Za područje
  Vreme je za štednju energije

  Odabir podne obloge: pluta, parket ili laminat?

  Podne obloge štite konstrukciju objekta, tačnije, podova, od oštećenja, a sa druge strane omogućavaju veću udobnost te prijatniji kontakt sa podlogom. Obloge mogu predstavljati i estetski element, pošto ulepšavaju svaki unutrašnji prostor. Ovog puta fokusiraćemo se na tri najpopularnije vrste podnih obloga. Šta vi mislite: pluta, parket ili laminat?
  Stručni članak 72
  izbor-podnih-obloga.jpg
  Imamo čak 1211 izvođača radova za područje Parket:

  1. Parket

  Upotreba drveta u unutrašnjosti daje svakom enterijeru posebnu toplinu, udobnost i estetsku vrednost. Parket je, šta više, izrazito ekološki materijal, jer je prirodan. Pored toga, njegov vek trajanja je u poređenju sa drugim vrstama obloga relativno dug, budući da može služiti više decenija, naravno. uz odgovarajuće održavanje i reparaciju.

  Za parket se koriste sasvim različite vrste drveta - što industrija više napreduje vrste, tipovi i varijante su sve brojnije - pa vam je na raspolaganju i sve više boja i dezena, tako da ćete lako pronaći baš onaj tip koji se savršeno slaže sa vašim stilom uređenja. Za parket se najčešće koriste hrastovo drvo, koje je veoma izdržljivo, kao i ariš, bukva, javor, kesten, trešnja i njima slične vrste.

  Opšte pravilo je da se za parket može koristiti samo tvrdo drvo.

  Parket se može podeliti u tri klase, u zavisnosti od strukture drveta. Razlika između klasa je u različitoj boji i strukturi vlakana. U prvu klasu spada drvo koje je ujednačeno prvenstveno po boji, a onda još po nekim karakteristikama; u drugu klasu se svrstava standardno drvo, a u treću takozvano rustično, koje ima izraženiju teksturu.

  Uz pravilno održavanje parket može da vam služi decenijama
  Uz pravilno održavanje parket može da vam služi decenijama

  1.1. Parket - dugotrajnost

  Prosečan vek trajanja parketa je 80 godina. Na koji način i koliko brzo će se parket habati zavisi od namene prostorije (na primer, kuhinja je prometnija te se u njoj sve troši brže nego u spavaćoj sobi), čvrstine i kvaliteta parketa i, naravno, toga koliko se redovno i pravilno održava i obnavlja. 

  Različite vrste parketa imaju različite zahteve za održavanjem.

  1.2. Parket - cena

  Gotove vrste parketa bez postavljanja koštaju između 10 i 40 EUR/m2, u zavisnosti od vrste drveta i klase parketa.

  2. Laminat

  Laminat je višeslojna sintetička podna obloga koja obično ima površinu na kojoj je imitacija drveta. Izuzetno je lak za postavljanje i održavanje, zbog čega sve češće zamenjuje parket.

  Laminat možete postaviti i sami, jer ima izuzetno jednostavan sistem laminatnih ploča sa prorezima i „perima" koja ulaze jedna u druge po „klik“ sistemu.

  Podne obloge, kao i bilo koji drugi proizvod, imaju i izvesnih slabosti. Tokom dužeg vremenskog perioda, kontakti između ploča mogu da se olabave te one počnu da odstupaju, a na površinama se mogu pokazati znaci habanja.

  Ukoliko dođe do oštećenja, laminatne daske se mogu zameniti pojedinačno
  Ukoliko dođe do oštećenja, laminatne daske se mogu zameniti pojedinačno

  2.1. Laminat - vek trajanja

  Vek trajanja laminata je mnogo kraći od onog garantovanog za parkete, i kreće se negde oko 20 godina. Međutim, laminat se lako čisti i održava i otporniji je na habanje od parketa. Oštećeni delovi se lako mogu zameniti novim.

  2.2. Laminat - cena

  Laminat bez postavljanja košta između 10 i 15 EUR/m2, u zavisnosti od vrste i kvaliteta.

  3. Pluta

  Još jedna zanimljiva opcija za podove je pluta, koja se pravi od kore hrasta plutnjaka (raste po obalama Mediterana). Pluta ulepšava enterijer, čini ga prijatnim i komfornijim, a pod je mekan i udoban za hodanje.

  Pluta je prirodni, vrlo elastičan materijal. Takođe je dobar toplotni i zvučni izolator. Šta više, upravo zbog te elastičnosti otporan je na udarce, ali i jednostavan za čišćenje i održavanje.

  Pluta kao podna obloga postoji vekovima. Nekada se polagala na klasičan način - lepljenjem, a danas je najrasprostranjeniji jednostavan sistem postavljanja „na klik“. Slično laminatu, sistem je sasvim jednostavan, tako da plutene ploče možete postaviti i sami.

  Stručnjak bi povremeno trebalo da obrusi plutu, prelakira je i premaže zaptivnim premazom
  Stručnjak bi povremeno trebalo da obrusi plutu, prelakira je i premaže zaptivnim premazom

  3.1. Pluta - održavanje

  Kada je pravilno postavljena, pluta kao podna obloga je relativno laka za negu i održavanje. Redovno metenje i usisavanje osiguravaju da se sa nje uklone nečistoće koje bi je mogle oštetiti. Ako se na nju prolije tečnost, mora se odmah obrisati kako bi se izbegle mrlje ili, ako se prolije više ili dođe do poplave, podizanje ploča.

  Pluta može imati dug vek trajanja ako se pravilno neguje.

  Stručnjak bi povremeno trebalo da obrusi plutu, prelakira je i premaže zaptivnim premazom. Koliko puta se može brusiti zavisi od debljine plute. Kao i kod laminata, pojedinačne oštećene plutene ploče se mogu lako zameniti novim.

  3.2. Pluta - cena

  Pluta je dostupna u različitim debljinama i završnim obradama, tako da se cene pojedinačnih vrsta i tipova proizvoda međusobno itekako razlikuju. Pluta bez postavljanja košta između 10- 20 EUR/m2

  4. Šta kažu stručnjaci?

  Za stambene prostore uvek se radije preporučuje parket, posebno u slučajevima kada se kupci dvoume između njega i laminata, pošto parket ima znatno duži vek trajanja, otporniji je, ne škripi, a istovremeno je 100% prirodni materijal, za razliku od laminata koji to nije.

  Osnova za postavljanje podnih obloga je završena i pravilno pripremljena košuljica, odnosno, estrih. Takođe, redovno se preporučuje da se parket lepi, jer u slučajevima kada se postavlja kao plivajući pod često nastaju komplikacije i pre ili kasnije počinje da škripi. Za laminat i plutu praktičnije je postavljanje po „klik“ sistemu.

  Stručni članak 72
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1211 izvođača radova za područje Parket:

  Tags: Parket, Parketari

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1211 izvođača radova za područje Parket:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 1211 izvođača radova za područje Parket
  8.8
  0

  Svetlana Tomanovic pr.Tomparket


  10
  0

  ARTINJAN PARKET DOO


  10
  0

  Millennium systems 2005


  8.7
  0

  Montazne kuce SIP GRADNJA


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE PARKET?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana