Za područje

  Izbor podnih obloga: pluta, parket ili laminat?

  Članak je pregledalo čak 2275+ korisnika
  Podne obloge štite konstrukciju objekta, tačnije, podova, od oštećenja, a sa druge strane omogućavaju veću udobnost te prijatniji kontakt sa podlogom. Obloge mogu predstavljati i estetski element, pošto ulepšavaju svaki unutrašnji prostor. Ovog puta fokusiraćemo se na tri najpopularnije vrste podnih obloga. Šta vi mislite: pluta, parket ili laminat?
  Stručni članak 2275
  izbor podnih obloga
  Imamo čak 1311 izvođača radova za područje Parket:

  1. Parket

  Upotreba drveta u unutrašnjosti daje svakom enterijeru posebnu toplinu, udobnost i estetsku vrednost. Parket je, šta više, izrazito ekološki materijal, jer je prirodan. Pored toga, njegov vek trajanja je u poređenju sa drugim vrstama obloga relativno dug, budući da može služiti više decenija, naravno. uz odgovarajuće održavanje i reparaciju.

  Savet stručnjaka iz firme INČ STYLING DOO BEOGRAD

  1. Da li u svaku prostoriju možemo da postavljamo istu vrstu podnih obloga? 

  Kad pricamo o stambenim jedinicama ili o prostorima poput hotela, lokala, restorana itd. onda možemo da se prepustimo arhitektama i njihovoj mašti. Moguće je kombinovati različite podove u istom prostoru, pa čak i voditi se idejom da isti pod provučemo kroz sve prostorije jednog objekta ili bar većine prostorija. Uglavnom se to sve svodi na individualni izbor projektanta ili investitora. Cesto se susrećemo sa zahtevom da u kuhinjama postavljamo višeslojni parket, kao nastavak sloga iz dnevne sobe i trpezarije. Imali smo projekat luksuzne vile gda je višeslojni parket i u kupatilima i čini celinu sa ostalim prostorijama vile. Može se raditi i LVT pod u čitavoj stambenoj jedinici, zajedno sa kupatilima umesto podne keramike. Npr. epoksidni pod specifičnog i unikatnog dizajna u dnevnoj sobi, u celini sa hodnicima, sobama, trpezarijom i kuhinjom. Zaključak je da je moguće uniformisati prostor jednim podom, ali je moguća i kombinacija različitih podova u arhitektonskoj celini nekog restorana, lokala, poslovnog ili stambenog prostora. Tehnologija izrade podova danas, pruža više mogućnosti i materijala, daje veću slobodu arhitektama, pa samim tim projektovanje završnih obrada podova više nije toliko šablonski kao ranije.

  2. Prema Vašem stručnom mišljenju, koja vrsta podne obloge predstavlja najbolji odnos cene i kvaliteta?

  Najbolji je pod onaj koji je najjeftiniji, a svojim karakteristikama pruža najviše. Međutim takav pod ne postoji. Parket sve više postaje luksuz i predstavlja ozbiljan trošak u proračunu za investitore. Rešenje se pronalazi u višeslojnim parketima, međutim i njihova proizvodnja je ozbiljno uzdrmana trenutnim globalnim stanjem u poslednje tri godine. Arhitekte i investitori se u startu vode kriterijumima koji su neka vrsta kompromisa cene i kvaliteta i pronalaze rešenja u alternativama. Razvojem tehnologije u građevinskim materijalima, ostvaren je napredak i u polju podnih obloga, pa bi u skladu sa tim, moj lični izbor bio Tarkett-ov LVT pod (Luxury Vinil Tiles). LVT podovi su mnogo pristupačniji cenom u odnosu na parket, a najnovijim dezenima i strukturom površinskog sloja je gotovo nemoguće pronaći razliku u odnosu na drvene podove. Ogroman izbor razlicitih dezena pruža neverovatne mogućnosti pri projektovanju prostora, bilo da su poslovne ili stambene jedinice. Izdržljivost je čak i bolja u odnosu na parkete, održavanje lako, ugradnja je brza i jednostavna, a takva je i zamena eventualno oštećenih delova poda.

  3. Osim zbog estetskog izgleda, zašto je još bitno odabrati adekvatnu vrstu podne obloge u svakoj prostoriji? 

  Namena prostora, ili zasebnih prostorija unutar nekog zadatog prostora, diktira i odabir završnog poda, odnosno površine koja trpi uticaj korišćenja. Podrazumeva se da prostori poput garaža trpe velika opterećenja. Da podovi u magacinima i halama u zavisnosti od robe koja se skladišti, moraju imati određenu otpornost na habanje i izuzetno agresivne uticaje različitih hemikalija. Ili pak da server sobe moraju zadovoljiti elektroprovodljivost. Bolnice, sale za operacije, vrtići, škole, restorani, hoteli... Svi ti prostori imaju svoje specificne zahteve u smislu izdržljivosti, higijene, elektroprovodljivosti, protivkliznosti... I svaki od navedenih prostora ima već specijalno razvijene podne sisteme koji predstavljaju standaran i siguran izbor. Estetika svakako predstavlja bitan faktor kod stambenih, ili objekata javne namene, ali je primarno da pod bude prilagođen i adekvatan suštinskoj nameni prostora.

  G-din Igor Vlatković m.arch, INČ STYLING DOO BEOGRAD

  Za parket se koriste sasvim različite vrste drveta - što industrija više napreduje vrste, tipovi i varijante su sve brojnije - pa vam je na raspolaganju i sve više boja i dezena, tako da ćete lako pronaći baš onaj tip koji se savršeno slaže sa vašim stilom uređenja. Za parket se najčešće koriste hrastovo drvo, koje je veoma izdržljivo, kao i ariš, bukva, javor, kesten, trešnja i njima slične vrste.

  Opšte pravilo je da se za parket može koristiti samo tvrdo drvo.

  Parket se može podeliti u tri klase, u zavisnosti od strukture drveta. Razlika između klasa je u različitoj boji i strukturi vlakana. U prvu klasu spada drvo koje je ujednačeno prvenstveno po boji, a onda još po nekim karakteristikama; u drugu klasu se svrstava standardno drvo, a u treću takozvano rustično, koje ima izraženiju teksturu.

  Uz pravilno održavanje parket može da vam služi decenijama
  Uz pravilno održavanje parket može da vam služi decenijama

  1.1. Parket - dugotrajnost

  Prosečan vek trajanja parketa je 80 godina. Na koji način i koliko brzo će se parket habati zavisi od namene prostorije (na primer, kuhinja je prometnija te se u njoj sve troši brže nego u spavaćoj sobi), čvrstine i kvaliteta parketa i, naravno, toga koliko se redovno i pravilno održava i obnavlja. 

  Različite vrste parketa imaju različite zahteve za održavanjem.

  1.2. Parket - cena

  Gotove vrste parketa bez postavljanja koštaju između 10 i 40 EUR/m2, u zavisnosti od vrste drveta i klase parketa.

  2. Laminat

  Laminat je višeslojna sintetička podna obloga koja obično ima površinu na kojoj je imitacija drveta. Izuzetno je lak za postavljanje i održavanje, zbog čega sve češće zamenjuje parket.

  Laminat možete postaviti i sami, jer ima izuzetno jednostavan sistem laminatnih ploča sa prorezima i „perima" koja ulaze jedna u druge po „klik“ sistemu.

  Podne obloge, kao i bilo koji drugi proizvod, imaju i izvesnih slabosti. Tokom dužeg vremenskog perioda, kontakti između ploča mogu da se olabave te one počnu da odstupaju, a na površinama se mogu pokazati znaci habanja.

  Ukoliko dođe do oštećenja, laminatne daske se mogu zameniti pojedinačno
  Ukoliko dođe do oštećenja, laminatne daske se mogu zameniti pojedinačno

  2.1. Laminat - vek trajanja

  Vek trajanja laminata je mnogo kraći od onog garantovanog za parkete, i kreće se negde oko 20 godina. Međutim, laminat se lako čisti i održava i otporniji je na habanje od parketa. Oštećeni delovi se lako mogu zameniti novim.

  2.2. Laminat - cena

  Laminat bez postavljanja košta između 10 i 15 EUR/m2, u zavisnosti od vrste i kvaliteta.

  3. Pluta

  Još jedna zanimljiva opcija za podove je pluta, koja se pravi od kore hrasta plutnjaka (raste po obalama Mediterana). Pluta ulepšava enterijer, čini ga prijatnim i komfornijim, a pod je mekan i udoban za hodanje.

  Pluta je prirodni, vrlo elastičan materijal. Takođe je dobar toplotni i zvučni izolator. Šta više, upravo zbog te elastičnosti otporan je na udarce, ali i jednostavan za čišćenje i održavanje.

  Pluta kao podna obloga postoji vekovima. Nekada se polagala na klasičan način - lepljenjem, a danas je najrasprostranjeniji jednostavan sistem postavljanja „na klik“. Slično laminatu, sistem je sasvim jednostavan, tako da plutene ploče možete postaviti i sami.

  Stručnjak bi povremeno trebalo da obrusi plutu, prelakira je i premaže zaptivnim premazom
  Stručnjak bi povremeno trebalo da obrusi plutu, prelakira je i premaže zaptivnim premazom

  3.1. Pluta - održavanje

  Kada je pravilno postavljena, pluta kao podna obloga je relativno laka za negu i održavanje. Redovno metenje i usisavanje osiguravaju da se sa nje uklone nečistoće koje bi je mogle oštetiti. Ako se na nju prolije tečnost, mora se odmah obrisati kako bi se izbegle mrlje ili, ako se prolije više ili dođe do poplave, podizanje ploča.

  Pluta može imati dug vek trajanja ako se pravilno neguje.

  Stručnjak bi povremeno trebalo da obrusi plutu, prelakira je i premaže zaptivnim premazom. Koliko puta se može brusiti zavisi od debljine plute. Kao i kod laminata, pojedinačne oštećene plutene ploče se mogu lako zameniti novim.

  3.2. Pluta - cena

  Pluta je dostupna u različitim debljinama i završnim obradama, tako da se cene pojedinačnih vrsta i tipova proizvoda međusobno itekako razlikuju. Pluta bez postavljanja košta između 10- 20 EUR/m2

  4. Šta kažu stručnjaci?

  Za stambene prostore uvek se radije preporučuje parket, posebno u slučajevima kada se kupci dvoume između njega i laminata, pošto parket ima znatno duži vek trajanja, otporniji je, ne škripi, a istovremeno je 100% prirodni materijal, za razliku od laminata koji to nije.

  Osnova za postavljanje podnih obloga je završena i pravilno pripremljena košuljica, odnosno, estrih. Takođe, redovno se preporučuje da se parket lepi, jer u slučajevima kada se postavlja kao plivajući pod često nastaju komplikacije i pre ili kasnije počinje da škripi. Za laminat i plutu praktičnije je postavljanje po „klik“ sistemu.

  Odlučite li se za obnavljanje podnih obloga na neki od ovih načina, preporučujemo vam da to izvedu parketari. Nama se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

  Stručni članak 2275
  Autor: Daibau trendovi magazin
  Tags: Parket, Parketari

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Parket?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1311 izvođača radova za područje Parket:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana