Za područje
    OTP banka

    Obnova parketa, popravka parketa - sve što treba da znate

    Članak je pregledalo čak 16296+ korisnika
    Parket je podna obloga za koju se bez ikakve sumnje može reći da je u svakom pogledu zaista prirodna i izdržljiva. Najveći broj vrsta i tipova parketa se može potpuno obnoviti ili im se zameniti samo oštećeni delovi. Obnova zavisi uglavnom od stepena i obima oštećenja, a kod onih višeslojnih, mahom od debljine gornjeg sloja. Debljina ovog sloja od, recimo, 4 mm, omogućava do četiri hoblovanja, odnosno, obnavljanja, što treba uzeti u obzir prilikom kupovine. Bolji parketi imaju debljinu gornjeg sloja do 6 mm. Obnova podrazumeva gitovanje, hoblovanje i lakiranje ili uljenje koje se sukcesivno ponavlja više puta, prema potrebi.
    Stručni članak 16296
    omiljen
    parket parketari
    Imamo čak 1299 izvođača radova za područje Parketari:

    1. Obnova parketa: procena oštećenja

    Proces obnove parketa je sličan za sve vrste drveta. Zavisi od veličine i stepena oštećenja, pohabanosti, broja već rađenih hoblovanja i sličnog. Najbolje je pitati stručnjaka da proceni opcije obnove parketa. On/ona odlučuje koje delove parketa treba zameniti novim. Prvi korak u popravci i obnovi drvenih podova je procena oštećenja. To može uključivati uklanjanje oštećenih podnih ploča ili brušenje ogrebotina i udubljenja. Kada se utvrdi stepen oštećenja, proces popravke može početi.

    2. Zamena parketa: kada popravka nije moguća

    2.1. Zamena parketa

    Ako je stari parket više puta hoblovan i zaista dotrajao, onda ga treba zameniti. Stari parket se može potpuno ukloniti ili ostaviti kao podloga za novi, premda se i oko toga treba konsultovati sa stručnjakom. Ako visina plafona i pragovi u stanu to dozvoljavaju te ako je stari parket relativno dobro očuvan, vredi postaviti novi preko njega. Time se može uštedeti na troškovima skidanja parketa i sanacije košuljice, a dobija se i dodatna zvučna i toplotna izolacija. Zamena parketa je najčešće neophodna onda kada je sloj drveta već istanjen i novo hoblovanje nije izvodljivo.

    Gotovi parketi slabijeg kvaliteta su tanji i dozvoljavaju samo 1 ili 2 hoblovanja. Najkvalitetniji masivni parketi čiji je gornji sloj debljine čak 15 mm omogućavaju daleko veći broj popravki i obnavljanja.

    2.2. Popravka oštećenih letvica ili ploča

    Veća oštećenja kakva su duboke ogrebotine, naprsle, iskrivljene ili zalomljene daščice ili ploče te nabubrela mesta zbog prodora vode, sigurno će morati da se zamene. To podrazumeva uklanjanje oštećenih delova i njihovu zamenu novim. Taj proces će potrajati duže i može zahtevati pomoć profesionalca, ali može i potpuno promeniti izgled oštećenog poda.

    3. Popravka parketa: postavljanje novog preko starog

    U slučaju da visina pragova i postojeći podovi u stanu to dozvoljavaju, kao i to da je stari parket relativno dobro očuvan, brza sanacija ili popravka mogu da dođu u obzir. To se najjednostavnije radi tako što se novi parket postavlja preko starog. Takva vrsta popravke parketa je jeftinija iz više razloga, ali je pre svega mnogo brža. U tom slučaju nema troškova skidanja parketa ni sanacije podloge, a dobija se i dodatna zvučna i toplotna izolacija.

    Lakiranje se radi u tri ili četiri sloja
    Lakiranje se radi u tri ili četiri sloja

    4. Obnova parketa

    4.1. Brza obnova parketa: brušenje

    Ponekad je dovoljna i kratkotrajnija, brža obnova. Za manja oštećenja, kao što su ogrebotine ili mala udubljenja, brušenje i lakiranje podne obloge mogu biti sasvim dovoljni. To faktički znači da se bruse samo oštećena mesta, nanosi git za drvo i čeka da se sve osuši. Kada se git osuši, eventualno se još jednom površinski izbrusi i očisti. Tada na red dolazi brušenje cele površine, ali samo prvog sloja laka. Na taj način se parketu vraća stari sjaj i eliminišu eventualne razlike u nijansi boje koje često nastaju i zbog većih komada nameštaja ispod kojih parket ostaje bleđi.

    4.2. Obnova parketa: lakiranje ili uljenje

    Nakon završetka brušenja, parket se lakira ili naulji. Restauracija parketa nije potpuna bez toga, pošto se drvo mora zaštititi od spoljnih uticaja. Lakiranje je jeftinije i brže od uljenja. Na raspolaganju su vam mat ili sjajne vrste laka, koje reflektuju mnogo više svetlosti. Lak će, naročito onaj visokog sjaja, malo promeniti prirodnu teksturu drveta, tako da će delovati kao da je „plastificirano“ i da ne „diše“. Takav način obnove i zaštite parketa - kada se on na kraju lakira - čini ga izuzetno izdržljivim, otpornim i dugotrajnijim, budući da nije porozan i slabije zadržava nečistoće.

    Svoju hemijsku i fizičku čvrstinu lak dostiže nakon sedam do deset dana. Time je obnavljanje parketa završeno i on će zablistati u punom sjaju.

    Za razliku od lakiranja, uljenje je skuplje, ali neosporno sasvim čuva originalni izgled parketa. Nauljeni parket će biti još lepši od sirovog, jer će ulje suptilno naglasiti strukturu, teksturu i sva druga prirodna obeležja određene vrste drveta od koje je napravljen. Slabost ove tehnike završne obrade je to što je nauljeni parket osetljiviji na mrlje i upija tečnost ako se ona odmah ne obriše sa površine.

    Parket se ulji više puta nego što se lakira, zapravo sve dotle dok se drvo ne „zasiti“. To koliko će ulja upiti zavisi od vrste drveta, a pri tom se pre svakog sledećeg nanošenja mora čekati da se površina sasvim osuši. Toga radi, uljenje je zahtevnije i dugotrajnije. 

    5. Popravka parketa: veća oštećenja

    Kada su u pitanju veća oštećenja, kakva su naprsline, brazde ili rupe, ona se pre hoblovanja i lakiranja saniraju gitovanjem. Pukotine i rascepi na parketu, nastali kao posledica dugotrajne upotrebe te promena temperature i vlažnosti, treba da se obrade gitom za drvo te išmirglaju. Kada se git osuši, po potrebi se išmirgla još jednom i uglača. Zatim se prelazi na hoblovanje cele površine, a ono se vrši specijalnom mašinom zvanom hoblerica. Kada se sve izbrusi, površina se dobro očisti od svih ostataka i prašine, pa se prelazi na lakiranje ili uljenje. I jedno i drugo se rade u više navrata, prema potrebi, sve dok se drvo ne zasiti, a površina parketa postane sjajna. Lakiranje se prvo vrši prajmerom, a onda završnim lakom. Prilikom obnavljanja parketa menjaju se zidne i prelazne lajsne.

    Odlučite li se za obnavljanje parketa na ovakav način, uz kupovinu neophodnog materijala, treba računati i na cenu rada, budući da je jasno da je uvek bolje da to izvedu parketari. Nama se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

    Stručni članak 16296
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Parketari?

    Imamo čak 1299 izvođača radova za područje Parketari:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1299 izvođača radova za područje Parketari
    8.7
    0

    Ms


    10
    1

    M&L JANKOVIC COMPANY DOO


    8.8
    0

    ABM KERAMIKA


    10
    1

    Postavljanje podnih i zidnih obloga PARKET MISKIN


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana