajmera (osnovni ili zaštitni lak), a potom i više slojeva završnog premaza. Završni lak se proizvodi tako da bude različitog sjaja, odnosno, od mat do visokog sjaja, a koji ćete uzeti zavisi od vašeg izbora. Kada se lak osuši (obično za jedan dan), postavljaju se stare ili nove ivične i prelazne lajsne. Reparacija reljefnih ili brušenih parketa je problematičnija. Brušenje površine parketa se stručno naziva hoblovanjem i ako se to radi na vrstama koje nisu glatke, jasno je da će se reljefnost izgubiti. Ponovno pravljenje reljefne ili brušene površine je zanatski teže izvodljivo i nije uvek moguće, a svakako i skupo.

    Hoblovanje parketa
    Hoblovanje parketa

    2. Reparacija nauljenog parketa

    Obnavljanje nauljenog parketa je mnogo lakše nego lakiranog. Kada se zaštitni sloj ulja malo istroši, možete ga sami ponovo premazati. Možete nauljiti cele površine ili samo mesta koja su najviše izlizana, na primer kod ulaznih vrata, ispred kuhinjskog pulta ili oko trpezarijskog stola. Nauljeni parket najčešće nije potrebno brusiti, što znači da će reljefna šara moći duže da se očuva. Jedna od prednosti uljenog parketa je i laka popravka. Kada do oštećenja dođe izbrusi se samo oštećeno mesto i zaradi, a kada se osuši ponovo se premaže odgovarajućom vrstom ulja ili premaza. Posle nekoliko sati oštećenje se više uopšte neće videti.

    Kada dođe do oštećenja uljenog parketa, izbrusi se samo oštećeno mesto i zaradi gitom za drvo, pa kada se osuši ponovo se premaže uljem.
    Uljenje parketa
    Uljenje parketa

    3. Kada parket mora da se zameni?

    Parket ima vrlo dug vek trajanja, pa se ljudi retko odlučuju za njegovu zamenu. Do toga može da dođe najviše zbog estetskih razloga - kada se parket vizuelno više ne uklapa u prostor. Tehnologija je takođe toliko uznapredovala da je moguće lako sanirati skoro sve vrste oštećenja. Duboka oštećenja na parketu mogu se sanirati popunjavanjem gitom ili specijalnim pastama za drvo ili obojenim voskom. Takođe je moguće ukloniti i zameniti samo jednu dasku, lajsnu ili ploču. Čak i ako dođe do poplave zbog neispravnih instalacija ili nekog aparata za domaćinstvo, dok voda još ne prodre dublje u drvo i u podlogu ispod parketa, još uvek je moguće popraviti stvar. Međutim, ako se parket natopi, zamena će biti neophodna. Prvenstveno zbog toga što će mokro drvo nabubriti i podići se od podloge, a onda se više ne može vratiti u prvobitno stanje.

    Kada je parket jako vlažan i odigne se od podloge, moraće da se zameni.

    4. Održavanje parketa - cena

    Cena reparacije parketa uvek zavisi od više faktora među koje se ubrajaju, stepen oštećenja, ukupna površina, vrsta i obim rada, utrošak materijala i neophodno vreme. Odlučite li se za obnavljanje parketa na neki od ovih načina, u svakom će slučaju biti bolje da to izvedu parketari pa vam to i preporučujemo. Nama se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

    Stručni članak 2276
    Autor: Daibau trendovi magazin
    Tags: Parket, Parketari

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Parket?

    Imamo čak 1300 izvođača radova za područje Parket:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1300 izvođača radova za područje Parket
    9.5
    0

    TEHNO POD


    8.8
    0

    ABM KERAMIKA


    8.9
    0

    PARKETARSKA RADNJA VLASOTINCE


    8.8
    0

    LUKA VIZANTIJA KV ŽIČA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana