Za područje

    Japanski vrt - oaza mira i opuštanja

    Članak je pregledalo čak 699+ korisnika
    Ukoliko imate slobodan prostor u svom dvorištu i želite da ga uredite na jedinstven način, egzotično i nesvakidašnje, inspiraciju možete pronaći na Dalekom istoku. Japanski vrt predstavlja idealno mesto za meditaciju i spokojno razmišljanje, toliko potrebno u užurbanoj svakodnevici. Međutim, da biste formirali japanski vrt morate znati određena pravila. Donosimo ih u nastavku teksta.
    Stručni članak 699
    japanski vrt
    Imamo čak 2116 izvođača radova za područje Pejzažna arhitektura:

    Japanski vrt poslednjih godina sve više dobija na popularnosti, što ne iznenađuje ako se imaju u vidu njegove estetska vrednost i pozitivna osećanja koja pobuđuje. Ovaj vrt, karakterišu jedinstvena lepota, naglašeni minimalizam, jednostavnost, prirodni elementi te odsustvo monumentalnosti i simetrije, a sve u cilju stvaranja nepomućene harmonije. Prenaglašeni detalji i šarenilo prilikom uređivanja japanskog vrta ne dolaze u obzir.

    Japanski vrt - elementi

    Osnovni elementi japanskog vrta su voda, kamen ili šljunak i biljke - upravo ono što se nalazi u prirodi. Japanski vrt pruža mir i spokoj koje samo prirodno okruženje može stvoriti.

    Voda, kao element, uvek deluje smirujuće, a u japanskom vrtu zastupljena je u različitim oblicima: kao jezerce sa ribicama, fontana ili potok.

    Kamene staze su, prema japanskom verovanju, predviđale šta nekog čeka u budućnosti, dok istovremeno poštuju i prošlost. Krivudave kamene staze su čest element japanskog vrta. Kamen se, kao materijal, koristi i u izradi fontana.

    Kada je reč o biljkama u japanskom vrtu, važno je voditi računa o teksturi njihovih listova, oblicima ali i simbolici koju nose. Kako japanski vrt karakteriše minimalizam vodite se parolom - „manje je više“.

    Nemojte preterivati sa raznolikošću biljaka; svakako je bolje zasaditi manji broj biljnih vrsta, ali da one budu sasvim uklopljene u izabrani koncept.

    Japanski vrt - izbor biljaka

    Biljka koja se najviše vezuje za ovu vrstu vrta jeste japanski javor. Ova biljka u prirodi raste i do sedam metara, dok su baštenske sorte uglavom oko 70 cm do 3 m, veoma je cenjena u hortikulturi iz dva razloga. Lišće japanskog javora menja prekrasne, intenzivne boje tokom godišnjih doba: na početku listanja je prodorne svetlozelene nijanse, tokom letnjih meseci je snažno zeleno, dok na jesen poprima crvenkaste i zlatne tonove. Upravo je tokom jesenjih meseci japanski javor najlepši i izgleda sasvim bajkovito. Čak i tokom zime japanski javor predstavlja svojevrstan ukras - njegov zanimljiv splet grana na ogoljenom stablu izgleda dekorativno. Drugi razlog zbog kojeg je ovaj lišćar cenjen u dalekoistočnoj hortikulturi jeste taj što je idealan za male vrtove.

    Takođe, još jedna popularna vrsta za ovaj tip vrta je japanska trešnja, koja svojim mirisnim cvetovima nežne roze boje ulepšava početak proleća. Trešnjino drvo je simbol večne mladosti i proleća.

    Sastavni deo japanskog vrta su i paprati, zelene penjačice ili puzavice, bambus, ali i mahovina. Mahovina uspostavlja uravnotežen osećaj koji rasterećuje opterećen um i telo, stvarajući neverovatne pejzaže.

    Jedan od postulata japanskog vrta, kada je izbor biljaka u pitanju, jeste da one treba da naglase zelenilo i uravnoteže boje, zbog čega šareno cveće ne dolazi u obzir.

    Uz pomoć japanskog javora i japanske trešnje možete uneti nešto boje u ovu oazu mira, što je u tom slučaju prihvatljivo.
    Japanski vrt biljke
    Jedan od postulata japanskog vrta jeste da biljke treba da naglase zelenilo

    Takođe, preporuka je da prilikom izbora biljaka za japanski vrt, dobro promislite o njihovom održavanju kao i uslovima sredine koji im odgovaraju. Prostor između biljaka možete preseći kamenim stazama i nemojte ih saditi simetrično.

    Japanski vrt - pravila

    Prilikom formiranja japanskog vrta postoje određena pravila koja valja poštovati. Neka od njih smo već naveli, a ovo su ostala: kako jednostavnost treba da bude vaša vodilja prilikom formiranja japanskog vrta, nemojte preterivati sa dekoracijama; potrebno je da svaki detalj japanskog vrta služi tačno određenoj svrsi; umetnost japanskih vrtova izražena je kroz jednostavnost linija i boja; ističe se prirodnost - upravo je lepota prirode ta koja mu daje harmoničnost, budi osećaj mira, inspiraciju.

    Kod japanskih vrtova kreiraju se uokvireni prizori kako se ne bi izlagalo sve u isti mah. Uokvirene slike simbolišu tajnovitost i formiraju se tako da s određene tačke gledišta ne bude vidljiv ceo japanski vrt. Oni se postižu uz pomoć krivudavih stazica koje razdvajaju delove vrta i velikih žbunastih biljaka.

    Cilj kome se teži jeste kreiranje vlastitog utočišta koje će u vama buditi osećaj spokoja, inspirisati vas i nadahnuti za nove pobede, ostaviti snažan utisak na posetioce, ali i uneti duh Japana u vaše dvorište.

    Japanski vrt jezerce
    Osnovni elementi japanskog vrta su voda, kamen i biljke

    Japanski vrt - zablude

    Mnogi ljudi mešaju japanski vrt sa kineskom kulturom te u svoju baštu unose jarke dekorativne elemente, šareno cveće, crvene viseće mostove, a japanski vrtovi su zapravo sve opozitno tome.

    Zanimljiv je podatak da japanski vrtovi sežu u daleku istoriju, u njima su carevi i plemići pronalazili mir i beg od spoljašnjih turbulencija.

    Pre samog formiranja japanskog vrta valja imati detaljan plan i skicu te se odlučiti za elemente koje želite u svom dvorištu. Ukoliko nemate vremena da se posvetite svakom detalju ili pak prosto želite da taj posao prepustite profesionalcu, možete pozvati pejzažnog arhitektu - stručnjaka koji se bavi ovakvim oplemenjivanjem životne sredine. Ako ne možete da pronađete iskusnog pejzažnog arhitektu pomoć možete potražiti na daibau.rs. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti pejzažne arhitekte sa odgovarajućom ponudom.

    Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru. 

     

    Stručni članak 699
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Pejzažna arhitektura?

    Imamo čak 2116 izvođača radova za područje Pejzažna arhitektura:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2116 izvođača radova za područje Pejzažna arhitektura
    10
    1

    NATAŠA KOMLJENOVIĆ PR AGENCIJA ZA PROJEKTOVANJE I INŽENJERING ARHINGREEN NOVI SAD


    8.8
    0

    STUDIO ART DESIGN S.A.D.


    10
    8

    DEJAN STOJČINOVIĆ PR GEOLIDER


    10
    1

    VLADIMIR GRUJIČIĆ PR USLUGE UREĐENJA I ODRŽAVANJA OKOLINE BAŠTA SNOVA RIPANJ


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana