Za područje

  Okrugle, polukružne ili spiralne stepenice?

  Članak je pregledalo čak 6021+ korisnika
  O klasičnim ili ravnim stepenicama s jednostranom i dvostranom ogradom smo već govorili, pa ćemo se sada pozabaviti zavojnim stepeništem, odnosno, kružnim i spiralnim stepenicama. Glavna je razlika između klasičnih stepenica s rukohvatima i zavojitih, osim oblika i konstrukcije, naravno, nepostojanje odmorišta, odnosno, podesta. Dakle, stepenice slede jedna za drugom u neprekinutom nizu.
  Stručni članak 6021
  polukruzne stepenice
  Imamo čak 1416 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

   

  1. Zavojito stepenište – kada da se odlučite za njega?

  Stepenište sa zavojima se u kući ili stanu postavlja onda kada nema uslova za postavljanje ravnog. Kružno stepenište može biti polukružno ili spiralno, pa je u poređenju s ravnim i praktičnije, jer se lako uklapa u svaki prostor i prilagođava enterijeru, a ne suprotno. Manjak mesta nije jedini razlog da se odlučite za ovakvo stepenište – to lako mogu biti i estetski i stilski motivi, a može biti i stvar ukusa naručioca.

  Zbog svog specifičnog dizajna, zavojito stepenište može predstavljati i poseban izazov za stanare, pa je neophodno da ono bude konstruisano tako da se po njemu korača bez napora i opasnosti.

  Savet stručnjaka iz firme LJUBIŠA RISTIĆ PREDUZETNIK POPRAVKA NAMEŠTAJA I DRUGE USLUGE TAMARIN PLUS BEOGRAD

  1. Kada govorimo o drvenim stepenicama, koje su najpopularnije okrugle, polukružne ili spiralne?

  Stepenice koje se najčešće traže su klasične stepenice i polukružne stepenice koje su naravno zahtevnije jer se kod njih ugrađuju lepeze. Kod izrade stepenica uglavnom se uzimaju šabloni po kojima se radi, retko samo mera. Osnova je uglavnom beton,mada i neretko metalna konstrukcija.

  2. Od kog drveta se najčešće izrađuje stepenište?

  Svakako najkvalitetnije drvo koje se upotrebljava je hrast i mi gazišta izrađujemo još od bukve i jasena. Čela mogu biti isto od drveta, medijapana, farban beton ili pločice zavisno od želja poručioca. Takođe i podesti (odmarališta) mogu biti drveni, parket ili laminat, pločice...

  G-đa Tamara Pavlović Ristić, LJUBIŠA RISTIĆ PREDUZETNIK POPRAVKA NAMEŠTAJA I DRUGE USLUGE TAMARIN PLUS BEOGRAD

  1.1. Posebne karakteristike polukružnog stepeništa

  U polukružnom stepeništu, stepenice se nižu bez prekida, polukružno se nastavljajući jedna na drugu od sprata do sprata, bez odmorišta. Zbog zakrivljenosti linije konstrukcije, gazišta nisu ista; zapravo, svako je drugačijeg oblika te su dubina i širina nagazne ploče stepenica različite – na spoljnoj strani su šire od unutrašnje. Toga radi je i hodanje spoljnom stranom stepenica udobnije i sigurnije. Širina polukružnih stepenica najviše zavisi od raspoloživog prostora i zato se prilikom projektovanja izvlači maksimum da bi samim tim i hodanje bilo lakše i bezbednije.

  1.2. Posebne karakteristike spiralnog stepeništa

  U poređenju s polukružnim, glavna je razlika to što spiralno stepenište ima centralni stub oko kog se stepenici nižu tako da i ograda može biti postavljna samo sa spoljne strane konstrukcije. Razlika pojedinačnih spiralnih stepenica može biti i veća od one kod polukružnih. Širina gazišta i ovde je neujednačena i svako je šire na spoljnoj nego na unutrašnjoj strani; zapravo, oko glavnog stuba širina gazišta je minimalna te se na toj strani ne može ni hodati.

  Prednost spiralnog stepeništa je u tome što zauzima vrlo malo mesta te je najekonomičniji način povezivanja dva sprata. Međutim, slabost im je neudobnost hodanja i nemogućnost prenošenja komada nameštaja. Toga radi, ovakvo stepenište se nikada ne postavlja kao primarni vid međuetažne komunikacije. Ukoliko ipak želite da ono bude glavna veza među spratovima, onda se radijus oko centralnog stuba mora proširiti. Pravilo planiranja nalaže da prečnik stepenica, u tom slučaju, mora biti dva puta veći od njihove širine kako bi stanari mogli da hodaju sigurno i udobno.

  Drvene spiralne stepenice
  Drvene spiralne stepenice

  2. Kružno stepenište - cena

  Cena okruglog, polukružnog ili spiralnog stepeništa zavisi od dimenzija stepenica, načina konstrukcije i montaže, vrste i količine upotrebljenog materijala i, svakako, ponuđača.

  2.1. Drveno polukružno stepenište u obliku slova U

  Dimenzije:

  • - širina stepenica: 90 cm,
  • - visina međuetaže: 285 cm,
  • - dužina prvog kraka na podu: 210 cm,
  • - dužina drugog kraka na podu: 184 cm,
  • - dužina trećeg kraka na podu: 200 cm.

  Prosečna cena drvenog polukružnog stepeništa navedenih dimenzija može ići do 2.500 EUR. Cena mnogo zavisi od vrste drveta – hrastovina, jasenovina i bukovina su najskuplje dok su borovina i topolovina najjeftinije.

  2.2. Metalno polukružne stepenište u L obliku s jednim zavojem

  Cena polukružnog stepeništa, s čeličnom konstrukcijom i jednoosovinskim nosačem, dimenzija 10x10 cm, uz montažu i za standardnu visinu sprata približno iznosi između 1.100 i 1.500 EUR.

  2.3. Metalno polukružne stepenište u U obliku s duplim zavojem

  Cena polukružnog stepeništa, s čeličnom konstrukcijom i jednoosovinskim nosačem, dimenzija 10x10 cm, uz montažu i za standardnu visinu sprata približno iznosi između 1.500 i 1.900 EUR.

  3. Zavojito stepenište je odličan izbor

  Da li će stepenište biti okruglo, polukružno ili spiralno zavisi od zahteva naručioca. Ako u stanu ili kući nema dovoljno mesta za klasično, ravno stepenište te se morate odlučiti za neko drugo, preporučujemo polukružno jer se njime lakše i sigurnije hoda. Spiralno stepenište je vrlo elegantno i praktično rešenje u vikendicama ili manje korišćenim objektima, ali ih u prostoru u kome stalno boravite, ukoliko postoji mogućnost nekog drugog rešenja, izbegnite.

  Metalno spiralno stepenište s punom ogradom
  Metalno spiralno stepenište s punom ogradom
  Stručni članak 6021
  Autor: Daibau trendovi magazin
  Imamo čak 1416 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Tražite dobre izvođače radova za područje Nameštaj po meri?

  Imamo čak 1416 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1416 izvođača radova za područje Nameštaj po meri
  9
  0

  PROIZVODNJA OSTALOG NAMEŠTAJA TODI DIZAJN NOVI SAD


  8.9
  0

  ART FORMA 023 DOO SEČANJ


  9.7
  0

  I&T ČEMPRES DOO, BEOGRAD


  9.3
  0

  STOLARIJA KOLE 2001


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana