Za područje
  Heroji se ne rađaju, već to postaju!

  Parket za podno grejanje: postavljanje parketa preko podnog grejanja

  Članak je pregledalo čak 716+ korisnika
  Može se reći da podno grejanje kod nas još uvek nije uobičajena praksa uvođenja grejnih instalacija, pa se često oko toga javljaju nedoumice, naročito po pitanju postavljanja parketa preko instalacija. Naravno, razvođenje vodova podnog grejanja je i smišljeno upravo imajući u vidu da će preko njega morati da dođu neka vrsta podne obloge kao i opterećenje koje će predstavljati pokućstvo, nameštaj i ljudi. Proučili smo detaljnije ovu temu i evo šta smo saznali.
  Stručni članak 716
  omiljen
  polaganje parketa na podno grejanje
  Imamo čak 1220 izvođača radova za područje Parket:

  1. Najprikladniji parket za podno grejanje

  Činjenica je da nije svaki parket pogodan za postavljanje preko toplovodnog podnog grejanja. Može se čak reći da je izbor sužen na dvoslojne i troslojne parkete od postojanih ili srednje postojanih vrsta drveta. U poređenju sa klasičnim, masivnim parketom, dvoslojni ili troslojni parketi se smatraju stabilnijim na račun njihove čvršće strukture, zbog čega slabije reaguju na promene vlažnosti i temperature u prostoriji. 

  Pre izbora odgovarajuće vrste parketa svakako je dobra ideja da se konsultujete s izabranim ponuđačem, koji će moći da vas posavetuje o pravom izboru parketa za podno grejanje.

  2. Dimenzije parketa za podno grejanje

  Debljina i dužina pojedinih parketnih dasaka su svakako bitne pri izboru pravog parketa za podno grejanje. Debljina parketa utiče na njegovu termopropustljivost, odnosno, prolaz toplote iz cevi kroz parketne daske. Zato su najpogodnije tanje parketne daske, kroz koje toplota lakše prolazi. Klasični, masivni parket stoga nije odgovarajući izbor. Parket manjih dimenzija (debljina, dužina, širina) se generalno preporučuje za podno grejanje, pošto je širenje i skupljanje drveta veće od uobičajenog kada se podno grejanje ugradi.

  Parket postavljen preko podnog grejanja je odlično, moderno rešenje za vaš dom
  Parket postavljen preko podnog grejanja je odlično, moderno rešenje za vaš dom

  3. Parket za podno grejanje: na šta treba obratiti pažnju?

  3.1. Postavljanje parketa preko podnog grejanja - idealna temperatura

  Prilikom postavljanja parketa preko podnog grejanja, moraju se poštovati neka osnovna pravila. Maksimalna dozvoljena vlaga u betonskoj podlozi je 1,8%, koja se mora sušiti najmanje 28 dana. Pre početka postavljanja parketa podloga se takođe mora zagrevati najmanje 5 dana, a onda se 2 dana pre samog rada, temperatura grejanja postepeno smanjuje na 19 ili 20°C. Ta vrednost je temperatura koja se mora održavati sve vreme tokom postavljanja parketa.

  3.2. Parket za podno grejanje: nakon ugradnje

  Temperatura od 18-20°C mora se održavati i nakon završetka postavljanja parketa najmanje 3 dana. Ovakav je postupak neophodan da bi se postigla odgovarajuća čvrstina lepka. Kada se radi parket za podno grejanje koriste se specijalni visokoelastični lepkovi, namenjeni isključivo ovoj vrsti grejanja. Onda kada je potrebna dalja obrada površine, bilo uljem, lakom ili voskom, moraju se obezbediti isti uslovi kao i za standardnu ugradnju parketa. To znači da sobna temperatura treba da je oko 18°C, a relativna vlažnost vazduha na nivou između 45-65%.

  Preporučena dnevna fluktuacija temperature poda ne sme biti veća od 3°C/dan, a temperatura podne površine ni u kom slučaju ne sme biti viša od 27°C.

  4. Postavljanje parketa preko podnog grejanja - cena

  Kompletna nabavka i ugradnja sistema podnog grejanja i toplotne izolacije ispod estriha ili cementne košuljice, uključujući sav potreban materijal, sveobuhvatnu obradu prodora, završnih obrada i spojeva bez toplotnih mostova s ostalim elementima termo-zaštite objekta, sa pripremnim i završnim radovima, kreće se između 15 i 24 EUR/m2.

  U zavisnosti od postojeće podne obloge, cena kvadrata parketa izlazi između 8 i 40 EUR, pa i više. Cena zavisi od vrste materijala, obima radova i izabranog parketara – sat rada je u proseku oko 12 EUR.

  Stručni članak 716
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1220 izvođača radova za područje Parket:

  Tags: Parket, Parketari

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1220 izvođača radova za područje Parket:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 1220 izvođača radova za područje Parket
  9.2
  0

  PREDUZEĆE ZA TRGOVINU I USLUGE WOODOVIA PARKETI D.O.O. BEOGRAD-PALILULA


  9.6
  0

  VLAŠIĆ-PARKET


  8.6
  0

  GREEN LION


  9.6
  0

  DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU, TRGOVINU I USLUGE JADRO COMERC DOO PANČEVO


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE PARKET?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  +381 11 430 0 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana