Za područje

  Održavanje parketa: čišćenje, hoblovanje, lakiranje, poliranje

  Članak je pregledalo čak 5368+ korisnika
  Parket od punog drveta je među najkvalitetnijim podnim oblogama, ali da bi bio i dugotrajan, neophodno mu je redovno održavanje te odgovarajuće vlažnost i temperatura. Relativna vlažnost vazduha u prostoriji u kojoj se postavlja parket treba da bude između 50 i 60%. Na taj se način čuva njegova maksimalna stabilnost. Ako je vazduh u sobi previše suv ili previše vlažan, dolazi do fizičkih oštećenja drveta. U prostorijama u kojima se parket postavlja kao podna obloga, ne bi smelo da dolazi ni do kakvog kontakta s vodom. Nameštaj koji se postavlja na parket treba zaštiti odgovarajućim podloškama od gume ili filca.
  Stručni članak 5368
  odrzavanje parketa
  Imamo čak 1370 izvođača radova za područje Postavljanje parketa:

  1. Kako se parket čisti?

  Čišćenje parketa je jednostavan zadatak; treba koristiti usisivač, meku četku, uljanu ili dobro isceđenu krpu nakvašenu nekim sredstvom za negu parketa. Ipak, parket se ne sme čistiti 30 dana nakon lakiranja. Ako ste postavili fabrički lakirani parket, onda s čišćenjem možete početi odmah.

  Održavanje nauljenog parketa je zahtevnije, jer se pri čišćenju moraju uzeti u obzir osobine ulja kojim je parket zaštićen. Treba odabrati sredstvo za čišćenje koje se razblažuje vodom za nauljene ili voskirane podove. Sredstvo za čišćenje nanosi se na pod vlažnom krpom. Kada kupujete sredstvo za čišćenje nauljenih parketa, vodite računa da ono sprečava isušivanje ulja.

  2. Poliranje parketa

  Parket ne treba polirati svake nedelje. Tačno je da njime vraća sjaj i produžava trajnost, ali ono ni na koji način nije zamena za redovno čišćenje. Sredstvo za poliranje se nanosi na drvo mekanim materijalom. Ako se odlučite za poliranje parketa, pripazite da ravnomerno polirate celu površinu. Koliko će se često poliranje raditi zavisi od frekvencije upotrebe poda. Tako ćete zasigurno, parket u gostinskoj sobi polirati ređe od onog u dnevnoj sobi.

  3. Hoblovanje parketa

  Pre renoviranja, odnosno, obnove ili popravke parketa, potrebno je obrusiti njegovu površinu kako bi postala ujednačena i glatka. Podne površine se obično bruse mašinom za hoblovanje. Lakiran parket se češće hobluje, jer je to jedini način da mu se vrati potpuni sjaj. Hoblovanje nauljenog parketa se radi onda kada treba popraviti mehanička oštećenja površine. Brušenje parketa se vrši dok se ne dođe do zdravog dela čvrstog drveta. Na ovaj se način može u potpunosti osvežiti stari, ali kvalitetan parket. Nakon toga sledi gitovanje i, po potrebi, ponovno brušenje površine. U sledećem koraku parket se lakira ili premazuje uljem.

  4. Lakiranje parketa

  Lakiranje parketa vrši se u nekoliko slojeva. Obično se na osnovni premaz nanose dva do tri sloja završnog laka. Lak treba da ublaži mehanička oštećenja i promene mikroklime koje deluju na parket. U svakom slučaju, lakirani parket se obnavlja svakih nekoliko godina. Pogodno vreme za radove je kada parket, uprkos pravilnom i redovnom održavanju, više nema sjaj i primećuje se pohabanost površine. Pre nanošenja laka, ispraznite prostoriju, ishoblujte parket i ponovo nanesite slojeve laka, od osnovnog pa nadalje.

  5. Uljenje parketa

  Gotov nauljen parket takođe treba dodatno osvežiti jednim nanošenjem ulja posle postavljanja. Ako se ulje nanosi na neobrađen čvrst parket, treba da se izbrusi pre nanošenja ulja. Ulje se može naneti na parket ručno ili mašinski i postupak se ponavlja dok se drvena površina ne zasiti. Pri redovnom održavanju nauljene površine treba obnavljati sloj ulja da bi površina ostala prijatna na dodir.

  Nauljen parket je podložniji mehaničkim oštećenjima od lakiranog. Pozitivna karakteristika nauljenog parketa svakako je prirodnije obrađena površina i izraženije prirodne lepote drveta. Ulje je takođe zdravije od laka.

  Poliranje parketa
  Poliranje parketa

  6. Održavanje parketa - cena

  Cena obnavljanja parketa uvek zavisi od više faktora među koje se ubrajaju, stepen oštećenja, ukupna površina, vrsta i obim rada, utrošak materijala i neophodno vreme. Odlučite li se za obnavljanje parketa na neki od ovih načina, u svakom će slučaju biti bolje da to izvedu parketari pa vam to i preporučujemo. Nama se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

  Stručni članak 5368
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Postavljanje parketa?

  Imamo čak 1370 izvođača radova za područje Postavljanje parketa:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1370 izvođača radova za područje Postavljanje parketa
  8.8
  0

  Branimir Rosić PR Postavljanje podnih i zidnih obloga POD PARTNERS Lopaš


  10
  3

  MILAN ILIĆ PR POSTAVLJANJE PODNIH I ZIDNIH OBLOGA MDIZ GRADNJA TRGOVIŠTE


  9.6
  0

  RZAV DOO BEOGRAD


  9.2
  0

  PARKETAR LJUBIĆ


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana