Za područje
  Heroji se ne rađaju, već to postaju!

  Obnova parketa, popravka parketa - sve što treba da znate

  Parket je podna obloga za koju se bez ikakve sumnje može reći da je u svakom pogledu zaista prirodna i izdržljiva. Najveći broj vrsta i tipova parketa se može potpuno obnoviti ili im se zameniti samo oštećeni delovi. Sanacija zavisi uglavnom od stepena i obima oštećenja, a kod onih višeslojnih, mahom od debljine gornjeg sloja. Debljina ovog sloja, od, recimo, 4 mm, omogućava do četiri hoblovanja, odnosno, obnavljanja, što treba uzeti u obzir prilikom kupovine. Najbolji parketi imaju debljinu gornjeg sloja do 6 mm. Obnova ili restauracija podrazumeva gitovanje, hoblovanje i lakiranje ili uljenje koje se sukcesivno ponavlja više puta, prema potrebi.
  Stručni članak 148
  parket parketari
  Imamo čak 1202 izvođača radova za područje Parketari:

  1. Zamena parketa

  Ako je stari parket više puta hoblovan i zaista dotrajao, onda ga treba zameniti. Stari parket se može potpuno ukloniti ili ostaviti kao podloga za novi, premda se oko toga treba konsultovati sa stručnjakom. Ako visina plafona i pragovi u stanu to dozvoljavaju te ako je stari parket relativno dobro očuvan, vredi postaviti novi preko njega. Time se može uštedeti na troškovima skidanja parketa i sanacije košuljice, a dobija se i dodatna zvučna i toplotna izolacija. 

  2. Sanacija parketa: brušenje parketa

  Proces restauracije parketa je sličan za sve vrste drveta. Zavisi od veličine obima i stepena oštećenja, pohabanosti, broja prethodnih hoblovanja i sličnog. Najbolje je pitati stručnjaka da proceni mogućnosti obnove. On će vam pomoći u odlučivanju koje delove parketa treba zameniti novim. Pločice koje su rasklimane ili ispadaju, mogu se ponovo zalepiti ili zameniti. Zatim počinje brušenje parketa, odnosno, hoblovanje površinskog sloja laka. Time se, takođe, uklanjaju i površinska oštećenja kao što su udubljenja i ogrebotine.

  Svoju hemijsku i fizičku čvrstinu lak dostiže nakon sedam do deset dana. Time je renoviranje parketa završeno i on će zablistati u punom sjaju.

  3. Popravka parketa: veća oštećenja

  Kada su u pitanju veća oštećenja, kakva su naprsline, brazde ili rupe, ona se pre hoblovanja i lakiranja saniraju gitovanjem. Pukotine i rascepi na parketu, nastali kao posledica dugotrajne upotrebe te promena temperature i vlažnosti, treba da se obrade gitom za drvo te išmirglaju. Kada se git osuši, po potrebi se išmirgla još jednom i uglača. Zatim se prelazi na hoblovanje cele površine, a ono se vrši specijalnom mašinom zvanom hoblerica. Kada se sve izbrusi, površina se dobro očisti od svih ostataka i prašine, pa se prelazi na lakiranje ili uljenje. I jedno i drugo se rade u više navrata, prema potrebi, sve dok se drvo ne zasiti, a površina parketa postane sjajna. Lakiranje se prvo vrši prajmerom, a onda završnim lakom. Prilikom obnavljanja parketa menjaju se zidne i prelazne lajsne.

  Lakiranje se radi u tri ili četri sloja
  Lakiranje se radi u tri ili četiri sloja
  Stručni članak 148
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1202 izvođača radova za područje Parketari:

  Tags: Parketari, Parket

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1202 izvođača radova za područje Parketari:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 1202 izvođača radova za područje Parketari
  8.8
  0

  Svetlana Tomanovic pr.Tomparket


  10
  1

  MILOŠ BULIĆ PR RADNJA ZA BOJENJE I ZASTAKLJIVANJE BEOGRAD (VRAČAR)


  10
  4

  Ivan Filipović pr usluge ostalih završnih radova u građevinarstvu Užice


  9.2
  0

  Petrovic Parket


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE PARKETARI?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  +381 11 430 0 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana