Za područje
    Tragate za nečim čime ćete oplemeniti ili prosto osvežiti svoj dvorišni prostor ovog proleća? Vodeni elementi su uvek odlično rešenje. Govorili smo ranije o ribnjacima i bazenima, a danas ćemo se posvetiti elementima koji će bolje pristajati manjim dvorištima. To su česme i fontane u dvorištu.
    Stručni članak 257
    fontana
    Imamo čak 2115 izvođača radova za područje Pejzažna arhitektura:

    Integracija vode u pejzažni dizajn nije nikakva novina, vodeni elementi poput fontana, ribnjaka su kroz istoriju ukrašavali gradove i znamenite građevine. Setite se samo fontane di Trevi u Rimu, jedne od najlepših baroknih fontani na svetu, magične fontane Monžuik u Barseloni ili jezeraca koja su krasila vrtove francuskih dvoraca. 

    Dobro je poznato da samo jedan pogled na vodene površine opušta, relaksira, pa što ne biste to omogućili i u sopstvenom dvorištu?

    Voda će postati fokusna tačka u vašem vrtu koja će mu udahnuti dušu.

    Česme i fontane su odlične alternative bazenu ili jezercetu ako je vaš dvorišni prostor mali i ukoliko želite da izbegnete veće poslove oko održavanja.

    Česme u dvorištu

    Tokom vekova, česme su „evoluirale“ u skladu sa potrebama ljudi ali i otkrivanju novih materijala. U gradovima su javne česme imale epitet arhitektonskih objekata i njihovom podizanju se posvećivalo dosta pažnje. Setite se samo česmi u našoj prestonici: Terazijska česma, Čukur-česma, Vezirova česma...

    U seoskim sredinama, u pojedinačnim dvorištima, prva izvorišta vode bili su bunari. Vremenom bunari su postajali prava remek-dela. U nadzemnom delu bunari su se ukrašavali rezbarenim drvetom, a vešte ruke majstora su ostavljale lični pečat. Bunari su se pokrivali limenim krovovima koji su takođe bili ukrašeni sa velikom pažnjom.

    Bunar sa krovom
    U seoskim sredinama, u pojedinačnim dvorištima, prva izvorišta vode bili su bunari.

    Vremenom, bunare su zamenile česme pomoću kojih se ručno ispumpavala voda. Majstori livci su se „utrkivali“ ko će da napravi lepšu česmu. Česme klasičnog oblika kakve danas viđamo, popularizovane su razvojem vodovoda u seoskim sredinama. Zatim sledi put od kamenog korita do betona. Česme su prvobitno građene od kamena sa kamenim koritima kako bi se obezbedila čista voda za ljude i životinje. Kamen su tokom vremena zamenile cigle koje se i danas u velikoj meri koriste za gradnju česmi. Beton je međutim preuzeo primat i danas se najčešće mogu videti upravo betonske česme.

    Česma u dvorištu
    Vremenom, bunare su zamenile česme pomoću kojih se ručno ispumpavala voda.

    Postavljanje česme u dvorištu

    Česme u dvorištu imaju kako funkcionalnu tako i estetsku ulogu. Česme mogu biti oblikovane na različite načine: kao zidni izvor, slobodnostojeća česma ili kao mala „starinska“ česma. 

    Stojeća česma u središnjem delu ima ulivenu vodovodnu cev, te je jednostavan priključak vode, dok se za odvod koristi spiralno crevo kao za sudoperu. Zidna česma krupnijih dimenzija se pak kači tiplovima velike jačine i dodatno se oslanja na sopstvenu stopu. Kod zidne česme dovod vode je direktno iz zida, a odvod se vrši iz poda ili zida. Male “starinske” zidne česme se kače tiplovima koje kupac dobija prilikom kupovine, a kod malih česmi i dovod i odvod vode je u zidu.

    Zidna česma
    Kod zidne česme dovod vode je direktno iz zida, a odvod se vrši iz poda ili zida.

    Pre nego što se opredelite za česmu, postoje određeni faktori koje trebate da razmotrite. Odgovori na sledeća pitanja mogu vam biti putokaz:

    Gde pozicionirati česme u dvorištu? 

    Ukoliko česme imaju prvenstveno funkcionalnu ulogu - koriste se za zalivanje, pranje kola… postavljaju se mahom u neposrednoj blizini kuće. U seoskim gazdinstvima, česme se nalaze u ekonomskom delu dvorišta, a uz česmu se često ugrađuje i pojilo za živinu i stoku.

    Gde će se česma nalaziti prevashodno zavisi od vaših potreba ali i načina snabdevanja česme vodom. To je u većini slučajeva vodovod, a kada to nije moguće, izvor može biti i rezervoar za sakupljanje kišnice ili bušeni bunar. Najbolje rešenje je da česma bude u blizini postojećih vodovodnih instalacija. 

    Na sam izbor lokacije česme zavisiće i odgovor na pitanje gde vam je potreban izvor vode i za šta? Pre nego što donesete odluku, razmislite koja će biti primarna funkcija česme. Da li će ona biti samo dekorativni element ili će imati praktičnu ulogu - zalivanje biljaka ili pranje auta?

    Zalivanje biljaka vodom sa česme
    Ukoliko se česme koriste za zalivanje, pranje kola… postavljaju se mahom u neposrednoj blizini kuće.

    Tu je i pitanje odakle ćete prilaziti česmi? Potrebno je voditi računa da česma bude na takvom mestu gde neće smetati drugim aktivnostima u dvorištu, kao i da ne bude na mestu na kojem je moguća gradnja u budućnosti, poput zidanog roštilja ili radionice. 

    Koju god poziciju izaberete za česmu, odvod vode iz slivnika česme treba da bude takav da odglušivanje kanalizacije bude dostupno i jednostavno. Preporuka je da slivnik ima rešetku kako bi se sprečilo prodiranje lišća i drugog krupnijeg materijala koji može zapušiti kanalizacionu cev. 

    Koje česme za dvorište odabrati? 

    Postoji više različitih vrsta česmi, a svaka ima određene prednosti i nedostatke. Česme mogu biti različitih veličina, oblika i težina. Veću i težu česmu možete odabrati isključivo ako je teren dovoljno čvrst da izdrži težinu česme. Naravno, morate imati i dovoljno mesta za postavljanje česme, a od oblika i veličine raspoloživog prostora zavisiće da li ćete odabrati stojeću ili zidnu česmu. 

    Koji je najbolji materijali za česme?

    Česme mogu biti izgrađene od opeke ili kamena, ali najčešće su izlivene od betona. Betonske česme mogu se obložiti različitim materijalima poput keramičkih pločica i kamenih ploča, stvoriti se raznobojni mozaici. Takođe, mogu se kupiti i gotove metalne česme, pa čak i od plastike. Svaki od navedenih materijala ima svoje prednosti i mane koje biste trebali da razmotrite.

    Voda iz kamene česme
     Veću i težu česmu možete odabrati isključivo ako je teren dovoljno čvrst da izdrži težinu česme. 

    Ako je vaš izbor pao na opeku, ona mora da bude puna, dobro pečena, što manje pozorna kako bi bila otporna na vlagu i mraz. 

    Za koji god materijal da se opredelite, vodovodne cevi unutar česme moraju da budu dobro toplotno izolovane, kako bi se izbeglo njihovo izmrzavanje tokom hladnijeg dela godine. Kada dođe do izmrzavanja, cevi se šire a potom i pucaju. Takođe, kada voda kapilarno prodre u građevinski materijal i tu se zamrzne, dolazi do pucanja istog.

    Ako ne obezbedite adekvatnu termoizolaciju, najsigurniji način da sprečite izmrzavanje jeste da ispuštate vodu iz cevi tokom većih mrazeva zimi.
    Smrznuta česma
    Kada dođe do izmrzavanja, cevi se šire a potom i pucaju.

    Ukrašavanje česme u dvorištu

    Česme nisu samo funkcionalne, one predstavljaju dekorativan ukras u dvorištu. 

    Nakon dobrog pozicioniranja sledi dekorisanje česme. Česmu u svom dvorištu možete posmatrati kao svojevrsnu skulpturu, te je ukrasiti na željeni način. Ali jedno pravilo imajte u vidu: boje i završne obrade česme treba da se slažu sa bojama i obradom fasade kuće, ograde i drugim elementima u dvorištu. 

    Možete ostaviti udubljenja za cveće. U okviru betonske česme mogu se predvideti udubljenja, simetrična ili asimetrična, ili ugraditi posude u koje ćete posaditi željeno cveće. Na taj način možete napraviti svoj mali vertikalni vrt. Takođe, možete pustiti da penjačice jednostavno obrastu česmu, koja će na taj način dobiti rustični izgled. Rustičan izgled ćete postići i ako česmu obložite kamenom.

    Udubljenja u česmi ne moraju da služe samo za cveće, već i za odlaganje drugih stvari.
    Kamena česma u dvorištu
    Česme nisu samo funkcionalne, one predstavljaju dekorativan ukras u dvorištu. 

    Održavanje česme u dvorištu

    Različiti materijali zahtevaju različito održavanje česme. Stoga je, pre samog izbora česme, potrebno da razmotrite koliko ste novca i vremena spremni da uložite u njeno održavanje. Tako, na primer, česme od kamena iziskuju češće čišćenje i brigu oko odvodnih kanala. Betonske česme za dvorište jesu najjednostavnije za održavanje.

    Fontane u dvorištu

    Ukoliko volite da topliji deo godine provodite u dvorištu i planirate malo više novca da uložite u njegovo uređenje, odličan izbor za vas jeste fontana. Fontane će definitivno učiniti vaše dvorište atraktivnim, a prijatno žuborenje vode pomoći vam da se relaksirate od užurbane svakodnevnice.

    Fontana u dvorištu
    Fontane će učiniti vaše dvorište atraktivnim.

    Vrste fontane

    Fontane razlikujemo po veličini na veće i manje, a prema vrsti na samostojeće, zidne ili kaskadne fontane. 

    Samostojeće fontane su dobar izbor za mala dvorišta. Samostojeće fontane sastoje se od postolja, dve ili tri ovalne posude sa vodom i izvora na vrhu. Mogu biti postavljene direktno na travnjak ili na popločano mesto, za šta god da se odlučite, potrebno je oko iste posuti krupniji šljunak kako se ne bi stvaralo blato. Zidne fontane su dobar izbor i kod malih i kod velikih dvorišta. Obično se instaliraju na zid koji ograđuje dvorište. Zidovi na koji se montiraju su mahom ukrašeni dekorativnim pločicama ili prirodnim kamenom. Kaskadne fontane se preporučuju samo kod velikih dvorišta. Baš kako im i ime kaže, voda se preko kaskada preliva sa višeg nivoa u niži, žuboreći i stvarajući opušten zvuk. Ako želite da svoje dvorište učinite dinamičnijim, kaskadne fontane su najbolji izbor.

    Kaskadne fasade su najpribližnije vodenim tokovima koje je oformila priroda.
    Kaskadna fontana
    Ako želite da svoje dvorište učinite dinamičnijim, kaskadne fontane su najbolji izbor.

    Prilikom odabira fontane potrebno je uzeti u obzir iste faktore kao i kod česme, poput snabdevanja vodom, njenog održavanja. Mi ćemo vam dati neke osnovne smernice kako biste odabrali fontanu koja će se najbolje uklopiti u vaše dvorište. 

    Postavljanje fontane u dvorištu

    Gde pozicionirati fontanu u dvorištu?

    U zavisnosti od pozicije ostalih elemenata u dvorištu, fontana se može nalaziti u centralnom delu ili u uglu vašeg dvorišta. Ukoliko fontana zauzima centralno mesto u vašem dvorištu, oko nje možete postaviti klupe i posaditi cvetnice. Ona ne bi nikada trebala da zauzima suviše velik prostor u odnosu na celu površinu vašeg vrta. 

    Postoje određene smernice kojima se trebate voditi: fontana ne bi trebala da bude postavljena pored šetačke staze kako ona ne bi postala klizava; fontana ne bi trebala da bude postavljena u blizini listopadnog drveća jer će lišće začepiti odvod i otežati rad pumpe; fontana bi trebala da prati temu vašeg vrta - svakako da nije poželjno, npr. modernu fontanu postaviti u japanski vrt.

    Antikna fontana
    Fontana se može nalaziti u centralnom delu ili u uglu vašeg dvorišta.

    Koji je najbolji materijal za fontane?

    Materijali koji će se koristiti za fontane, kao i završna obrada, imaće presudnu ulogu u krajnjem izgledu iste, kao i celokupnog dvorišta i uticaće na održavanje fontane. 

    Najbolji izbor jeste kamen jer će fontana izgledati prirodnije, bolje će se integrisati u okruženje i dati rustičan izgled. Jedina mana kamenih fontani, pored visoke cene, jeste samo održavanje.

    Češći izbor su ipak betonske fontane koje se liju u kalupe i mogu biti iz jednog ili više delova. Takođe, mogu se liti u kalupima u bilo koji oblik, a može se dodati i boja u beton. Osim što su pristupačnije cene, ne zahtevaju posebno održavanje. Međutim, kamen je estetski bolja opcija.

    Prilikom odabira materijala za fontane, morate uzeti u obzir pejzažnu arhitekturu celog dvorišta.
    Pejzažna arhitektura
    Prilikom odabira materijala za fontane, morate uzeti u obzir pejzažnu arhitekturu celog dvorišta.

    Pomoć oko pravilnog odabira fontane, njenog pozicioniranja te održavanja, najbolje ćete dobiti od pejzažnog arhitekte. Pejzažna arhitektura je grana koja se bavi projektovanjem i planiranjem uređenja spoljnih prostora. A koliko to sve košta? 

    Pejzažne arhitekte izradu planova naplaćuju između 150 i 650 EUR. Nacrti rasada, uređenja staza i platoa, odnosno nacrt uređenja okoline obično se radi u razmeri 1:100. Kome poveriti izradu pejzažnog plana? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim pejzažnim arhitektama u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza!

    Ukrašavanje fontane u dvorištu

    Kako biste uživali u magičnom ambijentu koji fontane stvaraju, potrebno je ugraditi rasvetu. Najbolji izbor svakako je podvodna rasveta, naročito kada je reč o većim fontanama. Dobar izbor su takođe i solarne lampe. 

    Održavanje fontane 

    Fontane je potrebno čistiti makar jednom mesečno. Kao i u bilo kojoj drugoj stajaćoj vodi, vremenom se mogu stvoriti alge. Najbolje je izabrati odgovarajuće sredstvo za njihovo uklanjanje. Redovno uklanjajte lišće i grančice koji su dospeli u fontanu kako se ne bi začepio filter. 

    Potrebno je kontinuirano kontrolisati nivo vode, jer će se tako pumpa sačuvati od pregrevanja. U toku zime fontanu je potrebno isprazniti, skinuti pumpu, očistiti je i odložiti, do proleća.

     

    Stručni članak 257
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Pejzažna arhitektura?

    Imamo čak 2115 izvođača radova za područje Pejzažna arhitektura:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2115 izvođača radova za područje Pejzažna arhitektura
    8.8
    0

    STUDIO ART DESIGN S.A.D.


    10
    1

    LIMIS DOO RUMA


    10
    3

    MAJA TASIĆ ANĐELKOVIĆ PR PROJEKTNI BIRO I IZVOĐENJE ZAVRŠNIH RADOVA U GRAĐEVINARSTVU ULTIMAT PROJEKT NIŠ


    9.9
    0

    KUĆA STIL DOO SVILAJNAC


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana