Za područje

    Parket za podno grejanje: postavljanje parketa preko podnog grejanja

    Članak je pregledalo čak 2761+ korisnika
    Može se reći da podno grejanje kod nas još uvek nije uobičajena praksa uvođenja grejnih instalacija, pa se često oko toga javljaju nedoumice, naročito po pitanju postavljanja parketa preko instalacija. Naravno, razvođenje vodova podnog grejanja je i smišljeno upravo imajući u vidu da će preko njega morati da dođе neka vrsta podne obloge kao i opterećenje koje će predstavljati pokućstvo, nameštaj i ljudi. Proučili smo detaljnije ovu temu i evo šta smo saznali.
    Stručni članak 2761
    polaganje parketa na podno grejanje
    Imamo čak 1300 izvođača radova za područje Parket:

    1. Najprikladniji parket za podno grejanje

    Činjenica je da nije svaki parket pogodan za postavljanje preko toplovodnog podnog grejanja. Može se čak reći da je izbor sužen na dvoslojne i troslojne parkete od postojanih ili srednje postojanih vrsta drveta. U poređenju sa klasičnim, masivnim parketom, dvoslojni ili troslojni parketi se smatraju stabilnijim na račun njihove čvršće strukture, zbog čega slabije reaguju na promene vlažnosti i temperature u prostoriji. 

    Pre izbora odgovarajuće vrste parketa svakako je dobra ideja da se konsultujete s izabranim ponuđačem, koji će moći da vas posavetuje o pravom izboru parketa za podno grejanje.

    2. Dimenzije parketa za podno grejanje

    Debljina i dužina pojedinih parketnih dasaka su svakako bitne pri izboru pravog parketa za podno grejanje. Debljina parketa utiče na njegovu termopropustljivost, odnosno, prolaz toplote iz cevi kroz parketne daske. Zato su najpogodnije tanje parketne daske, kroz koje toplota lakše prolazi. Klasični, masivni parket stoga nije odgovarajući izbor. Parket manjih dimenzija (debljina, dužina, širina) se generalno preporučuje za podno grejanje, pošto je širenje i skupljanje drveta veće od uobičajenog kada se ugradi podno grejanje. 

    3. Parket za podno grejanje: na šta treba obratiti pažnju?

    3.1. Idealna temperatura podnog grejanja

    Prilikom postavljanja parketa preko podnog grejanja, moraju se poštovati neka osnovna pravila. Maksimalna dozvoljena vlaga u betonskoj podlozi je 1,8%, koja se mora sušiti najmanje 28 dana. Pre početka postavljanja parketa podloga se takođe mora zagrevati najmanje 5 dana, a onda se 2 dana pre samog rada temperatura grejanja postepeno smanjuje na 19 ili 20°C. Ta vrednost je temperatura koja se mora održavati sve vreme tokom postavljanja parketa.

    3.2. Kako se parket održava nakon ugradnje

    Temperatura od 18-20°C mora se održavati i nakon završetka postavljanja parketa najmanje 3 dana. Ovakav postupak je neophodan da bi se postigla odgovarajuća čvrstina lepka. Kada se radi parket za podno grejanje koriste se specijalni visokoelastični lepkovi, namenjeni isključivo ovoj vrsti grejanja. Onda kada je potrebna dalja obrada površine, bilo uljem, lakom ili voskom, moraju se obezbediti isti uslovi kao i za standardnu ugradnju parketa. To znači da sobna temperatura treba da je oko 18°C, a relativna vlažnost vazduha na nivou između 45-65%.

    Preporučena dnevna fluktuacija temperature poda ne sme biti veća od 3°C/dan, a temperatura podne površine ni u kom slučaju ne sme biti viša od 27°C.
    Parket postavljen preko podnog grejanja je odlično i moderno rešenje za vaš dom
    Parket postavljen preko podnog grejanja je odlično i moderno rešenje za vaš dom

    4. Gotovi parketi za podno grejanje

    4.1. Kakav je gotov parket za podno grejanje

    Gotovi parketi su oni rađeni po „sendvič“ sistemu. To znači da se sastoje od više slojeva: donji su obično šperploče (ona može biti brezova, smrekova, hrastova ili HDF ploča) i gornjeg, završnog sloja od punog drveta. Gotov parket za podno grejanje nije masivan, jer je čvrst samo gornji sloj, ali ipak ima sve kvalitete takvog parketa, kao što su izgled i dodir. Njegova najveća prednost u odnosu na puno drvo leži u ceni, jer je gotov parket nekoliko puta jeftiniji od punog drveta.

    Gornji sloj parketa je debljine 1-5 mm, pa se gotov parket za podno grejanje sa gornjim slojem od 1-2 mm naziva „ekonomik“ (lošijeg kvaliteta), a onaj od 3-5 mm „profesional“.

    4.2. Najbolji gotov parket za podno grejanje

    Najbolji gotov parket je onaj čiji je donji sloj od brezove šperploče. Nažalost, takav parket je skuplji od drugih tipova ove vrste za oko 30%, ali taman za toliko i obezbeđuje bolji prolaz toplote u prostoriju. Pored vrste drveta, važno je i to da gotov parket za podno grejanje bude dovoljno tanak da propušta toplotu (drvo je prirodni izolator). Idealna debljina, koja nudi maksimalan komfor stanovanja, postojanost i izdržljivost, kao i dobru termoprovodljivost jeste dvoslojni gotov parket za podno grejanje.

    5. Postavljanje parketa preko podnog grejanja - cena

    Kompletna nabavka i ugradnja sistema podnog grejanja i toplotne izolacije ispod estriha ili cementne košuljice, uključujući sav potreban materijal, sveobuhvatnu obradu prodora, završnih obrada i spojeva bez toplotnih mostova s ostalim elementima termo-zaštite objekta, sa pripremnim i završnim radovima, kreće se između 15 i 24 EUR/m2.

    U zavisnosti od postojeće podne obloge, cena kvadrata parketa izlazi između 8 i 40 EUR, pa i više. Cena zavisi od vrste materijala i obima radova.

    Odlučite li se za ovakav način rada, preporučujemo vam da to izvedu parketari. Nama se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

    Stručni članak 2761
    Autor: Daibau trendovi magazin
    Tags: Parket, Parketari

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Parket?

    Imamo čak 1300 izvođača radova za područje Parket:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1300 izvođača radova za područje Parket
    8.6
    0

    RADE BOGUNOVIĆ PR GREEN LION


    9.4
    0

    DOO MAS-PROM NOVI SAD


    8.8
    0

    PR Mare Parket


    9.4
    0

    POSTAVLJNJE PODNIH I ZIDNIH OBLOGA PARACKI PARKETI I LAMINATI SRBOBRAN


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana